Paras matkakohde Suomessa: Ahvenanmaa

Ulkomailla matkailu on ihanaa, mutta upeita lomakohteita niin kesällä kuin talvellakin löytyy ihan kotosuomestakin. Kotimaan matkailu on mielestäni tärkeää jo ihan senkin takia, että on hyvä tuntea maa, jossa asuu. Olen niin perheen kuin kavereidenkin kanssa kiertänyt Suomea ristiin rastiin pienestä saakka. Talvilomia ja talvisia viikonloppuja on tullut vietettyä suurimmassa osassa Suomen laskettelukeskuksista. Kesällä on taas kierretty monia mökkikohteita järvien rannoilla ympäri Suomen. Tällä kertaa palaan muisteloissani Ahvenanmaalle, joka on Suomen matkakohteista ehdoton ykkönen omasta mielestäni.

SONY DSC
Nala on myös nauttinut olostaan Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla olen käynyt monta kertaa muun muassa Juhannuksia viettämässä. Mielestäni Ahvenanmaa on kuin sekoitus Suomea ja ulkomaita. Matkakohteena Ahvenanmaa on tarjonnut minulle ja matkaseurueelleni aina aurinkoiset puitteet rentouttavalle mökkilomalle meren äärellä grillaten ja nauttien kesästä. Ahvenanmaalle ei tarvitse välttämättä varata pitkää lomaa vaan rentoutumaan kerkeää vaikka vain pidennetyksi viikonlopuksikin.

Nimetön2
Larin aurinkolaseissa rakas veikkani Samuli kuvaamassa ja Jonikin näkyy siellä taustalla.

 

Matkustaminen Ahvenanmaalle

Ahvenanmaalle kätevintä on matkustaa omalla autolla. Laivalla pääsee joko Turusta tai Helsingistä näppärästi meren yli autonkin kanssa ja muutoin matkan teko autolla tarjoaa hyvät puitteet omatoimiseen lomaan ja nähtävyyksien kiertelyyn. Pitkänmatkalaisellekin muutaman tunnin laivamatka ajomatkan välissä tarjoaa hyvän stopin levähtää ja latailla akkuja, jotta jaksaa vielä maissa päräyttää auton kaupan kautta mökille. Maarianhaminan keskustan lähettyvillä Nya Godbyvägenin varrella sijaitsee Kantarellen-ruokakauppa, jossa meillä on ollut tapana pysähtyä ruokaostoksilla, koska sen laajasta valikoimasta on aina löytynyt kaikki tarvittava mökille.

Nimetön3
Autolla odotellaan laivaan pääsyä

 

Majoitus

Ahvenanmaalla on jos jonkinmoista mökkiä ja majoitusvaihtoehtoa tarjolla. Netistä etsimällä löytyy. Voin kuitenkin kertoa kahdesta paikasta, joihin itse olen todella tykästynyt.

Budjettimatkailijalle hyvä vaihtoehto on Eckerössä sijaitseva Käringsundin leirintätyyppinen majoitusvaihtoehto Käringsund Resort & Conference, josta voi kohtuulliseen hintaan vuokrata leirintämökin matkaseurueelle käyttöön. Käringsundin kuuden hengen leirintämökissä vietimme pidennetyn viikonlopun Juhannuksen merkeissä vuonna 2011. Käringsundin alue on viihtyisä ja siisti. Leirintäalueelta löytyy mm. kahvila/pizzeria, á la carte ravintola, terassi, jossa 2 ulkouima-allasta (lähinnä lapsille) sekä 2 rantasaunaa ja kylpytynnyriä. Mökit ovat myös siistejä ja puitteet omatoimiseen ruuanlaittoon ja grillaukseen ovat hyvät. Jos ei kuitenkaan joka päivä jaksa itse kokkailla niin leirintäalueella meren rannan tuntumassa sijaitsee pizzeria, jonka pizzoja suosittelen kokeilemaan. Käringsundissa oli myös ainakin Juhannuksen aikaan iltaohjelmaa sitä kaipaaville eli jos tanssijalkaa alkaa vipattaa niin pääsee siellä tanssahtelemaankin vaikka livebändin tahtiin. Ohjelmistoon kannattaa tutustua netissä. Kaikenmoista muutakin ohjelmaa ja aktiviteettia on tarjolla niin aikuisille kuin lapsillekin.

Nimetön4
Käringsundin leirintäalueen rantasaunan terassilta on napattu tämä kuva. Kelpaa saunoa!
Nimetön5
Tällaiset olivat näkymät leirintäalueen kahvilan/pizzerian terassilta.

Tyyriimpi majoitusvaihtoehto löytyy muutaman kilometrin päästä Käringsundista, samalta suunnalta Eckeröstä kuitenkin. Långöjenin lomahuvilan vuokraaminen vaatii jo hieman pätäkkää, mutta on tuo huvila kyllä joka sentin arvoinenkin. Långöjenissä vietimme viikon mittaisen loman seuraavana vuonna 2012 Juhannusta viettäen. Mökillä on kokoa ja näköä, samoin tontilla. Lähin naapuri on 1,2 kilometrin päässä ja 185 neliön mökissä majoittuu 8 henkilöä. Omalla merenrantatontilla sijaitsevalla huvilalla on terassi kolmeen eri ilman suuntaan. Varustelutaso mökillä on hulppeaa. Oma hiekkaranta takaa täydellisen rauhan rantaleikeille ja auringonpalvontaan. Kalastajalle hyvä uutinen on moottoriveneen vapaa käyttö. Erikseen on vuokrattavissa myös savusauna mikäli tämän kokemuksen haluaa päästä kokemaan.

Nimetön6
Långöjenin ”mökki” on hulppea pytinki!
Nimetön7
Huvilan omalla rannalla ja isolla tontilla on tilaa rellestää.
Nimetön8
Karri ja Joni ottivat merestä ja luonnosta kaiken irti kalastamalla. Tosin saalis jäi vähän laihanlaiseksi 😀
Nimetön9
Merivesi Juhannuksena on vielä hyisen kylmää, vain noin 10 asteista
Nimetön10
Mutta siellä se Lari vain urhoollisesti pulikoi!
Nimetön11
Koiruuksille mikään ei ole liian kylmää ainakin jos Nalalta on kysyminen. Nala asuisi kesät vedessä ja talvet lumessa. Nalan seurana kuvassa on vanhempieni koiruus Sisu.
Nimetön12
Sisulla riitti vauhtia myös maalla!
Nimetön13
Nala nauttii myös olostaan meren äärellä hienossa miljöössä. Vinkkinä sellainen huomio, että Ahvenanmaalla on paljon punkkeja, joten karkotteet kannattaa ottaa matkaan.

Nimetön14

 

Ostokset

Maarianhaminan keskustassa on mahdollista pikkuisen shoppaillakin. Muutamat vaateliikkeet ja matkamuistomyymälät mahdollistavat tuliaisten ja matkamuistojen oston ja voihan sitä shoppailla mukaan myös muutamat uudet kesähepenet itsellekin.

Ahvenanmaalla käydessä tykkään itse vierailla paikallisessa Jussis Keramik –putiikissa, joka löytyy aivan Maarianhaminan keskustasta vanhasta makasiinista. Keramiikkapajassa voi tutustua lasinpuhaltamiseen ja tehdä kotiin mitä ihanampia löytöjä. Pajassa valmistetaan suomalaisena käsityönä keramiikasta ja lasista kodin käyttöesineitä sekä koriste-esineitä. Suosittelen vilkaisemaan myös kakkoslaadun laarin, josta voi tehdä todella edullisiakin löytöjä!

Toinen suosikkipaikkani on aivan Maarianhaminan keskustassa Torggatanilla sijaitseva koruliike Ele & Kele, josta voit löytää edullisesti esimerkiksi käsityönä valmistettuja koruja, joissa on käytetty hopeaa ja paikallista punaista graniittia. Ele & Kelellä on runsas valikoima monenmoisia koruja. Suosittelen piipahtamaan!

 

Nähtävyydet

Ahvenanmaan suhteellisen pieni koko takaa sen, että joka paikkaan on suhteellisen lyhyt matka. Niin myös nähtävyyksille. Turistirysän puuttuminen takaa myös sen, että mihinkään ei joudu jonottamaan ja joka paikassa saat olla suhteellisen rauhassa, niin myös nähtävyyksillä. Nähtävyyksille ei ole myöskään kalliita sisäänpääsymaksuja.

Omiin suosikkeihini Ahvenanmaalla kuuluvat Oolannin sodan rauniot sekä Kastelholman linna, joissa molemmissa olen käynyt useammankin kerran. Bomarsundin linnoituksen rauniot sijaitsevat Sundin kunnassa. Sen päälinna oli aikoinaan Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus. Linnoitus tuhottiin ”Oolannin sodassa” vuonna 1854. Oolannin sodan raunioille ei ole laisinkaan sisäänpääsymaksuja.

Nimetön15
Rauniot sijaitsevat aivan ajotien varressa.
Nimetön16
Kukkuu!
Nimetön17
Titanic Larin ja Karrin tapaan.
Nimetön18
Raunioilta on hienot näkymät.

Kastelholman linna rakennettiin alun perin puolustuslinnakkeeksi 1300-luvulla. Sen jälkeen linnaa rakennettiin useaan otteeseen aina 1600-luvulle asti. Linnasta löytyy paljon mielenkiintoista katseltavaa. Kastelholmaan sisäänpääsymaksu taisi olla kuusi euroa viimeksi, kun vietin Juhannusta Ahvenanmaalla pari vuotta sitten.

Nimetön19
Linnalla on kokoa ja näköä.
Nimetön20
Näkymiä linnan sisältä
Nimetön21
Sokkeloisessa linnassa riittää kierrettävää ja nähtävää.

 

Mikäli matkailet Ahvenanmaalla Juhannuksen aikaan niin kannattaa käydä katsomassa myös paikallista juhannusalon pystytystä. Salkoja näkee joka paikassa pitkin Ahvenanmaata ja ne ovat toinen toistaan hienompia. Salon pystytys on myös oma ohjelmanumeronsa, jota kerääntyy vuosittain katsomaan paljon ihmisiä, niin paikallisia kuin matkailijoitakin. Mannersuomalaisellehan tällainen kokemus on todella mukava, koska vastaavaa perinnettä ei ainakaan tietääkseni muualla Suomessa ole.

Nimetön22
Salon pystyttäminen on perinteikästä hommaa.
Nimetön23
Juhannussalko oli ihanan värikäs
Nimetön24
Pystytystä on seuraamassa paljon väkeä, niin paikallisia kuin lomalaisiakin.

 

Ja viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä nähtävyyksistä tietysti se parhain: maisemat. Itse ainakin nautin saaren kauneudesta ja merestä.

534339_3925599297123_36485064_n[1]Nimetön26

6 vastausta artikkeliin “Paras matkakohde Suomessa: Ahvenanmaa”

 1. Tosi kivoja kuvia! Ihania maisemia http://mybeatywonderland.blogspot.fi/

  Tykkää

  1. Kiva juttu, että olet käynyt lukemassa blogiani. Ahvenanmaa on kyllä upea kuvauskohde! Kurkkasin sunkin blogia ja näytti tosi kivalle!

   Tykkää

   1. Hyvin kirjoitettu !Täällä Ahvenanmaalla olisimme toivonnet texti myös ruotsiksi,jos tämä on virallinen mainos.En ole perehtinyt kun lukenut fb:ssä mitä ihmiset siellä kirjoitta.Luin blogiasi kun huomasin valitukset.kiitos

    Tykkää

  2. Hei Raili! Kiitokset kommentistasi. Tämä teksti ei ole mainos vaan ihan puhtaasti omista kokemuksistani olen kirjoittanut blogiini. Valitettavasti en pysty kirjoituksia kääntämään ruotsinkielelle, koska yksinkertaisesti kielitaitoni ei siihen riitä. Hyvää kevättä sinulle 🙂

   Tykkää

 2. Ja itäiselle Ahvenanmaalle(Brändö, Lappo. Jurmo) pääsee Kustavista/Vuosnaisista saaristolautalla kätevästi. Kihdin yli 35 min. ja olet perillä 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi ja kiitokset myös hyödyllisestä vinkistä! Pitääkin käydä katselemassa vaihtoehtoja tuostakin suunnasta, kun seuraavan kerran lomailemme Suomen kohteissa. Hyvä vaihtoehto varmasti myös saaristoalue. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s