Perinteinen hernekeitto on edullinen ja superherkullinen ruoka. Tämä ei sovi kiireiseen arki-iltaan, mutta kun on hyvin aikaa vapaapäivänä keitellä hernekeittoa kaikessa rauhassa, niin paljoa tämän helpommalla ei kyllä ruokaa voi valmistaa. Meillä hernekeitto on ruokalistalla luvassa perinteisesti joulun jälkeen, koska siihen on hyvä käyttää loput kinkun rippeet. Tässäpä resepti, jolla me tänään valmistimme herkullisen hernekeiton.
Hernekeitto
- 500g kuivattuja herneitä
- 3 litraa vettä
- 1,5 lihaliemikuutiota
- 1 iso sipuli
- 400g kinkkua
- 2tl meiramia
- ½ tl mustapippuria
- 2,5rkl sinappia
- 1tl suolaa
Hernekeiton valmistusta täytyy suunnitella etukäteen sen verran, että kuivatut herneet huuhdotaan ja laitetaan likoamaan runsaaseen veteen edellisenä iltana, jotta seuraavana päivänä pääsee sitten keittämään hernekeittoa liotetuista herneistä. Me käytimme soppaan kotimaisia luomuherneitä, jotka ovat kyllä todella hyvän makuisia. Kun sitten yön yli liottuaan pääsee hernekeiton valmistuksen pariin, niin ensimmäisenä kattilaan laitetaan siivilöidyt herneet, neste, 1,5 lihaliemikuutiota ja sipuli silputtuna. Hernekeittoon nesteeksi voi käyttää pelkästään vettä, mutta mikäli pakkasessa on tallessa lihalientä, niin se sopii käytettäväksi keittoon erinomaisesti ja tuo hyvää makua. Meillä esimerkiksi oli karjalanpaistista ylijäänyttä lientä pari desiä pakastettuna tallessa, joten heitimme sen myös keiton sekaan tuomaan makua. Keittoa keitetään ensin kolmisen tuntia, minkä jälkeen sinne lisätään pilkottua kinkkua, meiramia, mustapippuria, sinappia ja suolaa. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää omaan makuusi sopivaksi. Tämän jälkeen hernekeiton annetaan jatkaa muhimista levyllä vielä tunti ja sitten ei muuta kuin nauttimaan!
Vastaa