Mitä tulee mieleen juhannuksesta? Itselleni juhannus tuo mieleen ainakin mökin jossain metsän keskellä. Omasta mielestäni keskellä kaupunkia ei vain saa juhannustunnelmaa aikaiseksi. Mökillä on omissa juhannusmielikuvissani myös sauna ja saunan ovelta vain lyhyt pyrähdys rantaan. Rannan tuntumaan on pystytetty myös kokko hukkapuista ja risuista. Illan hämärtyessä kokko sytytetään palamaan ja sitä ihastellaan silmät loistaen. Juhannukseen kuuluu myös rakkaudella valmisteltu grilliruoka, joka nautitaan kiireettömästi ulkona hyvällä porukalla yhdessä. Illan suussa grillissä hiljalleen paistellaan hiukopalaksi vielä makkaraa samalla, kun ihmetellään hiipuvaa kokkoa. Minulle makkaran korvikkeena on usein esimerkiksi maissia tai vaikkapa kanaa. Ja mikäpä sen huolella grillatun makkaran paremmin kruunaisi kuin herkullinen sinappi. Sinappiraidan makkaralle voi vetäistä hyväksi todetusta lempituubistaan, jonka hakee kaupan hyllyltä, mutta vaihtoehtoisesti sinapin voi valmistaa myös itse. Sinapin valmistus on nopeaa ja helppoa vaikkakin sen täydellisen reseptin metsästykseen voi mennä vuosia. Larikin on sinappiohjettaan hionut jo parisen vuotta ja sinapin runko alkaa olemaan jo aika priimaa. Tässäpä siis idea juhannussinapiksi Larin tapaan.
Omenainen sinappi
- 1 purkki omenasosetta (esim. Piltti)
- ¾ dl sinappijauhetta
- 1dl sokeria
- 1rkl hunajaa tai siirappia
- 1rkl balsamiviinietikkaa
- ½ dl kermaa
- pieni hyppysellinen suolaa
Sekoita kuivat aineet kattilassa ja lisää nesteet paitsi etikka. Kiehauta, mutta älä keitä. Ota kattila pois levyltä ja lisää etikka. Jäähdytä ja purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. Tästä ohjeesta tulee noin kaksi pientä Piltti-purkillista. Säilytä sinappi jääkaapissa.
Vastaa