Ainekset:
- 500g possun kylkisiivuja
- n. 15rkl jauhoja
- n. 1l vettä
- 1tl mustapippuria rouheena
- 1,5tl suolaa
- 1 lihaliemikuutio
Kuten ainesosaluettelosta näet, niin läskisoossiin ei todellakaan tarvita kymmeniä raaka-aineita, vaan tämä perinneherkku valmistuu vähistä ja edullisista raaka-aineista. Aloita läskisoossin teko lihojen paloittelemisella sopivan kokoisiksi paloiksi. Meillä valmiit kylkisiivut leikataan kolmeen osaan.

Tämän jälkeen lihat ruskistetaan paistinpannussa. Tätä varten pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa, koska lihapaloissa itsessään on rasvaa aivan riittävästi! Älä käristä lihoja täydellä teholla, vaan ruskista ne kaikessa rauhassa miedommalla lämmöllä, jotta rasva kerkeää sulamaan ruskistuvista lihapaloista. Ruskista kerrallaan pieni erä lihoja äläkä täytä pannua liian täyteen kerrallaan. Kun lihat on ruskistettu, siirrä ne jo valmiiksi kattilaan, jossa aiot hauduttaa kastikkeen valmiiksi. Kastikkeeseen mukaan voi kuullottaa myös sipulia. Meillä kastikkeessa välillä on sipulia ja välillä ei, tällä kertaa ei ollut. Mikäli laitat sipulia, kuullota se paistinpannulla tilkassa öljyä aivan ensimmäisenä ennen lihojen ruskistamista. Siirrä kuullotetut sipulit kattilaan ennen kuin alat ruskistamaan lihoja paistinpannussa.

Paistinpannulle jää runsaasti lihoista sulanutta rasvaa, johon lisätään seuraavaksi jauhot ruskean kastikkeen tekoa varten. Ruskista jauhot rasvassa, minkä jälkeen lisätään ruskistettuihin jauhoihin hiljalleen vesi. Sekoita koko ajan, jotta kastikkeesta tulee samettisen tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastikkeen paksuus on mieleisesi. Kun ruskea kastike on valmis, kaada se kattilaan, jossa ruskistetut lihat jo kastiketta odottelevatkin.


Tämän jälkeen mausta kastike mustapippurilla, suolalla ja lihaliemikuutiolla makuusi sopivaksi. Jätä kastike hautumaan miedolle lämmölle kannen alle pariksi tunniksi. Tarjoa läskisoossi itsetehdyn perunamuusin kera. Läskisoossin kaveriksi lautaselle sopivat myös puolukkasurvos, suolakurkut sekä raikas salaatti.


Hyvää ruokahalua!
Alkuperäisen postauksen ”Läskisoossi on unohdettu herkullinen perinneruoka” voit lukea täältä.
Vastaa