Runebergin tortut (25kpl)
Torttuainekset
- 2 dl (n. 80 g) mantelijauhetta
- 2 dl (n. 110 g) kaurakeksejä jauhettuna
- 200 g margariinia
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 1/2 tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
- 3/4 dl kevytkermaa
- vadelmahilloa
Kostutusliemi
- 2 dl vettä
- 1/2 dl sokeria
Pinnalle
- vadelmahilloa
Tomusokerikuorrutus
- 1 dl tomusokeria
- 2 tl sitruunanmehua tai vettä
Jauha keksit hienoksi monitoimikoneella tai käsin esimerkiksi kaulimella tai perunasurvimella ja sekoita jauhettujen keksien sekaan mantelijauhe. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan koneen käydessä puolella nopeudella. Lisää keksi-manteliseos ja kerma. Sekoita, mutta vältä turhaa sekoittamista.
Valitse mieluimmin ainakin 1/2 dl:n vetoisia, mahdollisimman jäykkiä ja korkeareunaisia paperi- tai alumiinivuokia. Itse laitoin heppoisempia paperivuokia kaksi päällekkäin. Voitele alumiinivuoat huolellisesti. Jätä vuoat hiukan vajaiksi ja paina jokaisen keskelle syvennys jauhotetulla sormella. Pane jokaiseen koloon noin 1/2 tl vadelmahilloa. Lado vuoat pellille harvaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 13-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Kiehauta vesi ja liuota siihen sokeri. Kostuta tortut sokeriliemellä pullasudin avulla heti uunista ottamisen jälkeen. Lisää kuumien torttujen keskelle vielä 1/2 tl vadelmahilloa kuhunkin ja anna jäähtyä.
Mittaa tomusokeri pienen kulhon pohjalle ja lisää sitruunanmehua vain sen verran, että sokeri kostuu ja syntyy notkea massa. Lusikoi seos pieneen muovipussiin. Tee kulmaan pieni reikä ja pursota kuorrutus renkaaksi hillon ympärille. Anna sokerikuorrutuksen kuivahtaa. Tarjoa Runebergintortut kahvin tai teen kanssa. Itse nautin ensimmäisen tortun kuuman kaakaokupillisen kera!
Alkuperäisen postauksen ”Runebergin päivä” voit lukea täältä.
Vastaa