Paprikasalsa, ananassalsa ja meksikolainen salsa verde cocido

Paprikasalsa

 DSC_0650_edited

 • 2dl vettä
 • 2dl sokeria
 • ½ dl hunajaa
 • 1dl etikkaa
 • 10kpl maustepippuria
 • 1tl valkopippuria
 • ripaus suolaa
 • ½ punainen paprika
 • ½ keltainen paprika
 • ½ vihreä paprika
 • 3 tomaattia
 • 1 punainen chili
 • 1 jalapeno
 • 1 punasipuli
 • 4-5 valkosipulin kynttä

 

Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja hunaja. Lisää etikka, maustepippurit, valkopippuri ja suola. Keitä 5-10 minuuttia ja siivilöi liemestä mausteet pois. Lisää pieneksi kuutioidut kasvikset eli paprikat, tomaatit, tuore chili ja jalapeno, punasipuli ja valkosipulin kynnet. Chilistä ja jalapenosta me poistimme siemenet, mutta tämähän on makuasia, että haluaako tulisempaa vai ei. Keitä 5 minuuttia, purkita puhtaaseen purkkiin ja anna tekeytyä 2 viikkoa jääkaapissa. Etikan ansiosta tämä salsa säilyy jääkaapissa, kunhan sitä ottaa purkista aina puhtaalla lusikalla.

DSC_0662_edited DSC_0663_edited

 

Ananassalsa

 DSC_0648_edited

 • ½ punainen paprika
 • ½ keltainen paprika
 • ½ vihreä paprika
 • 1 prk (70g) tomaattipyreetä
 • ½ punasipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 2 tuoretta jalapenoa
 • 1 prk ananasta mehuineen
 • 1 lime
 • 3rkl sokeria
 • 1tl suolaa
 • 1rkl öljyä
 • 1dl vettä
 • ½ ruukkua korianteria

 DSC_0210_edited

Tulisen ananassalsan ohje löytyi netistä Marttojen sivulta ja salsa valmistui meidän keittiössämme lähes alkuperäisen ohjeen mukaisesti. Vain pienet muutokset teimme, jotta salsa istui paremmin omaan makuumme. Kuutioi paprikat ja punasipuli, viipaloi valkosipulin kynnet, poista jalapenoista kanta ja siemenet ja hienonna jalapeno. Pese lime, raasta kuori ja purista mehu. Kuumenna öljy pannulla, lisää paprikat, sipulit, jalapenot ja sokeri. Paahda kovalla lämmöllä hetki koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattipyree, ananaspalat ja ananasmehu, vesi, limen mehu ja kuoriraaste. Mausta salsa ripauksella suolaa. Hauduta kannen alle puoli tuntia. Tarkista tulisuus ja suolan määrä. Jäähdytä salsaa hieman ja lisää silputtu korianteri. Pakasta salsa sopivissa annosrasioissa ja nautiskele vaikkapa tacojen, tortillojen tai quesadillojen kaverina.

DSC_0664_edited

 

Meksikolainen salsa verde cocido

 DSC_0652_edited

 • 8 vihreää tomatilloa
 • 1 punasipuli
 • reilu tukko tuoretta korianteria
 • 3 valkosipulin kynttä
 • 3 vihreää chiliä tai jalapenoa
 • 6dl vettä
 • suolaa
 • 1 limen kuori raastettuna
 • tilkka oliiviöljyä

 DSC_0211_edited

Aito meksikolainen salsa verde tehdään tomatilloista, joka on siis vihreä tomaatin sukulainen, ei siis raaka tomaatti. Me teimme oman versiomme kuitenkin nimenomaan vihreistä, raaoista tomaateista, koska pihamme amppelitomaatti alkoi valmistautua syksyä varten lakastumalla ennen kuin sato kerkesi kypsäksi. Niinpä vihreille tomaateille piti keksiä käyttöä ja testasimme sitä tähän salsa verdeen, jonka alkuperäisen ohjeen katsoin netistä, mutta muokkasimme sen omaan makuumme sopivaksi. Annokseen tuli siis parisenkymmentä kirsikkatomaatin kokoista raakaa tomaattia korvaamaan vihreät tomatillot. Meksikolaiseen salsa verdeen suositeltiin laittamaan jopa 8 chiliä, mutta huh heijaa suu parkaani, jos tuommoisen satsin chiliä laittaisimme omaan salsa verdeemme, joten kolmella jalapenolla mentiin ja niistäkin poistimme siemenet. Mutta siis jos haluat aitoa meksikolaista meininkiä, niin chilejä tai jalapenoja reippaasti enemmän tähän satsiin.

 

Laita kattilaan tomaatit, punasipuli lohkottuna, korianteritukko, kuoritut valkosipulin kynnet, chilit tai jalapenot ja ripaus suolaa sekä vesi. Keitä viisi minuuttia. Siirrä reikäkauhalla aineksen blenderiin ja lisäksi 2,5 desiä keitinvettä sekä limen kuoriraaste. Blendaa nopeasti siten, että koostumus jää karkeaksi kuten salsan kuuluu eikä mene siis pilttimäisen sileäksi. Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja kaada salsa pannulle. Keitä kasaan, jotta koostumus hieman paksunee ja lisää suolaa makusi mukaan. Tarkista maku, anna jäähtyä ja pakasta sopivissa annosrasioissa, joissa herkku on helppo sulattaa vaikkapa tacoiltaa varten. Salsa verde cocido kuuluu nauttia lämmitettynä.

DSC_0665_edited

 

Alkuperäisen postauksen ”Salsatehtailua” voit lukea täältä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s