Kaalikääryleet

Viimeistä viedään eli kaaliruokien kolmas perinneherkku valmistui meidän keittiössämme eilen. Kaaliruokien pyhän kolminaisuuden viimeisteli siis nyt vielä kaalikääryleet, kun aiemmin sinne olivat jo tiensä löytäneet kaalikeitto ja kaalilaatikko. Ensimmäinen kerta meille, kun valmistimme itse kaalikääryleitä, mutta ei nämä meidän kääryleet yhtään häpeä mummon tekemille kääryleille! Koska kokemusta kääryleiden valmistuksesta ei aiemmin ollut, niin netistä selailtiin ohjeita vähän avuksi, että miten tämä homma oikein hoituukaan ja millä aineksilla. Teimme kaalikääryleet Mummolan kaalikääryle -ohjeella, jonka löydät täältä, mutta toki hieman soveltaen. Täytteeseen lisäsimme vielä kaalisilppua ja mausteiden määrää säädimme omaan suuhun sopivaksi. Lari olisi lähtenyt tekemään kääryleet liha-riisitäytteellä, mikä on superherkullista sekin, mutta minä halusin vetäistä homman vielä asteen verran perinteisemmälle tasolle eli riisi vaihtui ohrasuurimoihin. Tosiaan näissä perinnekaaliruuissa ihan alkujaan herkut eivät ole sisältäneet riisiä, vaan meillä täällä Suomessa kasvavaa ohraa tietenkin. Myöhemmin, kun riisi on rantautunut Suomeen tuontituotteena, niin riisi on monissa perinneruokaohjeissa syrjäyttänyt ohran. Nyt siis kuitenkin nämä kaalikääryleet sisältävät ohraa ja itse tykkään, että näin sen kuuluu ollakin, mutta makuasia tämäkin tietysti.

 dsc_0519

Kaalikääryleet (20 kappaletta)

 

 • 1 iso keräkaali (noin 2kg)
 • vettä
 • 1rkl suolaa

 

Täyte

 • 400g naudan jauhelihaa
 • 1dl esikeitettyjä ohrasuurimoita
 • 1 sipuli silputtuna
 • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
 • 1 kananmuna
 • 3rkl soijaa
 • suolaa
 • mustapippuria rouheena
 • 2tl kuivattua meiramia
 • 3 dl kaalia silputtuna

 

Valeluliemi

 • 3rkl siirappia
 • 3rkl kermaa
 • 1dl keitinlientä

 

Kastike

 • Kääryleliemi vuoan pohjalta
 • ripaus mustapippuria
 • 1 tl sinappia
 • ½ dl kermaa

Suurus:

 • 1rkl maissijauhoa
 • 3rkl vettä

 

dsc_1587 dsc_1588 dsc_0522 dsc_1591

Ota iso kattila ja laita kaali sinne. Laske vettä niin, että kaalin ”päälaki” jää näkyviin. Ota kaali pois vedestä, lisää veteen suolaa 1 ruokalusikallinen ja laita kattila liedelle. Koverra kaalin kova kanta pois. Kun vesi kiehuu, niin laita kaali todella varovasti kiehuvaan veteen. Anna kiehua kannen alla noin viitisentoista minuuttia, kunnes kaalinlehdet alkavat irtoilla. Lehden tulee irrota kaalin pinnalta helposti eikä repimällä. Nosta lehdet yksi kerrallaan tiskialtaaseen lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä, jotta turha kypsyminen lakkaa. Leikkaa tämän jälkeen kaalin lehtiruoto ohuemmaksi ja nosta kaalinlehti valumaan talouspaperin päälle. Käsittele näin 20 lehteä. Nosta myös kaalista jäljelle jäävä pieni kerä pois vedestä ja laita samaan veteen kiehumaan 20 minuutiksi kannen alle ohrasuurimot. Valmista täyte lisäämällä kulhoon kaikki täytteen ainekset ja ohrasuurimoiden kiehuttua lisää myös suurimot täytteeseen. Huomioi, että täytteeseen silputaan jäljelle jääneen kaalin keskustasta kaalisilppua kolme desiä. Sekoita täyte tasaiseksi. Valmista valeluliemi sekoittamalla kerma, siirappi sekä desin verran keitinlientä, jossa olet keittänyt kaalit ja ohrasuurimot. Sekoita liemi tasaiseksi. Voitele vuoka margariininokareella tai jos et omista tarpeeksi suurta vuokaa niin pari pienempää. Koita kuitenkin mitoittaa vuoat niin, että kääryleet ovat vuoassa/vuoissa tiiviisti.

dsc_1593 dsc_1595 dsc_1596

Kääri seuraavaksi kääryleet. Kaalinlehdelle laita pari ruokalusikallista täytettä. Käännä ensin lehden kannasta päin lehti täytteen päälle, sen jälkeen käännä lehden reunat sisälle päin ja sitten kääri kääryle loppuun. Laita kääryle vuokaan niin, että saumakohta jää kääryleen alle. Käsittele näin kaikki kaalinlehdet. Lusikoi valeluliemi kääryleiden päälle tasaisesti ja paista uunissa 175 asteessa noin 1 ½ tuntia. Valele paistumisen aikana kääryleitä vuoan pohjalle valuneella liemellä muutaman kerran. Nosta kääryleet uunista ja siirrä ne tarjoiluastiaan. Sivele vielä lopuksi liemellä. Kaada uunivuoasta liemi pieneen kattilaan ja valmista siitä kastike kaalikääryleille. Mausta liemi yhdellä lihaliemikuutiolla, ripauksella mustapippuria, sinapilla ja pyöristä maut lorauksella kermaa. Suurusta kastike sekoittamalla vesitilkkaan maissijauhoa ja kaada se norona kiehuvan kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna vielä tekeytyä miedolla lämmöllä hetki.

 dsc_1603

Tarjoa kaalikääryleet paistoliemestä valmistetun kastikkeen, perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. Mikäli kaalia jää yli kaalikääryleistä, niin hyvä tapa hyödyntää loppukaali on sekoittaa se perunoiden kanssa muusiin. Pilko ylijäänyt kaali pieneksi ja keitä yhdessä perunoiden kanssa kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella huolellisesti ja vispaa muusi kuohkeaksi sähkövatkaimella. Ohenna maidolla ja lisää voinokare antamaan makua. Makusi mukaan mausta suolaripauksella. Nautiskele kääryleiden kera kaali-perunamuusia ja tuo kastike kruunasi kyllä vielä koko komeuden ja oli se viimeinen kaivattu silaus.

dsc_1605 dsc_1606

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s