Poronkäristys (2-3:lle henkilölle)
- 400g poronkäristyslihaa
- ½ litraa tummaa tai vaaleaa olutta
- 200g margariina
- mustapippuria
Anna lihojen sulaa rauhassa, mikäli ne ostettu pakasteena. Halutessasi pilko lihoja hieman pienemmäksi. Savustetun poronlapakäristyksen lihat olivat aika isokokoista siivua, joten meillä niitä pilkottiin hieman pienemmäksi ennen paistoa. Ruskista lihat reilussa nokareessa voita. Lisää olutta 4-5 desiä eli sen verran että lihat juuri peittyvät. Anna hautua kannen alla 1 ½ tuntia. Nosta kansi pannun päältä ja anna ylimääräisen nesteen haihtua pois. Lisää rasvaa reilusti niin, että käristys on kosteaa. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Meillä suolaa ei lisätty lainkaan, sillä maut olivat niin herkulliset ilmankin ja margariinista suolaa ruokaan tulee jonkin verran. Valmista lisukkeeksi perinteistä voipottua keittämällä kuoritut perunat (jauhoinen lajike) ja survo kypsät perunat survimella. Nostele sekaan voinokareita. Perunoita ei ole tarkoitus soseuttaa muusiksi vaan se saa jäädä hiutaleeksi. Käristyksen ja voipotun kanssa lisukkeena voi tarjota puolukkasurvosta, suolakurkkuja sekä marinoitua sipulia.
Marinoitu sipulilisuke
- 1 sipuli
- 1 rkl balsamiviinietikkaa
- 1tl hunajaa
- hyppysellinen saksankirveliä
- pieni ripaus suolaa
- pieni ripaus mustapippuria.
Sipulit laitettiin marinoitumaan pari tuntia ennen ruokailua. Silppua sipuli suikaleeksi. Sekoita kulhossa marinadin ainekset ja sekoita marinadiin sipulisuikaleet. Anna marinoitua tunti tai pari ennen tarjoilua.
Alkuperäisen postauksen ”Itsenäisyyspäivän meininkiä” voit lukea täältä.
Vastaa