Kuivatut tomaatit

Aurinkokuivatut tomaatit ovat minulle kuin karkkia. Niitä voisin napsia loputtomasti suoraan purkista, ne sopivat täytteeksi pitoihin, tortilloihin, tacoihin, salaatteihin, piirakoihin, wrappeihin ja pastan kaveriksi. Kaikkien herkkujen valmistusta on hauska myös testata itse. Osaisinko tehdä parempaa kuin mitä kaupan purkista saa? Tuolloin reseptiin voi muokata juuri ne maut ja mausteet, mitä itse haluaa. Huomaan ainakin monesti miettiväni kaupan jotain valmistuotteita syödessäni, että jos lisäisi sitä tai tätä maustetta, niin lopputulos olisi parempi. Itse tekemällä saa siispä aikaan juuri sellaisen yhtälön, mikä toimii superhyvin ainakin juuri itselle.

dsc_02651
Kuivatut tomaatit sopivat todella hyvin vaikkapa kana-couscoussalaattiin

Koska Suomessa aurinkokuivattujen tomaattien teko on lähes mahdotonta suurimman osan vuodesta, tulee avuksi kasvikuivuri. Kuivurilla me olemme kuivanneet säilöön muun muassa ruokasieniä ja yrttejä. Tällä kertaa olivat vuorossa tomaatit, jotka Lari maustoi yrtein ja valkosipulilla ja säilöi öljyyn ja etikkaan. Ensimmäistä kertaa kun tehtiin, niin kuivatusaikaa oli aika vaikea arvioida, joten tomaatit olisivat saaneet viipyä kuivurissa ehkä tunnin tai pari pidempään ja meillä itse asiassa oli tomaateissa siemenet mukana ja ne poistamalla kuivatusaika olisi lyhentynyt huomattavasti. Maku oli kuitenkin aivan loistava ja tällä kertaa ainakin itse tekemällä tuli parempaa kuin kaupan purkeista napsitut aurinkokuivatut tomaatit, vaikka nekin ovat todella hyviä.

Kuivatut tomaatit (yksi ½ litran lasipurkillinen)

  • noin 2 kiloa kiinteitä, kypsiä tomaatteja
  • kuivattua basilikaa
  • kuivattua oreganoa
  • merisuolaa
  • valkosipulia
  • valkoviinietikkaa
  • auringonkukkaöljyä

Huuhtele tomaatit ja halkaise ne. Poista tomaatista kova keskiosa sekä siemenet. Jos tomaatit ovat todella kookkaita niin halkaise vielä toistamiseen kahtia. Asettele tomaatit kuoripuoli alaspäin kasvikuivurin ritilöille. Tee mausteseos siten että seoksesta yksi osa on basilikaa, yksi osa oreganoa ja kaksi osaa merisuolaa. Karkeaa merisuolaa voi hieraista huhmaressa hieman pienemmäksi rouheeksi. Mausteseoksessa voi olla esimerkiksi yksi teelusikallinen kumpaistakin yrttiä ja kaksi teelusikallista suolaa. Ripottele mausteseosta ripaus jokaisen tomaatin puolikkaan pinnalle. Kuori ja siivuta valkosipulin kynsiä ohuiksi siivuiksi. Laita 1-2 siivua valkosipulia jokaisen tomaatin puolikkaan päälle. Kuivata kuivurin suurimmalla teholla ensin 4-5 tuntia ja käännä tomaatit sitten ylösalaisin. Paina tomaatit samalla litteiksi. Jatka kuivattamista ja kääntele tämän jälkeen tomaatteja parin tunnin välein painellen aina samalla tomaatteja litteiksi. Tomaattien tulee kuivua aika kuiviksi, kuten kuivatut aprikoosit, mutta olla vielä kuitenkin pehmeästi taivuteltavissa. Jos kuivatat tomaatit liian kuiviksi, niistä tulee sitkeitä. Kuivatusaika kasvikuivurin tehosta ja tomaattien koosta ja mehukkuudesta riippuen on 8-16 tuntia. Kun tomaatit on kuivatettu, kaada kulhoon valkoviinietikkaa ja upota / kasta tomaatit yksi kerrallaan etikkaan. Ravistele liika etikka pois. Etikka estää homeen ja bakteerien kasvua. Lado tomaatit puhtaaseen, steriloituun lasipurkkiin. Kaada auringonkukkaöljyä tomaattien päälle purkkiin siten, että kaikki tomaatit ovat öljyn peitossa. Sulje purkki tiiviillä kannella ja anna tekeytyä jääkaapissa kuukauden verran ennen tarjoilua.

img-20170302-wa0002

P.S. Tiedän, kuukauden odottelu on tuskaa, mutta tämän herkun kanssa se kannattaa! Kuukauden päästä odotus nimittäin palkitaan ja takaan, että näin hyviä tomaatteja et saa kaupan hyllyltä!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s