Safarilla taaperon kanssa

Kolmårdenin ehdoton vetonaula kaiken hämmästeltävän ja ihastuksesta huokailtavan keskellä on legendaarinen safari. Safari on kokenut vuosien saatossa melkoisen muutoksen, sillä parikymmentä vuotta sitten, kun viimeksi kävin Kolmårdenissa, safari ajettiin läpi omalla autolla. Loputon autojono lipui hitaasti mutkitellen läpi eläinten aitausten; jopa leijonien valtakunnan läpi ajettiin omalla autolla ikkunasta leijonien touhuja katsellen. Tuolloin muistan safarin muistuttaneen eräästä tunnetusta fantasiaelokuvasta nimittäin Jurassic Parkista. Aitauksesta toiseen siirryttiin erityisten turva-alueiden läpi. Edessä avautui valtava teräsportti, jonka läpi ajettiin turva-aitaukseen. Sitten odotettiin että korkea, massiivinen teräsportti takana sulkeutui ja sitten aukesi edessä toinen valtava teräsportti ja päästiin taas jatkamaan matkaa. Tuo vanha safari oli siinä mielessä aika hengityksensalpaava kokemus, sillä siellä oltiin ihan oikeasti noiden valtavien, voimakkaiden petoeläinten kanssa samassa aitauksessa ja omana turvana toimi ainoastaan ympärillä olevat auton seinät ja katto.

Nykyisin safarille ei ajeta enää omalla autolla, vaikka nuo valtavat teräsportit ja turva-alueet siellä näkyivätkin vielä olevan paikallaan. Uudistettu safari kierretään kondolihissin kyydissä. Hississä ei tule samanlaista pientä kutkuttavaa vaaran tunnetta, vaikka mielessä kyllä kävi, että jos tämä hissi tipahtaa leijonien tai karhujen aitaukseen, niin toivon mukaan siinä rytäkässä hissin ovi pysyy kiinni eikä singahda auki. Kondolihissin kyydistä safarin eläimet näkee kuitenkin paljon paremmin kuin auton ikkunasta ja siitä iso plussa sekä lisäksi hissin kaiuttimista kuuluu selostus, johon kieleksi katosta löytyvien nappuloiden avulla voi valita ruotsin, suomen tai englannin. Hissi mutkittelee läpi aitausten, joissa majaansa pitävät leijonien lisäksi myös esimerkiksi hirvet, karhut, strutsit, kirahvit ja biisonit.

Kirahviaitauksessa hissi kulkee niin alhaalla, että halutessaan kirahvit voisivat tulla hissin vierelle tekemään tuttavuutta matkalaisten kanssa ja niiden päälakea yltäisi silittämään. Kirahvien juoksu oli myös maaginen näky. Vaikka tuo massiivinen nisäkäs liikahtaakin eteen päin varsin vikkelästi, niin itse liike on kuin slow motion -kohtaus hidastetussa elokuvassa. Näky on todella koominen. Suosittelen käymään safarikierroksella ihan jo pelkästään sen vuoksi, että on mahdollisuus nähdä omin silmin tuota kirahvin juoksua.

Toisinaan taas kondolihissi nousee korkealle puiden latvustoon, mistä on upeat näkymät ympäröivään luontoon. Kondolihissistä pienikin lapsi näkee hyvin aitauksissaan touhuavat eläimet sekä maisemat ja Alisalle ainakin kokemus taisi olla mieluinen naurun, sormella osoittelun ja kysyvien hymähdysten määrästä päätellen.

Lopuksi vielä muutama sananen Kolmårdenissa vierailusta lapsiperheenä. Eläinpuisto on toteutettu nimenomaan lapsiperheitä ajatellen. Kohteessa on paljon aktiviteettiä lapsille, enemmän kuin tarpeeksi ja esityksissä on myös otettu lapset huomioon siten, että lapset kyllä varmasti viihtyvät. Bamse maailman lisäksi eläinpuistosta löytyy lapsille valtava leikkipuisto myös. Erilaisista ruokakojuista saa kaikki lasten lempiherkut; on tarjolla hampurilaisaterioita, tortilloita, fish&chips-annoksia, kebabia, lihapullia ja muusia, makkarakoreja, currya, jäätelöä, lettuja ja vaikka mitä ja mikä parasta, annokset myydään varsin kohtuulliseen hintaan. Vauvoja ajatellenkin myynnissä taisi olla vauvojen purkkiruokaa (Hippiä), jos en väärin muista. Meillä oli Alisalle omat eväät mukana ja omien eväidenkin lämmitykseen oli mikroja vapaassa käytössä. Pienille lapsille löytyi myös syöttötuoleja ravintoloista ja alueelta löytyy lastenhoito- ja imetyshuoneet myös. Kolmårdeniin on siis todella helppoa ja suositeltavaa matkustaa koko perheen voimin.

Yksi vastaus artikkeliin “Safarilla taaperon kanssa”

  1. […] aivan puolen metrin etäisyydeltä, liikuttava delfiinishow, pään ylitse liidelleet petolinnut ja safari, missä etenkin pitkäkaulaiset hongankolistajakirahvit olivat sympaattisia ja pääsimme […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s