Opatijassa

Olen monesti blogissa maininnut, että matkustamme Opatijaan. Ihan tarkalleen ottaen asumuksemme sijaitsee kuitenkin Opatijan yläpuolella vuoristossa noin tuhannen asukkaan keskiaikaisessa kaupungissa, Veprinacissa. Eilen päätimme suunnata kulkumme ihan oikeasti Opatijaan ja tutustua Opatija Rivieran keskukseen. Parkkeerasimme automme ja tutustuimme tähän viehättävään merenrantakaupunkiin jalkaisin. Voloskosta Lovraniin kulkee 12 kilometriä pitkä rantapromenadi Lungomare, jonka varrella siis myös Opatija sijaitsee. Upeat maisemat ovatkin varmasti se suurin valttikortti kaikille tämän rannikon kaupungeille ja kylille. Toisella puolella nousee vehreä Učka-vuori ja toisella puolella aukeaa sinisenä välkehtivä meri, jota reunustaa Opatijan satama ja uimaranta.

Opatija on selvästi myös turismin keskus tällä rannikolla näin kun itsekin turistina menoa katselen. Kaupunki on keski- ja eteläeurooppalaisten lomalaisten valloittama. Rannoilla aurinkoa palvovat muun muassa saksalaiset, hollantilaiset, italialaiset, itävaltalaiset, belgialaiset ja sveitsiläiset ja monet muut, mutta suomalaiset ovat tänne pohjoiseen Kroatiaan löytäneet vasta aika huonosti. Kroatian puolella ei ole tähän mennessä vielä suomalaisia vastaan kävellyt paria täällä vakituisesti asuvaa suomalaista lukuun ottamatta. Opatijassa siispä ehkä aito kroatialainen tunnelma hautautuu turismin alle ja hintoihin ravintoloissa, kahviloissa, torikojuissa, kauppahallissa ja vaateputiikeissa on selvästi lisätty turistilisä, mutta siltikin kaupunki on varsin puoleensa vetävä.

Opatijan katukuvaa hallitsevat lukuisat rehevät puistoalueet vihreine nurmikoineen, toinen toistaan eksoottisimpine puineen, joita on tuotu Opatijaan ympäri maailmaa, ja värikkäine kukkaistutuksineen. Arkkitehtuuri on kaunista ja silmä lepää katukuvassa ja kauniiden rakennusten viehättävissä julkisivuissa. Katukuvaa somistavat myös kirkot kellotapuleineen ja kupoleineen. Kirkoista mainittakoon 1400-luvulla rakennettu benediktiiniläisten Pyhän Jacobin kirkko (Crkva sv. Jakova), jonka mukaan on nimetty myöhemmin koko Opatijan kaupunki. Opatija eli abbey tarkoittaa luostarikirkkoa.

Rantaelämää valvoo aivan Pyhän Jacobin kirkon vieressä rannassa kivikolla seisova neitoa esittävä patsas, jonka kädellä seisoo merilokki. Patsas tunnetaan nimillä Maiden with the Seagull (englanniksi) / Djevojka s galebom (kroatiaksi) ja se on Opatijan sekä samalla myös koko Kvarnerin alueen tunnetuin symboli, joka tätä nykyä somistaa postikortteja ja muita matkamuistoesineitä. Patsas on merkittävästä asemastaan huolimatta varsin nuori, sillä se on vuodelta 1956 eikä tämä neito suinkaan ole alkuperäinenkään tällä paikalla seisonut patsas. Tämän neidon paikalla seisoi aiemmin Madonna Del Mare –patsas, joka pystytettiin 1800-luvun lopulla, kun kreivi Arthur Kesselstadt menetti elämänsä kevätmyrskyssä mereen Opatijan edustalla ja hänen perheensä pystytti patsaan herättääkseen taas eloon kreivin kadotetun sielun. Madonna-patsas vaurioitui kuitenkin kovissa sääolosuhteissa ja uudelleen korjattu patsas sijoitettiin Villa Angiolinan museoon ja sen kullattu kopio sijoitettiin Pyhän Jacobin kirkon edustalle.

Yksi varsin viehättävä yksityiskohta rantapromenadilla neidon ja uimarannan välimaastossa on Opatijan piensatama, josta voi vuokrata taksiveneen. Veneiden edustalla istuu pronssinen soutajapatsas käsi ojennettuna sen merkiksi, että hän tarjoaa venettään kyytiä kaipaaville.

Kun olimme kävelleet pitkin rantapromenadia ja tutustuneet Opatijaan, syöneet merinäkymästä nauttien jäätelöannokset, kurkanneet muutamiin putiikkeihin, katselleet hieman eri ravintoloiden tarjontaa ja hintatasoa, kierrelleet rannan edustalla olevissa markkinakojuissa ja todenneet kaupungin hintatason kalliin puoleiseksi naapurikaupunkeihin verrattuna nukahti Alisa rattaisiinsa ja me istuimme vielä tunnin verran kauniissa puistossa hörppien viileitä juomia ja nauttien puistonpenkillä varjossa hieman viileämmästä säätuntumasta Alisan nukkuessa. Paluumatkalla vilkaisimme vielä ravintola Rokon ruokalistaa ja totesimme sen sentään olevan hintatasoltaan inhimillinen ja aiempien suositustenkin kannustamana päätimme, että tämän ravintolan palaamme vielä testaamaan joku päivä illallisen merkeissä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s