Chilikastike

Kun palasimme Kroatiasta syyskuun puolivälissä takaisin kotiin, oli vihannespenkkiin alkukesästä istuttamamme chilipuska täynnä puolikypsiä chilejä, jotka eivät kerenneet Suomen kolean kesän vuoksi kypsäksi asti tällä kasvukaudella. Niinpä piti keksiä käyttöä näille hieman raaoille chileille ja Larin toimesta ne päätyivätkin makeahkoon ehkä kaukaisesti tabascoa muistuttavaan chilikastikkeeseen, josta saa syksyn ja talven tullen hieman tulisuutta ja potkua vaikkapa pizzaan, tacoihin, tortilloihin, pitoihin, liharuokiin ja mihin ikinä sitä nyt kukakin keksii laittaa. Jos siis omasta takaa löytyy ylimääräisiä chilejä, niin tässäpä oiva käyttökohde niille ja toki tämä ohje soveltuu kaupasta ostettujenkin chilien hyödyntämiseen. Nyt päästään siispä pitkästä aikaa taas ruokareseptien pariin täällä blogissa.

Makeahko chilikastike

 

  • Tuoreita chilejä oman maun mukaan (arviolta noin 100 grammaa)
  • 2 tomaattia
  • 1 sipuli
  • 1 kiinalainen/yksikyntinen valkosipuli (tai pari tavallista kynttä)
  • 1rkl tomaattipyreetä
  • 2dl punaviinietikkaa
  • 2dl sokeria
  • 2tl suolaa

 

Kalttaa tomaatit eli kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa, viillä veitsellä tomaatin nahkaan kantapään vastakkaiselle puolelle pari viiltoa ristiin ja käytä kiehuvassa vedessä noin viiden sekunnin ajan. Nosta tomaatit vedestä ja kuori tomaatin nahka. Pilko chilit, kaltatut tomaatit, kuorittu sipuli sekä valkosipuli valmiiksi omiin astioihinsa. Kuullota noin kymmenen minuutin ajan miedolla lämmöllä pienessä kasarissa tilkassa oliiviöljyä sipuli- ja valkosipulisilppu. Lisää pilkotut chilit ja kuullota viitisen minuuttia lisää. Lisää sekaan pilkotut tomaatit sekä tomaattipyree ja sekoita. Lisää sokeri, etikka ja suolaa oman maun mukaan. Keitä noin puoli tuntia hiljalleen miedolla lämmöllä chilikastiketta kunnes koostumus on sopiva. Meillä tällä ohjeella tuli chilikastiketta yksi noin 400 gramman hillopurkillinen. Purkita puhtaaseen, steriloituun lasipurkkiin ja jätä tekeytymään ja jäähtymään. Kun purkki on jäähtynyt, säilytä jääkaapissa.

 

Vinkki! Tulisuutta voit säädellä oman maun mukaan valitsemalla itseäsi miellyttävän chililajikkeen ja joko jättämällä tai poistamalla chileistä siemenet. Tässä ohjeessa käyttämämme chilit olivat aika tulisia ja käytimme ne siemenineen, mutta miedompia chilikastikkeita rakastaville suosittelen käyttämään chilit ilman siemeniä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s