Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi

IMG_1828

Yhteistyössä Zafira-shop / Karhuvuoren Terveyspalvelu Ky

 

Hyvästi vilu! Hyvästi hikoilu! Uuden sängyn myötä hankimme myös uudet peitot ja tyynyt sekä patjansuojan, kaikki villaisina. Oletko koskaan ajatellut, että siinä missä villasukat lämmittävät palelevia varpaita, voisi villa tuoda myös lämpöä sänkyyn ja taata paremmat unet? Toisaalta hikoilevallekin nukkujalle villa on oivallinen valinta, sillä luonnonmateriaalina villa ei lämmittäessään kuitenkaan hiosta ja tee olosta epämukavaa. Näihin asioihin paneuduimme yhteistyökumppanini Zafiran kotkalaisten omistajien Pirjo Korvelan sekä Kari Väisäsen kanssa. Postauksen lopusta löytyy myös alennuskoodi.

IMG_1790

Villa on materiaalina monipuolinen, sillä eri lammasrotujakin on maailmassa yli 200 ja jokainen niistä kasvattaa hieman erilaista villaa, joka sopii eri käyttötarkoituksiin. Villaa onkin tiettävästi käytetty jo 6000 vuoden ajan hyödyksi ihmisten tarpeisiin. Tästä voisi siis myös päätellä, että ihminen on harjaantunut taitavaksi villan käyttäjäksi ja oppinut tuntemaan materiaalin monipuolisuuden sekä ominaisuudet ja osaa tätä nykyä hyödyntää ne parhaalla mahdollisella tavalla. Villa on myös turvallinen materiaali, sillä sen lähes 600 celsiusasteen syttymislämpötila sekä sulamattomuus tekevät siitä todella paloturvallisen materiaalin, minkä ansiosta kipinät sammuvat itsestään aidossa villassa. Lisäksi villa on hygieenistä sen itsestään puhdistuvuutensa ansiosta ja villa on materiaalina sellainen, etteivät bakteerit pysty lisääntymään sen pinnalla.

IMG_1796

Turvallisuutensa ja hygieenisyytensä lisäksi on monia muitakin syitä, miksi villaa kannattaa suosia vaatteiden lisäksi myös sängyssä. Kari Väisänen on tehnyt vuosikymmenet hoitotyötä Kotkassa hoitoalan yrityksensä Karhuvuoren Terveyspalvelut Ky:n kautta, joka on toiminut jo vuodesta 1989 asti, ja hoitotyön yhteydessä hän on saanut todistaa monia villan hoitavia vaikutuksia. Villa mukautuu ympäröiviin olosuhteisiin tuntuen lämpimällä viileältä ja viileällä lämpimältä. Se ei siis hiosta helposti hikoilevaa nukkujaa ja lämmittää herkästi palelevaa. Lämmönsäätelyominaisuuksiensa ansiosta villa sopii siis käytettäväksi ympärivuotisesti myös eri vuodenaikoina. Herkästi hikoilevalle villa on myös hyvä materiaali sänkyyn, sillä siinä missä tekokuitu pystyy imemään kosteutta itseensä vain 1-2 prosenttia painostaan, kun se jo alkaa tuntumaan kostealta ihoa vasten, pystyy villa imemään itseensä kosteutta jopa 35% ennen kosteuden tuntua. Villatuotteiden on lisäksi todettu lievittävän niska- sekä hartia-alueen jännitystiloja, nivelkipuja, päänsärkyä, selkäkipuja sekä hermokipua. Villa myös hellii kehoa sekä rentouttaa väsyneitä jalkoja ja käsiä. Kaikkien näiden ominaisuuksiensa vuoksi villalla on hyvät edellytykset parantaa unenlaatuamme, mikäli vain päästämme sen petikaveriksemme. On kuitenkin hyvä huomioida, että villasta saa kaikki sen positiiviset ominaisuudet parhaiten hyötykäyttöön, kun lakanat ja yöpuku ovat myös luonnonmateriaaleista valmistettuja.

IMG_1791

Zafiran tarina on alkanut Lambar-villatuotteiden myyntinä Kari Väisäsen omakohtaisten kokemusten tuloksena. Kaikki lähti Karin omasta, ensimmäisestä villapeitosta. Hän halusi parantaa omaa unenlaatuaan laskemalla makuuhuoneen lämpötilaa ja etsi peittoa, joka silti pitäisi hänet lämpimänä. Pitkän etsinnän jälkeen hän löysi ja hankki itselleen ensimmäisen villatäytteisen peiton. Omien positiivisten kokemustensa seurauksena Kari päätti, että hänen täytyy alkaa valmistuttamaan tällaisia peittoja ja tuomaan niitä myös Suomen markkinoille saataville. Niinpä Karin perustaman Lambar-tuoteperheen ensimmäinen tuote oli villatäytteinen peitto ja siitähän sitten pikku hiljaa valikoima on laajentunut runsaaksi sekä monipuoliseksi. Kari aloitti Lambar-villatuotteiden valmistuttamisen ja maahantuonnin noin kymmenen vuotta sitten ja verkkokauppa perustettiin aika alkuvaiheessa. Zafira.fi-nimellä verkkokauppa on palvellut asiakkaitaan vuodesta 2013 lähtien. Nyt verkkokaupasta onkin saatavilla villatuotteita vaikka minkälaiseen tarpeeseen ja vaihtoehtoja on kosolti. Lisäksi Zafira-shop toimii tätä nykyä yhteistyössä Uniliitto ry:n sekä Afasia- ja aivohalvausyhdistys ry:n kanssa.

IMG_1794

Zafiran tuotevalikoimasta löytyvät Lambarin lisäksi myös Carezza Collection- sekä Terveyskarhu-villatuotteet, jotka kaikki valmistetaan Euroopassa. Koska kaikkia tuotteita ei Suomessa valmistettuina saa, maahantuovat Kari ja Pirjo tuotteita Suomeen mahdollisimman läheltä. Lambar- sekä Terveyskarhu-tuotemerkkien tuotteet valmistetaan Virossa ja Carezza Collectionin tuotteet puolestaan valmistetaan Liettuassa paitsi villapintaisten peittojen, tyynyjen, istuinpäällisten ja tossujen villa kudotaan sekä ”istutetaan kankaaksi” Italiassa. Zafira valikoi tuotevalikoimansa tuotteet ennen kaikkea hyvän hinta-laatusuhteen perusteella. Tärkeitä laadun kriteereitä ovat laadukas materiaali, ompelujälki sekä valmistustapa, jotta tuotteet todella kestävät käyttöä ja pesua. Tuotteiden hyvään laatuun pyritään panostamaan mahdollisimman paljon, mutta kuitenkin pitäen mielessä se, että tuotteiden täytyy pysyä asiakkaiden saavutettavissa hintansa puolesta, jotta laadukkaiden tuotteiden hankinta on mahdollista mahdollisimman monelle kukkarolle. Lisäksi tuotevalikoimaan on valikoitu joitakin erittäin laadukkaita tuotteita niille asiakkaille, joilla on mahdollista maksaakin tuotteistaan hieman enemmän. Näitä tuotteita edustavat esimerkiksi sellaiset tuotteet, joiden merinovillaiseen materiaaliin mukaan on sekoitettu kamelinvillaa sekä kashmir-villaa. Zafiran tuotevalikoima elää ennen kaikkea asiakkailta saadun palautteen perusteella ja vuosien aikana osa tuotteista onkin karsiutunut pois valikoimasta juuri siitä syystä, että laadukkaaksi oletettu tuote onkin saanut asiakkailta päinvastaista palautetta ja yritys on halunnut reagoida tähän palautteeseen, luottaa asiakkaidensa hyvään arvostelukykyyn ja sen perusteella kehittää edelleen tuotevalikoimaansa paremmaksi.

IMG_1808

Meidän tilauksemme Zafiralle oli pitkä kuin nälkävuosi, sillä tarkoituksemme oli tilata sekä minulle että Larille uudet peitot ja tyynyt sekä sänkyymme patjansuoja. Aiemmassa, kapeammassa sängyssämme oli ollut tencelsuoja, mutta suoja meni tietysti myös vaihtoon sängyn leventymisen myötä. Ja nyt jos joku ihmettelee, että miksi meillä on patjan ja petarin päällä ylipäätään suoja, niin perheessämme on pieni taaperoikäinen lapsi, jonka kanssa sattuu ja tapahtuu. Milloin keskellä yötä alkaa yllättäen oksennustauti, milloin on vaippa vuotanut yli ja milloin keskellä yötä pimeässä vesimuki kaatuu sänkyyn. Sängyn suojaaminen on siis enemmän kuin fiksua, sillä vahingon sattuessa voi vain nopeasti vetäistä likaiset lakanat sekä patjansuojan pois sängystä ja heittää pesukoneeseen sen sijaan, että seuraavana päivänä raahaisi koko patjan kalliiseen pesulaan. Koska olen armoton vilukissa ja nukun villasukat jalassa kahden peiton alla joskus jopa juhannuksenakin, päätimme siispä vaihtaa tencelinkin villaiseen, lämmittävään patjansuojaan, joka on myös vesipestävä.

IMG_1798

IMG_1799

Koittaessamme valita nettisivuilta tuotteita itse, tulimme äkkiä siihen lopputulokseen, että tarvitsemme hieman asiantuntevan ammattilaisen näkemystä oikeiden tuotteiden valitsemiseen erityistarpeinemme ja –toiveinemme. Pirjo olikin ihanana apuna ja suositteli meille niin hyvän paketin, että eipä siihen ollut kahta sanaa sanottavana, muuta kuin että tilaukseen vain! Pirjo kertoikin, että heille on ensiarvoisen tärkeää tarjota asiakkailleen käyttöön tarkoituksenmukaisia tuotteita, joista on asiakkaille todellista hyötyä ja asiakkaat saavat parannusta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Niinpä Larille tilattiin Terveyskarhun villatäytteinen peitto, jossa on täytettä 400g/m2 ja minulle (hieman palelevammalle versiolle) puolestaan tilattiin Carezzan villatäytteinen muhkea peitto, jossa täytettä on 600-700g/m2, jotta varmasti pysyn lämpimänä. Mietin, että onko tuo muhkeampi peitto sitten jo liian lämmin, mutta Pirjo oli sitä mieltä, että se on juuri sopiva, sillä villa luonnonmateriaalina ei kuitenkaan aiheuta hiostavaa, epämiellyttävää tunnetta, vaan lämmittävyydestään huolimatta materiaali myös hengittää. Tyynyiksi hän suositteli meille Terveyskarhun villatäytteisiä tyynyjä, mutta koska olimme kiinnostuneet myös tattariakanatyynyistä, suositteli hän ottamaan yhden sellaisen tyynyn testiin. Villatyynyissä on vetoketju, joten niiden täytteen määrää saa itse myös kätevästi säädeltyä. Jos alkuun tuntuu, että uusi tyyny on liian muhkea, voi villaa poistaa sisältä ja kun tyyny käytössä litistyy, voi villaa jälleen lisätä tyynyn sisälle. Tosin käsin pöyhiminen pitää villatäytteen muhkeana ja kuohkeana. Akanatyynyistä Pirjo puolestaan kertoi, että niille on olemassa oma kannattajakuntansa, mutta nämä tyynyt toki jakaa mielipiteitä, sillä ne eivät ole samalla tavalla pehmeitä, kuten villatyynyt. Tattariakanatyynyn saa kuitenkin muokattua juuri omille mitoille sopivaksi, joten niska ja pää saavat sopivan stabiilin nukkuma-asennon, mikä auttaa niskaa ja kaularankaa rentoutumaan. Patjansuojukseksi me osasimme itse valikoida merinovillaisen patjanpäällisen ja suosiolla jätimme kamelinvillaisen suojuksen testaamatta, sillä olen kuullut, että hevosallergikot voivat olla allergisia myös kamelinvillalle. Niinpä emme uskaltaneet Larin hevosallergian vuoksi kamelinvillaa ottaa testiin, vaan valikoimme patjanpäällisen materiaaliksi merinolampaanvillan. Tämän listan lisäksi Pirjo suositteli vielä lapselle villapeitto sekä -tyyny –settiä lasten koossa ja myös merinovillaista suojusta lastensänkyyn.

IMG_1802

Me päädyimme tilauksessamme siis noudattamaan pitkälti Pirjon vinkkejä ja luottamaan hänen ammattitaitoonsa. Villatyynyjen lisäksi tilasimme kuitenkin myös kaksi tattariakanatyynyä, sillä kiinnostuksemme noihin tyynyihin oli herännyt ja halusimme päästä myös vaihtelemaan tyynyjä hieman fiiliksestä riippuen sen mukaan, että kaipaako niskan alle pehmeämpää vai jämäkämpää tyynyä. Alun perin selatessamme Zafiran tuotevalikoimaa kiinnostuksemme tattariakanatyynyihin syntyi siitä, kun Lari kysyi minulta aivan pokkanaamalla, mitä nämä kanatyynyt oikein ovat. Ihmettelin hetken, että mitkä kanatyynyt? Sitten välähti lamppu päässä, että Larilla oli käynyt nyt pieni lukihäiriö ja tyynyt eivät suinkaan olleet mitään kanatyynyjä, vaan kyseessä siis olivat nämä tattariakanatyynyt, joita Lari tietysti tarkoitti. Saimme raikuvat, ehdottomasti päivän parhaat naurut tuon pikku kömmähdyksen vuoksi ja emmehän me voineet jättää testaamatta myös ”kanatyynyjä”! Alisalle emme alkuun myöskään olleet ajatelleet hankkia vielä uusia petivermeitä, sillä Alisa on siirtymässä lastensänkyyn ja isompiin petitarvikkeisiin vasta arviolta puolen vuoden päästä, mutta koska Pirjo otti niin kivasti esille myös lapsen tarpeen villatuotteisiin, päätimme sittenkin hankkia jo valmiiksi Alisallekin lastensänkyä varten odottamaan villaisen lämpöiset ja ihanat unet. Haluammehan toki lapsellemmekin samaa laatua kuin itsellemme. Lisäksi saimme tilauksemme oheen vielä villaisen rullatyynyn, mikä on oiva tuki niskalle esimerkiksi sängyssä pitkällään lukiessa.

IMG_1815

Villaa pestään harvoin ja puhdistukseen sopiikin useimmiten parhaiten tuuletus säännöllisesti sekä puhdas lumihanki.  Irtolika on paras puhdistaa pehmeällä harjalla. Silloin kun villan vesipesu on kuitenkin välttämätöntä, pestään villa 30 asteessa villanpesuohjelmalla ja käytetään villanpesuainetta, joka sisältää lanoliinia eli villan luontaista rasvaa, mikä auttaa säilyttämään villan hyvät ominaisuudet pitkään. Villatuotteet kuivatetaan ilmavasti. Patterin päällä kuivattaminen sekä rumpukuivaus ovat ehdottomasti pannassa, kun kyse on villatuotteista.

IMG_1813

Nyt olemme nukkuneet tovin villan ympäröiminä uuden, villaisen patjansuojamme sekä uusien tyynyjemme sekä peittojemme kanssa ja mitkä ovatkaan kokemuksemme? Ensimmäiseksi on pakko todeta, että meitä itseämmekin ajatellen on ihana tietää, että Zafiran tuotteet ja meille erityisesti suositellut tuotteet on valikoitu asiakkaiden eli tässä tapauksessa meidän parastamme ajatellen ja että tuotteilla todella halutaan tehdä kokonaisvaltaisesti hyvää asiakkaiden hyvinvoinnille. Mutta asiaan eli ovatko villasukat jääneet pois, paleltaako tai hikoiluttaako nukkuessa, onko uni parantunut ja ovatko suonenvedot öisin jaloissa helpottaneet?

IMG_1806

Ensimmäisenä testiin molemmilla pääsi ”kanatyyny” ja muhkea villatyyny päätyi kainaloon. Tattariakanatyynyn täytemateriaali kahisee, kun sen asettelee pään alle mukavasti ja pelkona meillä olikin, että häiritseekö kahina unta. Tyyny ei kuitenkaan kahise enää, kun päänsä tyynyyn on asettanut mukavasti. Akanatyyny antaa jämäkän tuen niskalle ja päälle ja tyyny asettuu pään alle helposti siten, ettei niskan ja patjan väliin jää tyhjää koloa, vaan niska todella saa rentoutua. Peittoni on painava ja muhkea eli juuri sitä mitä toivoin, mutta paksu peitto ei tunnu tukahduttavan kuumalta, vaan miellyttävän lämpimältä. Lari totesi välittömästi peittoni nähtyään, että hän kuolisi sen alle ja risti sen ladonoveksi. Minua sen sijaan juurikin painava peitto rauhoittaa syvään uneen eikä peitto suinkaan niin painava ole, että sen alle litistyisi. Larille tilattiin tavanomaisen paksu peitto, joka on huomattavasti kevyempi kuin minun peittoni ja kevyempi peitto onkin ehdottomasti omiaan Larin nukkumisvaatimuksia täyttämään.

IMG_1805

Ensimmäisenä yönä testaus oli vähän niin ja näin, sillä 02:32 lapsi karjaisi vaativaan sävyyn itkuhälyttimeen. Puristin silmiä kiinni tiukemmin ja toivoin, että itkuhälyttimen kirkkaat valot, jotka ilmoittivat äänentason olevan tapissaan, eivät yltäisi silmäluomieni läpi tietoisuuteeni. Ääni ei kuitenkaan lakannut itkuhälyttimestä ja väsyneenä, silmät ristissä huokaisin syvään ja lähdin hakemaan yöuniltaan heränneen, pinnasängyssään seisovan ja vaativaan sävyyn parkuvan lapsen omasta huoneestaan väliimme nukkumaan. Sitten alkoikin jumppaus ja temppuilu seuraavan parin tunnin ajan, kun lapsi ei nukahtanut uudelleen millään. Lopulta hän nukahti pää isin tyynyllä siten, että isille jäi sängyn laidasta vain ohut kaistale nukkumatilaa. Lapsen varpaat sen sijaan painoivat minun selkääni. Lapsen lopulta nukahdettua nukuimme siinä ahtaudessa lopun yön, mitä siitä nyt enää oli jäljellä, ja aamulla heräsimme kaikki huonosti nukkuneina ja kärttyisinä, mutta ainakin uusi tyyny muotoutui pään alle hyvin ja minun varpaani olivat lämpöiset läpi yön alusta loppuun saakka. Toista testiyötä odoteltiin kuitenkin jo malttamattomina.

 

Toisena yönä lapsi ei valvottanut. Saimme nukkua kaikki aivan rauhassa ja nukuimmekin kuin tukit, kuten myös kaikki yöt sen jälkeenkin. Villan ympäröimänä oli lämmintä ja ihanaa nukkua ja akanatyynyllä niska lepäsi ja rentoutui. Heräsin niska levänneenä eikä kipuilevasta, tavallisesti aamuisin jäykästä niskasta ollut tietoakaan. Lari huomasi, että uusi peitto ei hikoiluttanut, vaikka hänenkin uusi villapeittonsa on kuitenkin paksumpi kuin aiempi tekokuituinen peitonlituska, joka sekin sai hikoilemaan jopa talvisin. Larin yllätti se, että hänen uusi paksumpi peittonsa onkin hänelle itseasiassa hikoiluttamaton samalla kun se lämmittää, sillä hän ei voinut ennalta uskoa, että hikoileminen voisi loppua vaihtamalla paksumpaan peittoon. Myös alhaalta päin villa-alustan tuoma lämpö on etenkin minun mieleeni. Villaisen peiton ja patjanalustan ansiosta minulla ei ole ollut nukkuessa enää villasukkia jalassa enkä myöskään ole yöllä herännyt kivuliaisiin suonenvetoihin, jotka itselleni tulevat nimenomaan silloin, kun jalkani ovat kylmät. Erityisesti tattariakanatyynyihimme olemme aivan rakastuneet ja onneksi tilasimme molemmille omat akanatyynyt. Ne yllättivät täysin ja omastani en luopuisi kyllä enää vapaaehtoisesti. Itse asiassa lähtiessämme Larin lapsuudenkotiin viikonloppuvierailulle pakkasimme molemmat omat akanatyynyt mukaamme! Se kertokoon jotain rakkaudestamme näihin tyynyihin.

IMG_1822

Zafira haluaa tämän yhteistyön myötä tarjota myös blogini lukijoille 10 prosentin alennuksen kaikista tuotteistaan. Zafiran tarjoaman alennuksen saat käyttöösi koodilla Vesta-2017, joka on voimassa 31.12.2017 saakka. Zafira-shopissa on nyt myös joulutarjouksia hankkimistamme tuotteista, kuten Terveyskarhu-villatäytepeitosta (400g/m2), villatäytetyynystä ja lasten peittoseteistä. Ihanan lämpimiä ja villaisia ostoshetkiä! Zafira-shopin verkkokauppaan pääset suoraan *tästä linkistä.

 

*blogiyhteistyöstä korvauksena saatu alennusta tilaamistamme tuotteista

4 vastausta artikkeliin “Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi”

 1. Kiinnostuin näistä villatuotteista todella paljon! Merinovilla-alusasu ja -sukat ovat ehdoton varuste ulkoiluun heti miinuksen puolelle mentäessä, eli miksipä ei nämäkin voisi toimia! Yksi kysymys kuitenkin heräsi: Miten liinavaatteiden kanssa? Käytetäänkö niitä villaisten peittojen ja tyynyjen kanssa ollenkaan? Minulta löytyy 100% pellavaa olevia liinavaatteita, mutta voiko/kannattaako niitä tai perus puuvillaisia käyttää näissä?

  Tykkää

  1. Kiitos Petu kommentista 😊 Kannattaa käyttää juurikin luonnonmateriaaleista valmistettuja lakanoita, kuten pellavaisia tai puuvillaisia. Samoin kannattaa käyttää luonnonmateriaaleista valmistettuja yöpukuja, jotta sama linjan jatkuu iholle saakka. Silloin villasta saa parhaiten kaikki hyödyt irti.

   Tykkää

 2. […] Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi […]

  Tykkää

 3. […] noussutta postausta. 1. Maailman paras perunasalaatti 2. Koiran kanssa autolla Eurooppaan 3. Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi 4. Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla 5. […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s