Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla

IMG_2075

Yhteistyössä Futonnetti

 

Uuden patjan sekä petauspatjan tilasimme suomalaiselta verkkokaupalta, Futonnetiltä. Yhteistyömme tuloksena syntyneen postaussarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä. Ensimmäisessä osassa kerroin yleisesti futoneista, futoneissa käytettävistä luonnonmateriaaleista, Futonnetistä sekä heidän maahantuomien futoneiden takana olevasta Ekomatin futontehtaasta. Ensimmäisessä postauksessa on myös todella hyviä vinkkejä siihen, miten unen laatua voisi itse koittaa parantaa ja nukahtamista helpottaa monin ilmaisin ja edullisinkin keinoin. Hyvän unen kulmakivet kannattaa käydä siis lukemassa tuosta edellä linkitetystä postauksesta, sillä kyseessä on todella hyvä tietopaketti. Tässä postaussarjan toisessa osassa sen sijaan uppoudunkin tosiaan niihin syihin ja perusteluihin, minkä takia me päädyimme futoniin, minkä futonin itsellemme valitsimme ja tietysti ennen kaikkea kerron kokemuksemme omasta uudesta futonistamme. Postauksen lopusta löytyy myös alennuskoodi Futonnetin verkkokauppaan.

IMG_1988

Sängyssä tulee vietettyä jopa kolmasosa elämästä, joten patjan merkitys hyvinvoinnille on todella suuri ja ilmeinen. Onkin hieman erikoista, että vaikka vietämme suurin piirtein saman pituisen osan vuorokaudestamme sängyssä nukkuen kuin työpisteellämme töitä tehden, jos ajatellaan työpäivän kestävän kahdeksan tuntia ja yöuniemme olevan tuon suositellut kahdeksan tuntia myös, niin työasennon oikeanlaiseen ergonomiaan kiinnitetään monesti paljon huomiota, mutta nukkumisergonomia unohtuu helposti. Työpisteelle hankitaan monesti jos jonkinlaista apuvälinettä paremman työergonomian saavuttamiseksi ja omalla työpaikallanikin toimistotyötä tekevien käytöstä löytyy sähköpöytiä, erilaisia työtuoleja ja jumppapalloja, ristiseläntukia, erikoishiiriä ja -näppäimistöjä, seisonta-alustoja ja jalkakorokkeita, mutta sitten moni kitsastelee patjan kanssa ja tyydytään nukkumaan aivan onnettoman surkeilla patjoilla. Kunnolliseen patjaan panostaminen on iso sijoitus omaan hyvinvointiin, vaikka ei laadukkaan ja hyvää tekevän patjan tarvitse olla kuitenkaan kukkarolle konkurssin paikka, sillä esimerkiksi Futonnetiltä laadukkaat futonit löytyvät varsin järkevään hintaan.

 

Aiempi sänkymme oli 160-senttinen jenkkisänky, jonka alimmat runkopatjat olivat erilliset 80 senttiä leveät rungot, sen päällä oli yhtenäinen 160 senttiä leveä joustinpatja ja päällimmäisenä tekokuituinen petari. Alimmaiset, erilliset sänkyrungot aiheuttivat minulle tunteen, että keskellä sänkyä on monttu ja toisaalta myös sängyn laidat joustivat liikaa alaspäin. Näin ollen nukkumatila tuntui vieläkin ahtaammalta kuin näennäiseltä 160 sentiltä. Vanhassa jenkkisängyssämme selkä ei saanut myöskään kunnollista tarvitsemaansa tukea, sillä tuntuma oli omaan makuumme liian upottava ja olihan tuo kymmenen vuoden ikäinen sänky jo parhaat päivänsä nähnytkin. Lisäksi eihän mekään enää olla teini-ikäisiä, joiden selät kestävät mitä vain ottamatta nokkiinsa siitä. Minun selkäni ei ole parhaimmassa iskussaan raskauden ja vauva-ajan jälkeen, kun keskivartalo on joutunut koville kehon painopisteen muutosten ja suurten painonvaihteluiden vuoksi. Lapsen kantaminen sylissä syntymän jälkeenkin sekä jatkuva nostelu on selälle rankkaa puuhaa sekin ja toki edelleenkin kannan lasta sylissäni ja nostelen häntä päivittäin milloin mistäkin syystä ja tarpeesta. Laria puolestaan ovat vaivanneet erinäiset ajoittaiset alaselän ja iskiaksen kivut jo useamman vuoden ajan. Niinpä halusimme kokeilla meille nyt jotain aivan uutta ja erilaista, jos vaikka hieman erilaisella patjavalinnallamme saisimme selkämmekin tyytyväisemmiksi ja pystyisimme parantamaan oman unemme laatua.

IMG_2044

Päädyimme Ekomatin Comfort-patjaan keskusteltuamme vaihtoehdoista Futonnetin Mervin kanssa. Olimme koemaanneet erilaisia futoneita eri materiaaleilla täytettynä jo viime keväänä, joten meillä oli Larin kanssa aika hyvä käsitys siitä, millaista patjaa kaipasimme ensimmäiseksi futoniksemme. Puuvillainen patja oli makuumme turhan jämäkkä ja luonnonkumipatja sen sijaan hivenen liian pehmeä eli jotain siltä väliltä oli etsinnässä. Ekomatin patjoista meitä miellytti Comfort- ja Luxus-mallit, sillä ne ovat hieman kimmoisampia futoneita. Jo edellisessä postauksessa mainitsinkin muuten siitä, että Mervi kertoi yhden yleisimmän harhaluulon futoneihin liittyen liittyvän juurikin siihen, että moni asiakas luulee futoneiden olevan aina hyvin jämäköitä tuntumaltaan, mutta tosiaan futoneja on myös kimmoisampia vaihtoehtoja ja nämä Comfort ja Luxus-mallit edustavat juuri sitä kimmoisampaa puolta, vaikka nämäkin patjat antavat selälle todella hyvän tuen yön aikana. Luxus-mallin me jätimme kuitenkin pois vaihtoehdoista Larin hevosallergian vuoksi, sillä patja sisältää hevosenjouhia. Minä olisin kallistunut Luxus-patjaan, mutta emme uskaltaneet ottaa riskiä, että uusi patjamme alkaisi aiheuttamaan Larille allergiaoireita käytössä, joten yhteistuumin päädyimme Comfort-malliin, joka tilattiin meille 180 senttiä leveänä versiona. Comfort on ideaalinen myös niille, jotka kaipaavat puuvillaista tai puuvilla-kookospatjaa kimmoisampaa futonia ja lisäksi haluaa välttää eläinperäisiä materiaaleja, sillä Comfortissa on vain puuvillaa, kookoskuitua sekä luonnonkumia. Comfort-futonin lisäksi tilasimme lisämukavuutta ja pientä pintapehmeyttä tuomaan puuvillaisen petauspatjan, joka tietysti helpottaa myös petausta. Patjamme sekä petauspatjamme pintatekstiilit ovat myös 100 prosenttista puuvillaa.

IMG_2042

Odotimme uutta patjaamme kuin kuuta nousevaa, sillä olen huomannut vuosien varrella toivovani esimerkiksi reissatessamme, että hotellihuoneessa olisi jämäkkä sänky, jossa olisi parempi nukkua kuin omassa, vanhassa sängyssämme. Niissä hotelleissa, missä patja on ollut omaamme selvästi jämäkämpi, olen ollut loman ajan aivan onnessani nukkumamukavuuden tähden. Tiesin siis, että selkäni täydellä varmuudella kaipasi jämäkämpää patjaa ja luonnollinen, jämäkkä tuki selkärangalle ja lihaksistolle tekisi minulle ja unelleni vain ja ainoastaan hyvää. Yleisesti kuitenkin ohjeistetaan, että uuteen futoniin kannattaa pari viikkoa totutella ennen kuin muodostaa mielipidettään uudesta patjasta, sillä mikäli edellinen patja on ollut profiililtaan hyvinkin erilainen kuin uusi, voi kropalla mennä aikaa tottua uudenlaiseen tuntumaan ja ennen kaikkea siihen, että vartalo ja koko selkäranka asettuu uudelle patjalle erilaiseen asentoon kuin ennen.

 

Mutta sitten niihin meidän kokemuksiimme. Olemme nyt muutaman viikon nukkuneet uudella patjallamme ja tätä postausta varten olen mielessäni pyöritellyt muutamia tärkeitä kysymyksiä ja kriittisin mielin koittanut löytää kysymyksiin myös vastauksia. Olen pohtinut muun muassa, miten on nukuttanut ja mitä kuuluu alaselän säryille? Onko futonin hoito ollut työlästä? Onko futon painunut kuopalle? Miten tuntuma jouselliseen patjaan eroaa, kun alla on täysin jouseton patja? Tuntuuko patja kovalta ja kolottaako lonkkia? Ensimmäisen futoninsa ostajille alkuun tosiaan sanotaan, että voi viedä parikin viikkoa, kunnes kroppa tottuu uuteen jämäkämpään patjaan, mutta miten menikään meidän sopeutumisemme uuteen patjaan, joka oli myös meidän ensimmäinen futonimme? Oliko haasteita tottua ja tuntuiko patja alkuun virheratkaisulta?

IMG_1992

Voin meidän puolestamme sanoa, että totuimme molemmat uuteen patjaan välittömästi ja rakastuimme siihen aivan yhtä nopeasti. Se tuntui ensimmäisestä yöstä asti juuri siltä, että tämä meidän sängystämme on aina puuttunutkin ja nyt se viimeinenkin palapelin palanen hyvän unen kannalta loksahti viimein kohdalleen. Olen nukkunut kuin tukki uudessa sängyssämme ja uudella patjalla. Tuntuma on toki hyvin erilainen kuin joustinpatjassa, mutta juuri sitä odotinkin, sillä muutostahan me vanhaan patjaan ja tuntumaan nimenomaan kaipasimmekin. Muutoksen myös saimme. Vanhaan patjaan verrattuna patjamme tuntuu todella jämäkältä, mutta en kuitenkaan kuivailisi sitä kovaksi, sillä ei minulle ole tullut oloa, että betonille asettaisin itseni nukkumaan tai että lonkat kolisisivat sängynrungon pohjasäleikköön. Jämäkän tuntuman ansiosta selkäranka tuntuu asettuvan nukkumaan mennessä oikeaan asentoon ja sängyssä on todella helppo löytää mieleinen nukkuma-asento, jossa itsensä voi tuntea totaalisen rentoutuneeksi. Vielä tähän mennessä kertaakaan ei ole patjan vuoksi tuntunut kolotuksia ja kipuja selässä, vaan päinvastoin alaselkäni on alkanut tuntumaan paremmalta ja aamuisin selvästi rentoutuneemmalta.

IMG_2061

Futonille ominaisen pienen painumisen huomaa patjassa, sillä futon tosiaan on täysin jouseton patja, ja tietysti uusi patjahan nimenomaan painuu eniten, kun se muotoutuu nukkujan mukaan. Tähän mennessä olemme pari kertaa lakananvaihdon yhteydessä kerenneet kääntämään patjan ympäri eikä toimenpide ole työläs tai vaadi paljoa aikaa, mutta toki 180*200-senttinen patja on iso ja massiivinen, joten yksin se olisi aika hankala ja raskas käännettävä. Kahdestaan kahdelta aikuiselta homma hoituu kuitenkin näppärästi enkä ole kokenut patjan kääntelystä olevan vaivaa. Itse asiassa koska patja tuntuu nukkuessa niin hyvältä, niin mielelläni myös hoidan sitä hyvin, jotta se pysyy jatkossakin yhtä hyvänä petikaverina. Kääntely auttaa siinä, että patja painuu tasaisesti, jolloin se ehkäisee patjan painumista vain yhdestä kohdasta. Toki kimmoisuutta tuovat luonnonkumikerrokset auttavat siinä myös, että patja ei painu niin paljoa ja selkeästi kuin esimerkiksi pelkkää puuvillaa sisältävät futonit.

 

Futon eroaa joustinpatjasta myös siinä, että vieruskaverin kääntäessä kylkeä ei sitä itse edes huomaa. Yöllä ei tarvitse myöskään heräillä siihen, kun puoliso lähtee vessaan tai palaa sieltä, koska itse ei huoju ja heilu sängyssä, kun toinen siinä sängyn toisella puoliskolla vähän liikkuu, nousee istumaan tai rojahtaa takaisin sänkyyn. Se on ehdoton iso plussa futonin hyväksi varsinkin Larin näkökulmasta, joka on meistä selvästi herkkäunisempi. Hän aiemmin heräili monesti siihen, kun minä käännän kylkeä mahtipontiseen tyyliini ja sain koko joustinpatjan ja sen myötä Larin pompahtamaan sängyssä. Nykyisin se ei ole enää ongelma, kun nukumme futonilla. Futon on myös materiaalinsa puolesta varsinkin Larille ihanteellinen, sillä luonnonmateriaalit eivät hiosta, joten tuo ominaisuus tekee etenkin Larin nukkumisesta huomattavasti mukavampaa, sillä keinokuidut saavat Larin hikoamaan helposti ja sen jälkeen nukkumisesta ei ainakaan tule yhtikäs mitään.

IMG_2001

Vastaus siis viimeiseen kysymykseen, että onko patjahankintamme missään kohtaa tai varsinkaan heti alussa tuntunut virheratkaisulta, on ei, vaan pikemminkin futonhankintamme on ollut rakkautta ensisilmäyksestä lähtien. En enää suostuisi luopumaan futonistamme enkä missään nimessä vaihtaisi takaisin joustinpatjaan. Jouluaattona menin Alisan kanssa puolenpäivän jälkeen päiväunille uuteen sänkyymme, hautauduimme peittoihin ja asetuimme mukavasti futonille Alisa kainalossani. Nukuimme kuin tukit ja havahduimme seuraavan kerran, kun Lari tuli puoli neljän maissa kyselemään, että nousisivatkos ne tytöt joulusaunaan pikku hiljaa. Olimme nukkuneet kolmen tunnin unet. Mutta ihmekös tuo, sillä en ole koskaan aiemmin nukkunut millään muulla patjalla paremmin ja makoisampia unia kuin tällä uudella futonillamme.

 

Nyt kun parempaan uneen ja nukkumisergonomiaan on kiinnitetty huomiota ja palapelin palaset on saatu osumaan kohdalleen sillä saralla, olisikin varmasti sitten aika kiinnittää huomiota siihen hereilläoloaikaan ja sen hyvinvointiin sekä jaksamiseen liittyviin tekijöihin. Siinäpä tosiaan vasta onkin dilemma, miten aikaisemmin elämään säännöllisesti kuuluneen liikkumisen saisi palautettua sieltä nykyhetken epäsäännöllisestä ruuhkavuosikiireiden alle hautautuneesta tilastaan taas takaisin oikeille raiteilleen ja jälleen tarpeeksi säännölliseksi osaksi arkea. Nyt talvella ainakin hyvää hyötyliikuntaa tuntuu saavan lumitöistä ja lapsen uudesta rakkaudesta eli pulkkailusta. Mennään niillä nyt alkuvuosi sitten, mutta jokin pysyvämpi suunnitelma tuon osa-alueen kehittämiseksi olisi kyllä hyvä laatia seuraavaksi, sillä liikunnan lisääminen auttaisi varmasti toimistotyöstä sekä lapsen kantamisesta aiheutuneisiin niska- ja hartiajumeihin. Nyt kuitenkin nautin unista uudella patjallamme!

IMG_2052

Muistathan myös, että Futonnetin tarjoama alennuskoodi blogini lukijoille on yhä voimassa. 20% alennuksen Comfort-futonista, jollaisen mekin itsellemme tilasimme, saat käyttämällä tilauksesi yhteydessä alennuskoodia VESTABOX, mikä on voimassa 07.01.2018 saakka. Futonnetin nettisivuille ja tuotteisiin tutustumaan pääset tästä linkistä.

 

*Futonista ja petarista saatu alennusta korvauksena blogiyhteistyöstä

 

Postaussarjan ensimmäinen osa: Hyvän unen kulmakivet

12 vastausta artikkeliin “Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla”

 1. […] Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla […]

  Tykkää

 2. Voi ei, nyt mua harmittaa niiiiin paljon, että tuo alennuskoodi meni mulla ohi! Olen nimittäin jo pitkään miettinyt uuden patjan hankintaa ja vasta pari päivää sitten törmäsin googletellessani futoniin. Näin selkäongelmaisena futon kuulostaa todella hyvältä ratkaisulta ja katselin patjoja just tuolta Futonetistä.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista ja ihana kuulla, jos tekstistä on ollut sinulle apua patja-asioita pähkäillessä. Siihen en toki voi vaikuttaa, että alennuskoodin voimassaolo on päättynyt, mutta voisithan toki laittaa Futonnetille sähköpostia ja kertoa, että patjat tulivat tutuksi tämän blogitekstin kautta, mutta että sinua harmittaa se, että tulit lukeneeksi tekstin vasta alennuksen jo päätyttyä, joten olisko mitenkään mahdollista jos voisit hyödyntää alennuksen vielä tässä vaiheessa 😊😊😊

   Tykkää

   1. Otinkin heihin yhteyttä kyselläkseni patjoista. Jotenkin hyvin hankala päättää patjojen välillä,että ottaisko sen cocosin vai tuon comfortin. Aiemmassa postauksessasi patja näytti yllättävän pehmeältä kun sillä istui, mutta johtuu varmaan siitä, että uusi futon painuu alkuun..? Haluaisin suht. kovan futonin, mutta liian hyväkään ei varmaan ole hyvä, etenkin kun nukun kyljelläni ja lonkka saattaa mennä kipeäksi (kuulostan ihan vanhukselta :D). Hankalia valintoja!

    Tykkää

   2. Juu uuden patjan valikoiminen vaatii paljon pähkäilyä, se on kyllä niin totta! 😀 Meidän makuun puuvilla-kookospatja oli aavistuksen liian kova. Kaipasimme siihen pientä kimmoisuutta ja siksi päädyimme Comfortiin, jossa luonnonkumi tuo hieman pehmeämmän tunteen. Comfortissakin tuntuma on kuitenkin edelleen jämäkkä ja toki futon myös käytössä luonnollisesti painuu ja sitä kautta hieman jämäköityy lisää. Minä nukun aina kyljelläni ja tällaiseen nukkuma-asentoon tuo Comfort on ollut itselle tosi hyvä. Toivottavasti löydät itsellesi parhaan ratkaisun, tsemppiä valinnanvaikeuden kanssa. 😊

    Tykkää

 3. […] Edelliset yhteistyöpostaukseni Futonnetin kanssa pääset lukemaan alla olevien linkkien kautta: Hyvän unen kulmakivet + alennuskoodi Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla […]

  Tykkää

 4. […] kanssa autolla Eurooppaan 3. Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi 4. Hyvästi patjan aiheuttamat selkäsäryt! Oikeanlaista nukkumisergonomiaa futonilla 5. Perinneruokaa savolaisittain: Perunakukkoa padassa Tällä jälkimmäisellä listalla […]

  Tykkää

 5. Valitettavasti tässä niinkuin monessa muussakin postauksessa väitetään comfort patjan sisältävän luonnonkumia. Ekomat tehtaan käyttämässä lateksissa on enemmän kuin 2/3 synteettistä lateksia ja loput luonnonkumia.
  Tämän tiedon sain eräältä toiselta saman tehtaan patjoja myyvältä kauppiaalta.

  Tykkää

  1. Hei! Kiitos kommentistasi. Valitettavasti tuohon yksityiskohtaan minulla ei ole mahdollisuuksia ottaa kantaa. Suosittelen ottamaan yhteyttä suoraan Futonnettiin ja kysymään tarkempia tuotetietoja heiltä. Hyvää alkanutta vuotta 2019!

   Tykkää

   1. Moi
    Kiitos samoin Hyvää alkanutta vuotta.
    Kuten sanoin olin jo yhteydessä toiseen kyseisen tehtaan tuotteita myyvään liikkeeseen ja hailtä sain tuon tiedon, että comfort patjan sisältämä lateksi sisältää tuon yli 2/3 synteettistä lateksi.
    Harmi vaan jos joku myyjä johtaa asiakkaitaan harhaan asiassa. Monet kun hakevat futonia, jossa ei ole keinoaineita. Tuota lateksia saa sanoa luonnonkumiksi kun siinä on joku tietty (pienikin) prosenttiosuus luonnonkumia.

    Tykkää

 6. Olemme hankkimassa perheen voimin isotädilleni uutta patjaa ja olen yrittänyt kartoittaa parhaita vaihtoehtoja, jotka tukisivat hänen selkää. Sänkyyn tulisi myös pystyä laittamaan patjansuoja mahdollisesti tulevaisuudessa. Kiitos tarkoin kuvaavasta tekstistä, ehkä mekin päädymme vielä futon-patjaan sillä kehuja näistä tulee paljon!

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista! Meillä Futon on ollut käytössä nyt 2,5 vuotta ja olen patjaamme enemmän kuin tyytyväinen. Omalle selälle, joka kaipaa profiililtaan nimenomaan jämäkämpää patjaa, futon on ollut todella hyvä, vaikka meidän futonimme onkin ehkä sieltä pehmeimmästä päästä. Tiedän kuitenkin, että on myös niitä, jotka futonista eivät tykkää, joten makuasioita nämä patjanvalintaan liittyvät mieltymykset paljolti ovat. Ahkerasti vain testaamaan erilaisia patjoja, niin eiköhän sopiva varmasti löydy isotädillesikin. Aurinkoista kesää sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s