Porkkanasämpylät

IMG_2384

Tänään meillä leivottiin. Pakkaseen oli jäänyt laatikollinen porkkanalaatikkoa yli joululta ja nyt oli aika käyttää se pois. Niinpä sulatimme porkkanalaatikon, käärimme hihat ylös ja aloimme koko porukka leipomaan. Alisa rakastaa leipomista niin, että samantien kun sanookin Alisan kuullen sanan ’leipominen’, niin jo alkaa touhu, kun Alisa hakee naulasta oman essunsa, sillä joulupukkihan toi juuri uuden, ihanan essun Alisalle, ja sen jälkeen Alisa hilaa syöttötuolinsa ruokapöydän äärestä keittiön työtason eteen, kiipeää tuoliin, nousee siihen seisomaan, jotta yltää hyvin työtasolle, vetää itse hihoja ylös ja on valmiina tositoimiin. Taikinaa kiitos! Ja niin me aloitimme tänään leipomisen, Alisa sai lisätä valmiiksi mitattuja aineksia kulhoon, sekoittaa vispilällä, upottaa sormet taikinaan ja malttamattoman odottamisen jälkeen, kun taikina oli vihdoin kohonnut, päästiin muotoilemaan vielä sämpylät. Tässä kohtaa vetovastuu oli enemmänkin ehkä minulla ja Larilla, sillä Alisa hieroi oman taikinapallonsa pitkin pöytäpintaa, mutta väliäkös tuolla, kun hauskaa kerran oli!

DSC_1687[1]

DSC_1692[2]

Porkkanasämpylät

 

 • 5dl maitoa
 • 1½tl suolaa
 • 2rkl sokeria
 • 2pss kuivahiivaa tai 50g tuorehiivaa
 • 3dl kaurahiutaleita
 • 7-9dl sämpyläjauhoja
 • ½dl sulatettua margariinia
 • 2 isoa porkkanaa raasteena (tai joululta ylijääneitä porkkanalaatikon jämiä)

 

Lämmitä maito mikron kestävässä kulhossa kädenlämpöiseksi. Sekoita kädenlämpöiseen maitoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää sekaan pieneksi raastettu porkkanaraaste tai porkkanalaatikon jämät tai vaikka koko laatikollinen, kuten me tehtiin. Lämmitä porkkanalaatikkoa mikrossa, jotta se ei mene taikinaan jääkaappikylmänä, sillä hiiva toimii paremmin lämpöisessä taikinassa. Lisää myös kaurahiutaleet joukkoon. Vähitellen desi kerrallaan sekoita mukaan myös sämpyläjauhot ja alusta taikinaan lopuksi myös sulatettu rasva. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi/löysähköksi, sillä näin syntyy koostumukseltaan kuohkeat sämpylät. Peitä taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi eli noin puolisen tuntia. Kun taikina on kohonnut, jaa taikina osiin ja pyörittele paloista sämpylöitä, tai jotakin sämpylää muistuttavaa, sillä löysä sämpylätaikina ei muotoudu samalla tavalla kuin kiinteä pullataikina. Käytä sämpylän muotoiluun apuna jauhotettuja käsiä, jotta sämpylät eivät tarttuisi käsiin kiinni. Riippuen käyttämäsi jauhojen määrästä, tästä taikinasta tulee 18-20 sämpylää. Kohota sämpylät hyvin liinan alla. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa n. 12 min.

IMG_2382

Tuoreet lämpimäiset maistuvat ihan sellaisenaan voinokareella kruunattuna tai sitten väliin voi sujauttaa kinkku- sekä juustosiivun ja sekoitella lasiin palan painikkeeksi lasillisen kylmää kaakaota.

IMG_2386

Yksi vastaus artikkeliin “Porkkanasämpylät”

 1. […] 4. Ovatko lapset tervetulleita ravintoloihin? Ravintolakulttuuria täällä ja maailmalla 5. Porkkanasämpylät 6. Tuulilasitaikuutta 7. Lapselle sänkyyn oma futon ja luonnonmateriaaleja päästä varpaisiin […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s