Palapaistia paprikalla ja suolakurkulla

IMG_3319

Jo pitkään on ollut aikomuksena kirjailla blogiin perinteinen palapaistiresepti, mutta jotenkin se on saanut odottaa vuoroaan näinkin pitkään, vaikka tätä herkkua meillä valmistetaan parikin kertaa talvessa. Nyt kuitenkin vuorossa on itseoikeutetusti palapaisti, joka meillä kruunataan paprika- ja suolakurkkukuutioilla.

 

Ennen kuin päästään reseptin kimppuun, on kuitenkin vielä annettava kastikkeen hyötykäyttöön viimeistä pisaraa myöten vinkki, sillä jos teilläkin käy samoin kuin meillä monesti, että kastikkeesta loppuu kasvikset ja lihat ennen kuin itse kastike, niin loppulientä ei missään tapauksessa kannata huuhtoa viemäristä alas, vaan säilö kastikkeen liemi pakasterasiaan ja käytä se makua tuomaan lihafondin tavoin vaikka seuraavaan keittoon tai kastikkeeseen.

 

Palapaisti

IMG_3321

 • 500g naudan paistia, esim. sisäpaisti
 • 1 sipuli
 • 1 paprika
 • 1 ½ maustekurkkua
 • 1 ½ lihaliemikuutio
 • 2rkl soijakastike
 • mustapippuria myllystä
 • 2rkl ketsuppia tai tomaattisosetta
 • 3rkl margariinia
 • 4rkl vehnäjauhoja
 • 7dl vettä

 

Palapaistin voi valmistaa joko uunissa tai liedellä. Meillä palapaistia on valmistettu molemmilla tavoilla. Mikäli tarkoitus on lähteä vaikka ulos nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta siksi aikaa, kun palapaisti muhii valmiiksi, niin valmistamme ruuan uunissa. Jos olemme kotona, tulee palapaisti hauduteltua liedellä isossa kattilassa kannen alla. Mikäli palapaisti on tarkoitus lykätä uuniin hautumaan, kannattaa astiaksi valita sellainen uunipata, jota voi käyttää myös liedellä, sillä tällöin ruuan saa aluille hellalla ja sitten padan voi siirtää sellaisenaan suoraan uuniin muhimaan. Mutta mikä tärkeintä, molemmilla tavoilla valmistuu herkullinen palapaisti!

 

Pilko paistilihat sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja silppua sipuli. Ruskista lihat kattilassa nokareessa margariinia. Siirrä lihat pois kattilasta siksi aikaa, kun valmistat kastikepohjan. Sulata kattilassa pari ruokalusikallista margariinia ja ruskista siinä vehnäjauhot. Lisää ruskistettujen jauhojen sekaan vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää kastikkeeseen ruskistetut lihapalat, sipulisilppu, ketsuppi tai tomaattisose sekä mausteet. Soija-allergikko voi korvata soijakastikkeen ripauksella suolaa. Sekoita kastike sekaisin ja jätä kannen alle liedelle hautumaan miedolle lämmölle pariksi tunniksi. Käy välillä sekoittamassa kastiketta. Parin tunnin päästä varmista, että liha on täydellisen mureaa ja pehmeää. Pilko kastikkeeseen sekaan paprika ja suolakurkut ja anna muhia kannen alla liedellä vielä puoli tuntia. Tarkista maku ja tarjoa perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kera. Palapaistin kanssa maistuu myös puolukkahilloke.

IMG_3323

Vielä kerkeää hyvin haudutella palapaistin ennen kuin täällä Suomessa päästään kunnolla keväisiin lämpöasteisiin! Palapaisti sopii loistavaksi ruuaksi myös keväthangille.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s