Tacot chili con carnella – makutuulia Meksikosta

IMG_3340

Thaimaan matkaltamme jäi ässänä hihaan yksi ruokaidea, mikä piti ehdottomasti päästä testaamaan kotioloissa omaan tapaan valmistettuna. Sen lisäksi, että rakastan italialaisen keittiön herkkuja, rakastan myös texmexruokaa. Olin ruokataivaassa häämatkallamme Meksikossa neljä vuotta sitten ja siitä asti tietyt makuyhdistelmät, mausteet ja tietyn tyyppinen ruoka ovat vieneet minut aina makujen mukana mielikuvamatkalle takaisin Meksikoon. Näin tapahtui myös Thaimaan matkalla, kun eräänä päivänä illallisravintolaksi valikoitui texmexruokaa tarjoileva Crazy Gringo. Listalta en voinut olla valikoimatta itselleni tacoannosta täytettynä chili con carnella ja onneksi valitsin juuri tuon annoksen, sillä annokseni tarjosi jälleen makumatkan unelmieni matkakohteeseen. Tacot olivat niin tulisia minun makuuni, että vähempikin potku olisi riittänyt, huulissa kihelmöi ja nenä vuoti kuin vesiputous, mutta muuten tuo kombo lautasellani oli aivan tajuttoman hyvä, eikä ruoka onneksi kuitenkaan niin tulista ollut, että se olisi jäänyt lautaselle. Chili con carnen tulisuus ja runsaat maut, jota pyöristi ranskankerman pehmeys, rapeaa salaattia, cheddaria, tacokastiketta ja kun meksikolaisesta keittiöstä puhutaan, niin tuoretta korianteria ei pidä unohtaa. Nam! Yksinkertaisilla raaka-aineilla ja puhtailla mauilla saa vaan aikaan jotain täydellisyyttä hipovaa.

 

Tässä postauksessa on siis meidän versiomme resepteineen tästä herkusta ja muista, että tulisuutta kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi. Tämän reseptin maustemäärillä tulee vain lempeästi suuta lämmittävä chili con carne ja meillä jokainen sitten ruokapöydässä sääti omaa annostaan sopivan tuliseksi kaupan tacokastikkeella ja kotoa löytyvillä omatekoisilla chilikastikkeilla. Jos olet tulisen ruuan ystävä, lisää reseptissä kuivatun chilin määrää tai pilko sekaan tuoretta chiliä palko tai pari oman makusi mukaan. Jos sen sijaan et välitä tulisesta lainkaan, jätä reseptistä pois chilijauhe ja cayennepippuri. Tämä chili con carne on myös nimenomaan valmistettu täytteeksi tacoihin eli siinä on tarkoituksella vain vähän nestettä. Jos syöt oman chili con carnesi mieluummin vaikka lisäkeriisin kera, hauduttele chili con carne suuremmassa nestemäärässä lisäten mukaan toinen purkki paseerattua tomaattia ja lisää myös hieman mausteiden määrää.

IMG_3338

Chili con carne tacoille

 

 • 450g naudan paistilihaa (esim. sisäpaistia)
 • 3rkl *Alavuden öljynpuristamon kylmäpuristettua chilirypsiöljyä
 • 1 sipuli
 • 4 valkosipulinkynttä
 • 2tl suolaa
 • 1tl mustapippuria rouheena
 • 1tl cayennepippurijauhetta
 • 1tl chilijauhetta
 • 1tl valkosipulijauhetta
 • 1tl kuivattua oreganoa
 • 1tl kuivattua timjamia
 • 500g paseerattua tomaattia
 • 1 1\2dl tomaattipyreetä
 • 1tlk kidneypapuja
 • 1tl hunajaa
 • 1tl suolaa
 • 1 ruukku tuoretta korianteria

 

Pilko liha pieneksi kuutioksi. Kuori ja silppua myös sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita kidneypavut valumaan siivilään. Ruskista chilirypsiöljyssä teflonpintaisessa kattilassa lihapalat ja kuullota myös sipulit ja valkosipulit. Mausta suolalla, mustapippurilla, cayennepippurilla ja chilijauheella. Halutessasi lisää tulisuutta, pilko sekaan myös tuoretta chiliä. Lisää sekaan tomaattipyree, hunaja, valkosipulijauhe, kuivattu oregano sekä timjami, valutetut kidneypavut sekä paseerattu tomaatti. Sekoita ainekset sekaisin ja tarkista vielä maku. Tarvittaessa lisää vielä ripaus suolaa. Jätä chili con carne kannen alle miedolle lämmölle muhimaan pariksi tunniksi, kunnes lihat ovat aivan mureita. Nosta kattila liedeltä ja silppua sekaan vielä ruukullinen tuoretta korianteria.

 

Vinkki! Nopeaksi arkiruuaksi chili con carne taipuu, kun vaihdat paistilihan tilalle jauhelihan, jolloin valmista ruokapöytään saat parin tunnin hauduttelun sijaan puolessa tunnissa.

IMG_3335

Tacot chili con carnella

IMG_3341

 • Rapeita tacokuoria
 • Chili con carnea yllä olevan ohjeen mukaan
 • Rapeaa salaattia
 • Raastettavaa cheddarjuustoa
 • Tacokastiketta (valitse itsellesi sopiva tulisuus)
 • Ranskankermaa

 

Lämmitä tacokuoret mikrossa tai uunissa. Täytä ohjeen täytteillä haluamassasi järjestyksessä ja ei muuta kuin rapea, tulinen taco ääntä kohti eli buen apetito!

IMG_3339

*tuote saatu blogin kautta

2 vastausta artikkeliin “Tacot chili con carnella – makutuulia Meksikosta”

 1. […] Tacot chili con carnella – makutuulia Meksikosta […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s