Perinnepatojen äärellä; jauhelihapihvit vanhanajan perinnekastikkeessa

IMG_3381

En tiedä miltä vuosikymmeneltä tämä perinnekastike on peräisin, mutta lapsuudenkodissani tällä reseptillä jauhelihapihvit vanhanajan kastikkeessa ovat valmistuneet jo vuosikymmenten ajan. Vanhanajan kastikkeesta lapsuudenkodissani on puhuttu niin kauan kuin muistan ja eipä tämä ruuanvalmistustapa muutenkaan ihan uusinta muotihuutoa ole. Tähän ruokaan lapsuudenperheelläni on kimurantti suhde. Melkein jopa voisi sanoa viha-rakkaussuhteeksi. Minä rakastan jauhelihapihvejä, jotka ovat muhineet makoisassa kastikkeessa ja ovat täynnä makua ja mehevyyttä. Näistä pihveistä Saharan kuivuus ja kengänpohjat ovat kaukana. Veljeni sen sijaan ei todellakaan pidä jauhelihapihveistä kastikkeen seassa. Hänelle pihvit pihvinä ja kastikkeet kastikkeena kiitos. Onneksi tästä ruuasta ei kuitenkaan lapsuudenkodissani ole luovuttu, vaan veljen nirsoilujen kanssa on sitten luovittu miten milloinkin. Toivottavasti hän on päässyt yli traumoistaan, sillä kiitos niiden, tämä resepti saa nyt visusti pysyvän paikkansa blogissani sen ansiosta, että perinneruoka on kulkenut säännöllisen epäsäännöllisesti mukana lapsuuden ruokahetkistä tähän päivään saakka. Nyt oli aika kysäistä äitini reseptikätköistä tämän ajansaatossa kellastuneen ja kulmistaan käpristyneen reseptin ainekset ja valmistusmetodit meidänkin tietoomme, jotta saimme valmistaa tämän ruuan myös kotikeittiössämme.

 

Jauhelihapihvit vanhanajan kastikkeessa

IMG_3384

Jauhelihapihvit

 • 750g naudan jauhelihaa
 • 3 kananmunaa
 • 1 ½ dl korppujauhoja
 • 1prk kermaviiliä
 • 1dl vettä
 • 1 ½ lihaliemikuutiota
 • 1 ½ tl mustapippuria
 • 1 ½ tl valkopippuria
 • 1tl maustepippuria
 • 1rkl sinappia
 • 1rkl paprikajauhetta
 • 1rkl soijakastiketta
 • ripaus suolaa, jos tarvitsee

 

Kastike

 • noin 4dl pihvien paiston yhteydessä syntyvä huuhteltuvesi paistinpannulta
 • 1 sipuli
 • ½ lihaliemikuutio
 • 1rkl soijakastiketta
 • 1rkl sinappia
 • 1tl mustapippuria
 • hyppysellinen suolaa

 

Valmista ensin jauhelihapihvit. Aloita lämmittämällä noin desin verran vettä mikrossa ja liota siihen lihaliemikuutiot. Kaada lihaliemi isoon kulhoon ja lisää mausteet (pippurit rouhittuna). Tarkista, ettei neste ole liian kuumaa, jotta voit lisätä sekaan kananmunat. Riko kananmunat sekaan ja sekoita. Lisää korppujauhot ja sekoita. Anna korppujauhojen turvota muutaman minuutin ajan. Lisää sekaan kermaviili ja jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi. Minä teen minikokoisen koelihapullan lautaselle ja kypsytän sen mikrossa muutaman kymmenen sekunnin ajan ja maistan, ovatko mausteet taikinassa kohdallaan. Vasta sitten lisään tarvittaessa suolaa tai muita mausteita, jos koen tarpeelliseksi, että taikina kaipaa vielä lisää makua. Muotoile taikina pihveiksi (noin 11-12 kpl).

 

Paista pihvit pienissä erissä paistinpannulla margariinissa. Siirrä valmiiksi paistetut pihvit uunivuokaan. Ennen kuin lisäät pannulle seuraavat pihvit paistumaan, huuhtele pannu reilulla desillä vettä ja kaada huuhteluvesi säilöön erilliseen kulhoon odottamaan kastikkeen valmistusta. Tarvitset huuhteluveden kastikkeeseen. Huuhdeltuasi paistinpannun ja kaadettuasi huuhteluveden talteen, lisää pannulle nokare margariinia ja paista seuraava pihvierä. Jatka näin kunnes kaikki pihvit on paistettu. Huuhteluvettä olisi hyvä kertyä reilun neljän desin verran. Lopuksi kuullota pannulla margariinissa sipuli lohkottuna tai viipaloituna. Sipuli saa siis olla vähän isompina palasina eikä ihan silppuna. Siirrä hyvin kuullotetut sipulit pataan pihvien päälle ja huuhtele pannu vielä viimeisen kerran pienellä vesitilkalla ja ota huuhteluvesi talteen. Kaada huuhteluvesi kokonaisuudessaan paistinpannulle levylle lämpenemään. Lisää liemen sekaan puolikas lihaliemikuutio, soijaa, sinappia, suolaa sekä mustapippuria varovaisesti oman mieltymyksen mukaan. Keitä kastiketta hetki kokoon ja kaada pihvien ja sipulien päälle pataan, niin että pihvit juuri peittyvät. Nosta pata uuniin ja anna hautua kannen alla 200 asteessa noin puoli tuntia. Tällä välin kerkeät keittämään lisäkkeeksi vaikka keitinperunat. Puolen tunnin jälkeen nosta pata uunista ja lopuksi kaada sekaan vielä purkki ruokakermaa ja sekoittele sieltä täältä, mistä nyt pihvien lomasta saat hieman sekoitettua kermaa kastikkeeseen sekaisin. Sitten ei muuta kuin jauhelihapihvit vanhanajan perinnekastikkeessa perunoiden tai perunamuusin kera ääntä kohti.

IMG_3386

Hyvää ruokahalua; myös perheen pienimmille, sillä tämä resepti on taaperoista lähtien koko perheen herkkua ellei perheeseen satu kuulumaan veljeni kaltaista ruokagenren pilkunviilaajaa ❤ ! Minä sanon: ”pihvit kastikkeeseen, kiitos” ja veljeni sanoo: ”pihvit ja kastikkeet eri kippoihin, kiitos”. Onneksi meitä on moneksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s