Superhelppo raparperipiirakka

IMG_3637

Raparperissa maistuu Suomen kesä. Se tuo leivonnaisten täyteläisen makeuden sekaan kirpeyttä ja luonnetta eli juuri sitä, mitä Suomen kesäkin meille aika ajoin tarjoilee. Raparperin oivallinen maku tekee siitä monikäyttöisen, sillä sen lisäksi, että se sopii kiisseleihin, curdeihin, mehuihin ja leivonnaisiin, sopii se myös jopa grillattavaksi. Olemme nyt käyttäneet pakkasesta pakastimentyhjennystalkoidemme puitteissa viimekesäisiä raparpereja. Nyt en kyllä muista ovatko nämä raparperit matkanneet meille Porista hevosaitauksen kulmalta, Savosta Kallaveen kupeesta vai mahdollisesti jonkun työkaverin oman torpan nurkalta tai kasvimaasta. Olivat ne tulleet sitten mistä hyvänsä, niin aina raparperit vain maistuvat niin hyviltä ja ovat paikkansa keittiössä ansainneet.

IMG_3491

Nyt kuitenkin vuorossa on superhelpon raparperipiirakan ohje, joka valmistui Larin ja Alisan yhteistuumin alkuviikosta. Tällä ohjeella on kiva leipoa myös lapsen kanssa, sillä pienenkin lapsen on helppo osallistua näihin työvaiheisiin, kuten jauhojen sekoitteluun, munasokerivaahdon vatkaamiseen ja varsinkin taikinan maisteluun! Hieman jauhoja, leivinjauhetta, vettä, rasvaa, sokeria ja munia sekä tietysti raparperia; ei siihen muuta tarvita, että päästään herkuttelemaan kesän mauilla.

 

Raparperipiirakka

IMG_3638

  • 3 kananmunaa
  • 3dl sokeria
  • 100g voita
  • 1,5dl vettä
  • 4,5dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 300-400g raparperia pilkottuna
  • pinnalle sokeria ja vaniljasokeria

 

Tämä ohje on mitoitettu tavallisen kokoiselle uunipellille (50cm leveä uuni). Mikäli omistat tavanomaista leveämmän uunin, kuten meillä, niin tee ohje 1 ½ -kertaisena.

 

Kiehauta voi ja vesi kattilassa ja anna jäähtyä sen aikaa kun valmistat taikinan muuten valmiiksi. Sekoita valmiiksi kulhossa myös leivinjauhe vehnäjauhoihin. Vatkaa vaahdoksi munat ja sokeri. Lisää vaahtoon ohuena norona koko ajan sekoittaen voi-vesiseos ja sen jälkeen lisää hiljalleen mukaan myös jauhot hyvin sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja ripottele päälle raparperipalat. Sen jälkeen ripottele päälle sokeria ja vaniljasokeria. Paista 175 asteessa 25-30 minuuttia (leveämpi uuni ja 1 ½ -kertainen ohje vaatii noin 5min pidemmän paistoajan). Raparperipiirakka maistuu sellaisenaan niin lämpimänä kuin kylmänäkin tai voit tarjota sen esimerkiksi vaniljavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

IMG_3640

Samaisella ohjeella olen aiemmin blogissani julkaissut mustikkapiirakan ohjeen ja sen löydät täältä.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s