Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

IMG_4580

Postauksen otsikkoon tiivistyy viime viikkojen pohdinnat hyvinkin olennaisesti. Me pohdimme siispä omakotitalojuttuja. Hinku pois pienehköstä rivitaloasunnostamme on suuri ja toivomme löytävämme meille sopivan kodin mahdollisimman pian. Vaikka ostohousut kutakuinkin jo pyörivät jaloissa, emme kuitenkaan ole tekemässä hätäisiä ratkaisuja kiireen takoessa takaraivoon, sillä kiire meillä ei ole nykyisestä asunnostamme pois ainakaan minkään pakottavan syyn vuoksi. Meillä on siis hyvin aikaa pohtia, millaisen talon haluamme, mitkä ovat ehdottomat vaatimukset ja mitkä ovat sellaisia ”tämä olisi kiva lisä”-juttuja.

 

Olemme kierrelleet katselemassa taloja mielenkiintoisten myynti-ilmoitusten perusteella. Voisimme ihan hyvin pistää tarjouksen vetämään sopivan kodilta tuntuvan talon osuessa kohdalle. Itse asiassa yhden taloihanuuden kohdalla teimmekin jo niin ja rustasimme nimemme elämämme ensimmäiseen kiinteistötarjoukseen. Olipahan jännä kokemus ja huisin kutkuttavaa odottaa myyjältä vastausta esitettyyn tarjoukseen. Nämä talokaupat kaatuivat kuitenkin siihen, että myyjä ei hyväksynyt tarjouksemme ehtoja. Olemme siinä mielessä valveutuneita ostajia, että olen lukenut talokaupoista valtavasti ja yrittänyt tutustuttaa itseäni kiinteistökauppojen sudenkuoppiin, jotta emme tulisi ostaneeksi sikaa säkissä. Meillä on myös tuttavapiirissämme pari rakennusmestaria, joiden tietotaitoa olen käyttänyt hyväkseni siinä vaiheessa, kun oikeasti joku talo on saanut ostohousut vapisemaan jaloissani. Näiltä rakennusmestareilta olen saanut parhaimmat vinkit ja tiedot kiinteistökaupankäyntiä varten ja myös vinkit siihen, mitä kirjata tarjouksen ehdoiksi. Talo, josta tarjosimme, sisälsi rakennuspiirrustusten mukaan valesokkelin, enkä minä puusilmäinen maallikko olisi tällaista edes tajunnut ellei rakennusmestari olisi älähtänyt siitä samantien nähtyään piirrustukset. Asia varmistettiin vielä toiseltakin rakennusmestarilta, joka myös nähtyään kuvat sanoi, että kyllä tuo nyt valesokkelilta näyttää. Niinpä tarjouksen ehdoiksi kirjattiin tavallisen kuntotarkastuksen lisäksi myös valesokkelin perusteellinen kuntotarkastus ja tämäpä vaan ei myyjälle sitten passannutkaan. Niinpä totesimme välittäjälle, joka viestejämme myyjän ja meidän välillä välitti edes takaisin, että asia on nyt niin, että rahasta voidaan aina keskustella, mutta ehdoista ei, sillä talo on arvoton meille niin pitkään, kunnes se on terveeksi todettu, mikäli se pitää sisällään tällaisen riskirakenteen.

 

Niinpä ajatuksemme palasi muuttolaatikoiden pakkailusta takaisin lähtöruutuun ja aloimme taas kartoittamaan vaihtoehtojamme. Toivottavasti tässä syksyllä myyntiin tulee vielä parit kivat talot, joita voisimme käydä katsomassa ja lisäksi olemme miettineet, että mitäs jos kuitenkin rakennuttaisimmekin aivan uuden talon. En sano, että rakentaisimme, koska faktahan on se, että me emme kyllä rakentaisi yhtään mitään, osaamattomia sillä saralla kun olemme. Mutta muuttovalmiin ’avaimet käteen’-ratkaisun voisimme aivan hyvin tilatakin, mikäli tontti, maatyöt, talopaketti ja muut kustannukset saadaan mahtumaan budjettiimme. Tiukkaa tekee, mutta ei mahdotonta. Niinpä olemmekin viime viikot listailleet plussia ja miinuksia mitä tulee valmiin talon ostamiseen versus uuden talon rakennuttamiseen. Tätä aihetta ajattelin hieman pohtia täällä blogissakin.

 

Omakotitalon ostaminen – plussat ja miinukset:

 

+Muuttamaan pääsee nopeasti
+Ennen kaupantekoa näkee tarkalleen, mitä talo ja tontti pitää sisällään
+Kiinteistökaupan kustannukset ennakoitavissa eurolleen
+Parempi käsitys tulevista asumisen kustannuksista, kun edellisiltä asukkailta on saatavissa kustannuslaskelmia
+Valmis piha nurmikoineen, istutuksineen ja aitoineen
+Kiinteistö pitää sisällään enemmän, esim autotalli/autokatos, varastotilat, pihavaja, roskakatos, postilaatikko jne

 

-Samalla rahalla, mitä rakentamiseen kuluu, ei saa ostettua valmiina uutta taloa, joten kiinteistö on väkisinkin vanhempi
-Vanhaan kiinteistöön on tiedossa ikävuosien vaatimia kunnossapitoremontteja, kuten ikkuna-, ovi-, katto-, putki-, lämmitysjärjestelmä-, viemäri- ja salaojaremontteja
-Joutuu tyytymään jonkun muun tekemiin tila- ja sisustusratkaisuihin ellei sitten nimenomaan ole tarkoitus hankkia remonttikohdetta, mutta meillä näin ei ole tarkoitus tehdä

 

Omakotitalon rakentaminen – plussat ja miinukset:

 

+Saa suunnitella juuri sellaisen talon kuin haluaa: saa suunnitella pohjaratkaisun/huonejärjestyksen, päättää neliömäärän, valita lämmitystavan, valita maalit ja tapetit, takan, keittiökalusteet, märkätilat, lattiamateriaalit jne.
+Uusi talo on seuraavat parikymmentä vuotta vapaa isoilta kunnossapitoremonteilta
+Uudessa talossa asumiskustannukset ovat todennäköisesti pienemmät kuin vanhassa, sillä talo on eristetty hyvin, suunniteltu energiatehokkaaksi ja ikkunat ei falskaa

 

-Kaikkea ei voi rakentaa kerralla, joten esimerkiksi autotalli ja pihavajat jäävät odottelemaan myöhempää toteutusta
-Muuttamista joutuu odottelemaan useita kuukausia
-Kun talo on valmis, jää seuraaville parille kesälle iso operaatio, kun piha täytyy laittaa kuntoon ja talon ulkoseinät on maalattava
-Rakentamiseen liittyy riski siitä, että pitääkö ennalta laskettu budjetti

 

Kun näitä molempien vaihtoehtojen plussia ja miinuksia listailee, tulee huomattua, että molemmat vaihtoehdot kuullostavat samaan aikaan hyviltä että huonoilta. Miksi ei voisi saada molemmista vaihtoehdoista vain niitä plussia? Saisihan ne toki, jos takataskusta löytyisi setelinippuja, mutta niin pitkään, kun niitä ei ole, joutuu punnitsemaan vaihtoehtoja tällaisesta perusduunarin näkökulmasta ja huokailemaan vain, että tasan eivät mene nallekarkit.

 

Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu siltä, että kyllä me taidamme muuttovalmiin talopaketin puoleen kääntyä, jos se vain saadaan budjettiin survottua, kunhan kaikki kustannukset on arvioitu etukäteen mahdollisimman tarkkaan ja tarkistuslaskettu sataan kertaan ja sittenkin vielä mietitty, väännetty ja käännetty uudelleen ja uudelleen. Itselle oman pihan laittaminen kuulostaa kuitenkin tuhat kertaa houkuttelevammalta kuin vaikkapa parin vuoden päässä häämöttävä käyttövesiputkien ja viemärin saneeraus. Niinpä tällä hetkellä meillä on menossa ensimmäinen tarjouskierros eri talofirmojen talopaketeista, jotta saamme paremman käsityksen siitä, mihin rahamme riittäisivät ja millaisia eroja on eri talotoimittajien toimitussisällöissä. Tämän hetken kuuma puheenaihe perheessämme ovatkin omakotitalojen eri lämmitysvaihtoehdot; mitä niiden rakentaminen maksaa, mikä on minkäkin vaihtoehdon oletettu käyttöikä ennen saneeraustarvetta ja millaiseksi asumiskustannukset muodostuvat eri vaihtoehtojen myötä. Mikäli ensimmäisen tarjouskierroksen jälkeen näyttää siltä, että mieluinen talopaketti löytyy sopivaan hintaan ja budjettiin sopiva tonttikin löytyisi, niin sittenhän se olisi aika alkaa harkitsemaan vastaavan rakennusmestarin hankkimista päätöstemme tueksi. Mutta nyt jo kesän ja syksyn aikana tämän aiheen vaakakuppi on osaltani heilahdellut puolelta toiselle vauhdilla ja lopputuloksesta on vielä tässä vaiheessa mahdoton sanoa mitään. Savolaiseen tapaan tyydyn toteamaan, että suattaapi olla vuan suattaapi olla olemattakin. Ollaanhan kuulolla tästä aiheesta taas, kun asiat nytkähtävät liikkeelle suuntaan tai toiseen.

 

Ja hei kommenttilaatikko on muuten käytössänne! Saa kommentoida omia kokemuksia, että kumpaanko suuntaan sinä olet talokaupoissa kallistunut ja millaiset kokemukset on jäänyt? Etenkin lapsiperheellisten näkökulmat kiinnostavat rakentamisen osalta, että miten perhe-elämä on sujahtanut kuukausien rakennusprojektiin mukaan?

17 vastausta artikkeliin “Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?”

 1. Itse olen yksinäinen yksinhuoltaja, ja varmasti aina asun kerrostalossa, mutta oisi ihanaa jos pystyisi rakentamaan ihan omanlaisensa kodin.

  Liked by 1 henkilö

  1. Mekin tähän asti on aina asuttu kerrostalossa ja tämä nykyinen on pienehkö rivitaloasunto. Suht tiukalla budjetilla ollaankin nyt liikenteessä ja aika näyttää, että mikä se meidän uusi koti tuleekaan sitten olemaan.

   Tykkää

 2. Me käytiin nuo samat pohdinnat läpi ja päädyttiin ostamaan omakotitalo, muutto ensi kuussa. Rakennuttamalla saa sellaisen tarkalleen kuin haluaa, mutta kyllä se prosessi vaatii aika paljon. Meillä ei riittäneet rahkeet. Eikä ollut tonttiakaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Sepä se! Voi kun joku antaisikin suoran ratkaisun, että tämä tässä näin on oikea päätös teille. Rakentaminen olisi ihan mahtava juttu, mutta siihen liittyvät riskit mietityttävät. Valmiin talon ostamisessa moni asia on kyllä huomattavasti helpompaa. Ehkä siis vielä hieman pohdimme! Onnea teille talokaupoista ja tsemppiä muuttoon.

   Tykkää

 3. Tsemppiä projektiin. Meillä ei ole vielä kokemusta kummastakaan 🙂

  Tykkää

 4. En ole omakotitalotyyppiä, vaikka sellaisessa itse vartuinkin. Hommaa ja pohdittavaa riittää hankkipa sitten millaisen kodin tahansa, mutta omakotitalossa on niitä aina runsaasti. Tsemppiä teille:)

  Tykkää

  1. Se on kyllä ihan totta, että omakotitalossa hommaa riittää aina, kun ei ole taloyhtiö huolehtimassa. 😊

   Tykkää

 5. […] valmiina ostaa, sillä veimme loppumetreille saakka rinnakkain eteen päin molempia vaihtoehtoja; joko ostamme talon tai rakennutamme sen. Me itse asiassa olimme ostamassa taloa ja teimme jo tarjouksenkin ennen kuin lopulta kuitenkin […]

  Tykkää

 6. […] Olenko talon ostaja vai rakennuttaja? […]

  Tykkää

 7. […] Olenko talon ostaja vai rakennuttaja? […]

  Tykkää

 8. […] Olenko talon ostaja vai rakennuttaja? […]

  Tykkää

 9. […] pankkiin varattiin vuonna 2018 heinäkuussa ja samalla aloimme kartuttamaan tietoamme talon rakentamisen sekä talon ostamisen vaihtoehdoista. Kun laina- ja budjettiasiat olivat kunnossa, nimet oli kirjoitettu lainapapereihin sekä […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s