Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista

IMG_5356

Viime syksynä laskeskelin taloamme varten budjettia ja otin tietysti selville, mitä mikäkin asia talonrakennusprojektissamme maksaa. Tuolloin budjettiimme oli vielä sisällytetty aurinkopaneelit. Unelmamme oli rakentaa energiatehokas talo mahdollisimman pienin käyttökustannuksin. Halusimme panostaa kaikin tavoin fiksuun asumiseen eli samaan pakettiin halusimme mahduttaa fiksuja ratkaisuja muun muassa asumisen helppouden, ympäristöystävällisyyden, käyttö- ja asumiskustannusten, teknologian hyödyntämisen, omavaraisuuden ja arvovalintojen näkökulmista tarkasteltuna. Tässä kohtaa yhdeksi suureksi kysymykseksi nousi omakotitalomme lämmön- ja sähköntuottotavat. Miten tulisimme toteuttamaan sen ja mihin varamme tässä kohtaa riittäisivät? Paperilla pyörivät maalämpö, aurinkosähkö sekä takka. Näistä komponenteista yhdistettynä energiatehokkaaseen puutalorakentamiseen halusin kasata tulevan talomme eettiset ja ekologiset kulmakivet.

IMG_5359

Laitellessani paperille kustannuslaskelmia ylös ranskalaisin viivoin, etsin netistä tietoa omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän kustannuksista. Montako paneelia taloomme tarvitaan ja mitä tuo lysti tulisi maksamaan meille? Sain selviteltyä, että taloamme varten 10-12 paneelin järjestelmä voisi olla sopiva ja kustannukset tulisivat olemaan jossakin 10 000 euron hujakoilla. Aurinkoenergiafirmojen sivuilla surffaillessani tulin osallistuneeksi arvontaankin, jossa palkintona oli 12 paneelin aurinkosähköjärjestelmä ja sitten saman tien unohdin tietysti koko utopistisen arvonnan. Kun sitten ajan kanssa budjettimme tarkentui, jouduin myöntämään, että rakentamisvaiheessa käytettävissä olevat varat eivät tulisi riittämään aurinkosähköjärjestelmään. Niinpä tuo kohta yliviivattiin budjetista ja rahat käytettiin rakentamisprojektiimme muulla tavoin. Meitä järkyttänyt uutinen 7 000 euron kallion louhinnasta tontillamme maatöidemme aikaan potkaisi unelmaamme vielä monen etapin verran kaukaisemmaksi ja totesimme, että saisimme odottaa aurinkoenergiaa vielä vuosia.

IMG_5376

Kuluneella viikolla kesken työpäivän puhelimeni soi ja joku koitti tavoitella minua numerosta, jota en tunnistanut tutuksi. Vastasin puheluun ja soittaja oli Pohjolan Energiaturvasta. Puhelimesta kuului kysymys, olisiko minulla hetki aikaa rupatella? No kyllähän minulta nyt hetki liikeni. Puhelun aikana selvisi, että minulle oli soitettu, koska rakennamme taloa ja minulta kyseltiin hieman kiinnostusta aurinkosähköön sekä lisätietoa rakennusprojektistamme, kuten ilmansuuntia suhteessa harjakattoomme ja kattoprofiilistamme lisätietoa muutenkin. Vastailin kysymyksiin ja sainkin seuraavaksi odotettavissa olevan kysymyksen, että voisiko tontillemme sopia kartoitusajan, jotta Energiaturvasta voitaisiin antaa kustannusarvio aurinkosähköstä tai olisimmeko tulossa käymään viikonloppuna Jyväskylän Rakennusmessuilla, jos voisin tulla vaikkapa jutuille heidän messupisteelleen. Kerroin ystävällisesti, että valitettavasti rakennusbudjettimme on niin tiukka, että tällä erää meillä ei ole mitään mahdollisuutta sijoittaa aurinkosähköjärjestelmään. Kerroin myös, että tällä kertaa meillä ei ollut nyt aikeissa käydä rakennusmessuilla, sillä talonrakennuksessamme olemme jo niin pitkällä, että olemme oikeastaan kaikki tavarantoimittajat ja urakoitsijat jo päättäneet ja tehneet jo sisustusvalintammekin valmiiksi, joten meidän näkövinkkelistä rakennusmessut ovat nyt muutaman kuukauden liian myöhään. Seuraavaksi puhelimesta kuului kysymys kuta kuinkin näin: ”Muuttaisitkos mieltäsi jos te saisitte aurinkopaneelit asennuksineen täysin ilmaiseksi?”. Häkellyin ja menin aivan sekaisin tuosta kysymyksestä. Taisin ensin jostain naurun lomasta todeta, että ”no se saattaisi kyllä vaikuttaa asiaan” ja sen jälkeen, kun tuo kysymys oikeasti ehti tajuntaani asti, kysyin epäuskoisena, että oletko nyt aivan tosissasi? Taisin toistaa tuon kysymyksen vielä parikin kertaa. Käteni alkoivat tärisemään kuin olisin saanut kahvista kofeiiniyliannostuksen. Taisin senkin siinä häkellyksissäni puolittain naurun ja puolittain onnen kyynelten välistä takellella ääneen puhelimeen, kun pidin puhelimesta kiinni tärisevällä kädellä ja katselin toista vapaana olevaa kättäni, joka ei tärinältään pysynyt yhtään kurissa. Reaktioni oli kieltämättä koominen ja voimakas, mutta harvoinpa sitä tulee voitettua 10 000 euron arvoisia palkintoja. Ja voitto tuli vieläpä näin hyvään saumaan, kun talomme on juuri toimitettu tontillemme ja kustannussyistä olemme joutuneet aiemmin hautaamaan toiveemme aurinkoenergiasta ainakin nyt tässä rakennusvaiheessa.

IMG_5370

Vaikka tuosta puhelusta, jonka sisällöstä en nyt mene ihan 100 prosenttiseen takuuseen, että muistan kaiken oikein, sillä saatoin olla jokseenkin hämmentynyt kyseisen puhelun aikana, on nyt muutama päivä aikaa, en oikein vieläkään ihan käsitä, mitä tässä nyt oikein tapahtui. Mutta oli niin tai näin, niin älkää kukaan herättäkö minua tästä ihanasta unesta, mikäli tämä onkin vain hyvä uni! Voittoa on vaikea vieläkään uskoa, vaikka kävimme ottamassa nyt tosiaan sitten siellä rakennusmessuilla voittokuviakin Energiaturvan messupisteellä. Ainakin Energiaturvan toimitusjohtaja todella osasi puhua minut ympäri muuttamaan mieleni ja saapumaan sitten Rakennusmessuille! Hyvin puhuttu!

 

Alkuperäinen unelmamme tuleekin siispä toteutumaan ja saamme unelmataloomme juuri sen, mitä alun perin haaveilin; maalämmön, leivinuunitakan ja nyt siis myös aurinkopaneelit ja meistä tulee aurinkosähkön tuottajia. Enpä arvannut, mitä tuleman pitää, kun täytin yhteystietoni viime syksynä arvontalomakkeelle. Aivan käsittämätöntä, onko tällaista onnea edes olemassa? Kiitos Energiaturva, että järjestitte tämän arvonnan. Teitte tästä perheestä ikionnellisen ja tavattoman kiitollisen.

7 vastausta artikkeliin “Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista”

 1. […] Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista […]

  Tykkää

 2. […] Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista […]

  Tykkää

 3. […] Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista […]

  Tykkää

 4. […] Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista […]

  Tykkää

 5. […] jonka summa hipoi taivaita. Toisaalta taas koin ehkä elämäni suurimman yllätyksen, kun menin voittamaan arvonnasta aurinkopaneelijärjestelmän rakenteilla olevan talomme katolle. Tunteiden vuoristorataa kevät siis ainakin […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s