Rakennusluvasta talotoimitukseen

IMG_5404

Alkuvuodesta kirjoittelin postauksen, jossa kävin läpi matkan eri etapit talounelmista kohti myönnettyä rakennuslupaa. Nyt olisi aika toisen samantyyppisen postauksen, kun rakennusprojekti on hypännyt taas harppauksen eteenpäin. Eli käydään läpi matka myönnetystä rakennusluvasta taloelementtien toimituspäivämäärään. Mitä siinä välissä tapahtuu?

 

Kehtaan väittää, että tämä väli tulee olemaan koko rakennusprojektin stressaavin vaihe, sillä tämä vaihe sisältää maatyöt, ellei ole sattunut ostamaan maatöitä kiinteähintaisena urakkapakettina. Kun rakennuslupa on myönnetty, alkaa nimittäin tontin valmistelu siihen pisteeseen, että tontille voidaan valaa perustukset ja lopulta toimittaa taloelementit, joista pystytetään talo. Maatyöt olivat ainakin itselleni sellainen stressin paikka, että ihmettelen vieläkin, ettei sinä aikana päästäni poksahtanut verisuonta tai en joutunut lääkärin määräämälle verenpainelääkitykselle. Meillä toki stressitasoja nosti äärimmäisen tiukka budjettimme, sillä jokainen taloudellinen takaisku olisi meille pieni tai suuri katastrofi. Maatyölaskun loppusumma oli varmasti asia, jota mietin tämän rakentamisen ajanjakson aikana joka päivä ja yleensä useamman kerran päivässä. Käydäänpä nyt siis läpi vaiheet rakennusluvasta talotoimituspäivään.

 

Myönnetty rakennuslupa

 

Kun rakennuslupahakemukseen saapuu myönteinen päätös, on aika onnitella itseä yhdestä työvoitosta projektin aikana, mutta samalla alkavat rakentamisen rattaat pyörimään vauhdilla, kun paperille piirretyt suunnitelmat on aika muuttaa käytännössä todellisuudeksi. Varsinkin silloin projekti sykähtää liikkeelle kuin höyryveturi, jos hakemuksen ohessa on hakenut ennakkoaloitusoikeutta ja tuo oikeus on myös myönnetty, eikä rakennuttaja ole näin ollen velvollinen odottamaan kahden viikon valitusaikaa ennen kuin rakennuslupapäätöksestä tulee lainvoimainen. Kun rakennuslupa on myönnetty, rakennusluvan numero ilmoitetaan välittömästi talotoimittajalle, jolloin talotoimituspäivämäärä lyödään lukkoon. Samalla saadaan tietää jo muuttopäivä, jolloin pääsee kantamaan omat tavarat sisään uuteen taloon ja talopiirustukset lähtevät talotehtaalle, jotta taloelementtien valmistus alkaa. Myönteinen rakennuslupapäätös toimitetaan myös pikaisesti omaan pankkiin, jotta taloa varten voi alkaa nostaa rakennuslainaa.

 

Nurkkapaikkojen ja korkeusaseman merkintä sekä aloituskokous

img_5023

Seuraavaksi maanmittauslaitokselta tilataan talon nurkkapaikkojen ja korkeusaseman merkintä tontille. Kun päivämäärä on tiedossa, voidaan varata rakennusviraston kautta aika tontilla pidettävälle aloituskokoukselle. Aloituskokous potkaisee käyntiin rakentamisen. Sen jälkeen on lupa aloittaa. Kokouksessa paikalla on kaupungin lupainsinööri, rakennuttaja sekä vastaava mestari. Muitakin osapuolia mahdollisesti osallistuu, kuten esimerkiksi maatyöurakoitsija. Kokouksessa käydään läpi rakennusluvalle kirjatut ehdot, joiden tulee projektin edetessä täyttyä, sovitaan rakentamisen aikaisista tarkastuksista ja katselmuksista sekä kirjataan ylös tiettyjen osa-alueiden vastuuhenkilöt ja toimintaperiaatteet. Aloituskokouksesta kirjoittelin tarkemmin tässä postauksessa, joten käy kurkkaamassa lisää aiheesta sieltä.

dsc_0003

Lvi-aloituskokous

 

Myönnetyn rakennusluvan ehdoksi on voitu kirjata myös jonkin erityisalan aloituskokous, mikäli lupainsinööri on sen katsonut tarpeelliseksi. Meillä ehtona oli lvi-aloituskokous, joten ennen talotoimitusta kokoonnuimme vielä lvi- ja kv-työnjohtajamme kanssa erilliseen lvi-töitä koskevaan aloituskokoukseen. Kokouksesta kirjattiin pöytäkirja ja se liitettiin rakennusluvalle liitteeksi myös. Rakennusluvan myöntämisen jälkeen myös kaikki lvi-suunnitelmat lisätään rakennusluvalle ja hyväksytetään suunnitelmat rakennusviraston lvi-insinöörillä.

 

Kiintokalustesopimus

 

Sillä välin, kun odotellaan maatöitä alkavaksi tai valmistuvaksi on hyvin aikaa huolehtia myös pois päiväjärjestyksestä monia suunnittelupalavereita, jotka tulee hoitaa ennen talotoimitusta. Yksi niistä on kiintokalustetoimittajan tapaaminen ja kiintokalustesopimuksen tekeminen. Kiintokalustetoimittajan kanssa on tässä kohtaa jo kertaalleen palaveroitu alustavien suunnitelmien merkeissä silloin, kun talon tarkastuskuvat ovat olleet tilaajalla tarkastettavana. Tuolloin on nimittäin päätettävä muun muassa kiintokalusteiden sijainti, vesipisteiden sijainti sekä kodinkoneiden paikat, joten silloin on jo syytä istua alas myös kiintokalustetoimittajan kanssa. Rakennusluvan myöntämisen jälkeen on kuitenkin aika palaveroida uudelleen ja käydä läpi kiintokalustevalinnat, päättää materiaalit ja tarkastella, että sopivatko valinnat hintavaikutuksineen budjettiin. Vaikka kiintokalustesopimus tehdäänkin jo tässä vaiheessa, on siihen mahdollista tehdä vielä muutoksia useamman kuukauden ajan. Kaluste- ja materiaalivalinnat lyödään loppullisesti lukkoon vasta muutamia viikkoja ennen kiintokalusteiden toimitusta ja asennusta. Kirjoittelen jossakin kohtaa blogiin varmastikin oman postauksensa meidän tekemistä valinnoista. Tiukan budjetin vuoksi emme voineet saada ihan kaikkea haluamaamme tällä saralla, joten päätimme panostaa rahamme fiksuihin toiminnallisuuksiin ja toimiviin sekä laadukkaisiin säilytysratkaisuihin krumeluurien materiaalien sijaan. Vaikka en tässä kohtaa saakkaan kymmenien tuhansien eurojen arvoista rustiikkista italialaistyylistä keittiötä kivitasoineen, niin olen silti äärettömän tyytyväinen tekemiimme valintoihin. Panostimme kivitasojen sijaan rahaa muun muassa keittiömme laatikostotilaan ja vaihdoimme laadukkaammat kiskot laatikoihin, jotta laatikot rullailevat vuosikymmenet kiskoillaan pehmeästi ja kestävät, vaikka niihin ladottaisiin 50 kiloa lautasia ja patoja. Kannattaa siis tosiaan miettiä, mikäli budjetti asettaa rajoituksia valinnoille, että valmiissa keittiössä ja muissa kodin tiloissa, joissa kiintokalusteratkaisuja on, kumpiko lopulta toimii paremmin: hienot tilat kalliine materiaaleineen, mutta huonoine toiminnallisuuksineen vai hyvin toimiva ja viimeisen päälle suunniteltu tila hieman vaatimattomammilla materiaaleilla. Mutta näistä kaikista ratkaisuistamme lisää sitten tuonnempana, kun kirjoittelen siitä aiheesta postausta.

 

Vesi- ja hanakalustevalinnat

 

Hyvissä ajoin ennen talotoimitusta päätettäväksi tulevat myös vesikalusteiden valinnat. Tämä tarkoittaa siis hanoja, suihkuja sekä wc-pyttyjä. Hyvä idea voikin olla tehdä kierros tässä vaiheessa rautakauppojen vesikalusteosastoilla, jolloin eri vaihtoehtojen vertailu tulee huomattavasti helpommaksi, kun niitä pääsee kuvaston sijaan ihan nenän edessä katselemaan, vertailemaan ja kokeilemaan. Kuvastosta on esimerkiksi todella vaikea hahmottaa wc-istuimen istumakorkeutta, vaikka tuotetiedoissa tämäkin tieto olisi kerrottu. Kokeilemallahan se selviää, että onko pytty hyvä istua vai ei. Me päädyimme oman katselukierroksemme jälkeen vaihtamaan kaikki alun perin toimitussisältöön valitut hanat ja wc-istuimet. Onneksi talotoimittajan vakiovarusteissakin oli valinnanvaraa ja kivoja vaihtoehtoja, joten saimme valita mieleiset vesikalusteet ilman lisämaksuja.

 

Maatyöt

IMG_5299

Maatyöt olivat ainakin meille ennalta se kaikista isoin ja pelottavin juttu, sillä siihen liittyi epävarmuus kustannuksista. Budjetti oli tiukka eikä se olisi kaivannut epämiellyttäviä yllätyksiä, mutta silti niitä osui kohdallemme peräti lähes 7000 euron edestä. Maatyöt ovat kuitenkin välttämätön etappi matkalla tyhjästä tontista valmiiseen taloon ja tuo epämiellyttävä ja luonteeltaan arvaamaton suo on pakko tarpoa lävitse, mikäli talon haluaa rakentaa tai rakennuttaa. Oikotietä onneen ei tässä asiassa ole ja sen mekin saimme kokea karvaasti. Maatyöt voi siispä aloittaa, kun rakennuslupa on myönnetty, nurkkapaikkojen ja korkeusaseman merkintä on tehty, aloituskokous on pidetty ja joko ennakkoaloitusoikeus on myönnetty tai kun rakennusluvan valitusoikeus on rauennut ja lupa on astunut voimaan. Sen jälkeen kaivuri iskee kauhan tonttiin, poistaa kivet, risukot ja pintamaat. Mahdolliset puut kaadetaan. Maaperä voi aiheuttaa omat kommervenkkinsä ja lisäkustannuksensa sekä lisätyövaiheet. Meillä pintamaan alta paljastui kallionhuippu, jota louhittiin tuhansien eurojen edestä. Louhinnan ja louhintajätteen poiskuljetuksen jälkeen maahan vedettiin oikeille paikoilleen sähkökaapeli, valokuitukaapeli, vesiputket, viemäriputket, hulevesiputket, salaojat ja syöttöputket esimerkiksi tulevaa maalämpöä varten. Tämän jälkeen talon alusmaa peitellään uudella, kuivalla maa-aineksella; soralla tai sepelillä ja tasoitetaan. Talvirakentamisen yhteydessä on huolehdittava koko ajan asianmukaisesta talvisuojauksesta, koska maa ei missään vaiheessa saa päästä jäätymään tai siihen ei saa päästä lunta tai jäätä. Seuraavaksi tontille tehdään perustukset, minkä jälkeen maatyöt saadaan tehtyä loppuun. Perustuksen ympärille asennetaan patolevyt ja perustuksen sisäpuoli täytetään kuivalla maa-aineksella ja tiivistetään. Sen jälkeen aikaansaannos jää odottelemaan talotoimitusta ja talvi-aikaan perustus ja sen sisäpuoli toki kauttaaltaan suojataan lumelta, vedeltä ja pakkaselta styroksikerroksella ja pressuilla. Lisää maatyöurakastamme pääset lukemaan täältä omasta postauksestaan.

 

Sähkösopimukset

 

Samaan aikaan ja jo aiemminkin ennen kuin maatöitä aloitellaan on oltava yhteydessä sähköntoimittajiin, sillä sähköjen on oltava saatavissa siinä vaiheessa, kun perustusten teko aloitetaan. Agregaatin käytöstä perustusten tekovaiheessa tulee satojen eurojen lisäkulut per päivä, mikäli sähköjä ei tontille muulla tavalla olekaan saatavilla. Tee siis sähköverkon liityntäsopimus alueen sähkönjakeluyhtiön kanssa ja sähkönostosopimusta varten kilpailuta sähkönmyyntifirmojen tarjoukset ja tee sähkönostosopimus mieleisesi sähköyhtiön kanssa. Sovi talonrakennusprojektin sähkötyönjohtajan kanssa ajankohta, jolloin hän tulee asentamaan tonttikeskuksen paikoilleen, kytkemään sähkökaapelin tonttikeskukseen ja ilmoittaa sähkön mittaroinnista sähkönjakeluyhtiöön ja varmista myös, että sähkönjakeluyhtiöltä kuitataan mittarointi valmiiksi myös sähkönostoyhtiöön, jotta he avaavat oikeaan aikaan sitten niin sanotut sähköhanat.

 

Perustukset

IMG_5312

Maatöiden välissä tontille valetaan perustukset ja tämä vaihe vie muutamia päiviä aikaa. Ennen perustusten tekoa tontille on tilattava uusi nurkkapaikkamerkintä, jolloin gps:n kanssa merkitään millin tarkasti talon nurkat paikoilleen, jotta perustus tulee valetuksi täsmälleen oikeaan kohtaan tontille. Perustuksia varten tontille talon paikalle asetellaan muotit, joiden sisälle betoni valutetaan. Perustus kuivaa pari päivää, jonka jälkeen muotit poistetaan ja maatyöurakoitsija pääsee hoitamaan oman työnsä loppuun, ja tämän jälkeen tontti onkin sitten valmis talotoimitusta varten.

 

Sähkösuunnitelma

 

Ennen talotoimitusta tehdään myös talon sähkösuunnitelma. Eli suomeksi sanottuna tässä kohtaa pitäisi sitten tietää joka ainoan pistorasian, lampun ja valokatkaisijan paikka. Äkkiseltään operaatio tuntuu valtavan työläältä ja tätä työvaihetta voi olla kaikista vaikein hahmottaa ja mielessään kuvitella, sillä kuinka sitä nyt osaisi noin vain sormia napsauttamalla kertoa, että missä tulevassa talossa tulee tarvitsemaan pistorasioita tai miten valo jakautuu tilaan, jotta osaisi sijoitella valaisinpistorasiat oikein. Ihan tyhjästä ei tarvitse kuitenkaan aloittaa, kun kyseessä on muuttovalmis talo. Talofirman sähkösuunnittelija tekee alustavan sähkösuunnitelman, jossa saat käyttöösi aimo annoksen sähköasiantuntijan näkemyksiä ja vinkkejä kerralla avuksesi. Itse kuitenkin pyörittelin sähkösuunnitelmaa pari viikkoa paperilla ja mielessäni ennen kuin olin lopulliseen suunnitelmaan tyytyväinen, sillä koin tämän työvaiheen jotenkin hyvin vaikeaksi. Pääsääntöisesti ainakin kannattaa tarkistaa valokatkaisijoiden sijainnit siten, ettei koskaan tarvitsisi kulkea pimeän huoneen poikki sytyttämään valoja. Toinen vinkkini on, että pistorasioita kannattaa lisätä tarpeeksi. Varsinkin keittiössä pistorasioita tarvitaan jos jonkinlaisille sähkölaitteille ja uhraa hetki aikaa myös ajatukselle, että missä lataat sähköhammasharjasi. Mieti myös ulkovalaistusta. Etuoven ulkovaloa varten voisi olla hyvä lisätä liiketunnistin, jotta pimeään vuodenaikaan kuistille saa valoa eikä kotiin tarvitse saapua säkkipimeässä. Tarkista myös kiinteät valaisimet, että olet malleihin tyytyväinen ja tee tarvittaessa muutoksia valaisinvalintoihin. Onko joskus aikomus laittaa pihavaloja? Nyt kannattaa nimittäin niitä varten lisätä eteiseen valokytkin. Rakennusvaiheessa kytkin pihavaloille maksaa muutaman kympin, kun jälkeen päin asennettuna se tulee kustantamaan huomattavasti enemmän tai sitten ainoa järkevän hintainen ratkaisu on se, että jälkikäteen valokytkin asennetaan tonttikeskukseen eikä sen kautta ulkovalojen käyttö ole kovinkaan näppärää. Lisää pistorasioita myös ulos, koska sähköä tarvitaan myös talon ulkopuolella. Ajattelin vielä jossain vaiheessa myöhemmin kirjoittaa laveammin blogiin meidän sähkösuunnitelmasta, joten palataanpa vielä tähän aiheeseen myöhemmin.

 

Takkatilaus

 

Ennen talotoimitusta vahvistetaan takkatilaus, jos taloon on takka tulossa. On siis aika istua alas myös takkatoimittajan kanssa ja miettiä takan lopullinen malli, värit, pintamateriaalit, luukkujen värit sekä se, että laitetaanko samaan pakettiin myös leivinuuni.

 

Materiaalitilausten vahvistaminen

 

Taloelementit valmistuvat tehtaassa kuivissa olosuhteissa ja vaikka rakennuttaja itse ei vielä näe rakennustyön edistymistä, valmistuu talo hurjaa vauhtia. Ikkunat ja ovet ulko-ovea lukuunottamatta ovat jo taloelementeissä valmiina asennettuna, kun talo saapuu tontille. Niinpä jo hyvin nopeasti rakennusluvan myöntämisen jälkeen tulee tilaajalle tarkistettavaksi ja vahvistettavaksi monet materiaalitilaukset, kuten ovi-, ikkuna-, lista- ja paneelitilaukset.

 

Avaimet käteen

IMG_5396

Kun ovitilaus on vahvistettu, toimitetaan ovet toki talotehtaalle taloelementteihin asennettavaksi, mutta avaimet lähetetään postissa rakennuttajalle. Talosta ei ole näkynyt siis vielä vilaustakaan, kun kädessä on jo nippu tulevan kodin avaimia. Vielä, kun olisi ne ovetkin, joiden lukkoihin avaimet sopivat.

 

Aloituskokous työmaan työnjohtajan kanssa

 

Kun maatyöurakka alkaa olla viimeisiä silauksia vaille valmis ja talotoimitukseen on enää vain päiviä aikaa, pidetään työmaan työnjohtajan kanssa aloituspalaveri vielä tontilla. Palaverissa käydään läpi se, että maatyöt ja perustukset on tehty kuten pitää, talvityömaalla talvisuojauksesta on huolehdittu kunnolla, käydään läpi hieman työmaan alkutapahtumia, kun talo saapuu ja kerrotaan, mitä milläkin aikataululla tulee tapahtumaan. Kalenteriin täytetään muutamat päivämäärät muistiin, kuten että milloin roskalava, rakennuslavat sekä voimavirtapuhallin on toimitettava tontille.

 

Sisustussuunnittelu

 

Talotoimitusta odotellessa on myös aikaa tavata sisustussuunnittelija, vaikka sisustussuunnittelun aikaraja ei välttämättä ihan vielä paukukaan vastaan, ja pohtia läpi talon sisustusvalinnat eli millaisia valintoja on tehtävissä lattian, lattialistojen, kaakeleiden, maalien ja tapettien suhteen. Oman talon sisustus kannattaa etukäteen suunnitella itse mahdollisimman pitkälle, jotta sisustussuunnittelijan kanssa on hyvin materiaalia ja ideoita, mitä palaverissa voi lähteä työstämään. Muuttovalmiiden talopakettien hintaan sisältyy usein parin kolmen tunnin konsultaatio sisustussuunnittelijan kanssa ja se on todella lyhyt aika, jos ei rakennuttaja ole mitään pohtinut ennalta valmiiksi. Itse näkisin tämän konsultaatioajan sisustussuunnittelijan kanssa enemmänkin niin, että parhaan hyödyn siitä saa irti, kun rakennuttaja menee lähes valmiin sisustussuunnitelman kanssa tapaamaan sisustussuunnittelijaa ja suunnittelija auttaa sitten hiomaan yksityiskohdat paikalleen ja antaa ehkä vinkkiä siihen, miten pirstaleisista ideoista saa aikaan yhden hallitun kokonaisuuden. Meillä huoneiden seinien värit ja tapetit sekä fiilis jokaiseen tilaan oli mietitty jo aika pitkälti valmiina. Sisustussuunnittelija auttoi meitä sitten valitsemaan muun muassa laminaatin värin, joka sointui yhtälailla jokaiseen tilaan tuoden kaikkien valitsemiemme värien ja kuosien keskelle raikkautta ja rauhallisuutta.

 

Tällainen on siis kutakuinkin matka rakennusluvasta taloelementtien toimitukseen. Monta työvaihetta ja paljon pähkäiltävää kuuluu tällekin ajanjaksolle. Myös vastaavalla mestarilla on suuri rooli, sillä hän muunmuassa osallistuu aloituskokoukseen, valvoo ja tarkastaa, että maatyöt ja perustukset tulee tehtyä oikein, ottaa kantaa oikeanlaiseen talvisuojaukseen talvirakentamisen yhteydessä, tarkistaa lvi-suunnitelmat ja rakennuspiirustukset ja voi antaa myös hyviä vinkkejä esimerkiksi sähkösuunnittelun tueksi. Tämän ajanjakson aikana me puolestamme koimme todennäköisesti suurimman taloudellisen takaiskun ja järkytyksen louhinnan myötä, mitä talonrakennusprojektimme tuo tullessaan, mutta nyt ainakin voi jo hieman huokaista. Ehkä se stressaavin ajanjakso on nyt ohi, kun maatyölaskun loppusaldo on tiedossa ja me nyt kuitenkin olemme vielä tolpillamme ja leivänsyrjässä joten kuten kiinni. Rakennuslupaa edeltävä ajanjakso oli hektistä ja kiireistä kaiken suunnittelun, järjestelyn ja budjetoinnin merkeissä ja kaikenmoisia suunnittelupalavereita ja tapaamisia mahtui kalenteriin ennätyksellinen määrä. Rakennusluvan jälkeinen aika sen sijaan loisti stressaavuudellaan ja arvaamattomuudellaan.

IMG_5400

Tässä vielä linkit aiempiin  postauksiini liittyen talon rakentamiseen ja omakotitalounelmiimme:

Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista

Miten meni omakotitalotontin maatyöurakka?

Talomme pohjapiirustus

Aloituskokous pidetty, joten rakentaminen alkaa

Talopakettien kilpailutus – miten vertailla tarjouksia?

Unelmista rakennuslupaan

Asunto- tai rakennuslainan hakeminen – miten haaveilemansa lainan voi napata ilman vakuuksia?

Omakotitalon värisuunnitelma

Hei, me rakennetaan!

Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

8 vastausta artikkeliin “Rakennusluvasta talotoimitukseen”

 1. […] kaivoon koko sekopäisen rakennustouhun suhteen. Miksi kukaan ei ollut sanonut meille, että tämä liittymätilaus olisi pitänyt tehdä jo kuukausia sitten; samaan aikaan kuin sähköliittymätilaus…. Jotenkin vain oli onnistunut käymään niin ja nyt olimme tämän unohduksen vuoksi joutuneet […]

  Tykkää

 2. […] sisällään. Nämä aiemmat jutut löydät seuraavien linkkien takaa: Unelmista rakennuslupaan ja Rakennusluvasta talotoimitukseen. Nyt ajattelin, että vuorossa voisi olla katsaus ajanjaksoon, joka sijoittuu talotoimituksen ja […]

  Tykkää

 3. Me ostimme juuri unelmiemme tontin vaimoni kanssa Jyväskylän alueelta. Pitäisi ruveta seuraavaksi hommaamaan urakoitsijaa talon pystytystä varten ja muutenkin suunnittelemaan kaikkea. Pitkältä prosessilta vaikuttaa jo tuo rakennuslupavaihe, mutta hyvä, että te saitte myöntävän päätöksen.

  Tykkää

  1. Tsemppiä projektiin! Onhan tässä joka vaiheessa hommaa, mutta kyllä nyt alkaa jo hiljalleen hymyilyttää, kun on viisi viikkoa muuttoon. Onhan tämä rakentaminen ollut yhdenlainen elämänvaihe. Ikimuistoinen vähintäänkin! On ollut samaan aikaan kivaa, jännittävää ja stressaavaa. 😊

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s