Vinkit x 11 Meksikoon

IMG_5198

IMG_5238

Nämä vinkit ovat parhaimmillaan Cancúniin matkaaville, mutta moni vinkki on kyllä täysin validi oli suuntana sitten mikä tahansa Meksikon kolkka. Mutta tosiaan omat kokemukseni ovat perua Cancúnin seudulta. Meksikossa moni asia on hyvin erilailla kuin meillä täällä Suomessa ihan jo turistinkin näkökulmasta. Mieleen nousevat peruskysymykset, kuten voiko hanavettä juoda, miten lataan puhelimeni ja voinko päivittää reissun aikana somekanavia puhelimellani? Keräilin tähän muutamia oppimiamme asioita vinkkilistaksi muillekin samoille kulmille matkaaville, jotta matka sujuisi paremmin ja helpommin heti alusta saakka.

IMG_5074
Meille joulukukkana tuttu joulutähti kasvaa Meksikossa maassa kukkaistutuksissa.

Vinkki nro 1

Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista Meksikossa missään tilanteessa. Edes paikalliset eivät juo vesijohtovettä ja käyttävät sitä ainoastaan vessan huuhteluun, suihkussa käymiseen ja siivoamiseen. Kaikki vesi, mikä ihmisen sisälle menee, on syytä ottaa pullosta. Taataksesi siis oman terveytesi juo vain pullotettua vettä reissun aikana ja käytä pullotettua vettä myös esimerkiksi hampaidenpesuun.

IMG_5051

Vinkki nro 2

Vessanpyttyyn ei Meksikossa saa laittaa paperia, sillä viemäriputket ovat huomattavasti ahtaammat kuin mitä ne Suomessa ovat ja näin ollen viemärit tukkiutuvat helpommin. Vessat ainakin Cancúnin alueella pääsääntöisesti ovat hyvin siistejä ja raikkaan tuoksuisia ja niissä on miellyttävä käydä, mutta muista tämä seikka välttääksesi noloja tilanteita ja jotta et joutuisi kutsumaan paikalle putkimiestä availemaan tukkoon mennyttä viemäriä siksi, ettet heittänyt käytettyjä vessapaperitolloja niille tarkoitettuun roska-astiaan, vaan sulloit ne viemäriin.

IMG_5052

Vinkki nro 3

Meksikossa bakteerikanta on erilainen kuin mihin olemme täällä Suomessa tottuneet, joten turistiripulin vaara väijyy Meksikossakin turisteja. Paikalliset ovat tottuneet toki sikäläiseen bakteerikantaan, mutta rapakon takaa matkaavan elimistölle se on täysin uusi tuttavuus. Hyvä idea voikin olla syödä matkan ajan probiootteja tukeaksesi vastustuskykyäsi ja käyttämällä käsidesiä ahkerasti vessassakäynnin jälkeen sekä ennen ruokailua annat bakteereille tehokkaasti lähtöpassit, mikä on varmastikin paras ehkäisy vatsatautia vastaan.

IMG_5085

Vinkki nro 4

Mikäli turistiripuli tai jokin muu äkillinen sairaus tai tapaturma pääsee yllättämään, pääsee Cancúnissakin lääkärin vastaanotolle. Turistiklinikka ainakin Cancúnin hotellialueella on todella siisti ja turvallisen oloinen. Lääkäripalvelut saa näppärästi hyvällä englanninkielellä ja mukaan saa kaikki tarvittavat dokumentit vakuutusyhtiön korvaushakemusta varten sekä tarvittavat lääkkeet voi ostaa suoraan klinikalta, joten niitäkään ei tarvitse osata hakea sitten itse erikseen apteekista. Klinikan lisäksi lääkäri on mahdollista pyytää myös hotellilla käymään ja lääkärin tavoittaa vaikka WhatsAppilla, joten paljoa helpommaksi lääkäripalveluiden saatavuutta ei voi tehdä. Lisää meidän kokemuksistamme Cancúnin turistiklinikalla pääset lukemaan tästä postauksesta, jonka kirjoitin joitakin viikkoja sitten.

IMG_5172

Vinkki nro 5

Puhelimen, kameroiden, läppärien, tablettien ja sähköhammasharjojen sekä muidenkin Suomesta tuotujen sähkölaitteiden lataus ja käyttö onnistuu laitteiden omilla latureilla, mutta pistokkeisiin tarvitaan adapteri, jotta töpseli sopisi paikalliseen pistorasiaan. Adapterit maksavat muutaman euron ja niitä saa ostettua muun muassa hotellien minimarketeista sekä paikallisista kaupoista ja kioskeista. Adaptereita on saatavilla sekä usb-liitännällä että perinteisellä pistorasialiitännällä, joten joka laitteelle varmasti löytyy sopivanlainen adapteri.

IMG_5175

Vinkki nro 6

 

Nykyaikana netti on todella tärkeä matkavaruste. Reissukuvat ja videot halutaan ladata sosiaalisen median eri kanaviin reaaliajassa viipymättä ja yhteyttä kavereihin pidetään reissuillakin. EU-alueella reissaaville puhelimen käyttö tätä nykyä alkaakin olla jo aika huoletonta, kunhan operaattoriltaan varmistaa, että omaan liittymäpakettiin kuuluu ja on sallittu myös EU:n sisäinen käyttö ja on tietoinen käyttörajoituksista. Eri tilanne on kuitenkin edelleen, kun matkakohde on EU:n ulkopuolella. Puhelimen ja etenkin netin käytöstä edelleen tänä päivänä voi tulla todella hirveitä yllätyslaskuja, joten ennen reissua kannattaa hetki uhrata aikaa sille, että miettii miten reissussa aikoo puhelinta käyttää. Yksi vaihtoehto on välttää puheluita, tekstiviestejä sekä netin käyttöä ja asettaa operaattorilta käytönrajoituksia, että esimerkiksi EU:n ulkopuolinen netin käyttö mobiiliverkossa on täysin estetty. Tällöin reissussa voi hyödyntää hotellin ja ravintoloiden ilmaisia wi-fi-verkkoja silloin, kun niitä on saatavilla. Cancúnissa kuitenkaan lähestulkoon missään ravintolassa luvattu wi-fi-verkko ei toiminut, joten käytännössä tällöin olisi hotellin netin varassa. Toinen vaihtoehto on tarkistaa, millaisia reissunettipaketteja on omalta operaattorilta saatavilla ja maksaa extraa siitä, että omalla puhelimella voi nettisurffailla reissussa ennaltasovittuun pakettihintaan, jolloin ei ole reissun aikana sidottu johonkin tiettyyn paikkaan, jotta netti puhelimessa toimii. Tämä vaihtoehto on ihan hyvä, kunhan muistat laittaa puhelimen asetuksista kaikki päivitykset siten, että ne on sallittuja ainoastaan wi-fi-verkoissa. Muutoin puhelimen ja sovellusten päivitykset syövät leijonanosan arvokkaan reissunettipaketin sisältämästä mobiilidatasta. Kolmas vaihtoehto on ostaa paikallinen Prepaid-liittymä. Tätä varten Suomesta voi ottaa mukaansa jonkun vanhan puhelimen, joka on kaapin perukoille jäänyt varapuhelimeksi ja laittaa paikallisen Prepaid-liittymän kortti tuohon varapuhelimeen, josta voi sitten tarpeen tullen jakaa Hotspotilla yhteyden omaan varsinaiseen puhelimeen ja tällöin saa missä vain netin puhelimeen, kun tarve vaatii. Prepaid-liittymiin on saatavilla erilaisia paketteja. Meillä oli reissussa paikallinen Telcelin Prepaid käytössä (Recharge-liittymä), johon ostimme some-paketin. Liittymän lataus maksoi kerrallaan 100 pesoa ja latasimme liittymää kahden viikon reissun aikana kolmesti. Yhteensä prepaid liittymämme kulut olivat siis 300 pesoa eli noin 15 euroa ja jaoimme siitä nettiyhteyttä kahteen puhelimeen ja käytimme liittymää myös yhteydenpitoon meksikolaisten ystäviemme kanssa. Somepaketissa oli netti sallittuna sosiaalisen median sovelluksiin rajattomana ja lisäksi dataa 1,5GB sekä lisäksi se sisälsi hieman puheminuutteja. Oli netinlähde mikä hyvänsä, muista huolehtia myös laitteiden tietoturva-asiat kuntoon, jotta nettisurffailu on reissussa senkin puolesta turvallista.

IMG_5221

Vinkki nro 7

Tärkeimmät taikasanat reissussa ovat porfavor ja gracias. Meksikossa puhutaan espanjaa ja espanjankieleen kuuluu ehdottomasti kohteliaisuus. Näitä kahta fraasia ei siis voi viljellä liikaa ja ne ovat nimenomaan ne taikasanat, jotka avaavat ovia ja mahdollisuuksia. Kun osoitat kohteliaisuutta, sinulle osoitetaan kohteliaisuutta. Tässä pätee nimenomaan sanonta, että kohtele muita niinkuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Tämän vinkin antoi itseasiassa meksikolainen ystävämme, joka sanoi meille, että käyttäkää näitä sanoja aina, kun asioitte meksikolaisten kanssa. Siihen lienee silloin luottaminen.

IMG_5229IMG_5242

Vinkki nro 8

Meksikossa katukojuissa ja basaarimaisissa keskittymissä kaupankäyntiin kuuluu ehdottomasti tinkiminen ja alkuperäisestä pyyntihinnasta voi lähteä hyvin puoletkin pois, mutta tinkiminen on kuitenkin kohteliasta ja toista kunnioittavaa eikä todellakaan niin brutaalia kuin vaikkapa Egyptin tai Turkin basaareissa. Unohda siispä se asenne, että marssit myyntikojuun sisään setelinippua heiluttaen ja ilmoittaen myyjälle alentavasti, että joko minä määrään hinnan tai kävelen seuraavaan putiikkiin. Todennäköisesti silloin saat kävellä seuraavaan putiikkiin ja taas seuraavaan ja seuraavaan. Muista, että myös myyjä on ihminen ja ansaitsee kunnioitusta ja sen osoittamalla omalla käytökselläsi, vaikka aiheena olisikin tuotteen hinnasta tinkaaminen, saat parhaat alennukset.

IMG_5246

Vinkki nro 9

Meksikossa tippikulttuuri elää kukoistaen ja monen tarjoilijan ja muunkin palveluammatissa olevan työntekijän palkasta suuri siivu tai lähes koko palkka koostuu tipeistä. Tippiä jätetään maan tavan mukaisesti loppulaskusta noin 10-15%. Tosin jotkut ravintolat lisäävät suoraan laskuun 15% palvelumaksun joten tarkista lasku, onko tippi veloitettu jo valmiiksi, mutta jos tippiä ei ole kirjattuna laskuun, jätä sopiva summa tippiä lähtiessäsi.

IMG_20190131_140002_011

Vinkki nro 10

Käytä vain virallisia takseja, jotka Cancúnissa ovat valkoisia varustettuna vihrein yksityiskohdin ja taksista löytyy myös näkyvästi taksin numero. Ennen kuin hyppäät taksiin, sovi taksikuskin kanssa matkallesi hinta jo valmiiksi. Pimeitä takseja on myös liikkeellä, vaikka se laitonta onkin, joten käytä vain virallisia takseja. Meksikolainen ystävämme kertoi, että juurikin näiden pimeiden taksien vuoksi paikalliset eivät saa ottaa turisteja kyytiin omiin autoihinsa hotellialueelta edes vaikka he olisivat ystäviä keskenään. Sen sijaan paikalliset saavat kyllä tuoda turisteja hotellialueelle. Mikäli paikallinen nappaa turistin kyytiin autoonsa hotellialueella ja poliisi sattuu näkemään, voi poliisi syyttää pimeästä taksiautoilusta. Niinpä mekin toimimme niinkin hassusti reissullamme, että kun olimme lähdössä hotellialueelta meksikolaisen ystävämme kanssa johonkin, niin hän ajoi omalla autollaan edellä ja me nappasimme taksin allemme ja sanoimme taksikuskille ”Follow that car” ja niin peräkanaa pääsimme perille. Takaisin palatessamme tulimme sitten ihan normaalisti ystävämme kyydillä takaisin hotellille.

IMG_5088

Vinkki nro 11

Painoraja matkatavaroille Meksikon lentokentällä on 20kg eikä kiloakaan enempää ellei ole ostettuna lisäkiloja etukäteen valmiiksi. Tämän tulee sisältää sekä ruumaan menevät matkatavarat että käsimatkatavarat, joten ota alhainen kilomäärä huomioon jo kotona pakatessasi ennen reissuun lähtöä. Pakkaa mukaan vain välttämätön sekä huomioi shoppaillessa painorajat. Väkeviä alkoholijuomia saa maasta viedä litran per henkilö ja yksi tequilapullo voi helposti painaa kaksi kiloa. Sen lisäksi kun ostat muutamat kesävaatteet, kengät, tuliaiset ja matkamuistot, ehkäpä jotain ihanan värikästä meksikolaista keramiikkaa, on sinulla suit sukkelaan matkalaukussasi 10kg lisää painoa. Meksikossa Cancúnin kentällä liikakilot voi maksaa käteisellä vain Usan dollareilla tai kansainvälisillä luottokorteilla. Lisäkilot maksavat 15usd/kg ja kentällä jokainen liikakilo veloitetaan. Meillä matkalaukuissamme ylipainoa oli hurjat 14 kiloa eli 210 dollarin arvosta. Teimme kuitenkin jonkinlaisen ennätyksen kilojen karsimisessa, kun aloimme tiputtamaan painoa vaa’alta. Heitimme roskiin rasvat, shampoot, hoitoaineet ja pesuaineet. Lisäksi muutama lomalukemisena mukana ollut kirja sai uuden kodin suomalaisen matkaoppaan luota. Jätimme kyydistä pois myös Larin voittaman kahden kilon painoisen tequilapullon sekä jotain muuta pientä sälää. Loput kilot karsimme pukemalla päällemme ehkä noin 15 vaatekertaa ja lentokentän henkilökunta sanoi vielä lopuksi, että matkatavaroissamme oleva elektroniikka voidaan jättää punnitsematta, jolloin järkkärin ja läppärin kilot vähennettiin kokonaispainosta. Lopulta vaa’alla komeili lukema 59,4kg. Naamat punaisena hikeä valuen suuntasimme turvatarkastuksen läpi aiheuttaen hilpeyttä ulkomuodollamme ja vaatetoppauksillamme. Alisallakin oli siellä Meksikon helteessä päällään villapukua, toppatakkia, talvikenkiä ja villapipoa. Turvatarkastuksen jälkeen riisuimme vaatteet päältämme vauhdilla ja sulloimme ne takaisin käsimatkatavaroihin, sillä olimme toki ruumaan laittaneet lähes kaiken tavaran ja käsimatkatavarakassimme ammottivat tyhjyyttään, kun päällämme oli kiloittain vaatteita. Olipahan tuokin farssi, emmekä siis lopulta maksaneet liikakiloista lantin lanttia! Lentokentän henkilökunta seurasi touhujamme vierestä hymyssä suin ja antoivat vinkkejä, jotta onnistuisimme karistamaan vaa’alta tarvittavat kilot. Tällainen toiminta on siis aivan sallittua, joskin hullun hommaahan tämä on.

DSC_00401

4 vastausta artikkeliin “Vinkit x 11 Meksikoon”

 1. Hyviä vinkkejä ja ihania kuvia! 🙂
  Tuolla ei vielä olekaan tullut käytyä, mutta ehkä jonain päivänä!

  https://kotonajakaupungilla.blogspot.com/

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista. Jos vaan mahdollisuus on, niin ehdottomasti kyllä joskus kannattaa käydä. On todellakin lomamatkan arvoinen paikka. 😊

   Tykkää

 2. Hei! Olen perheeni kanssa lähdössä ensimmäistä kertaa Meksikoon lomalle. Löysin sinun blogin ja täällä oli tosi hyviä vinkkejä, kiitos näistä! Yksi kohta jäi mietityttään, kun oli tuo matkatavara painoraja 20 kg. Onko se oikeasti niin että se on kaikilla lentoyhtiöllä sama vai onko riippuvainen millä lentoyhtiöllä lentää?

  Tykkää

  1. Moikka! Hyvä huomio, tuo asia tosiaan on sanottu vähän huonosti tuossa tekstissä. Painorajat kannattaa varmasti tarkistaa omasta lentoyhtiöstä ja/tai matkanjärjestäjältä. Meille oli yllätys se, kun etukäteen oli ilmoitettu että matkatavaroita saa olla 20kg per matkustaja, mutta lisäksi ohjeessa luki, että ruumaan 20kg max ja käsimatkatavarat 5kg max, että nämä kuitenkin laskettiin Meksikon päässä samaan painorajaan. Helsinki-Vantaalla siis lähtöselvityksessä meiltä punnittiin vain ruumaan menevät tavarat ja ne olivat alle 20kg ja kaikki oli hyvin. Meksikosta palatessa taas kaikki matkatavarat, myös käsimatkatavarat, punnittiin lähtöselvityksessä ja koko potin piti olla alle 20kg per matkustaja. Eli siis tekstin pointti ennen kaikkea on se, että kannattaa tarkistaa ne painorajat lentoyhtiöstä etukäteen ja todella noudattaa niitä, koska Meksikossa niistä rajoista lipsumista ei katsota läpi sormien. Ihanaa lomaa teille Meksikoon! Ai että kunpa itsekin pääsisi takaisin sinne 😊

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s