Vesikatastrofi tontilla

IMG_5597

Olen koko talonrakennusprojektin ajan pelännyt, että milloin tulee vastaan se tilanne, kun huomaamme, että olemme totaalisesti unohtaneet jotain tai on jäänyt tekemättä jokin äärettömän tärkeä asia. Olen epäuskoisena paahtanut projektia eteenpäin rakennusalasta mitään tietämättömänä ja yrittänyt pitää kaikki langat käsissäni ja järjestyksessä, mutta silti jatkuvasti mieltä on kaihertanut suunnaton epävarmuus, että onko jotain kuitenkin jäänyt huomaamatta, kysymättä tai tajuamatta. Olen kysellyt joka suunnasta neuvoja, aikatauluja, asiakkaan vastuita, seuraavia työvaiheita ja stressannut tämän hankkeen vuoksi niin, että harmaantuvia hiuksia ei kohta saa enää väripurkin avullakaan piiloon.

 

Se hetki, kun tajusimme, että jokin todella tärkeä asia todellakin puuttui, tuli vastaan viime viikolla. Ja se mikä puuttui, oli niinkin vähäpätöinen asia kuin vesi. Olen alkuvuodesta asti kysellyt talotoimittajaltamme aikatauluja, että milloin tonttiliittymät tulee olla tilattuna, sillä tämä asia ei mistään saamastamme valmiista aikataulusta selvinnyt vesi- ja jätevesiliittymien osalta. Rakentamisen ensikertalaisena ja noviisina minulla ei ollut pienintä hajuakaan siitä, milloin liittymäsopimukset tulisi tehdä. Tiesin vain, että kunnallistekniikka oli kyllä tontillemme tuotu jo valmiiksi eli sen puoleen ei tarvinnut tehdä mitään toimenpiteitä.

 

Sähkötyönjohtajamme hoiti ensiarvoisen upeasti oman tonttinsa ja saimme heti vuoden alusta häneltä tarkat aikataulut, deadlinet ja toimintaohjeet, joiden mukaan oli helppo toimia. Tontillamme oli sähköt jo helmikuun alussa ja homma luisti aikataulussaan kuin rasvattu. Samaa ei voi sanoa siitä, mitä tulee vesi- ja jätevesiliittymiin. Emme saaneet useista kyselyistä huolimatta talotoimittajamme taholta kunnollista ja validia tietoa siitä, että milloin nämä liittymäsopimukset pitäisi olla tehtynä. Kyselimme asiasta muunmuassa pariin kertaan urakan työpäälliköltä sekä lvi-puolen työnjohtajilta. Saimme epämääräisiä vastauksia, että lvi-työnjohtajamme hoitaa mittaroinnin eikä meidän tarvitse kantaa huolta. Asiaa kanssamme ei ottanut missään vaiheessa puheeksi myöskään lvi-suunnittelijamme, asiakaspalveluinsinöörimme, rakennusviraston lvi-insinööri, maatyöurakoitsijamme eikä vastaava mestarimme. Tosin heiltä en itse tainnut älytä mitään kysyäkään, sillä oletin, että talotoimittajamme olisi juurikin se taho, jonka pitäisi osata kertoa meille rakentamisen aikataulut. Niinpä rakennusalan keltanokkana ja saamieni vastausten perusteella luulin, että nämä liittymäsopimukset ovat yhtäkuin mittarointi, koska meitä ei ohjeistettu useista kyselyistämme huolimatta näitä sopimuksia erikseen tekemään ja tiesinhän kuitenkin, ettei vesi- ja jätevesiverkostoihin liittyminen aiheuttaisi meille mitään ylimääräisiä rakennustoimenpiteitä, koska liityntäkohdat olivat tontillamme rakennettuna jo valmiiksi, kun ostimme tontin.

 

Asia valkeni meille karulla tavalla reilu viikko sitten keskiviikkona, kun talotoimittajamme oli tilannut vesimittaroinnin paria päivää aiemmin. Saimme Jyväskylän Energialta yhteydenoton, jossa kerrottiin, että mittarointia ei voi tehdä, koska tontillemme ei ole tehty minkään valtakunnan liittymäsopimuksia. No ei kai, kun ei kukaan meitä noviiseja ollut ohjeistanut niitä tekemään, vaan sen sijaan oli käsketty olemaan huolehtimatta. Niinpä teimme liittymätilaukset tilanteessa, jossa tontillemme olisi tarvittu vesi heti maalämpökaivon porausta varten, mutta saimmekin Jyväskylän Energialta tiedon, että sopimuksen voimaantulo vie noin kuukauden aikaa, joten tontillemme vesi saataisiin vasta toukokuun alussa.

 

Minä näin siinä vaiheessa jo silmissäni punaista ja olin valmis heittämään kirveen kaivoon koko sekopäisen rakennustouhun suhteen. Miksi kukaan ei ollut sanonut meille, että tämä liittymätilaus olisi pitänyt tehdä jo kuukausia sitten; samaan aikaan kuin sähköliittymätilaus ennen maatöiden aloittamista. Jotenkin vain oli onnistunut käymään niin ja nyt olimme tämän unohduksen vuoksi joutuneet todella tukalaan tilanteeseen. Näin jo mielessäni tuhansien eurojen lisäkulujen vilisevän silmissäni, kun vettä ei saataisi tontillemme kuukauteen, vaikka sitä tarvittaisiin siellä lähestulkoon välittömästi. Välitin talotoimittajamme työnjohtoon hätääntyneen sekavan palautteen siitä, että miksi näin on toimittu ja samalla jätimme Larin kanssa molemmat epätoivoisia yhteydenottopyyntöjä Jyväskylän Energialle ja anelimme, että joku, joka voisi vauhdittaa tilauksemme käsittelyä, ottaisi meihin yhteyttä pikimmiten. Viimein langan päähän saatiin henkilö, joka ymmärsi huolemme ja otti tilauksemme käsittelyyn välittömästi. Toimitimme Jyväskylän Energialle tässä vaiheessa lvi-suunnitelmamme, kun talokin seisoi jo maatöiden ja perustusten päällä paikallaan. Lvi-suunnitelmat olisi toki pitänyt käydä Jyväskylän Energian kanssa läpi jo ennen kuin maatöitä olisi edes aloitettu. Meille valkeni, että liittymäsopimukset olisi pitänyt tehdä jo neljä kuukautta sitten. Ei auttanut muu kuin toivoa, että suunnitelmat on tehty niin hyvin, ettei niistä löydy huomautettavaa, sillä nyt niitä olisi enää mahdoton muuttaa, kun putket jo makaavat maan alla. Onneksi suunnitelmista ei noussut suurta polemiikkia. Lvi-suunnittelijan piti jokin merkintä korjata suunnitelmiin, mutta se ei onneksi ollut kuin kosmeettinen haitta virallisissa papereissa.

 

Seuraavaksi saimme Jyväskylän Energialta tiedon, että meille tullaan osoittamaan tuhannen euron sanktiolasku veden luvattomasta käyttöönotosta, sillä joku on vääntänyt luvatta vesiventtiilin auki, kun meillä ei ole vesiliittymäsopimusta ollut voimassa. Minä olin yksiselitteisesti aivan kauhuissani. En ikinä kuuna kullan valkeana varastaisi, en varsinkaan vettä vesiverkostosta, kun en edes rehellisesti sanoen tietäisi, miten se tapahtuu. Niinpä talotoimittajamme työnjohtoon lähti jo toinen viesti, joka pihisi ja höyrysi kuin painekattila. Viestissä vaadin selvittämään tämän syytöksen perin pohjin ja kieltäydyin maksamasta tällaista laskua, sillä veden luvattomalle käytölle ei ollut minulta tai Larilta suostumusta emmekä olleet tällaisesta edes tietoisia.

IMG_5600

Kun asiat alkoivat edes jollakin tasolla jäsentymään päässäni, älysin soittaa vastaavalle mestarillemme ja puuskutin läpi koko sekavan tarinan siinä toivossa, että vastaavallamme olisi jälleen kerran ratkaisu ongelmiimme. Hyvä että lauseiden välissä kerkesin henkeä vetämään, kun selitin asiaani suu vaahdossa. Vastaavamme tekikin sitten tietysti sen pelastavan liikkeen, kuten olettaa saattaa. Miksi en soittanut hänelle heti ensimmäisenä? Hänen neuvojaan noudattamalla selvisi, että Jyväskylän Energia oli tehnyt olettamuksen, että koska rakennusprojektimme on jo näin pitkällä että lattiavalukin on jo tehty, niin olisi betonivalu valmistettu tontillamme ja siihen olisi käytetty luvatta vettä. Betonia ei kuitenkaan ole valmistettu tontillamme, vaan meille tuli betoniauton kyydissä valmisvalu, joka vain suoraan lorotettiin talomme lattiaan. Kun tämä tieto tavoitti Jyväskylän Energian, peruivat he samantien tuon sanktiolaskun ja pahoittelivat tapahtunutta väärinkäsitystä. Minun verenpaineeni tipahtivat taas vähintäänkin sadalla pykälällä. Lopulta homman kruunasi vielä se, että Jyväskylän Energia hoiti meille vesiliittymän ja mittaroinnin valmiiksi alkuperäisen kuukauden käsittelyajan sijaan yhdessä vuorokaudessa. Tästä lopputuloksesta en voisi olla onnellisempi, vaikka tuohon yhteen vuorokauteen meidän taloudessamme mahtui aika monta hikikarpaloa, kirosanaa, puhelua, sähköpostia, chat-keskustelua ja omasta päästä stressin vuoksi irtirevittyjä hiuksia. Kiitos Jyväskylän Energia nopeasta toiminnasta meidän tietämättömien ja vähän tuuliajolla olevien rakennuttajien hyväksi ja kiitos vastaavallemme, joka jälleen kerran osoitti kyllä ammattitaitonsa. Emme ole turhaan palkanneet häntä.

 

Eli siis vaikka kuinka hyvin olemme yrittäneet koko ajan kysyä ja varmistella kaikkea mahdollista talourakoitsijamme eri tahoilta, niin silti pääsi eteen tupsahtamaan tilanne, jossa olisi ollut vaarana, että talohankkeemme olisi kokenut todella isoja viivästyksiä ja taloudellisia takaiskuja. Onneksi tämä asia kääntyi kuitenkin parhain päin ja talonrakennus jatkukoon! Vaikka talotoimittajamme olisi voinut jo lähtökohtaisesti aikatauluihin kirjata tonttiliittymien tilaamisen ajankohdan ja vastata reilummin kysymyksiimme aikatauluista, en kuitenkaan jäänyt kantamaan kaunaa tästä asiasta talotoimittajallemmekaan. Tästä sekavasta sekametelisopasta opittiin varmasti puolin ja toisin ja ehkä ainakin meidän urakassamme osallisena oleva työnjohto oppi kantapään kautta, ettei kannata olettaa, että alaa opiskelematon rakennuttaja tietäisi tällaisia asioita sanomattakin, vaikka se työnjohdolle itsestäänselvyys olisikin, että tonttiliittymät tilataan jo heti ennen maatöidenkään aloittamista. Mutta tästä eteen päin ei enää tällaisia stressipiikkejä, kiitos! Alan olla kohta jo aivan järkeni menettänyt ja vainoharhainen eli joko muutetaan?

5 vastausta artikkeliin “Vesikatastrofi tontilla”

  1. […] jo ennen maatöiden aloittamista. Meidän kokemuksista tähän aiheeseen liittyen voit lukea täältä, sillä meillä tämä homma ei tosiaankaan mennyt kuin Strömsössä. Talourakoitsijalta kannattaa […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s