Talotoimituksesta lattiavaluun

 

IMG_5326Olen tähän mennessä kirjoittanut blogiin paljon rakennusaiheisia postauksia, joista kaksi ovat olleet laajempia tekstejä, joissa olen käynyt rakennusprojektiamme läpi enemmänkin kokonaisuutena tarkoituksenani valaista sitä, mitä kaikkea tämä elämänvaihe ja talon rakennuttaminen pitää sisällään. Nämä aiemmat jutut löydät seuraavien linkkien takaa: Unelmista rakennuslupaan ja Rakennusluvasta talotoimitukseen. Nyt ajattelin, että vuorossa voisi olla katsaus ajanjaksoon, joka sijoittuu talotoimituksen ja lattiavalun välimaastoon. Mitä siinä välissä siis tapahtuu?

 

Talo saapuu

IMG_5317

Kun maatyöt on tehty ja perustukset valettu, saapuu tontille seuraavaksi taloelementit. Minulla ihan rehellisesti sanoen oli sellainen ennakkokäsitys, että talon pystytys veisi paljon enemmän aikaa. Olin ällikällä lyöty, kun tajusin, että talo nousi tontillemme tosiaan yhdessä päivässä. Taloelementtimme saapuivat helmikuisena maanantaiaamuna kello seitsemän tienoilla. Pääsimme työpäivän päätteeksi tontille katselemaan, mitä jännittävää siellä olisikaan tapahtunut. Ajattelin, että siihen mennessä elementit on ehkä purettu paketeistaan sekä suojamuoveistaan ja joitakin seiniä olisi ehkä jopa jo pystytetty perustusten päälle, jos työmiehet ovat olleet oikein jouhevalla tuulella. Mutta mitä vielä?! Siellähän se talo seisoa tönötti komeana meitä vastassa. Seinät olivat pystyssä ja katto paikallaan. Kattopellit vielä puuttuivat ja katto oli suojattu valtavin pressuin, joiden kulmat lepattivat hiljalleen tuulessa.

IMG_5352

Rakennusprojektista tuli minulle yhdessä sekunnin milliosassa todellista. Koti, jonka vuoksi oli pitkään unelmoitu ja tehty töitä unelman saavuttamiseksi, seisoikin yhtäkkiä ihka oikeana ja todellisena silmieni edessä. Raakilehan se vielä oli, mutta ihan selvä talo kuitenkin, jonka seiniä saatoin koskettaa ja josta pystyin tulevan kotini jo näkemään ja hahmottamaan.

 

Rakennus-/lastauslavat

IMG_5387

Muista hankkia työmaalle reilusti puisia lastauslavoja, joiden päälle työmaalle tulevaa tarviketta voidaan purkaa, jotta rakennustarvikkeet eivät makaa märässä mudassa, vesilammikoissa ja lumessa. Ainakin kymmenkunta lavaa on hyvä varata tontille valmiiksi. Monissa sosiaalisen median ryhmissä, kuten roskalavaryhmissä, näkee aika-ajoin ilmoituksia, että lavoja jaetaan nopeimmille hakijoille ilmaiseksikin, joten näiden osalta kannattaa olla tarkkana.

 

Ulkotyöt

IMG_5333

Talon ulkoviimeistely aloitetaan. Vesikatto asennetaan paikalleen ja talo saa heti ryhdikkäämmän ilmeen, kun pressukatto saakin kattopellit tilalle. Samoin esimerkiksi ulko-oven edustalle rakennetaan kuisti ja kuistille katos. Myös terassit rakennetaan valmiiksi. Katoksen päälle asennetaan kattopellit myös. Ulkoverhoilua viimeistellään muutenkin, mahdollisia ikkunoiden koristelaudoituksia asennetaan paikoilleen, samaten kuin talon helmalautoja ja puuttuvia paneeleita.

IMG_5420

Ole tarkkana, että talosta rakentuu sellainen kuin olet tilannut, sillä tässä kohtaa on huomattavasti helpompaa huomauttaa vääristä koristelaudoituksista kuin valmiissa talossa. Kirjaa ja valokuvaa ylös virheet ja huomauta niistä työpäällikköä. Jäikö jokin helmalauta lyhentämättä, onko jossakin paneelissa halkeama? Kaikki tällaiset asiat kannattaa kirjata muistiin ja jos näyttää siltä, ettei asiaa automaattisesti korjata, kannattaa avata oma suu ja huomauttaa asiasta hyvissä ajoin. Meille esimerkiksi toimitettiin väärät kuistinkaiteet, joista huomautimme talourakoitsijaamme, tilalle tilattiin toiset kaiteet ja nyt selvitellään, että tuliko meille taas väärä kaidepaketti. Eli tilaajana rakentuvaa taloa kannattaa skannata läpi katseellaan koko ajan ja tarkistaa, mitä ollaan rakentamassa, jotta ei tule vääränlaista lopputulosta.

 

Jätelava

 

Rakentamisen käynnistyttyä on huolehdittava myös tontin rakentamisen aikaiset jäteasiat kuntoon. Varsinkin rakentamisen alussa jätettä tulee reilusti, joten helpointa on varmastikin ainakin alkuun tilata tontille jätelava. Jätelavat kannattaa kilpailuttaa, sillä hinnoissa on eri toimittajilla valtavan suuria eroja. Meillä esimerkiksi tuli vastaan firma, jonka päivähinta kontille oli kahden euron tietämissä, kun taas toinen firma veloitti yli 11 euroa päivältä. Jos jätelava seisoo tontilla esimerkiksi kolme kuukautta, on loppulaskussa valtavan suuri ero. Jätemaksut veloitetaan painon mukaan, kun jätelava haetaan tontilta, joten kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että joko hankkii tontille kannellisen lavan tai, mikäli lavassa ei ole suojakantta, niin suojaa lavan pressulla, sillä märkä jäte painaa huomattavasti enemmän kuin kuiva jäte, joten kuivasta jätteestä joutuu maksamaan pienemmät jätemaksut.

 

Rakennuslämmitin

IMG_5388

Rakennuslämmitin on tarpeellinen ainakin talvirakentajille. Kesärakentajien osalta en osaa ottaa kantaa. Rakennuslämmitintä varten on muistettava hankkia myös voimavirtapiuha. Lämmitintä tarvitaan pitämään rakennus lämpimänä, kun taloon rakennettava lämmitysjärjestelmä ei ole vielä käytössä. Lämmitin haihduttaa kosteutta ja pitää maapohjan sulana. Kun rakennuslämmitin saadaan päälle, ikkunat ja ovet ovat paikallaan ja välikaton palavillaeristeet on asennettu paikalleen, saa talvitalosta purkaa sisältä styroxieristeet pois rakentamisen tieltä.

 

Myy turhat rakennustarvikkeet

 

Käytetyt rakennustarvikkeet kannattaa pistää myyntiin jätelavalle heittämisen sijaan. Esimerkiksi ylimääräiset ja käytetyt talvisuojausmateriaalit, kuten routastyroxit, menevät nettikirppiksillä ja rakennusaiheisissa ryhmissä kaupaksi nopeasti. Käytetyistä styroxeista kunnon mukaan voi saada 30-50% hinnasta takaisin. Myös rakennuslämmitin ja voimavirtapiuha kannattaa myydä pois käytön jälkeen, jos ei näe näille itsellään tarvetta rakentamisen jälkeen.

 

Lvi-asennukset alkavat

IMG_5436

Sisätyöt alkavat lvi-asennuksilla eli putkarit pääsevät hommiin. Kun routastyroxit on poistettu ja maapohja on sulana, pääsevät putkimiehet asentamaan viemäri- ja vesiputket paikoilleen. Myös lattiaeristeet asennetaan tiivistetyn soran päälle ja eristeisiin piirretään näkyviin jo talon pohjapiirrustus, jonka mukaan lattialämmityksen putkisto (taloomme tulee vesikiertoinen lattialämmitys) asennetaan paikalleen.

IMG_5440

Kun väliseinät vielä puuttuvat, näyttää talo järjettömän pieneltä. Ajatuksiin hiipii paniikki, että tulikohan sitä asuintalon sijaan tilattua sittenkin leikkimökki, sillä tila näyttää olemattoman pieneltä, kun ilman väliseiniä huoneita oli ainakin allekirjoittaneelle aivan mahdoton hahmottaa. Sitä miettii ja mittailee, että mahtuukohan tähän makuuhuoneeseen edes parisänkymme, vaikka kyllähän se siihen todellisuudessa mahtuu, kun huone on oikean ja tarvittavan kokoiseksi suunniteltu pohjapiirrustusta piirrettäessä. Samaan aikaan, kun panikoi pieneltä tuntuvaa taloaan, talon sisätilat alkavat hahmottumaan korostusvärillä piirretyn pohjapiirroksen ansiosta, mutta samalla se aiheuttaa sydämentykytyksiä, kun mielen valtaa epäilevä Tuomas, että ovatko omat valinnat olleet sittenkään oikeita.

IMG_20190326_182030

 

Työmaasiivous

IMG_5349

Rakentamisen ohessa työmaan aputoimet kuuluvat usein rakennuttajalle. Tavanomainen työnjako menee niin, että työmiehet rakentavat taloa ja aputoimista huolehtii tilaaja. Tontilla joutuu siis esimerkiksi kantamaan routastyroxit talon sisältä pois ennen lvi-asennusten alkamista, kuskailemaan roskia roskalavalle ja talvityömaalla tarvittaessa on tehtävä pihan lumityöt. Jätepuuta on hyvä kasata yhteen tiettyyn paikkaan läjään esimerkiksi rakennuslavojen päälle, etteivät puupalat ole levällään pitkin työmaata ja makaa mudassa. Välillä saattaa olla tarve myös siirrellä rakennustarvikkeita paikasta toiseen. Esimerkiksi meidän oli maalämpökaivon poraajan tieltä kannettava pois puupinoja ja raivattava porausvaunulle tilava väylä porauspaikalle.

 

Vesiliittymän mittarointi

 

Lattiavalun tienoilla on myös vesiliittymän mittaroinnin aika. Kantapään kautta oppineena muistutan siis, että mittaroinnin tilaaminen ei suinkaan ole sama asia kuin vesi- ja jätevesiliittymäsopimusten tekeminen, vaan nämä sopimukset tehdään jo ennen maatöiden aloittamista. Meidän kokemuksista tähän aiheeseen liittyen voit lukea täältä, sillä meillä tämä homma ei tosiaankaan mennyt kuin Strömsössä. Talourakoitsijalta kannattaa kysyä, kenen vastuulla mittaroinnin tilaaminen on, sillä se saattaa olla yhtä hyvin rakennuttajan kuin lvi-työnjohtajankin vastuulla.

 

Lattiavalu

 

Kun lattiaan on asennettu putkistot, eristeet ja lattialämmitys, on lattiavalun aika. Meille tontille saapui valmisvalu betoniauton kyydissä ja autosta valmis betoni sitten vain loroteltiin talomme lattiaan ja tasoiteltiin. Itse emme olleet valua näkemässä, sillä työpäivä kutsui jälleen, joten hirveän tarkasti en tästä työvaiheesta mitään tiedä. Itselleni tarpeeksi tietoa on siinä, että lattiaan ilmestyi betoni yhdessä päivässä. Valun jälkeen talolla oli muutamien päivien hiljaiselo, kun betoni kuivui kävelykuivaksi. Hyvissä kuivamisolosuhteissa valu kuivaa 6-8 viikossa, mutta toki rakentamista pääsee jatkamaan jo paljon aiemmin, sillä kävelykuiva valu on aika nopeastikin valun jälkeen.

IMG_5408

Riittäähän sitä siis puuhaa tähänkin rakentamisen slottiin ihan mukavasti. Tätä rakentamisen vaihetta kuvaa ehkä kaikista parhaiten se, että koko projektista tulee jotenkin todellinen, kun talo tupsahtaakin yhtäkkiä tontille. Alkuun taloa myös koittaa mittailla silmillään, mutta tyhjä talonsisus tekee tepposet mielelle, kun valmista taloa on mahdoton kuvitella oikeisiin mittasuhteisiin. Omia päätöksiään ja valintojaan alkaakin epäillä, että mahtuuko meidän perhe edes asumaan tähän taloon. Muuttopäivä alkaa tuntumaan todelliselta päivältä kalenterissa ja alkaa hiipimään usko siihen, että kohta oikeasti muutetaan. Riippuen nykyisistä asumisjärjestelyistä on tässä kohtaa myös viimeistään jo aika alkaa pohtimaan nykyisen asunnon kohtaloa. Meillä onneksi asumisoikeusasunnon kanssa ei tarvitse kikkailla muuta kuin muistaa irtisanoa asunto kolme kuukautta ennen muuttoa, mutta tuokin hetki on jo aivan käsillä.

IMG_5400

Tässä vielä linkit aiempiin  postauksiini liittyen talon rakentamiseen ja omakotitalounelmiimme:

Vesikatastrofi tontilla

Lapsi talonrakennusarjessa

Rakennusluvasta talotoimitukseen

Aurinkoenergia osana omakotitaloasumista

Miten meni omakotitalotontin maatyöurakka?

Talomme pohjapiirustus

Aloituskokous pidetty, joten rakentaminen alkaa

Talopakettien kilpailutus – miten vertailla tarjouksia?

Unelmista rakennuslupaan

Asunto- tai rakennuslainan hakeminen – miten haaveilemansa lainan voi napata ilman vakuuksia?

Omakotitalon värisuunnitelma

Hei, me rakennetaan!

Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

5 vastausta artikkeliin “Talotoimituksesta lattiavaluun”

  1. […] aikaa. Niinpä ajattelin niputtaa rakentamisen vaiheita taas yhteen. Viimeksi kerroin tapahtumista talotoimituksen ja lattiavalun välillä, joten jatketaanpa lattiavalusta eteen päin aina sisustustöiden aloitukseen asti. Suurin yllätys […]

    Tykkää

  2. […] korjaamaan tuulen aiheuttamaa sekamelskaa. Maaliskuun alkupäivinä kevättalvella saapuivat taloelementit ja perustusten päälle nousi talo vain yhdessä päivässä. Sen jälkeen taloaihiosta alettiin […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s