Monet herkulliset perinneruuat ovat jääneet unholaan, vaikka ovatkin todella edullisia ja yksinkertaisia valmistaa. Savossa pintansa edelleen pitävät monenmoiset kukot, mutta muualla Suomessa asuville tämä perinneherkku voi olla täysin vieras. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan tätä herkullista reseptiä, et voi epäonnistua!
Vietimme Larin kanssa viikonlopun Savon maalla anoppini luona, joka todella tietää mitä kautta käy tie miniän sydämeen. Miniän heikkoushan on hyvä ruoka ja siitä ei kyllä anopin herkullisten lihapatojen ääressä tule pulaa. Niin myös tällä kertaa, kun pöytä oli katettu suussa sulavalla perunakukolla, joka oli valmistettu pataversiona. En siis todellakaan ota kunniaa itselleni tästä herkullisesta reseptistä vaan kaikki kunnia rakkaalle anopille, jolla soppakauha kyllä pysyy hyppysissä ja monenmoisten perinneherkkujen salat on hallussa.
Ainekset taikinaan:
- 3dl kylmää vettä
- suolaa
- ½ dl vehnäjauhoja
- 50g rasvaa sulatettuna
- ruisjauhoja
Muut ainekset:
- noin 13kpl isoja perunoita
- ½ kg rasvaista possun lihaa, esim. etuselkää tai lapaa
- suolaa
- voita
Valmistusohje:
Voitele iso vuoka. Kuori ja siivuta perunat. Viipaloi liha. Lado peruna- ja lihasiivut vuorotellen kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja ripottele suolaa kerrosten väliin. Säästä rasvaisimmat lihasiivut pintakerrokseen.

Valmista taikina patakukon kantta varten. Sekoita taikinan ainekset keskenään. Lisää ruisjauhoja siten, että koostumus taikinassa on kaulittava, mutta sementtiä seoksesta ei ole tarkoitus tehdä. Kauli taikinasta pyöreä levy pöytätasolla. Laita pöydälle runsaasti ruisjauhoja, jotta taikina ei takerru pöytään. Kun levystä on kaulittu hieman vuokaa suurempi pyöreä levy, nosta levy vuoan päälle ja taita reunat vuoan sisään, jotta lopputuloksena on tiivis kansi.



Paista patakukkoa ensin noin puoli tuntia 250 asteisessa uunissa alatasolla. Nosta kukko uunista ja koputa pintaa. Jos kansi on kova, jatka seuraavaan vaiheeseen. Jos kansi on vielä pehmeä, anna paistua vielä hetki 250 asteessa. Seuraavaksi voitele taikinakansi runsaalla voilla. Voidellun kannen päälle laita voin käärepaperi ja foliota tiiviisti. Lopuksi laita vuoan kansi koko komeuden päälle ja nosta vuoka takaisin uuniin. Laske lämpötila 175 asteeseen, jossa patakukko saa paistua seuraavat puoli tuntia ja tämän jälkeen lämpötila lasketaan 110 asteeseen, jossa kukko paistuu loppuajan eli noin 2-3 tuntia.


Kun kukko on valmis, anna kukon vetäytyä rauhassa esimerkiksi viilenevässä uunissa. Kun herkku on tarkoitus pistellä poskeen niin poista päältä foliot ja voin käärepaperi ja leikkaan veitsellä kansi spiraalin mallisesti keskeltä reunoille päin. Nosta kantta sivuun ja lado lautaselle ihanaa perunalihakukkoa ja ota pala ruiskantta kylkeen. Laita lautasellesi vielä voita antamaan ruiskuorelle herkullisen loppusilauksen ja napostele herkku naamariin.





Kukolle kyytipojaksi sopii raikas piimä ja kukon kylkeen sopii esimerkiksi hyvä salaatti tuomaan annokseen kepeyttä, koska tässä ruuassa ei kyllä ole kaloreissa säästelty. Kukosta saat helposti muunneltua erilaisia versioita vaihtamalla perunan johonkin toiseen raaka-aineeseen. Lanttukukkoon perunan tilalle tulee lanttua ja kalakukkoon perunan tilalle tulee kalaa, vaikkapa ahventa tai lohta. Reippaasti kokeilemaan vaan ja nauttimaan perinneruokien hurmaavista makuelämyksistä!
Vastaa