Flammkuchen pohjolalaisittain

Flammkuchen pohjolalaisittain (kaksi pizzakiven kokoista pyöreää liekkipiirakkaa)

dsc_1285

Pohja

 • 6,5dl vehnäjauhoja
 • 1 ¾ dl vettä
 • 2 kananmunan keltuaista
 • 3rkl öljyä
 • 1tl suolaa

Täyte (kahteen flammkucheniin)

 • 300g ranskankermaa tai smetanaa
 • 150g kylmäsavupororouhetta
 • 140g pekonia
 • kevätsipulia tai pätkä purjoa
 • mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Taikinan tulee olla aika pehmeää, mutta ei kuitenkaan käteen tarttuvaa. Öljyä taikinapallo tilkalla öljyä ja kääri kelmuun. Anna taikinan tekeytyä reilu puolisen tuntia. Kaulitse puolikkaasta taikinasta pizzakiven muotoiseksi pyöreäksi leikatun leivinpaperin päälle pyöreä pizzapohjan tyylinen ohut pohja. Jos taikina meinaa tarttua kaulimeen, niin ripottele taikinan päälle hiukan jauhoja. Levitä pohjan päälle reilusti ranskankermaa tai smetanaa (150g), pororouhetta 75g, pekonia kypsentämättömänä 70g, pieneksi silputtua kevätsipulia tai mikäli kevätsipulikausi ei ole menossa niin sen voi korvata hyvin myös purjosipulilla. Ripottele pinnalle vielä hivenen rouhittua mustapippuria. Paista liekkipiirakkaa pizzakivellä 12 minuuttia. Uuni tulee lämmittää 275 asteeseen ja muistathan lämmittää pizzakiveä uunissa ensin noin 20 minuuttia ennen kuin laitat siihen flammkuchenin paistumaan, jotta kivi on kerennyt kunnolla kuumentumaan ja pohjasta tulee ihanan rapea. Flammkuchen on valmis, kun reunat ovat saaneet väriä kunnolla, mutta eivät kuitenkaan kerkeä kärähtämään. Valmista myös toinen liekkipiirakka samalla tavalla. Leikkaa valmis liekkipiirakka valmiiksi viipaleiksi ja jos liekkipiirakan haluaa nauttia, kuten paikalliset Saksassa, niin ruokajuomana nautitaan kylmää olutta tai hyvää viiniä.

dsc_1278 dsc_1282 dsc_1283

Ihania saksalaisia ruokahetkiä!

 

Alkuperäisen postauksen ”Makumuistoja Saksasta” voit lukea täältä.

2 vastausta artikkeliin “Flammkuchen pohjolalaisittain”

 1. […] Puolita kurpitsa ja poista siemenet sekä rihmastot. Jätä siemenet talteen kuitenkin. Kuori kurpitsa ja paloittele. Laita leivinpaperin päällä uunipellille ja paahda kurpitsat kypsäksi 225 asteessa noin 40 minuuttia. Huuhdo kurpitsan siemenet puhtaaksi ja kuivaa huolellisesti. Paahda kuivalla pannulla hetki, mutta varo pitämästä liian kauan, koska muuten siemenet alkavat poksumaan kuumalla pannulla ja sinkoilevat sinne tänne. Tuli siis tämäkin kokeiltua. Siirrä paahdetut siemenet lautaselle ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Käytä siemeniä annoksen koristeluun ja tuomaan kivaa pähkinäistä lisämakua keittoon. Kurpitsanpalojen paahtuessa uunissa kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja pilko silpuksi. Silppua myös pieni pätkä chiliä makusi mukaan. Kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili rasvassa paistinpannulla. Laita kattilaan paahtuneet kurpitsanpalat, kuullotetut kasvikset, vesi sekä kasvis- tai kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Valmista valkokastike sulattamalla pannulla kaksi ruokalusikallista rasvaa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä ja vispaa vispilällä koko ajan seos tasaiseksi, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Kun koko maito on lisätty rasva-jauhoseokseen, jatka hämmentämistä odotellessasi, että kastike kuumenee kiehuvaksi. Kun kastike pulpahtaa, käännä levy pienelle lämmölle ja jatka hämmentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Kaada kastike keiton joukkoon ja sekoita keitto tasaiseksi. Mausta mieleiseksesi suolalla ja mustapippurilla ja viimeistele keitto vielä smetanalla. Tarjoa keitto saksalaisen perinneherkun eli Flammkuchenin kanssa. Me valmistimme liekkipiirakasta perinteisen lauch-version eli kasvisversio, jossa täytteenä lihan sijaan on purjosipuli sekä tavallista keltaista sipulia. Flammkuchenin resepti löytyy blogistani täältä. […]

  Tykkää

 2. […] Puolita kurpitsa ja poista siemenet sekä rihmastot. Jätä siemenet talteen kuitenkin. Kuori kurpitsa ja paloittele. Laita leivinpaperin päällä uunipellille ja paahda kurpitsat kypsäksi 225 asteessa noin 40 minuuttia. Huuhdo kurpitsan siemenet puhtaaksi ja kuivaa huolellisesti. Paahda kuivalla pannulla hetki, mutta varo pitämästä liian kauan, koska muuten siemenet alkavat poksumaan kuumalla pannulla ja sinkoilevat sinne tänne. Tuli siis tämäkin kokeiltua. Siirrä paahdetut siemenet lautaselle ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Käytä siemeniä annoksen koristeluun ja tuomaan kivaa pähkinäistä lisämakua keittoon. Kurpitsanpalojen paahtuessa uunissa kuori sipuli, valkosipuli ja inkivääri ja pilko silpuksi. Silppua myös pieni pätkä chiliä makusi mukaan. Kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili rasvassa paistinpannulla. Laita kattilaan paahtuneet kurpitsanpalat, kuullotetut kasvikset, vesi sekä kasvis- tai kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta sauvasekoittimella samettisen sileäksi. Valmista valkokastike sulattamalla pannulla kaksi ruokalusikallista rasvaa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Lisää maito pienissä erissä ja vispaa vispilällä koko ajan seos tasaiseksi, jotta kastikkeeseen ei jää paakkuja. Kun koko maito on lisätty rasva-jauhoseokseen, jatka hämmentämistä odotellessasi, että kastike kuumenee kiehuvaksi. Kun kastike pulpahtaa, käännä levy pienelle lämmölle ja jatka hämmentämistä vielä muutaman minuutin ajan. Kaada kastike keiton joukkoon ja sekoita keitto tasaiseksi. Mausta mieleiseksesi suolalla ja mustapippurilla ja viimeistele keitto vielä smetanalla. Tarjoa keitto saksalaisen perinneherkun eli Flammkuchenin kanssa. Me valmistimme liekkipiirakasta perinteisen lauch-version eli kasvisversio, jossa täytteenä lihan sijaan on purjosipuli sekä tavallista keltaista sipulia. Flammkuchenin resepti löytyy blogistani täältä. […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s