Nyhtölammashampurilaiset

Nyt saadaan viimein ihan kunnolla lammasruokareseptiäkin esille tänne blogiin! Kerroinkin, kun kävimme aiemmin Rantakorven tilalla vähän lampaanlihaostoksilla ja ensimmäisenä herkuttelimme savuleikkeleellä ja lammaswurstilla, mutta varsinaisista lihoista testiin tänä viikonloppuna ensimmäisenä pääsi ostamamme lampaan niska. Koska olemme suuria nyhtölihan ystäviä, mutta aiemmin olemme tehneet sitä vain possusta, niin päätimme, että lampaan niska olisi juuri sopivan tyyppistä lihaa nyhtölampaan testaukseen. Nyhtölammas puolestaan istui mielessämme paremmin kuin hyvin kotihamppareiden väliin. Niinpä ensimmäisenä varsinaisena kokkauksena lampaanlihasta päätimme tehdä nyhtölammashampurilaisia. Nyhtölammas tai mikä tahansa nyhtöliha ei ole kiireisen ihmisen ruokaa vaikkakin se on superhelppoa valmistaa. Aikaa tuo valmistus kuitenkin vie ennen kuin kuola poskella jo valuen pääsee ruokapöytään ihanan aterian kimppuun. Riippuen siitä, millaista lihaa ja minkä verran ollaan tekemässä, niin nyhtölihan valmistukseen menee 5-12 tuntia ja jos lihan marinointiin kuluva aika lasketaan mukaan niin 1-2 vuorokautta lisää. Tätä koko aikaa ei kuitenkaan sentään itse tarvitse häärätä keittiössä, vaan onneksi lihan marinoituessa jääkaapissa, sitä tarvitsee vain muutaman kerran käydä kääntämässä ja uunissahan liha saa sitten lepäillä ihan rauhassa eikä sinne tarvitse välissä mennä sörkkimään, muuta kuin että varmistaa ettei neste padasta pääse loppumaan ja tarvittaessa lisää tilkan nestettä. Meillä luullista lampaan niskaa oli noin 600 grammaa ja liha oli leikattu neljään isoon palaan. Tälle sopiva marinointiaika oli noin vuorokausi ja kypsennysaika oli 140 asteisessa uunissa 5 tuntia. Jos tekisin nyhtölihaa isommasta, vaikkapa parin kilon kokonaisesta palasta, niin marinadissa liha saisi olla pari päivää ja uunissa kevyesti yön yli, jopa sen 12 tuntia.

 dsc_1851

Nyhtölammas

 

dsc_1853 

 • Lampaan lapaa, niskaa, paistia tms.

 

Marinadi

 • 1dl oliiviliöljyä
 • 1dl balsamiviinietikkaa
 • 4 valkosipulin kynttä
 • 1 tl kuivattua basilikaa
 • 1 rkl tuoretta timjamia
 • ½ tl sitruunapippuria
 • 2 tl suolaa
 • 2 tl hunajaa
 • 1 tl sokeria

 

Pataan

 • reilu nokare voita
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulin kynttä
 • ½ litraa vettä
 • marinointiliemi

 

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Laita lampaan lihat kaksinkertaiseen pakastuspussiin ja kaada marinadi lihojen päälle pussiin. Solmi pussi solmuun niin, että sisälle jäisi mahdollisimman vähän ilmaa ja lihat ja marinadi olisivat oikein tiiviisti. Pyörittele lihat huolellisesti marinadissa, jotta joka puolella on mausteita. Jätä liha marinoitumaan jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi ja käy välillä hieman kääntelemässä pussia, jotta liha marinoituu tasaisesti. Nosta liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kuin se on menossa uuniin. Ruskista levyllä uunipadassa (joka kestää levyllä kuumentamista) voinokareessa lihat molemmin puolin ja kuullota samalla padassa mukaan makua antamaan yksi silputtu sipuli ja 3 murskattua valkosipulin kynttä. Kiehauta puoli litraa vettä kattilassa. Kun lihojen pinnat on ruskistettu ja sipuli hieman pehmennyt, niin kaada pataan käyttämäsi marinointiliemi ja kiehuva vesi. Laita kansi padan päälle ja paista uunissa 140 asteessa lihan määrästä ja lihapalojen koosta riippuen 5-12 tuntia. Kun liha on valmista, niin nosta liha uunista ja voit antaa sen vetäytyä hieman. Nosta padasta lihat leikkuulaudalle ja nyhdä haarukalla liha suikaleiksi. Poista seasta liian isot rasvapalat ja luut. Siivilöi paistoliemi pieneen kattilaan ja suurusta liemi maissijauhosuuruksella. Tarjoa kastikkeena nyhtölampaan kanssa.

 dsc_1852

Meillä nyhtölampaasta tosiaan tehtiin hampurilaisia, joten kaupasta oli ostettu myös täysjyväsämpylöitä, salaattia, tomaattia, punasipulia, sinihomejuustoviipaleita, suolakurkkua ja avokadoa. Tarkoitus oli valmistaa itse myös majoneesi, mutta se jostain syystä epäonnistui jopa kahteen kertaan (aina ei meilläkään ruuanlaitto suju kuin Strömsössä), joten päädyttiin maustamaan jääkaapista löytyvä smetanan loppu valkosipulilla ja sitruunalla. Tämän lisäksi väliin tuli vielä loraus ketsuppia. Kyllä näistä aineksista syntyi aivan taivaalliset hampurilaiset ja hampurilaisten kylkeen valmistui vielä bataattiranskalaiset, joiden salaisuus piilee siinä, että pilkotut bataatit kuivataan ja sen jälkeen sivellään pieni tilkka oliiviöljyä ranskalaisten pintaan, maustetaan haluamallaan tavalla ja pyöritellään kevyesti korppujauhossa, mikä antaa uunissa paistumisen aikana bataattiranskalaisille sitä kaivattua rapeutta ja rakennetta. Suosittelen testaamaan bataattiranskalaisia perinteisten ranskalaiset tilalla joskus! Toimii nimittäin todella hyvin!

dsc_1856 dsc_1854

2 vastausta artikkeliin “Nyhtölammashampurilaiset”

 1. […] Alkuperäisen postauksen ”Nyhtölammashampurilaiset” voit lukea täältä. […]

  Tykkää

 2. […] aikana meillä on jatkettu lampaanlihalla herkuttelua. Nyhtölammashampparit saivat jatkokseen perinteisen Shepherd’s Pien. Suomennettuna ruokahan kantaa nimeä Paimenen […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s