Porkkanalaatikko (1 ½ litran foliovuokaan)
- Riisipuuroa 1 desistä puuroriisiä
- 800 grammaa porkkanaa
- ½ rkl siirappia
- ½ dl kermaa
- suolaa
- Pinnalle voinokareita ja korppujauhoja
Keitä riisipuuro 1 desistä puuroriisiä riisipussin ohjeen mukaisesti. Kuori ja pilko porkkanat ja keitä suolavedessä kypsäksi. Kaada keitinvesi pois ja survo porkkanat survimella hienoksi. Sekoita porkkanasurvos ja riisipuuro. Sekoita sekaan siirappia, loraus kermaa, mikäli koostumus tuntuu liian paksulta ja mausta suolalla makusi mukaan. Aidon ohjeen mukaan laatikkoon lisättäisiin myös yksi kananmuna, mutta meiltä se pääsi unohtumaan. Hyvin näytti silti laatikko tekeytyvän ilman kananmunaakin ja maku ja koostumus olivat oikein hyviä eli oman mieltymyksesi mukaan tee joko munalla tai ilman. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Painele pintaan kauniit aaltomaiset kuviot haarukalla tai lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutamia voinokareita. Paista 175 asteessa 1-1 ½ tuntia tai anna muhia hieman matalammassa lämpötilassa pidempään kuten meillä eli 160 asteessa reilu pari tuntia.
Lanttulaatikko (1 ½ litran foliovuokaan)
- 800g lanttua
- 1 omena
- 1 kananmuna
- ½ dl korppujauhoja
- 1 dl kerma-täysmaitoseosta
- 50g voita
- suolaa
- valkopippuria
- ripaus mustapippuria
- 2rkl siirappia
- Pinnalle voinokareita ja korppujauhoja
Kuori ja pilko lanttu ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Hieman ennen kuin lantut ovat kypsiä, lisää sekaan kuoritut ja pilkotut omenalohkot. Kaada keitinvesi pois, kun lantut ovat kypsiä. Survo lantut ja omenat survimella. Vispaa kananmuna kevyesti vaahdoksi. Sekoita lanttu-omenasurvokseen kananmuna, korppujauhot, kerma-täysmaitoseos, voita, siirappia sekä mausteet. Kaada seos voideltuun foliovuokaan. Painele pinnalle lusikalla tai haarukalla aaltomaisia kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutamia voinokareita. Paista 150 asteessa kolmisen tuntia tai hieman kovemmalla lämmöllä samaan aikaan porkkanalaatikon kanssa eli 160 asteessa reilu pari tuntia.
Vinkki! Käytä laatikoiden kasvisten keitinliemenä koko ajan samaa vettä. Kun kierrätät samassa vedessä porkkanat, lantut, omenat ja bataatin ja sen jälkeen otat vielä liemen talteen pakastusrasiaan, niin seuraavaa keittoa varten sinulla on pakkasessa melkoisen herkullinen kasvisliemi valmiina!
Alkuperäisen postauksen ”Joulun tuoksua” voit lukea täältä.
Vastaa