Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle

Lauantaina aloitimme ensimmäisen kerran pastan valmistuksen opettelun. Kokemuksestamme voit lukea täältä. Onnistuimme saamaan kasaan herkullisen aterian, vaikka kaikki ei mennytkään ihan putkeen ja paljon petrattavaakin jäi. Raviolin ja ylipäätään pastan valmistuksesta opimme kuitenkin aivan hurjan paljon. Voi kun joku olisi antanut minulle tällaisen vinkkilistan ennen kuin aloitimme pastan valmistuksen. Kokosin siis listaksi ensimmäiset huomioni, joiden toivon olevan avuksi sinullekin jos pastan valmistuksesta ei ole ennalta kokemusta. Toki voihan se olla, että minä olen vain vähän hölmö enkä ole tajunnut itsestäänselviä asioita.

 

Tartuimme pastahaasteeseen heti sunnuntaina uudelleen, sillä puolet taikinasta oli vielä jääkaapissa odottamassa pastaksi muovautumistaan. Valmistimme lopusta taikinan puolikkaasta sunnuntain ateriaksi nauhapastaa kera herkullisen, tomaattisen kinkkukastikkeen ja Alisalle pakkaseen valmistimme sorminaposteltavaksi ravioleja kana-kasvistäytteellä. Niinpä lauantaina opitut niksit ja vinkit pääsivät testiin uudelleen heti sunnuntaina ja totesimme ne toimiviksi. Alisan ravioleista tuli aivan täydellisiä ja myös vauvatuomarimme oli sitä mieltä, että raviolit ovat hänen herkkuaan, sillä ne maistuivat sormiruokana todella hyvin.

 

dsc_0073

Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle

 

dsc_0023

 • Älä käytä tavallisia vehnäjauhoja vaan satsaa durumvehnäjauhoihin. Tavallisista jauhoista valmistettu taikina on takertuvainen eikä sitä saa veivattua pastakoneen läpi ja takertuu teloihin, käsiin ja pöytätasoon.

 

 • Vaivaa pastataikina hartaudella. Liian lyhyt vaivaus jättää taikinan takertuvaksi ja hennoksi. Hyvin vaivattu taikina ei takerru ja pastalevyt ovat kestäviä sitkon ansiosta, joten pastasta saa ohuempaa.

 

 • Käytä kananmunat huoneenlämpöisenä parhaan lopputuloksen takaamiseksi.

 

 • Suolaton pasta keitetään yhtä suolaisessa vedessä kuin Välimeri.

 

 • Vauvalle saat pastat samasta taikinasta, sillä taikina on suolatonta. Keitä pasta kypsäksi suolattomassa vedessä.

 

 • Kelmuta pastataikinapallo, jotta se ei kuivu sillä välin, kun käsittelet toista osaa pastataikinasta. Näin taikina pysyy helpommin käsiteltävänä ja säästät itsesi kiireeltä pastanvalmistuksessa.

 

 • Älä peitä valmista pastaa sillä se saattaa vettyä. Sen sijaan kuivahtaminen ennen keittämistä ei haittaa.

 

 • Spagetti ja nauhapasta säilyvät kuivattuna esimerkiksi purkissa kaksi viikkoa ilman säilöntäaineita. Tee siis kerralla isompi satsi ja kuivaa osa säilöön, niin saat useammin itse tekemääsi pastaa.

 

 • Jauhota pöytä ennen kuin lasket siihen valmiin taikinalevyn, jotta ohut levy ei takerru pöytään.

 

dsc_0022

 • Jauhota valmis taikinalevy molemmin puolin kevyesti ennen kuin vedät levyn nauhapasta- tai spagettiterän läpi, jotta taikina ei tartu teriin eikä ohuet spagetit tai nauhapastat takerru toisiinsa.

 

 • Tuorepastan keittoaikaa on vaikea määritellä tarkasti, sillä se riippuu pastalevyn paksuudesta ja siitä millaista pastaa siitä teet. Spagetti ja nauhapasta kypsyvät noin 2-5 minuutissa ja täytettyyn pastaan menee noin 8-9 minuuttia tai jopa 10 minuuttia. Oikea keittoaika selviää vain seuraamalla kypsymistä ja olemalla skarppina. Pasta tulee keittää todella runsaassa, kunnolla kiehuvassa vedessä, ettei se vajoa matoksi kattilan pohjalle.

 

 • Jos kaikkea pastataikinaa et jaksakaan valmistaa pastaksi kerralla, niin suojaa taikina kuivumiselta käärimällä se kelmuun ja säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään, jolloin pastan valmistusta voi jatkaa valmiilla taikinalla.

 

Vinkit erityisesti raviolin valmistamiseen:

 

dsc_0062

 • Täytettyyn pastaan tulee tehdä todella maistuva täyte, sillä yhteen suupalaan täytettä tulee vain todella pieni nokare. Jo tuon pienen nokareen pitää saada juhlat käyntiin suussa, jokaisella suupalalla. Tarkista siis täytteen maku ja mausta mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän.

 

 • Tee pastalevyjä aina pienestä erästä pastataikinaa kerrallaan, jotta kerkeät täyttää raviolit ennen taikinan kuivumista. Kuivunutta pastataikinaa ei saa enää tarttumaan toisiinsa, joten tällöin täytetyn pastan tekeminen menee vaikeaksi.

 

 • Käytä pastan tekemisessä hieman jauhoja takertumisen ehkäisemiseksi, jotta ohuen ohut pastalevy ei tartu pöytään täyttäessäsi ravioleja tai että valmis pasta ei takerru alustaansa.

 

 • Raviolin optimaalinen koko on 3cmx3cm.

 

dsc_0025

 • Huolehdi että täytettä on niin vähän, ettei se pursuile reunoista pihalle, sillä silloin tyynyt aukeavat kypsennettäessä.

 

 • Painele raviolin taikinaruudut yhteen joka puolelta heti täytteen vierestä saakka, ei pelkästään reunoilta.

 

 • Jauhota tyynyt ulkoa, kun ne ovat valmiit, ettei ne tartu alustaansa.

 

 • Älä pinoa valmista pastaa päällekkäin kun ne odottavat lopunkin pastan valmistumista ja kattilaan keitettäväksi pääsemistä. Pasta, varsinkin täytetty pasta, takertuu toisiinsa, kun täytteestä tulee kosteutta pastataikinaan.

 

 • Raviolin voi mainiosti myös pakastaa. Pakasta kypsentämättömänä ja erottele kerrokset pakasterasiassa leivinpaperilla takertumisen ehkäisemiseksi. Pakkasesta keität nopeasti tuoreet raviolit milloin vain.

 

dsc_0064

 • Ja lopuksi: Mikäli parisuhteesi kestää ensimmäisen täytetyn pastan valmistuksen, niin voit olla varma, että teidät on tarkoitettu yhteen ja olet löytänyt sielunkumppanisi!

 

Sitten vielä sitä ohjetta nauhapastalle valmistamastamme superhelposta pastakastikkeesta, joka syntyy tomaattimurskasta, kinkusta, sipulista, valkosipulista, basilikasta, lorauksesta kermaa sekä niistä mausteista millä haluat soossin maustaa. Lisäksi monet jääkaapista löytyvät rippeet voi käyttää kastikkeeseen, kuten vaikkapa oliivi- tai aurinkokuivatun tomaattipurkin jämät. Tämä yksinkertainen kastike on itselläni ollut ässänä hihassa jo vuosia. Kastike on todella maistuva ja oivaa vaihtelua perinteiselle bolognesesoossille. Suosittelen testaamaan.

 

dsc_0027

Pastakastike

 • 500g tomaattimurskaa
 • 200g kinkkua
 • loraus kermaa
 • reilusti tuoretta basilikaa
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • suolaa
 • mustapippuria
 • loraus worcesterkastiketta
 • 1 lihaliemikuutio
 • hyppysellinen chilirouhetta
 • 1tl sitruunapippuria
 • ½ rkl balsamicoa
 • 1rkl kuivattua basilikaa

 

Pilko sipulit ja valkosipulit ja kuullota öljytilkassa kasarissa. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Maustamisessa voi käyttää niitä mausteita, mistä itse tykkää ja mitä kaapista löytyy. Ohjeessa esimerkki meidän käyttämistämme mausteista. Anna tomaattikastikkeen muhia hiljakseltaan liedellä kannen alla pari tuntia. Kuutioi 200 grammaa mieleistäsi kinkkua, meillä taisi olla ohuen ohutta saunapalvileikkelettä. Lisää kastikkeeseen kinkut, reilu tukollinen silputtua tuoretta basilikaa sekä loraus kermaa pyöristämään maut. Tarjoa pastan ja hyvän vaalean leivän kera. Vinkki! Kastikkeeseen voi käyttää myös jääkaapista löytyviä rippeitä, kuten meillä jäi raviolien täytteestä jäljelle ricotta-juustoa, joten se heitettiin kastikkeen sekaan ja olipa vielä pieni turaus tomaattipyreetä jäljellä purkissa, niin sen jämät käytettiin myös kastikkeeseen. Raviolien kermakastikkeesta jäi yli puolikas kanaliemikuutio, joten myös se pääsi kastikkeeseen sekaan tuomaan makua.

 

dsc_0030

 

Buon appetito ja mukavia hetkiä pastan valmistuksen parissa!

3 vastausta artikkeliin “Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle”

 1. […] Alkuperäisen postauksen ”Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle” voit lukea täältä. […]

  Tykkää

 2. […] täältä (pastanjauhantaa; sisältää kuvallisia ohjeita pastan ja raviolin valmistuksesta) ja täältä (pastavinkit aloittelijalta […]

  Tykkää

 3. […] Pastavinkit aloittelijalta aloittelijalle […]

  Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s