Loma-asunnon vuokraus Kroatiasta

Tähän postaukseen ajattelin kerätä vinkkejä loma-asunnon vuokrausta ajatellen. Meidän kokemuksemme ovat loma-asunnon vuokraamisesta Kroatiasta, mutta monet vinkit pätevät varmasti vuokrasi asuntoa sitten mistä päin maailmaa tahansa. Asunnon vuokraamiseen liittyviä pulmakohtia avasinkin jo hiukan aiemmassa postauksessa, jossa kerroin päättäneemme asuinpaikkamme ensi kesän matkallemme Kroatiassa ja vuokranneemme vihdoin loma-asunnon lomakaupungistamme kuvankauniin Opatijan kupeesta.

 

MISTÄ ETSIÄ LOMA-ASUNTOA

 

Ensimmäinen vinkki koskee sitä, että mistä loma-asuntoa kannattaa lähteä etsimään. Loma-asunnon vuokraus on hotellihuonetta huomattavasti huokeampi vaihtoehto varsinkin jos viipyy matkakohteessa pidemmän ajan tai jos reissaa isommalla porukalla. Meille suositeltiin etsimään huoneistoa joko *booking.comista tai kroatialaiselta sivustolta, joka löytyy osoitteesta njuskalo.hr. Jälkimmäisen sivuston sisällön ymmärsi oikein näppärästi, kun otti avukseen internetselaimensa tarjoaman käännöspalvelun. Sekä booking.comista että njuskalo.hr:stä löytyy laaja valikoima loma-asuntoja monenlaiseen tarpeeseen. Noilta sivustoilta löytyi molemmista hyviä vaihtoehtoja meidän majoitukseksemme myös ja monesta asunnosta laitoimmekin sähköpostikyselyä. Tämän lisäksi hyödynsimme myös tuttaviemme kontakteja sekä tietämystä majoituksen etsimiseen. Lomareissun suunnitteluun, lomakaupungin valitsemiseen ja majoituksen etsimiseen voi pyytää apua myös monista Facebook-ryhmistä. Me esimerkiksi liityimme Kroatian suomalaiset -ryhmään, josta olemme saaneet kultaisia neuvoja matkamme järjestelyitä varten. Vastaavia ryhmiä löytyy varmasti kattavasti muistakin maista, minne suomalaiset vain ovat levittäytyneet.

 

LAITA SÄHKÖPOSTIA USEASTA ERI ASUNNOSTA

 

Kun sitten mieleisiä loma-asuntovaihtoehtoja tulee eteen, laita rohkeasti sähköpostia samantien useammasta asunnosta. En tiedä mistä se johtuu, mutta kroaatit ovat aika huonoja vastaamaan kyselyihin takaisin. Me laitoimme kyselyä yli kymmenestä eri asunnosta, joissa kaikissa ainakin asuntoilmoituksen mukaan palvelua saisi myös englanninkielellä, mutta vastauksen saimme vain neljästä paikasta. Tällainen toiminta oli tottumattomalle suomalaiselle hieman outoa, koska suomalaiseen tapaanhan kuuluu kyllä vastata silloinkin, vaikka tilaa ei olisikaan ja huoneet on loppuunmyytyjä. Kroatiassa ilmeisesti silloin vain jätetään vastaamatta. Voihan toki olla, että kroaatit eivät syystä tai toisesta halua vuokrata loma-asuntojaan tai sitten kielitaito ei ilmoituksesta huolimatta riittänytkään vastaamaan kysymyksiimme englanniksi. En osaa sanoa, mistä vastaamattomuus loppujen lopuksi johtui, mutta voin vain suositella, että ihastu moneen asuntoon ja laita kaikista kyselyä, varaudu siihen, ettei läheskään joka paikasta saa vastausta, vaikka lähettäisi useammankin sähköpostin, ja hyvällä tuurilla jokin unelma-asunnoistasi voi osoittautua sinun loma-asunnoksesi. Laittaessasi sähköpostia ulkomaiseen sähköpostiosoitteeseen, kannattaa käydä tarkistamassa oma roskapostikansio säännöllisesti, sillä vastaus voi ohjautua suoraan roskapostilaariin. Meille kävi yhden vastauksen kanssa juurikin niin, että gmail tulkitsi ulkomailta saapuvan meilin suoraan roskapostiksi. Onneksi älysin tarkistaa roskapostinkin puolelta, onko vastauksia saapunut ja bongasin saapuneen viestin sieltä.

 

YSTÄVÄLLISTÄ ASENNETTA PELIIN

 

Sillä perusteella, mitä kroaatteja tunnen ja heidän kanssaan olen ollut tekemisissä, he ovat äärimmäisen ystävällisiä ihmisiä. Kaveripiiristä löytyy muutama alkujaan kroatialainen ystävä ja loma-asuntoa vuokratessa pääsin olemaan yhteyksissä useamman kroaatin kanssa ja heistä ihmisinä minulle jäi äärimmäisen miellyttävä tuntuma. Koska kroaatit ovat hyvin kohteliaita ja miellyttäviä ihmisiä, kannattaa juron suomalaisenkin vetäistä astetta kohteliaampi vaihde silmään. Ja vaikka Kroatiassa tätä nykyä pitäisi pärjätä hyvin englannilla ja monet sitä siellä taitavatkin, niin eivät silti läheskään kaikki. Kielitaidotonta porukkaa kroaatit eivät kuitenkaan suinkaan ole. Monet taitavat englanninkielen sijaan esimerkiksi italiaa tai saksaa. Jos siis englanninkielellä tulee seinä vastaan ja sinulta itseltäsi löytyy muitakin kieliä hallustasi, niin rohkeasti vain kyselemään, löytyisikö yhteinen kieli jostain muusta taitamastasi kielestä.

 

MUISTA TINKIÄ

 

Kun sitten olet päässyt juttelemaan kroaatin kanssa, yhteinen kieli on löytynyt ja unelmien loma-asunto siintää tietokoneen ruudulla nenäsi edessä, kannattaa asunnon hinnasta aina tingata. Meille ainakin tuli vastaan esimerkiksi asunto, jonka vuorokausihinta olisi ollut 50 euroa yöltä, mutta pienen tinkauksen jälkeen hinnasta tippui 15 euroa pois ja olisimme saaneet asunnon 35 euron vuorokausihintaan. Loma-asuntojen hinnoista kannattaa siis rohkeasti hieman keskustella, ennen kuin asunnon vuokraamisesta sovitaan, kohteliaaseen sävyyn tietenkin.

 

KÄY LÄPI SOPIMUKSEN YKSITYISKOHDAT

 

Jos asunnon hinnasta päästään yhteisymmärrykseen, on aika tarkistaa, mitä hinta sisältää. Meille tuli vastaan muun muassa tilanteita, joissa erikseen olisi veloitettu sähköstä, lemmikistä sekä pyykinpesusta. Tarkista siis omien tarpeidesi ja matkaseurueesi mukaan, että mitkä kulut sopimanne hinta sisältää. Tällaisia tarkistettavia seikkoja ovat verot, vesijohtovesi / lämmin vesi, sähkö, parkkipaikka, internet / wi-fi, lemmikki, pyykinpesukoneen käyttö sekä muut mahdolliset fasiliteetit, kuten vaikkapa jos asuntoon kuuluu uima-allas, niin kuuluuko hintaan uima-altaan vapaa käyttö ja kuka hoitaa ja maksaa uima-altaan siivouksen. Mikäli matkaseurueeseen kuuluu lemmikki, kerro reilusti millainen ja minkä kokoinen lemmikki on kyseessä ja varmista, että saako lemmikki oleilla asunnossa yksin ilman omistajiensa läsnäoloa. Varmista myös, että lemmikki ylipäätään saa oleilla huoneistossa sisällä. Kroatiassa on nimittäin aivan eri asia onko kyseessä pieni muutaman kilon painoinen lemmikki vai iso lemmikki. Me kohtasimme esimerkiksi tilanteen, että asunnossa lemmikit oli sallittu, mutta kun tarkemmin asiasta keskusteltiin, niin ilmenikin, että vain alle kahdeksan kilon kokoiset koirat saivat majoittua asuntoon sisälle. Kroaatit mieltävät isot koirat monesti pihalla eleleviksi vahtikoiriksi, joita ei sisätiloihin lasketa. Yhdessä paikassa koiran jättäminen asuntoon ilman omistajien valvontaa sen sijaan oli kielletty. Tämäkin aiheuttaa aika paljon ongelmia lomalaiselle, sillä lomaillessa koiran kuskaaminen mukana aivan kaikkialle on hieman mahdotonta. Varmista ja käy asunnon omistajan kanssa siis läpi aivan kaikki seikat ja yksityiskohdat ennen kuin vahvistatte vuokraavanne asunnon.

 

VARAUSMAKSU

 

Meille tuli varausmaksun suhteen vastaan kolmenlaista käytäntöä, kun vuokrasimme loma-asuntoa Kroatiasta. Osassa asunnoista ei ollut ennakkoon maksettavaa varausmaksua lainkaan, osassa pyydettiin 10 prosentin maksu ja osassa 20 prosentin maksu. Asunnossa, jonka viimein vuokrasimme, oli kymmenen prosentin varausmaksu. Kroatian virallinen rahayksikkö on kuna, mutta mikäli sovit vuokranantajan kanssa vuokrahinnasta sekä varausmaksun suuruudesta euromääräisenä, voit hyvin tehdä ulkomaan tilisiirronkin euroissa ellei sitten nimenomaan muusta ole sovittu.

 

croatia-makarska-beach1

Kuva: Photo credit: Foter.com / CC0

 

Tällaisia vinkkejä loma-asunnon vuokraukseen tuli listattua tällä kertaa. Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä jos sinä olet vuokraamassa asuntoa Kroatiasta tai jostakin muusta ihanasta lomakohteesta. Kommentteihin saa myös heitellä omia ideoita ja vinkkejä aiheeseen liittyen ihan rohkeasti!

 

*Sisältää mainoslinkin

 

2 vastausta artikkeliin “Loma-asunnon vuokraus Kroatiasta”

  1. […] vaan osan voi laittaa myös itse. Loma-asunnon vuokrauksesta postauksen voit käydä lukemassa täältä. Turvaistuin – Pihistä tai panosta Siinäpä vasta pulma. Lähtökohtaisesti olen sitä […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s