Uudistettu parempi vappusima

Täältä talvisesta Jyväskylästä toivottelen iloista vappua kaikille! Sää ei täällä hirveästi kieli siitä, että elellään loppukevään aikoja ja lähestytään kesää jo todenteolla. Toisaalta keli edustaa ehkäpä jopa aika perinteistä suomalaista vappusäätä. Taivaalta sataa vuorotellen lunta, räntää ja vettä ja tämän hetkisellä maisemakuvalla voisi ihan yhtä hyvin toivottaa myös hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.

Toivotetaan nyt kuitenkin säästä piittaamatta ihanaa vappua uudistetun vappusimareseptin kera. Meillä on leivottu tänään myös munkkeja ja suupielet sokerissa herkuteltu jo parit munkit kera maistuvan siman. Alisakin sai maistaa näitä perinteisiä vappuherkkuja ja tuntui tytölle maistuvan, sillä suupielet vääntyivät melkoiseen hymyyn. Edelliseen simareseptiin verrattuna tässä simassa ei juuri muuta muutosta ole kuin, että hedelmän määrää on lisätty täyteläisemmän maun toivossa ja simaan hedelmät on kuorittu siten, ettei simaan tule kitkerää makua hedelmien kuorien valkoisesta osasta. Molemmat simareseptit ovat kuitenkin todella hyviä, tämä vain vielä hieman edeltäjäänsäkin parempi.

Paranneltu vappusima

 

  • 4 litraa vettä
  • 250g fariinisokeria
  • 250g sokeria
  • 2 sitruuna
  • 2 appelsiini
  • 1/5 tl tuoretta hiivaa
  • rusinoita
  • lisäksi 3 puolentoista litran muovipulloa ja 3 tl sokeria

 

Pese hedelmät hyvin ja kuori niistä värillinen pintakerros (ei kuoren valkoista osaa, koska se on kitkerän makuista). Purista hedelmistä myös mehut talteen. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sekaan sokerit. Sekoita. Lisää sekaan hedelmämehut ja kuoret sekä loppu vesi. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja sekoita se kattilan nesteeseen siinä vaiheessa, kun neste on viilentynyt kädenlämpöiseksi. Anna siman käydä huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Pullota sima siivilän läpi. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sulje korkki. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan eli viileässä sima valmistuu noin viikossa ja huoneenlämmössä noin kolmessa päivässä. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Korkkia ei kannata kiertää liian tiukalle siman valmistuksessa, koska paineen kasvaessa siman käydessä pullo voi poksahtaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s