Koiran kanssa autolla Eurooppaan

Nyt kun Ruotsin reissulta on kotiuduttu ja arkeen palattu, onkin meidän aika kääntää seuraavan matkan valmisteluiden osalta vaihdetta pykälää suuremmalle. Enää ei voi vain pikku hiljaa hoitaa vähän sitä sun tätä, vaan on ihan oikeasti alettava käymään tehtävälistoja läpi ja saatava rukseja ruutuihin tehdyn merkiksi, jotta ensi kuussa pääsemme nostamaan kytkintä ja kääntämään nokan kohti Kroatiaa. Tällä viikolla työn alla ovat olleet Nalan matkajärjestelyt ja sitä varten kävimme eläinlääkäriäkin moikkaamassa. Kokosin tähän postaukseen kaiken sen tietämyksen ja vinkit, mitä me olemme saaneet ja ottaneet itse selville koiran kanssa Euroopassa matkustaessa. Meillä toki näkökulmana on automatka Kroatiaan, joten esimerkiksi lentokoneella matkustamiseen liittyvistä yksityiskohdista minulla ei ole mitään hajua ja muihin maihin säädökset ja erinäiset lemmikkieläintä koskevat vaatimukset voivat vaihdella.

 

Lemmikkieläimen EU-passi

 

Koiralla tulee olla myös passi, jonka eläinlääkäri myöntää. Muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä passin kirjoitus maksoi hieman alle 40 euroa. Eläinlääkäri merkitsee passiin omistajan ja koiran tiedot, sirun tai mahdollisen tatuoinnin tiedot, voimassaolevat rokotukset ja mahdolliset muut lääkitykset. Esimerkiksi Suomeen palatessa ulkomainen eläinlääkäri merkitsee passiin, jos koira on lääkitty Ekinokokkoosia vastaan.

 

Rokotukset

 

Koiran rokotukset tulee olla matkalla voimassa ja niistä on oltava merkinnät koiran passissa. Rokotusmääräykset kannattaa varmistaa myös kohdemaasta, sillä niissä voi olla eroavaisuuksia Suomen säädöksiin verrattuna. Esimerkiksi Kroatiassa rabiesrokotus tulee uusia joka vuosi kohonneen raivotautiriskin vuoksi.

 

Punkit ja kirput

 

Etelässä punkkeja on jopa enemmän kuin Suomessa ja ne levittävät vaarallisia tauteja, jotka voivat tarttua niin ihmiseen kuin koiraankin. Punkkien torjuntaa kannattaa siis myös pohtia huolella ja keskustella eri vaihtoehdoista eläinlääkärin kanssa. Me päädyimme valitsemaan Nalalle suun kautta kerran kuussa otettavan tabletin, joka tappaa kiinnittyneet punkit ja ehkäisee tautien leviämistä. Tähän syynä on se, että paikallisvaleluliuokset ja punkkipannat ovat aivan liian vaarallisia, kun taloudessa on myös koiraamme suuresti rakastava 1-vuotias taapero. Erilaisia lääkkeettömiä ja myrkyttömiä punkinkarkotustapoja vuosien varrella olemme testanneet lukuisia eikä yksikään ole ollut mainittavan tehokas ja luotettava metodi. Asumme alueella, jossa yhden metsälenkin seurauksena Nalasta voi löytyä 20 punkkia. Mieltä ei paljoa lämmitä se, että jokin myrkytön punkinkarkotusmetodi vähentää punkit vaikkapa puoleen. Haluan kaikkien turvallisuudeksi eliminoida nuo heinikoissa ja varvikoissa lymyävät verenimijät mahdollisimman tehokkaasti, joten luulen tuon punkkitabletin olevan meille juuri hyvä vaihtoehto ja varsin edullinenkin. Kuukauden lääketabletille tulee hintaa kymmenisen euroa. Valitsemamme punkkilääke tehoaa myös kirppuihin, jotka ovat toinen varsin ikävä vieras koiran turkissa. Niitä etelässä myös riittää ja kuulemamme mukaan Kroatiassakin kirppuja löytyy joskus riesaksikin asti.

 

Lääkkeet ja koiran matka-apteekki

 

Myös koiralle kannattaa varata matka-apteekkiin tietyt lääkkeet helpottamaan reissaamista ja matkantekoa. Meidän matka-apteekista Nalalle löytyy toki jalkavaivoihin lääkärin määräämät särkylääkkeet sekä nivelravinne, jota Nala on nyt tämän kevään syönyt saadakseen helpotusta ontumaansa. Lisäksi on joka kuukaudelle tuo eläinlääkärin määräämä punkkilääke. Reseptilääkkeistä matkalle kannattaa ottaa mukaan myös reseptit. Vatsaoireiden varalta mukaan pakataan Tehobact-jauhe eli koiran maitohappobakteerit tasapainottamaan vatsan toimintaa, jos reissussa pakki menee sekaisin. Lisäksi mukaan pakataan Nutrisal-jauhetta, joka on veteen lisättävä ravinne, mistä koira saa kuumilla helteillä tärkeitä suoloja ja Nutrisal on myös ripuloivalle koiralle hyvin tärkeää nesteiden ja ravintoaineiden imeytymisen kannalta. Muuten matka-apteekista löytyykin sitten sellaisia tarvikkeita, jotka ovat meitä ihmisiäkin varten, kuten sidetarpeita, puhdistusainetta, punkkipihdit, kyypakkaus jne.

 

Käärmeet

 

Niin kuin Suomessa myös maailmalla on käärmeitä. Kroatiasta löytyy myös myrkyllisiä käärmeitä, kuten kyitä. Käärmeiden olemassaolo kannattaa tiedostaa ja kohdemaan käärmekantoihin ja -lajeihin voi tutustua etukäteen netissä, sillä käärmeen myrkky on koiralle vaarallisempaa kuin ihmiselle. Käärmeen purema vaatii tietysti aina eläinlääkärikäynnin. Käärmeen purtua koiralle ei tule antaa kyytablettia, vaan minimoida koiran liikkuminen, jotta myrkky ei leviäisi koiran kehossa ja toimittaa koira eläinlääkärille mahdollisimman pikaisesti. Poikkeuksena kuitenkin hengitysteiden läheisyyteen osuneet käärmeen puremat eli jos vaarana on, että koiran hengitystiet turpoavat umpeen ennen kuin eläinlääkärin luo ennätetään, niin silloin kyytabletti kannattaa koirallekin antaa, koska tällöin hyöty on suurempi kuin tabletin haittavaikutukset.

 

Ruoka

 

Koirat voivat olla aika herkkiäkin ruokavalion vaihteluille varsinkin jos kyseessä on herkkävatsaisempi yksilö. Meillä on aikomuksena Suomesta ostaa Nalalle tuttua ruokaa parin kuukauden satsi, niin ei reissun vuoksi tarvitse alkaa tekemään muutoksia Nalan perusruokaan tai alkaa etsimään Kroatiasta Nalalle sopivaa nappulaa. Koiran ruokavalioon liittyvät seikat kannattaa miettiä jo ennen matkaa ja pohtia, mitä koira syö reissun aikana.

 

Majoitus

 

Kun koira on mukana matkaseurueessa, ei ole todellakaan tervetullut aivan jokaiseen hotelliin. Niinpä majoitukset kannattaa varata hyvissä ajoin ja varmistaa vielä majoituspaikasta sähköpostilla varauksen teon jälkeen, että onhan koira tervetullut ja paljonko koiran majoittumisesta veloitetaan, sillä monilla varaussivustoilla on esimerkiksi mainittu, että lemmikit ovat sallittuja erikseen asiasta niin sovittaessa. Meillä oli melkoinen savotta majoitusten kanssa, kun varasimme menomatkalle kolmelle yölle majoitukset matkamme varrelle ja paluumatkalle myös kolmelle yölle majoitukset ja lisäksi vielä Kroatiaan kahdeksi kuukaudeksi piti löytää majoitus, joka palvelee meitä sekä lapsiperheenä että toivottaa myös koiramme tervetulleeksi. Monessa paikassa myös tuli vastaan tilanne, jossa koirat olivat sallittuja oleilemaan vain asumuksen pihalla pihakoirana tai sitten asumukseen sisälle oli sallittu vain pienikokoiset koirat. Majoituksia varatessa kannattaa siis reilusti kertoa millaisesta koirasta on kyse ja kysyä onko se tervetullut huoneistoon. Muutenkin yhden yönkin majoitusten varaaminen etukäteen on järkevää, sillä siinä säästää pitkän pennin rahaa. Etukäteen varattu huone on monesti huomattavasti halvempi. Yhdelle tuttavallemme oli käynyt matkalla Kroatiaan niin, että yöllä saapuessaan jossakin matkansa varrella hotelliin pienen vauvan kanssa, olikin huoneen hinta satoja euroja yöltä. Pakkohan tuo summa oli ollut maksaa vai kuka muka keskellä yötä lapsen kanssa lähtee kilpailuttamaan hotelleja, kun kiire on nukkumaan, jotta matka voi jatkua seuraavana aamuna.

 

Matkustaminen autossa

 

Koiran kanssa autolla matkustettaessa täytyy ottaa huomioon koiran matkustustila. Autoon pitää ihmisten lisäksi mahtua myös matkatavarat sekä koira. Koiran on myös matkustettava turvallisesti, jotta sillä on itsellään turvallinen matkustuspaikka eikä se aiheuta vaaraa muille matkustajille. Kolaritilanteessa matkustamossa irrallaan nököttävä koira aiheuttaa melkoista tuhoa ja vaaraa heittelehtiessään muiden kanssamatkustajien päälle täysin reporankana fysiikan lakien armoilla. Meillä päätettiin, että Nala matkustaa farmarimme peräkontissa, jossa se on tähänkin asti matkustanut. Peräkonttiin ostettiin metallinen vankka tilanjakaja, jolla peräkonttiin jaoteltiin toinen puoli Nalan matkustustilaksi ja toiselle puolelle saisi laittaa matkatavaroita ilman pelkoa, että matkalaukkupino kaatuu Nalan päälle. Lisätilaa matkatavaroille saatiin hankkimalla auton katolle vielä suksiboksi ja taakkatelineet. Nyt on tilaa tavaroille, Nalalle oma turvallinen tilansa ja ihmisillä myös turvallista matkustaa.

 

Kuumuus

 

Etelässä on aika paljon kuumempi ilmasto kuin Suomessa ja koira ei siihen tietenkään ole tottunut. Kuumuus koettelee myös koiria eikä vain ihmisiä ja koiria vielä ihmistäkin enemmän. Kannattaakin miettiä, miten koiran oloa kuumuudessa voisi helpottaa. Voisiko turkkia trimmata kevyemmäksi tai hankkia viilentäviä loimia koiran oloa helpottamaan? Meillä Nalan turkki on trimmattu ihan kylmän viileästi lyhyeksi, joka on käytännönsyistä meille muutenkin helpompi ylläpidettävä, kun lapsiperheenä aika on kortilla, mutta se on myös kesällä Nalalle mukavampi ja viileämpi ja vesihullulle koiralle myös terveyssyistä parempi ratkaisu, koska se toki myös ehkäisee hotspottien syntymistä, kun turkki kuivaa uinnin jälkeen nopeammin eikä kosteus jää muhimaan kuumassa ilmastossa iholle. Kuumuuden vuoksi on myös muistettava, ettei koiraa saa jättää hetkeksikään yksin autoon, sillä parkissa olevan auton sisälämpötila nousee pilviselläkin säällä hurjiin lukemiin ja altistaa koiran lämpöhalvaukselle.

 

Matkaan hankittavat apuvälineet

 

Matkalle tarvitaan toki talutushihna ja panta, mutta kannattaa miettiä, mitä muita tarvikkeita matkalle saattaa mukaan tarvita. Pitempää hihnaa ulkoiluun esimerkiksi flexistä tai pitkästä liinasta, jonka avulla koira pysyy kytkettynä, mutta saa lisätilaa liikkumiseen silloin, kun koiraa ei voi pitää vapaana. Arvaamattomalle koiralle on ehkä hyvä ottaa kuonokoppa mukaan, stressaavalle koiralle feromoneja helpottamaan oloa ja vetävälle koiralle ehkäpä vedonestovaljaat. Jokaiselle koiralle toki on omat apuvälineensä ja matkustamista helpottavia tarvikkeita. Kannattaa miettiä siispä hyvissä ajoin ennen matkaa myös koiran pakkaus- ja hankintalistaa läpi.

 

Koirarannat

 

Koiramme rakastaa uimista. Jos häneltä kysyttäisiin, niin kesät tuo koiruus asustelisi järvessä ja kasvattaisi itselleen kidukset. Niinpä meille oli selvää, että majoitus on oltava sellaiselta alueelta, mistä löytyy myös koiraranta, jotta Nalan uimamahdollisuudet matkamme aikana saadaan maksimoitua. Kroatian koirarannoista löytyy listausta esimerkiksi täältä tai täältä. Kroatia on tässä asiassa todella valveutunut ja koirarannoilta löytyy vesipisteet, roskikset ja penkkejä istuskeluun ihmisille.

 

Ekinokokkoosi-lääkitys

 

Lemmikin kanssa matkustamista koskevista säädöksistä kannattaa lukea ennen matkaa tietovinkit Eviran sivuilta täältä. Säädöksiin voi tulla nopeitakin muutoksia ja eläinlääkärikään ei välttämättä ole tietoinen uusimmista muutoksista, sillä heidänkin täytyisi tarkistaa tietonsa oikeastaan päivittäin Eviran sivuilta, sillä säädökset muuttuvat ilman erillistä infoamista kesken matkustuskaudenkin. Yksi tällainen kriittinen asia on Ekinokokkoosi-lääkitys, joka koiralle on annettava (tämän hetkisten määräysten mukaan) 1-5 vuorokautta ennen kuin koira palaa Suomeen. Eläinlääkärin on myös merkittävä lääkityksestä tiedot koiran passiin. Ilman lääkitystä ja passissa olevaa merkintää koira ei voi palata Suomeen, joten tämä seikka on todellakin hyvä muistaa ja tarkistaa viimeisimmät säädöksen yksityiskohdat Eviran sivuilta.

 

Vakuutukset

 

Mikäli koiralla on voimassa oleva vakuutus, kannattaa ottaa puhelinsoitto vakuutusyhtiöön ja keskustella vakuutuksen voimassaolosta matkalla. Vakuutus ei ole välttämättä voimassa matkan aikana kaikilta osin tai täysimääräisenä. Siinä voi olla myös Suomen ulkopuolella erityisehtoja, joista on hyvä olla tietoinen.

3 vastausta artikkeliin “Koiran kanssa autolla Eurooppaan”

  1. […] Edellä mainittujen lisäksi meidän autoomme hankittiin myös taakkatelineet, pikkuinen suksiboksi sekä peräkonttiin tilanjakaja, jotta mukaan mahtuu kahden kuukauden reissukamat ja koiralle on myös turvallinen oma matkustustilansa auton takakontissa. […]

    Tykkää

  2. […] olet lähdössä reissuun lemmikin kanssa, käy lukemassa tämä blogistani löytyvä vinkkilista lemmikin kanssa matkustamiseen. Lemmikin kanssa matkustaessa lemmikkikin voi tarvita muun muassa […]

    Tykkää

  3. […] nostan esille vuoden viisi luetuimmaksi noussutta postausta. 1. Maailman paras perunasalaatti 2. Koiran kanssa autolla Eurooppaan 3. Unet villalla: hyvästi vilu, hyvästi hikoilu! + alennuskoodi 4. Hyvästi patjan aiheuttamat […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s