Pinaattipiirakka ja nokkoskeitto

Siirrytäänpä välillä taas hetkeksi ruoka-aiheiden pariin. Kesällä ainakin minulle maistuvat erityisesti kasvisruuat, jotka tuntuvat lihaversioitaan kevyemmiltä vaihtoehdoilta ainakin ajatuksen tasolla, vaikka eiväthän ne välttämättä linjoja ajatellen yhtään sen kevyempiä ole. Riippuu toki mitä ja miten valmistaa. Viikonloppuna grillattujen tuhtien hampparien jälkeen teki mieli maanantaina jättää liha hetkeksi pois lautaselta ja herkutella kasviksilla. Niinpä uuniin tiensä löysi herkullinen pinaattipiirakka, joka lautaselle kaverikseen sai raikkaan salaatin. Jälkeenpäin aloin miettimään, että miksi käytin piirakkaan kesällä pakastepinaattia, vaikka meillä on teiden vierustat ja asumusten läheiset ryteiköt täynnä ilmaista nokkosta. Nyt jos tekisin piirakan uudelleen, jättäisin pinaattipussin kaupan pakastealtaaseen (vaikka siis pinaattikin on aivan tajuttoman hyvää tässä piirakassa) ja vaihtaisin sen moninkertaisesti terveellisempään nokkoseen. No ehkä syy tällä kertaa oli kiire, sillä kaupassa käymiseen ja ruuan valmistukseen ei ollut maanantaina juurikaan aikaa, joten pakastepinaatti oli vaihtoehdoista nopein.

 

Muutenkin me täällä Suomessa arvostamme aivan liian vähän oman maamme antimia, vaikka meillähän on kotipihat ja metsät täynnä mitä maistuvimpia villiyrttejä ja ilmainen ruokakauppa nokan edessä, kun vain ovesta ulos astelee. Silti moni näkee nämä herkut vain rikkakasveina, jotka häiritsevät kukkapenkissä ja nurmikoilla. Itsekin mietin ensi kesän yhdeksi aktiviteetiksi could do-listalle villiyrttikurssille osallistumista, jotta oppisin tuntemaan nämä oman maan yrtit paremmin ja hyödyntämään niitä, jotta ulkolaisten yrttien kaveriksi ruuanlaittoon saisi myös suomalaiset ryydit. Välimeren ympäristössä asuvat kylännaiset (ja miksi ei miehetkin) ovat ymmärtäneet oman maaperänsä rikkaudet. Siellä he keräävät Välimeren rannoilla huojuvista oreganopuskista ja teiden varsilla runsaina notkuvista rosmariinipuskista näitä heidän paikallisia rikkakasvejaan keittiön herkuiksi ja valmistavat niistä mitä maistuvimpia aterioita perheilleen. Suolaiselta merivedeltä tuoksuvassa tuulessa heiluvat ja huojuvat niin oregano, meirami, rosmariini, minttu kuin timjamikin. Niin kreikkalaiset kuin italialaiset sekä muutkin Välimeren asukit ovat ymmärtäneet näiden rikkakasvien arvon ja aromaattiset yrtit ovat levinneet heidän keittiöistään ympäri maailman. Samanlaisia rikkakasveja meillä on puutarhat ja metsät täynnä täällä Suomessakin, kunhan vain opettelisimme hyödyntämään niitä eli sitä ilmaista ruokaa sen sijaan, että ostamme rikkakasveja italialaismammoilta ja muualta etelästä, missä oman maan antimia osataan arvostaa. Nyt kuitenkin sen pinaattipiirakan reseptin kimppuun, joka nyt sitten aiheeseen sopivasti on nimen omaan maustettu basilikalla ja oreganolla, mutta suosittelen kyllä kesäaikaan testaamaan piirakan nokkosella ryyditettynä pinaatin sijaan.

 

Pinaattipiirakka

 

 

Pohja:

 • 150g margariinia
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • ¾ dl juustoraastetta
 • 3 rkl kylmää vettä

 

Täyte:

 • 150g pakastepinaattia sulatettuna pussin ohjeen mukaan (tai ryöpättynä ja pilkottuna 1 ½ litraa tuoretta nokkosta, joka ei ole vielä kukkinut)
 • 2 pientä tai 1 iso punasipuli
 • 2 isoa kynttä valkosipulia
 • 100g fetakuutioita
 • 60g oliiveja viipaloituna
 • 2dl kermaa
 • 1 kananmuna
 • 1 ½ dl juustoraastetta
 • 1tl suolaa
 • mustapippuria myllystä
 • 1 tl kuivattua basilikaa
 • 1 tl kuivattua oreganoa

 

Valmista ensin pohja. Nypi rasva ja jauhot sekaisin. Lisää sekaan juustoraaste ja sekoita. Lisää kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Muotoile taikinasta pohja ja reunat piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 180 asteisessa uunissa keskitasossa 10 minuuttia.

 

Kun pohja on esipaistettu, nosta se uunista ja täytä. Levitä pohjalle sulatettu pinaatti tai ryöpätyt, hienonnetut nokkoset. Lisää päälle viipaloidut sipulirenkaat ja valkosipulimurska. Ripottele päälle myös viipaloidut oliivit sekä fetapalat. Valmista munakerma sekoittamalla kulhossa kananmuna ja kerma. Lisää sekaan mausteet ja sekoita. Kaada munakerma tasaisesti täytteiden päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraaste. Paista 180 asteessa uunin keskitasossa 30-40 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin paistovärin. Tarjoa salaatin kera.

 

Nokkoskeitto

 

 

Nokkoskeitto hyppäsi ruokalistalle, kun olin tajunnut typeryyteni ja jättänyt nokkoset käyttämättä pinaattipiirakassa. Niinpä tänään ruokalistalla oli nokkoskeittoa, johon löytyy maistuva ohje Valion resepteistä. Me tuunasimme ohjetta reilulla tukolla ruohosipulia, joka nyppäistiin omasta penkistä takapihaltamme. Kerättyäsi nokkoset muista ryöpätä nokkoset ennen käyttöä. Kerää nokkoset suojakäsineet kädessä, jotta vältyt poltteelta ja ihoärsytykseltä. Ruuanlaittoon sopii nuoret nokkoset, jotka eivät ole vielä kukkineet. Ryöppäys tarkoittaa sitä, että tuoreet nokkoset huuhdotaan ja poistetaan varret sekä latvat. Nokkosen lehdet hienonnetaan ja tämän jälkeen ne laitetaan kiehuvaan veteen. Kiehuvassa vedessä nokkoset saavat olla 30-60 sekuntia. Lopuksi nokkoset vielä huuhdotaan kylmällä vedellä ja valutetaan lävikössä. Huomioi, että nokkonen ja pinaatti ei sovi alle 1-vuotiaiden ruokavalioon.

 

Ainekset

 • 1 ½ litraa tuoretta nokkosta (ryöppää ennen käyttöä)
 • 25g margariinia
 • ¾ dl vehnäjauhoja
 • 5dl kevytmaitoa
 • 3-4dl vettä
 • 200g Koskenlaskija-sulatejuustoa
 • ¾ tl suolaa
 • tuoretta ruohosipulia tukko

 

Sulata rasva kattilassa ja lisää ryöpätyt ja hienonnetut nokkosenlehdet ja silputtu ruohosipuli. Sekoita kuumentaen parin minuutin ajan. Lisää jauhot, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää maito vatkaten seokseen ja keitä 2-3 minuuttia. Sekoita koko ajan, ettei maito pala pohjaan. Lisää vesi ja sulatejuusto nokareina. Kuumenna ja sekoita, kunnes keitto on tasaista. Lisää suola ja tarkista maku. Tarjoa riisipiirakoiden ja munavoin kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s