Rijekan torilla ostoksilla

Ruokaostoksien tekemiseen tänne Kroatiaan saavuttuamme saimme kallisarvoisen oppitunnin täällä asuvalta suomalaiselta. Saimme vinkit hyvistä ruokakaupoista, kroatialaisista tuotteista, edullisista löydöistä sekä todella tarpeellisen briiffin Rijekan torista ja kauppahalleista. Rijekan torilta löytyy kolme kauppahallia, joista saa hankittua maitotuotteet, leipomotuotteet, oliivit, viinit, tuorepastat, naudan-, possun-, lampaan- ja kananlihat ja sisäelimet, laajan valikoiman erilaisia kuiva- ja raakamakkaroita sekä kalat ja muut merenelävät, kuten simpukat, katkaravut ja mustekalat. Ulkoa torikojuista saa puolestaan tuoreet, mehevät ja laadukkaat hedelmät, marjat, kasvikset ja vihannekset. Torilla löytyy omat kojunsa myös vaatteille ja yhden kauppahallin seinustaa sivuaa aivan ihana, silmää hivelevä kukkakuja, josta saa leikkokukat sekä pieniä ruukkukukkia jokaiseen juhlaan ja oman kodin somistajaksi. Loput tuotteet, mitä torilta ei voi ostaa, haetaan sitten marketista.

Tinkiminen ei kuulu täällä kulttuuriin, mutta hinnat ovat jo valmiiksi varsin edulliset, ainakin jos ostoksia tekee niissä paikoissa, missä paikallisetkin käyvät ostoksilla. Turistien suosimat rantakatujen ruokakaupat ovat korkeissa hinnoissaan. Hinnat voivat olla jopa korkeammat kuin Suomessa. Torilla, kauppahalleissa ja paikallisten suosimissa ruokakaupoissa, jotka ovat rantakadun ulottumattomissa, hinnat ovat varsin edullisia Suomen hintoihin verrattuna. Ei ole siis aivan sama, missä täällä ostoksensa tekee. Keräsin muutamia hintaesimerkkejä, jotta hintatasosta saa parempaa käsitystä. Esimerkiksi nektariinit ja aprikoosit maksoivat 8-10 kunaa (1,10-1,40 euroa) kilolta, puoli kiloa porsaan ribsilihaa maksoi 32 kunaa (4,30 euroa), naudan paistiliha 79 kunaa (10,70 euroa) kilolta ja lihamestarin silmiemme edessä jauhama tuore naudan jauheliha maksoi 70 kunaa (9,50 euroa) kilolta. Tonnikala maksoi 140 kunaa (18,90 euroa) kilolta, irto-oliivit 300g 12 kunaa (1,60 euroa), kaksi isohkoa kesäkurpitsaa maksoivat yhteensä 10 kunaa (1,35 euroa), reilun kokoinen kurkku maksoi 3 kunaa (0,40 euroa), kirsikat kilon rasiassa maksoivat 36 kunaa (4,90 euroa), kokonainen kana 22 kunaa (3 euroa) kilolta, joten paikallinen tuhti reipas parikiloinen broileri maksoi noin 50 kunaa (6,75 euroa), leivät 7-10 kunaa (0,95-1,35 euroa) leivän koosta riippuen. Täällä ruoka ei siis ole hirveän paljoa edullisempaa kuin Suomessa, mutta oikeasta paikasta ostettuna pienen hintaedun saavuttaa kyllä.

Torin tunnelma on mukaansa tempaava ja kiehtova. Kauppa käy hirveällä vilinällä ja torikauppiaiden pöytien antimet hupenevat helteessä ostoksiaan tekevien ihmisten kauppakasseihin ja kylmälaukkuihin. Rahat vaihtavat omistajaa kädestä käteen ja äänimaailman täyttää soljuva puheensorina, iloiset tervehdykset ja kiitokset (Dobro jutro, Ćao, Hvala!). Hellyttävin näky oli vauva, joka nukkui sipulikauppiaan sipuleiden päällä kaikessa rauhassa, vaikka ympärillä kävi kuhina ja aktiivinen kaupanteko. Muutenkin niin kuin Kroatiassa yleisestikin, niin myös torilla lapset huomioidaan erityisellä rakkaudella paikallisten toimesta. Ei haittaa onko lapsi kroatialainen vai turistina vain maassa käymässä, kaikkia lapsia rakastetaan. Alisakin keräsi valtavan määrän hymyjä, tervehdyksiä, kutituksia ja juttelua milloin kenenkin vastaan tulevan kanssa. Kuka kutitteli korvan takaa ja kuka silitteli hiuksia. Joku nipisti leikkisästi sandaalista pilkottavaa pottuvarvasta ja seuraava antoi välipalaevästä lapsellemme silkasta ystävällisyydestä. Alisan saldo torilla pyörähdyksemme aikana olikin kolme luumua, porkkana ja suklaalevy sekä satoja hymyjä ja kymmeniä juttelemaan ja kutittelemaan jääneitä ihmisiä. Ei huono saldo sille, että tunnin verran tekee ruokaostoksia torilla. Kotiin tuomisiksi oli Alisallakin varsin mieluisia herkkuja. Suosittelen siispä piipahtamaan ostoksille Rijekan torille ja nauttimaan hyväntuulisten ihmisten ympäröimänä torihumusta, laajasta tuotevalikoimasta, edullisista hinnoista ja laadukkaista tuotteista.

Yksi vastaus artikkeliin “Rijekan torilla ostoksilla”

  1. […] tukikohta. Rijekaan emme ole tehneet lomareissun tyyppisiä retkiä, vaan siellä olemme tehneet torilla ja ruokakaupoissa ruoka- ja päivittäistavaraostoksemme, olemme käyneet vaateostoksilla, istumassa päiväkahvilla, Lari kävi veljeni kanssa […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s