Herkuttelua simpukoilla ja upea Oprna Bay Krkin saarella

Eilen teimme todella mieleenpainuvan päivävisiitin Krkin saarelle. Krkin saari sijaitsee tuossa Kvarnerinlahdella edustallamme Cresin saaren kupeessa ja Cresin kanssa nämä kaksi saarikaverusta ovatkin Kroatian suurimmat saaret. Krkiltä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää, kuten kulttuuria, upeita luontokohteita ja uskomattoman kauniita rantoja. Krkin saarella upeiden rantojen lisäksi on myös Kroatian saarista kaikista puhtain vesi, sillä saaren lukuisilla rannoilla liehuu yhteensä 15 sinilippua puhtaan veden takeeksi. Tämä jo antiikin ajoilta saakka Insula Aurea (Kultainen saari) lempinimellä tunnettu saari on tunnettu myös oliiviöljyistään sekä žlahtina-nimisestä kullanvärisestä viinistään. Kultainen saari-nimitys viittaa myös kuutamon alla öisin kalastaviin kalastajiin sekä saarella laiduntaviin lampaisiin. Krk on myös mantereella matkustaville helppo retkikohde, sillä tälle saarelle pääsee helposti saaren pohjoispäässä olevaa Krkin siltaa pitkin. Sillalle Rijekasta on vain parisen kymmentä kilometriä matkaa. Sillalla on siltamaksu, mikä henkilöautoilta oli 39 kunaa. Maksu maksetaan vain saarelle mennessä, pois pääsee maksutta.

Näkymiä Marianan terassilta merelle päin
Näkymiä Marianan terassilta Stara Baškaan päin
Täydelliset simpukat ❤

Meidän retkikohteenamme oli pienen pieni Stara Baškan (Vanha Baška) kylä saaren eteläpäässä sekä hieman ennen kylän keskustaa vuorten ympäröimä rantakeidas Oprna Bay. Mutkittelimme ensin Krkin saaren läpi vievää tietä maisemia auton ikkunasta katsellen ja suuntasimme Stara Baškaan lounaalle. Olimme kuulleet eräältä täältä asuvalta, että tuosta pienestä kylästä ja siellä sijaitsevasta rantaravintolasta saa hänen mielestään Kvarnerinlahden parhaat sinisimpukat, joten enhän olisi voinut viettää Kroatian lomaani niin, etten olisi käynyt testaamassa noita simpukoita. Onneksi menimme! Stara Baška on pieni kylä, josta löytyy loma-asuntoja ja huviloita rauhaa ja idyllistä lomakohdetta rakastaville turisteille. Tämä on kaikesta Kroatian turismista huolimatta rauhaa huokuva lomakeidas, joka huokuu kiireettömyyttä, stressittömyyttä ja elämän nautintoa. Punatista Stara Baškaan suunnatessa tie mutkittelee vielä kaksikaistaisena vuoristossa, mutta laskeuduttuaan vuorelta alas lähelle rantaa tie muuttuu kapeaksi ja paikoin yksikaistaiseksi, joten aivan perille asti Stara Baškaan esimerkiksi asuntoautolla ei tätä tietä voi ajaa. Stara Baškan pittoreskissä keskustassa on pieni, idyllinen pikkukiviranta, jonka vieressä on pienvenesatama. Ranta-alueen yläpuolella rinteessä on muutamia ravintoloita, joista saa mereneläviä, pastoja ja grilliruokaa. Sataman edustalla on myös maksullinen parkkipaikka. Pienvenesataman ja parkkipaikan yläpuolella on Mariana-niminen ravintola, jonka tunnistaa sen sinisistä ja vihreistä terassin ylle varjoa luovista markiiseista. Tuohon ravintolaan me suuntasimme ja minä tilasin oikopäätä sinisimpukat punaviini-tomaattikastikkeessa. En ole ikinä syönyt niin hyviä simpukoita aiemmin! Enkä valehtele nyt yhtään, sillä simpukat olivat taivaallisia ja kastiketta kauhoin suuhuni minkä kerkesin leivän paloilla. Olin saanut eteeni palan taivasta ja nautin jokaisesta suupalastani. Toivottavasti vielä joskus pääsen syömään nuo sinisimpukat uudelleen. Ei muuten ollut terassin näköalassakaan mitään valittamista, sillä sieltä on todella upea näkymä merelle ja Stara Baškan kylään. Vinkkinä muuten tänne eksyville, että ravintolalla on oma parkkipaikka asiakkailleen ravintolan takana.

Patikoimassa kohti Oprna Baytä

Syötyämme tuon maailman täydellisimmän lounaan, suuntasimme seuraavaksi Oprna Baylle, joka on uskomattoman kaunis pikkukiviranta vuorten ympäröimänä pari kilometriä ennen Stara Baškaa. Punatista ajetaan reilu seitsemisen kilometriä Stara Baškaan vievää tietä pitkin ja kun tie alkaa jyrkästi laskeutumaan vuoristossa kohti merta, kannattaa alkaa katsoa autolle tien varresta parkkipaikkaa. Parkkeeraaminen voi olla hieman haasteellista, sillä tälle rannalle sekä sen vierestä löytyville pienemmille luonnonrannoille on moni muukin auringonpalvoja pyrkimässä. Rannalle ei pääse autolla perille, vaan autoja on tosiaan parkissa vuoristotien kupeessa kilometrin matkalta ylhäältä vuorelta alas saakka ja ihmiset vaeltavat tieltä vaikeakulkuisia polkuja pitkin alas vuoren rinnettä tälle himoitulle rannalle. Rannalla ei siis myöskään ole palveluja, vaan tuonne kannattaa ottaa omat vedet, eväät ja välineet mukaan. Rannalla on pieni rantakuppila, josta saa ostaa juotavaa, mutta hinnat ovat aika korkeat, kuten arvata saattaa. Hanavettä kannattaa varata mukaan reilusti, jotta uinnin päätteeksi saa huuhdottua itseään tai ainakin vähintään kasvot suolavedestä ja lisäksi helteissä juomavettäkin tarvitsee päivässä useamman litran. Tämä ranta on sanoinkuvaamattoman kaunis. Näky vetää sanattomaksi ja tämän lokaation upeus saa ehdottomasti ymmärtämään miksi ihmiset ympäri maailmaa vaeltavat tälle rannalle, vaikka se ei olekaan helposti tavoitettavissa. Täällä on myös pystysuoria kallioseiniä, joilta pääsee hyppimään veteen ja eikös Lari ollutkin taas hyppimässä kielekkeiltä. Hengästyttävän upea ranta ja näköalat tekivät minuunkin lähtemättömän vaikutuksen ja omasta mielestäni tämä on ehdottomasti aivan heittämällä upein ranta, millä eläissäni tähän mennessä olen käynyt.

Kävin kuvaamassa Oprna Bayn rantaa vieressä nousevan vuoren rinteeltä

2 vastausta artikkeliin “Herkuttelua simpukoilla ja upea Oprna Bay Krkin saarella”

  1. […] tautisen hyvää pizzaa, Pulassa myös taivaallista pizzaa, Labinissa herkullista pihviä ja lohta, Krkin saarella Stara Baškassa elämäni parhaat simpukat ja täällä lomakodissammekin olemme valmistaneet tavallisen arkiruuan ohessa välillä vähän […]

    Tykkää

  2. […] upeat maisemat ja Kuterevon karhut. Makunystyröitä jäivät hivelemään maailman ihanin simpukka-annos sekä Valle Loscan ja Rustican ruokalistat (voi miksi meillä ei voi olla tuollaisia ravintoloita […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s