Rijeka kotikaupunkinamme

Kuulostaa ehkä hassulta, mutta Rijeka ei ole niinkään ollut meille lomakaupunki, vaan ennemminkin kuin kotikaupunki täällä lomaillessamme. Ilmiö on hieman eriskummallinen, sillä emmehän me tänne muuttaneet, vaan viivyimme vain kaksi kuukautta elämästämme. Siinä ajassa yhdestäkään uudesta kaupungista ei taida kuoriutua kenellekään vielä tuttua ja turvallista kotia, vaikka kuinka sujahtaisikin kaupungin sykkeeseen mukaan kivuttomasti ja tuntuisi alusta asti viihtyvänsä paremmin kuin hyvin. Toki voihan semmoisen tunteen saada heti alusta alkaen, että aivan kuin kotiin olisi saapunut. Tämä ei kuitenkaan ole se syy, miksi minä tituleeraan Rijekaa loma-aikamme kotikaupungiksi, vaan syy on paljon käytännönläheisempi.

Rijekasta tuli tukipisteemme aivan kuin Suomessa ollessamme Jyväskylä on se meidän pysyvä tukikohtamme. Emme me Jyväskylässä matkaile tai tee lomareissuja. Jyväskylä on se paikka, jossa käymme kaupassa, hoitamassa päivittäisiä juoksevia asioita, elämme tavallista arkea, hoidamme vaateostokset, käymme lääkärissä ja käymme töissä. Työtä lukuun ottamatta täällä Rijeka on meille samanlainen tukikohta. Rijekaan emme ole tehneet lomareissun tyyppisiä retkiä, vaan siellä olemme tehneet torilla ja ruokakaupoissa ruoka- ja päivittäistavaraostoksemme, olemme käyneet vaateostoksilla, istumassa päiväkahvilla, Lari kävi veljeni kanssa jalkapallopelissä, olemme käyneet Nalan kanssa eläinlääkärillä hakemassa lain vaatiman pakollisen ekinokokkoosi-lääkityksen, jotta Nala saa palata kanssamme takaisin Suomeen, Lari on käynyt Rijekassa tatuoitavana ja myös laitattamassa lomakuontalon kuntoon parturin penkissä huokeaan 40 kunan eli reilun viiden euron hintaan ja olemme käyttäneet autokorjaamopalveluita. Kaikkea sitä arkista siispä, mitä tekisimme Jyväskylässäkin ja juuri siitä syystä Rijeka on ollut meidän Kroatian kotikaupunki kaikkine arkisine palveluineen ja tavalliseen elämään tarvittavine kauppapaikkoineen.

Myöskin tästä syystä minun on vaikea kirjoittaa Rijekasta lomakaupunkina, sillä sitä se ei meille ollut. Emme etsineet Rijekasta uimarantoja, johon mennä viettämään aurinkoista päivää emmekä käyneet katselemassa Rijekassa sen koommin nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Rijekan keskustan kupeesta kohoavan kukkulan päällä sijaitsevaa Trsatin linnaa, josta olisi varmasti ollut upeat näkymät merelle yli Rijekan kaupungin. Rijekan keskustassa kuitenkin muutamia nähtävyyksiä on, jotka tuli nähtyä ulkopuolelta siinä ohi kävellessä, kun kiiruhdimme torille tai kävelimme ostoskatua pitkin poiketen vaateputiikkeihin. Korzon kävelykatua eli keskustan ostoskatua komistaa keltainen korkea kaupungintorni tai vanhan kaupungin keskeltä löytyvä Kosi toranj-kellotorni, joka on 40 senttimetriä kallellaan; Rijekalla on siis oma Pisan kalteva torninsa. Torin laidalla virtaavassa joessa laiturissa seisoo ränsistynyt harmaansävyinen, osin ruostunut, valtava laiva, joka kantaa nimeä Galeb. Se oli Jugoslavian aikoina Marsalkka Titon loistojahti, mutta tätä nykyä se on Rijekan kaupungille kuuluvaa omaisuutta ja odottaa tuossa Rijekan sataman läheisyydessä kunnostusta ja uusia loistonhetkiään. Laiva on päätetty kunnostaa museoksi ja mahdollisesti myös jälleen merikelpoiseksi eli nähtäväksi jää pääseekö joskus tulevaisuudessa turistit mahdollisesti vielä risteilemään tällä historiallisella aluksella ja uppoutumaan hetkeksi menneisiin tarinoihin ja historian havinaan tuoksutellen nenässään Adrianmeren suolaisia, lempeitä tuulia.

Rijekassa tosiaan tatuoinninkin ottaminen on mahdollista ja tästähän oma postauksensa löytyykin jo täältä. Lämpimästi voin ainakin suositella tatuointistudio Točkaa, mikäli täällä lomaillessaan haluaa ikuistaa jonkin rakkaan muiston iholleen. Arkisemmista palveluista taas tuli testattua muun muassa eläinlääkäripalvelut sekä kohdallemme sattunut rengasrikko korjattiin Rijekan ja Matuljin rajalla sijaitsevassa Racelook-rengasliikkeessä. Palvelu täällä on suurimmassa osassa liikkeistä todella ystävällistä, asiakasta huomioivaa ja englanninkielellä pärjää hyvin ja saa asian kuin asian hoidetuksi.

Eläinlääkäri sijaitsee Rijekan maauimalan ja Kantridan stadionin välissä ja on merkitty suurin vihrein Rivet (=eläinlääkäri)-kyltein. Eläinlääkäriasema löytyy tarkemmin nimellä RiVet Specijalistička veterinarska praksa ja tätä paikkaa suosittelen eläinten kanssa matkaaville ja eläinlääkäripalveluja tarvitsevalle siitä syystä, että edulliseen hintaan täältä saa osaavaa neuvoa ja apua ja molemmat eläinlääkärit puhuvat todella hyvää englantia, mikä ei Rijekassa läheskään jokaisella eläinlääkäriasemalla ole itsestäänselvyys, sillä vanhemman ikäpolven eläinlääkärit harvemmin puhuvat englantia. Myös moni muu on tykännyt tästä eläinlääkäriasemasta, sillä netin arvosteluissa asiakkaat ovat keskimäärin antaneet 4,9 tähteä mahdollisista viidestä tähdestä. Nalan ekinokokkoosilääkitykselle tuli hintaa 56 kunaa eli noin seitsemän ja puoli euroa.

Nalan ilmeilyä kameralle eläinlääkärissä omaa vuoroa odotellessa 🙂

Rengasrikko meille sen sijaan sattui kotimme lähellä vuoristotiellä, jossa huomaamattamme ajoimme tiellä lojuneeseen ruuviin ja rengas poksahti alle, niin että se meni täysin korjauskelvottomaksi. Tien varressa alle vaihdettiin auton perästä löytyvä vararengas ja seuraavaksi alettiinkin sitten ihmettelemään, että mistäs löydämme rengasliikkeen avuksemme korjaamaan vauriot. Vielä tuossa vaiheessa emme tienneet, että voiko rengasta ammattilaisen käsissä korjata vai tarvitsemmeko uuden renkaan. Löysimme tiemme kauppareissun yhteydessä mainitsemalleni Racelook-rengasliikkeelle, jossa ammattilainen katsoi, että rengas on niin pahoin vaurioitunut, ettei siitä enää ehyttä saada. Niinpä tilalle oli saatava uusi kumi ja koska autossa olisi molemmin puolin vastakkaisten rengasparien hyvä olla samalla kuviolla, joten uusintaan meni siispä molemmat takarenkaat. Homma luvattiin tehdä meille parissa kymmenessä minuutissa 500 kunan eli noin 70 euron hintaan. Kahteen renkaaseen vaihdettiin samaa paria olevat käytetyt, mutta lähes uudenveroiset kumit. Samalla tämä ammattimies katsoi, että meillä autossahan on alla niin uudet ja hyväkuntoiset renkaat, että vaihdoimme ehjän takarenkaan vararenkaaksemme ja vaihdoimmekin uudet kumit rikkinäiseen renkaaseen tietysti, mutta sen lisäksi saman tuumakoon vararenkaaseen, joka oli kunnoltaan kuluneempi. Niinpä meillä on nyt erittäin hyvällä pinnalla oleva vararengaskin ja auton alla taas neljä hyvin eteenpäin rullaavaa rengasta eikä hintakaan kaatanut meitä vararikkoon.

Rijekan keskustassa ravintoloissa emme käyneet, mutta sen sijaan suosittelen suuntaamaan pizzalle Rijekan kupeessa sijaitsevaan Kastaviin ja sinne Rustica-ravintolaan. Kävimme nimittäin Rusticassa viimeisen kerran vielä eilisiltana nauttimassa täydellisistä pizzoista ja tutuksi tullut henkilökunta otti meidät niin avosylin vastaan, että melkein itku meinasi päästä. Alisalle kannettiin samantien syöttötuoli ja kasa pehmoleluja, tarjoilija jutteli meille iloisesti, silitteli Alisan päätä aina ohi mennessään, asetteli leluja Alisalle syöttötuoliin ja kävi kysymässä parikin kertaa, että onhan meillä kaikki hyvin. Kun olimme lähdössä ja maksamassa laskua, antoi tarjoilija Alisalle vielä mukaan pienen pehmonallen lahjana häneltä Alisalle. Nalle ristittiin välittömästi Rusticaksi ja veikkaan, että se tulee olemaan yksi rakkaimmista muistoista, mikä meille tältä reissulta jäi. Vielä lopuksi kättelimme tarjoilijan kiittäen ihanasta ruuasta ja Alisa ja tarjoilija löivät ylävitoset hyvästeiksi. On aika kotimatkan. Rinnassa puristaa lähtemisen haikeus ja samalla on jo ikävä kotiin, auton ikkunaan ropisee sade ja syksy saapuu hiljalleen tänne Kroatiaankin. Kiva päästä kotiin, mutta onko tämän unelmiemme matkan silti jo pakko päättyä?

Yksi vastaus artikkeliin “Rijeka kotikaupunkinamme”

  1. […] meillä on ollut uskomattoman huonoa tuuria renkaiden kanssa. Kerroin viime kesäisestä Kroatian reissumme rengasrikosta jo tuolloin blogissa ja taas kun olimme autolla tien päällä matkaa taittamassa, astuivat […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s