Suomi-Kroatia-Suomi; majapaikkamme tien päällä

Kroatiaan perille pääsy autolla sekä sieltä paluu takaisin kotosuomeen vaati kilometrien sietämisen ja istumalihastreenin lisäksi monen monta yöpaikkaa. Tässä postauksessa onkin siis vihdoin ja viimein aika paneutua automatkamme majapaikkoihin; mikä tuntui luksukselta ja mitä ei toivoisi kokevansa koskaan enää uudestaan?

 

Ilman lasta liikkeellä olevat selviäisivät matkasta varmasti vähemmilläkin yöpymisillä, mutta lapsen kanssa hommassa pitää olla malttia. Vaikeinta meno- ja paluumatkan suunnittelussa olikin arvioida nimenomaan lapsen jaksamista kököttää autossa paikallaan ja liikkumatta sekä vähillä virikkeillä varustettuna. Tarkoitus kun olisi nimenomaan päästä lomakohteeseen perille mahdollisimman nopeasti, mutta toisaalta matka ei saa olla yhtä lapsen rääkkäystä eikä päiviä kestävää itkusirkusta sekä hampaiden kiristelyä, joten kilometrit piti sovittaa Alisalle sopiviksi. Onneksi Alisa on helppo ja tyytyväinen matkakaveri noin pieneksi ja malttamattomaksi taaperoksi; lapsemme itse asiassa viihtyy autossa, uskokaa tai älkää. Pisin ajomatkamme ajoajassa mitattuna oli paluumatkamme toinen ajopäivä, jolloin olimme tien päällä noin 12 tuntia ja tuon matkan aikana Alisa ei inahtanut kertaakaan tyytymättömyyttään tai pitkästymistään enkä voi vieläkään uskoa sitä todeksi! Meillä on uskomaton taapero perheessämme!

 

Etukäteen ennen reissuamme pähkäiltyämme ajosuunnitelmaa aikamme jaoimme kilometrit niin, että sekä meno- että paluumatkalle tuli kolme yöpymistä Suomen ja Kroatian välille. Kun olimme jakaneet kilometrit kartalle hahmottaaksemme, missä reitin varrella meidän tulisi yöpyä, alkoikin armoton varaussivustojen selailu ja sopivien yöpaikkojen etsiminen. Siinä meni aikansa, että löysimme mahdollisimman edulliset majapaikat haluamistamme lokaatioista reittimme varrelta siten, että majapaikat vastasivat vielä vaatimuksiimmekin. Emme etsineet luksusmajoituksia, sillä eihän meidän ollut tarkoitus kuin pysähtyä yhdeksi yöksi ja jatkaa matkaa ja olimmehan liikkeellä varsin vaatimattomalla budjetillakin. Majoituksia etsiessämme netistä vaatimuslistamme näytti siispä seuraavalta:

  • Koira tervetullut
  • Aamiainen sisältyy huoneen hintaan
  • Oma huone, jossa oma vessa ja kylpyhuone (ei siis punkka esimerkiksi hostellin makuusalista)
  • Ilmainen pysäköinti majoituksen yhteydessä
  • Siisti
  • Sen verran tilava huone, että sinne mahtuu lapsen matkasänky
  • Edullinen hinta

 

Ihan hirveitä vaatimuksia meillä ei siis majoituksemme suhteen tien päällä ollut, mutta sen verran kuitenkin, että vaatimustemme mahduttaminen tiukkaan hotellibudjettiin vaati aika monen majapaikan selaamisen netissä ennen kuin hyvät majapaikat löytyivät ja pakko sanoa näin jälkeen päin, että aika hyvin me onnistuimme majapaikkamme valikoimaan. Koko reissun budjetistamme meno- ja paluumatkan hotelliyöpymisiin oli varattu yhteensä 350 euroa.

 

Liettua, Panevėžys, Marijonu Apartments

 

Lähdimme reissuun Jyväskylästä siten, että ensimmäiseksi yöksi ajoimme sukulaistemme luo Helsinkiin ja sieltä aloitimme varsinaisesti matkamme sitten seuraavana aamuna ja ylitimme Suomenlahden aikaisella aamulaivalla. Koska laivamatka otti päivästämme osan ajoaikaa ja lisäksi Baltian läpi kulkevat tiet ovat hidasta maantietä eikä suinkaan moottoriteitä, niin olimme päättäneet ajaa ensimmäisenä päivänä 462 kilometriä. Menomatkamme ensimmäinen yöpyminen oli Liettuassa Panevėžysissä. Varaamamme majapaikka ei ollut se minkä alun perin olimme aikeissa varata, mutta ensimmäisen vaihtoehtomme kanssa kävi niin, että kun aloin tekemään varausta, olikin kaikki huoneet jo varattuja lukuun ottamatta kallista morsiussviittiä, joten jouduimme etsimään toisen majapaikan. Varasimme majoituksen *Marijonu Apartmentsiltä ja tämän majoituksen kohdalla jouduimme luopumaan siitä kriteeristä, että hintaan olisi sisältynyt aamiainen, sillä tällä majapaikalla ei ole huoneiden ja parkkipaikan lisäksi muita palveluita tarjolla. Tämä majoitus muutenkin oli varauksistamme vaatimattomin ja tarjosi vain kaikista välttämättömimmän. Meitä vastassa oli rumasti sanottuna hikimummo, joka ei puhunut sanaakaan englantia. Hikimummoksi ristin tämän vanhemman naisen sen vuoksi, että hänen ympärillään leijui niin valtavan pistävä hien haju, että itse oli vaikeaa hengittää. Majoituksen positiivinen puoli oli sen edullinen hinta, yömme maksoi 33 euroa. Olin ilmoittanut koirasta jo etukäteen jokaiseen varaamaamme majapaikkaan ja täältä olin saanut vastauksen, että koira on tervetullut ja siitä tulee kymmenen euron lisäveloitus, mikä oli meille ihan ok. Majapaikassa meiltä ei jostain syystä kuitenkaan koirasta veloitettu, vaikka kerroin, että meillä on koira autossa ja se on tulossa kanssamme huoneeseen. Ilmeisesti kielimuuri oli kuitenkin kommunikaation esteenä. Kun haimme Nalan autosta mukaamme, paukkasikin tämä hikimummo peräämme huoneeseemme ja täysin vieraalla kielellä selitti jotain koirasta ja huonekaluista enkä ymmärtänyt yhtään mitä hän tarkoitti. Pienen selvittelyn jälkeen selvisi, että hän tuli veloittamaan koirasta lisämaksua ja lisäksi hän halusi, että huoneen lattialla oleva matto rullattaisiin pois siksi aikaa kun koira on huoneessa. Huoneemme oli siisti ja tilava ja lisäksi siellä oli jääkaappi, mikä oli mukava asia, kun majapaikassa ei ollut mitään ruokatarjoilua, joten saimme lähikaupasta haettua jääkaappiin pienet ilta- ja aamupalatarvikkeet. Siihen ne tämän majapaikan plussat sitten jäivätkin. Vessan ovi ei mennyt kiinni, sillä ovi oli liian suuri oviaukkoon, vessaa ei voinut vetää, joten se toimi niin että roskissankolla kaadettiin vettä perään. Sänky oli koliseva, natiseva ja tuntui kuin olisi nukkunut huteran pahvilaatikon päällä. Meille oli tarjolla huoneessamme yksi ainoa pyyhe ja yksi peitto. Huoneen ovi kolisi rappukäytävän ilmavirrassa ja sen tilkitsimme yötä vasten nenäliinoilla ja ovimatolla. Asukkaille tarjolla oleva yhteinen mikro oli aivan järkyttävässä kunnossa eikä se soveltunut ihmisten ruuan lämmitykseen. Puutteistaan huolimatta majapaikka tarjosi kuitenkin meille sen välttämättömimmän eli katon pään päälle, nukkumapaikan ja vessan sekä suihkun ja varsin huokeaan hintaan, mutta uudestaan en tähän paikkaan huonevarausta tekisi.

Majapaikasta ei tullut näpsittyä ainoatakaan kuvaa, mutta tämä kuva sen sijaan kameran muistiin oli tallentunut, kun ennen iltapalaa ja nukkumaanmenoa kävimme ulkoilemassa majapaikan lähellä sijainneessa vehreässä puistossa. Tuossa puistossa saimme kaikki oikoa hieman jäseniämme ja Nalakin sai mukavasti ulkoilua.
Läheisestä kaupasta haimme ainekset kanasalaattiin, sillä majapaikalla ei ollut omaa ravintolaa eikä aamupalatarjoilua.

 

Puola, Częstochowa, Zielony Dworek

 

Seuraavana päivänä matka jatkui varhain aamulla ja ajettavaa uuteen majapaikkaan oli 737 kilometriä suuntanamme Puolan Częstochowa. *Zielony Dworek, josta olimme varanneet huoneen, oli ihana majapaikka ja ensimmäisenä kirjauduttamme majataloon sisälle totesin Larille, että ihanaa; täällä ei ole hikimummoa! Majatalossa oli loistava palvelu ja majatalo oli kaunis sekä sisältä että ulkoa. Vaaleita sisäseiniä ryhdistävät esille jätetyt tummat hirsipalkit ja piha oli kaunis puistomainen suojaisa alue nurmineen ja istutuksineen. Majatalossa oli koko ajan pullotettua vettä ja vissyä tarjolla veloituksetta. Lisäpeitto ja tyyny hoitui muitta mutkitta, kun vain henkilökunnalta pyysi. Majatalossa tarjoiltiin runsas herkullinen aamiainen ja tarjolla oli leipiä, juustoa, leikkeleitä, vihanneksia, munakokkelia, nakkeja, hedelmiä, jugurttia, kahvia ja teetä. Alisa ihastui talon herkulliseen luumuleipään niin, että siitä tehtiin matkalle Alisalle välipalaakin mukaan. Vaikka Puolassa onkin käytössä oma valuuttansa, niin maksu onnistui kuitenkin euroilla. Ainoa miinus tulee siitä, että perille on hieman vaikea löytää, sillä puistomainen keidas kätkeytyy ympäristöön kuin näkymätön salamatkustaja. Kun navigaattorimme sanoi, että olet perillä, emme todellakaan nähneet vielä majataloa missään, mutta hetken etsittyämme majatalo paljastuikin rehevän pensasaidan takaa. Tässä majatalossa hinta-laatusuhde oli todellakin kohdallaan sillä yöpymisemme maksoi 24 euroa ja aamupalat aikuisilta 3,5 euroa/hlö, koirasta ei veloitettu lisämaksua.

 

Itävalta, Graz, B&B Greiner

 

Zielony Dworekissa nautitun aamupalan jälkeen jälleen matka jatkui kohti kolmatta yöpaikkaamme. Vuorossa oli 655 kilometriä ja kohteena Itävallan Graz. Majoitus Grazissa oli varattu *B&B Greineriin. Tämä paikka oli edellisen majatalon tavoin aivan ihana paikka. Majatalolla on oma ravintola, josta saa listalta tilattua suht edulliseen hintaan monenlaista ruokaa ja annokset ovat herkullisia. Majatalo ja sen piha-alue on pittoreski, puistomainen keidas kahden vilkkaasti liikennöidyn tien välissä, mutta tuosta liikenteestä ei ole tietoakaan majatalon rehevien pensasaitojen sisäpuolella. Sisustus oli maalaisromanttinen ja majatalossa oli loistava palvelu. Aamiainen meille oli katettu pihalle, jotta Nala sai olla meidän kanssa ja makoilla puun alla varjossa meidän syödessä aamupalaa aivan vieressä. Aamiaisella tarjolla oli muroja, mysliä, nutellaa, leipiä, leikkeleitä, juustoa, valkohomejuustoa, kahvia, teetä, appelsiinimehua, hedelmiä ja marmeladia. Tämä majapaikka oli menomatkamme tyyrein 70 euron hinnallaan ja lisäksi aamupalat maksoivat aikuisilta 9,90e/hlö, koirasta ei veloitettu lisämaksua. Yöpymisemme oli kuitenkin hinnan väärti, sillä tämä majatalo on todellakin aivan ihana kauttaaltaan eikä tästä paikasta tule mieleen ainoatakaan miinusta. Viimeiselle ajopäivälle oli jäljellä enää 306 kilometriä, joten vihdoin pääsimme perille Kroatiaan!

 

Tšekki, Bohumín, Carrabba’s Penzion

 

Paluumatkamme ajokilometrit oli jaettu hieman eri tavalla. Kahdelle ensimmäiselle ajopäivälle lykättiin kilometrejä hieman reippaammin, jotta olisimme ajoissa Pärnussa ja saisimme vielä pienen miniloman ennen kotiinpaluuta. Siispä ensimmäisenä päivänä ajoimme 803 kilometriä ja yövyimme Tšekeissä Bohumínissa. Majoitus oli varattu *Carrabba’s Penzion majatalosta, jonka suuri plussa oli se, että se sijaitsi todella lähellä moottoritietä, joten varsinaiselta ajoreitiltä ei tarvinnut koukata kuin minuutin verran tieltä sivuun ja oltiin jo perillä. Majatalo oli viihtyisä, huoneet olivat siistit ja tilavat ja hinta oli edullinen. Yöpymisemme maksoi 34 euroa sisältäen aamiaisen ja lisäksi koirasta veloitettiin viiden euron lisämaksu. Majatalossa on yhdistetty pubi ja ravintola, josta ei kuitenkaan kannata tilata ruokaa. Majatalon ravintolasta on saatavilla kahta eri pizzaa, mutta pubin asiakkaat eivät suositelleet jäämään syömään siihen, vaan sen sijaan he suosittelivat menemään lähellä sijaitsevaan Belfast-ravintolaan, jossa on edulliset hinnat, herkullinen ruoka ja ystävällinen henkilökunta. Kävimme testaamassa Belfastin ja se todella oli oikein hyvä ja edullinen ravintola. Tarjoilija olisi pitänyt Alisaa sylissä loputtomiin ja ruokakin oli todella herkullista. Majatalosta sen sijaan miinusta pitää antaa sen verran, että nettisivun ilmoituksesta olin saanut käsityksen, että huoneessamme on oma vessa ja kylpyhuone, mutta todellisuudessa näin ei ollut, vaan kerroksen huoneilla oli yhteinen vessa ja kylpyhuone. Kylpyhuonetilat olivat kuitenkin varsin siistit ja toimivat ja hyvin me pärjättiin näinkin. Aamiainen oli hyvä ja tarjolla oli leipää, kinkkua, makkaraleikkelettä, juustoleikkeleitä, kasviksia leivän päälle, maksamakkaraa, jugurttia, kahvia, teetä, mehua sekä jälkkärileivokset ja kaikkea sai lisää pyytämällä. Aamiainen oli valmiiksi katettu sovittuun aikaan. Kuten myös kaikissa muissa majapaikoissamme, niin täälläkin oli oma veloitukseton parkkipaikka. Lisäksi majapaikalla oli omaa aidattua piha-aluetta, jossa oli muun muassa lapsille leikkipaikka. Ruokakauppa oli myös aivan vieressä. Majatalossa yöllä oli aivan hipihiljaista, vaikka alakerran ravintola toimikin myös pubina.

Belfastissa nautittu illallinen, lohisalaattia sekä ribsejä. Juomineen illallisen hinnaksi tuli 18 euroa ja ruoka oli todella maistuvaa ja sitä oli runsaasti.

 

Liettua, Kaunas, Perkuno Namai Park Hotel

 

Toisena ajopäivänämme oli jälleen pitkä ajomatka edessä, kilometrejä oli luvassa 795 kilometriä ja ajallisesti edessämme oli kaikista pisin ajomatkamme, sillä koko matka ei todellakaan ollut pelkkää moottoritietä. Suuntana oli Liettuan Kaunas ja siellä sijaitseva *Perkuno Namai Park Hotel. Tämä oli matkamme ainoa hotelli, sillä muut asumuksemme olivat olleet majataloissa. Hotelliksi tämä majapaikka oli suhteellisen edullinen, huone oli tilava ja siisti, täälläkin oli oma, veloitukseton parkkipaikka ja kylpyhuoneessamme oli täyspitkä amme! Jos meillä olisi ollut enemmän aikaa, olisin ottanut pitkän, rentouttavan kylvyn, mutta nyt kylvettiin vain pikaisesti Alisan kanssa pakolliset pesut, jotta matka pääsi jatkumaan. Hotellissa on oma ravintola, jossa on edulliset hinnat ja laatu ok, ravintolan palvelu oli hieman hidasta, mutta todella ystävällistä, englanninkielitaito löytyi ja siitä toki plussaa. Hotellilla on kaunis sisäpiha korkeine, rehevine puineen ja kauniine kukkaistutuksineen. Kesällä ajan kanssa ihan mielellään istuisin tuolla hotellin puistomaisella pihalla nautiskellen kylmää juomaa ja rauhoittuen luonnon läsnäolosta. Aamupala oli hyvä ja monipuolinen. Aamupalamenusta sai keittiöltä pyytää lämpimän aamupalan ja valita nakkeja, kananmunia, joko keitettynä, paistettuna, munakkaana tai kokkelina sekä pannukakkuja. Kylmissä aamupaloissa tarjolla oli muun muassa leipää, leikkeleitä, juustoa, vihanneksia, hedelmiä, kahvia, mehua ja makeita leivoksia. Yöpymisellemme tuli hintaa 50 euroa sisältäen aamupalan ja koirasta veloitettiin kymmenen euron lisämaksu.

 

Viro, Pärnu, Pärnu Jahtklubi Külalistemaja

 

Viimeinen yöpymisemme oli Virossa Pärnussa, joten tälle ajopäivälle kilometrejä kertyi 447 kilometriä. Olimme varanneet päivälle tarkoituksella vähemmän kilometrejä, jotta olisimme Pärnussa ajoissa ja niinhän me jo puoli neljän paikkeilla kurvailimmekin majapaikkamme pihaan. Yöpaikkanamme toimi *Pärnu Jahtklubi Külalistemaja, joka sijaitsee aivan pienvenesataman edustalla. Huoneemme ikkunasta oli kaunis näkymä satamaan, jossa aallot keinuttivat purjeveneitä pitkine mastoineen. Huone oli tilava ja siisti. Lapselle oli saatavilla vauvansänky ilman lisämaksua, mikä on lapsiperheitä ajatellen aivan loistavaa palvelua. Yöpymisemme maksoi 48 euroa sisältäen aamiaisen. Koirasta sen sijaan veloitettiin 18 euron lisämaksu, mikä oli hieman tyyris muihin majoituksiimme verrattuna, mutta koiriin suhtauduttiin kuitenkin hyvin ystävällisesti ja ne olivat oikein tervetulleita myös tähän majataloon. Plussaa tässäkin paikassa täytyy antaa omasta ravintolasta, jossa oli edulliset hinnat. Me emme kuitenkaan syöneet päivällistä tässä ravintolassa, koska suuntasimme kävelymatkan päässä sijaitsevaan suosittuun Steffaniin pizzalle. Alisan iltapala ruokailtiin sen sijaan hotellin ravintolassa ja me hörpimme yömyssyt siinä samalla nauttien kiireettömästä olostamme. Hotellin ravintolasta löytyy leikkihuone lapsille, mikä on todella kiva juttu, kun itse saa hetken hengähtää vaikkapa sen kuumana höyryävän minttukaakaon äärellä ja lapsi viihtyy kaikkien lelujen ja värikynien parissa aivan siinä näköetäisyyden päässä. Ravintolassa tarjoiltu aamupala oli hyvä ja monipuolinen. Tarjolla oli paistettuja kananmunia, pekonia, nakkeja, puuroa, leipää, leikkeleitä, juustoa, vihanneksia, hedelmiä, jälkkärileivokset, muroja, mysliä, teetä, kahvia ja mehua. Parkkeeraus majoituksen yhteydessä oli ilmaista myös täällä ja lisäksi aivan majapaikan lähellä on monipuolinen, purjehdusaiheinen lasten leikkipuisto. Pärnusta palasimmekin sitten seuraavaksi kotiin pitkän reissumme päätteeksi.

Majapaikkamme olivat jokainen todella mukavia, viihtyisiä paikkoja ensimmäistä majapaikkaamme lukuun ottamatta Liettuan Panevėžysissä. Kaikkiin muihin paikkoihin voisin milloin vain tehdä uuden varauksen ja *Booking.comin kautta tehdyt varaukset ja majapaikoista annetut tiedot pitivät kaikki paikkaansa lukuun ottamatta tuota Tšekeissä sijainneen majapaikkamme pientä harhaanjohtavaa ilmoitusta, jossa huoneessa sijaitseva kylpyhuone todellisuudessa olikin yhteinen käytävässä sijainnut kylppäri. Huoneiden varausta suosittelen etukäteen netin kautta, sillä paikan päällä hinta voi olla huomattavasti kalliimpi kuin netissä etukäteen varattuna. Ennen matkaamme eräs tuttumme kertoi muutaman vuoden takaisen kokemuksensa, kun hän oli ollut pienen vauvan kanssa Euroopassa autolla liikenteessä ja he olivat saapuneet hotelliin myöhään yöllä tarkoituksenaan yöpyä vain yksi yö ja jatkaa ajamista aamulla. Koska ennakkovarausta ei ollut tehty etukäteen, he joutuivat maksamaan tuosta muutaman tunnin viipymisestään useita satoja euroja. Siinä hetkessähän tosiaan sitä rahaa on asiakkaalta helppo pyytää, sillä kuka sitä hotelleja lähtee keskellä yötä ainakaan pienen vauvan kanssa kilpailuttamaan. Myös matkassa mukana kulkeva lemmikki aiheuttaa majoitusten suhteen paljon rajoituksia, sillä eläimet eivät ole tervetulleita jokaiseen majapaikkaan eli siitäkin syystä varausten teko ja sopivien majapaikkojen etsiminen etukäteen kannattaa. Meidän budjettimme majoituksia varten oli siis 350 euroa ja todellisuudessa rahaa meni 329 euroa majoituksiin sekä aamupaloihin (ensimmäisessä majapaikassamme lisäksi ostimme aamupalatarvikkeita muutamalla eurolla lähimmästä ruokakaupasta), joten jäimme mukavasti vielä muutaman euron alle budjetin.

 

*sisältää mainoslinkin

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s