Kroatian rantoja

Blogissani erinäisissä postauksissa kesän mittaan vilahtelivat monet rannat, joilla kävimme reissumme aikana Kroatiassa. Ajattelin kuitenkin koota vielä kaikki nämä ihanat rannat yhteen tähän samaan postaukseen ja käydä läpi jokaisen rannan omat erityispiirteet ja huomionarvoiset seikat sekä toki vielä ihanan värikkäiden kesäisten kuvien myötä hieman uppoutua niihin lämmittäviin muistoihin, mitkä tuolta reissulta jäivät. Mikäs olisikaan otollisempi aika haikailla lämpimille rannoille kuin tämä pimenevä syksy, jolloin odotellaan juurikin saapuvaa ensilunta ja talvirenkaat on hiljattain vaihdettu auton alle. Postauksen kaikki rannat ovat pohjoisesta Kroatiasta ja pääosin Opatija Rivieran tuntumasta, mutta pari rantaa on myös muualtakin; Opatijan edustan saarilta (Krk ja Cres) sekä Pulan lähettyviltä Medulinista. Jokaisella rannalla on omat plussansa ja miinuksensa ja ne on nyt tarkoitus nostaa esille tämän jutun myötä.

 

Ičići – virallinen ihmisten uimaranta

Tämä oli reissumme aikana se lähibiitsimme, jossa vietimme selkeästi eniten aurinkoisia rantapäiviä ja nautimme lomastamme. Opatijasta Ičićiin on matkaa noin neljä kilometriä. Ranta on tilava, mutta ei mikään huikean pitkä uimaranta. Jalkojen alla tuntuvat kroatialaiseen tapaan tyypillisesti auringossa lämmenneet pikkukivet. Ranta oli kiva perusbiitsi, mutta ei millään tavalla kohahduttava. Rannan ravintoloista sai ruokaa, välipaloja, jäätelöä ja juomia, mutta laatu oli hieman vaihtelevaa. Pizzaslaissit olivat hyviä, samaten ranskalaiset perunat ja toastit. Sen sijaan majoneesin kanssa kitsasteltiin, jäätelö oli toisinaan hieman pakkasesta hileessä ja kala-annoksia en suosittele testaamaan, sillä ne eivät vaikuttaneet ihan kaikista tuoreimmalta. Yhden kala-annoksen maistoin ja se meni suoraan roskiin ensimmäisen suullisen jälkeen ja päädyin syömään ranskalaiset majoneesilla. Rannalla kuitenkin on hyvä valikoima palveluita. Ravintoloiden lisäksi on vesipisteet, suihkut, vessat, aurinkovarjojen ja –tuolien vuokrausta, polkuvenevuokrausta, rantatarvikkeita myyvä koju, hierontapisteitä, liukumäki ja pienvenesatamasta pääsee monille erilaisille retkille merelle. Aivan rannan vieressä on myös pieni marketti, jossa on kuitenkin aika kalliit hinnat kauempana sijaitseviin ruokakauppoihin verrattuna.

 

Ičići –koiraranta

Kroatiasta löytyy sieltä täältä virallisia, merkittyjä koirarantoja, jotka on hyvin varustettu koirauimareita ajatellen. Koirarantoja löytyy listattuna netistäkin. Lähikoirabiitsimme löytyi Ičićistä ja on varsin toimiva ranta ihan koko perheenkin pulikointiin ja kauniin päivän viettoon. Ranta on korkeiden kallioiden ympäröimä pikkukiviranta. Rannalle laskeudutaan portaita pitkin, joiden suuaukko on suljettu portilla. Rannalla koirat saavat siis olla vapaina ja itse voi olla täysin huoletta siitä, että oma koiruus karkaisi tai eksyisi rannalta vaikkapa liikenteen sekaan. Rannalta löytyy roskis ja suihku. Suihkusta saa juomavettä koiralle ja voi huuhtoa sekä itsensä että koiran suolavedestä uinnin päätteeksi. Ranta on siisti eikä siellä näy roskia tai koirien jätöksiä. Sen verran kuitenkin kannattaa vahtia perheen pienimpien touhuja, etteivät he sujauta suuhunsa kiviä rannalta, sillä niissä voi paikan luonteen huomioon ottaen olla esimerkiksi koiran pissaa.

 

Opatija

 

Opatijaa myötäilee uimaranta lähes kauttaaltaan. Ranta on tekohiekkarantaa, betonirantaa ja osin kallioisia pikkupoukamia. Väliin mahtuu myös hotellien pieniä yksityisrantoja. Me emme itse asiassa käyneet uimassa kertaakaan Opatijan rannalla, sillä se ei jotenkaan houkutellut meitä. Rannalla on kyllä tilaa ja siellä moni näytti viihtyvän, kun kuljimme ohi, mutta ranta tuntui kuitenkin olevan niin Opatijan pääkadun kyljessä kiinni, että siinä olisi itselle tullut olo kuin näyteikkunassa olisi. Rannan lähettyviltä löytyvät kuitenkin monipuoliset palvelut, mutta hinnat olivat Opatijassa korkeimmat, mihin matkamme aikana törmäsimme. Siinä missä muualla jäätelökauhallinen irtojäätelötiskistä maksoi 8-9 kunaa, niin Opatijassa hinta oli 11-12 kunaa.

 

Ika

 

Ika sijaitsee kilometrin päässä Ičićistä ja noin viiden kilometrin päässä Opatijasta. Ika on pienen pieni paikka ja sen ohi ajaessaan ei kannata silmiä räpäyttää, ettei Ikan keskusta vilahda ohitse. Keskusta muodostuu pienestä pienvenesatamasta, jonka edustalla on pienehkö ja kompakti ranta. Keskellä rantaa menee satama-altaaseen laituri, jonka päällä ihmiset lököttelevät aurinkoa ottaen. Ikan rannan lähettyviltä löytyvät myös kaikki tarpeelliset palvelut ja myös (hieman kallis) pikkuinen marketti. Ajoimme pari kertaa Ikan ohi alkuillasta ja iltamenot Ikassa näyttivät olevan varsin kutsuvat, kun ihmiset siirtyivät auringonottoasemistaan ravintolan terasseille illanviettoon.

 

Lovran

Kun Ikasta jatketaan rantakaistaletta eteenpäin, tulee vastaan Lovran noin seitsemän kilometrin päässä Opatijasta. Lovranista ei isoa rantaa taida löytyä, mutta pieniä kallio- ja pikkukivirantoja useampikin. Niistä löytyvät suihkut ja pukukopit, mutta muuten palveluiltaan ne ovat edellisiin rantoihin verrattuna varsin vaatimattomasti varustettu. Rantojen lähettyviltä löytyy kyllä sitten ravintoloita ja kahviloita, mutta ne eivät tosiaan aivan rannoilla sijaitse.

 

Medveja

Reilun yhdeksän kilometrin päässä Opatijasta on Medveja, josta löytyy pitkä pikkukivinen uimaranta mittavine palveluineen. Täällä viihtyy perheen kanssa vaikka koko päivän, sillä rannalta löytyy useita eri ravintoloita ja kahviloita, vuokrattavana on myös aurinkovarjoja ja –tuoleja sekä erilaisia vesivempeleitä, jäätelö on hyvää ja rannalta löytyvät niin suihkut kuin vessatkin sekä rantakojuja, joista saa hankittua vaikkapa uimakengät tai lapselle vesilelut. Medvejassa me vietimme yhden päivän ja kävimme välipalaksi hakemassa ranskalaiset perunat pienvenesataman kupeessa olevasta ruokakojusta. Sitä en kuitenkaan muille suosittele, sillä rapeiden ranskalaisten sijaan saimme pienen annoksen lötköjä, rasvaisia ranskalaisia. Pikaisella silmäyksellä katsottuna rannan muissa ruokakojuissa näytti kuitenkin olevan parempi ruuan taso.

 

Mošćenička Draga

15 kilometrin päässä Opatijasta sijaitsee Mošćenička Dragan pitkä pikkukiviranta. Täällä on aivan ihanat ja sopuhintaiset jäätelöt useammassakin eri kojussa. Opatija Rivieran parhaat jätskit saimme tämän rannan lähettyviltä ehdottomasti. Nam! Myös muu ruokatarjoilu on kohdallaan. Erilaisia ravintoloita löytyy moneen makuun ja grillisafkaa myyvästä kojusta ostamamme hampurilaisateriat olivat todella maistuvat ja hampurilaiset niin jättimäiset, että varmasti lähtee nälkä rekkamiehelläkin. Ranta on seudun pikkukivirannoista miellyttävin, sillä kivet ovat todella pieniä eivätkä ne siksi tunnu lainkaan muhkuraisilta. Makuultaankin rannalla saa oikein mukavan asennon ilman pehmusteita ihon ja kivien välissä. Ranta on myös aika nopeasti syvenevä eli uimataidottomien lasten kanssa saa olla tarkkana. Mošćenička Dragalla on varmastikin myös seudun laajimmat palvelut, sillä tarjolla on vesijeteistä lähtien aivan kaikkea. Mošćenička Draga oli Opatijan rantakaistaleen rannoista ehkä itselleni kaikista mieluisin ja täällä kävimmekin reissumme aikana aika monta päivää viettämässäkin.

 

Brseč

Rannalle Opatijasta on matkaa noin 23 kilometriä rantatietä pitkin kohti Istriaa. Brsečin uimaranta on hieman syrjässä Brsečin kylästä, sillä Brseč sijaitsee korkealla kalliolla ja ranta laskeutuu toki alas merenrantaan. Rannalle tiensä löytääkin kääntymällä Opatijasta tulevalta rantatieltä Brsečin kylän kohdalla vasemmalle, mutta sen sijaan, että jatkaisi kylän keskustaa kohti, kääntyykin samantien uudestaan vasemmalle kohti merkittyä parkkialuetta. Kapeaa asfaltoitua tietä lasketellaan alas kilometrin verran ja loppumatka kävellään jalan polkua pitkin. Parkkipaikkoja aivan alhaalla rannan läheisyydessä on niukalti, joten autoja on parkkeerattu tämän kapean vuoristotien reunamille usean sadan metrin pituudelta. Mikäli reitti on edelleen hukassa, löytyy se viimeistään Brsečin keskustan laidalla olevasta opastetaulusta. Brsečin uimaranta on kallioseinämien ympäröimä, upea, pieni pikkukiviranta, jossa on kristallin kirkasta vettä ja rantaa ympäröi upean kuvauksellinen luonto. Rannalla ei juurikaan ole palveluita verrattuna vaikkapa isojen rantojen palvelutarjontaan, mutta siitä huolimatta ranta on todella suosittu. Kaikkein välttämättömin rannan läheisyydestä kuitenkin löytyy. 50 metrin päässä rannasta löytyy pieni koju, josta voi ostaa juotavaa, kuten olutta, limsoja sekä vettä, ja jäätelöä. Kojuun käy vain käteinen raha. Kojun läheisyydestä löytyy myös wc. Rannalla tarjolla on suihku, joka toimii kahden kunan kolikoilla, kuten lähestulkoon kaikki suihkut Kroatiassa, sama koskee vessamaksuja. Brsečin uimaranta on ideaalinen niille hurjapäille, jotka haluavat päästä hyppimään luonnonkalliolta veteen, sillä ranta syvenee nopeasti ja sitä ympäröi paikoin aivan pystysuorat kallioseinät. Kallioilta pääsee hyppimään veteen matalalta, kuten metristä tai parista, mutta mahdollisuus on myös 10-15 metrin korkuisiin hyppyihin. Tämä on Opatijan seudun yksi kauneimmista rannoista.

 

Beli (Cres)

Belin kylä sijaitsee korkealla kukkulalla Cresin saarella ja näkyy sieltä jo kauas merelle. Kukkulan alapuolella sijaitsee Belin kaunis uimaranta ja pienvenesatama aivan vieretysten ja rannasta löytyy myös terassilla varustettu sympaattinen rantakahvila. Snorklatessamme bongasimme merisiilejä, meritähden ja monia pikkukaloja, joiden kyljet kimaltelivat hopeisina ja sinertävinä ja osalla oli seeprakuviota tai kellertäviä pystyraitoja kyljissään. Opatija rivieran kaikki rannat on ahdettu täyteen turisteja ja noilta rannoilta löytää juuri sen oman kahden neliömetrin alueen, missä rantapäivää voi viettää vieretysten muiden rannalle saapuneiden turistien kanssa, kun tila yksinkertaisesti meinaa loppua kesken. Belillä tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole. Rannalla on auringosta nauttivia lomalaisia, mutta ranta ei todellakaan ole ahdettu ruuhkaan asti täyteen, vaan siellä oli väljää ja mukavaa sen puolesta. Lisäksi Beliltä löytyy zipline, jolla voi liukua kukkulalta uimarannan yli toiselle puolelle kalliolle ja nauttia upeasta näköalasta. Meillä ei ollut tällä kertaa aikaa vaijeriliukumisille, mutta varmasti hauska kokemus tuokin. Mikäli paikalle saapuu mantereelta veneellä, niin parkki Belin satamassa maksoi 30 kunaa, minkä toki veneen vuokraajat maksavat eikä kippari.

 

Oprna Bay (Krk)

Krkn saaren eteläpäässä sijaitsee vuorten ympäröimä rantakeidas Oprna Bay. Oprna Baylle, joka on uskomattoman kaunis pikkukiviranta pari kilometriä ennen Stara Baškaa, on hieman haastavaa päästä, mutta ranta on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen. Punatista ajetaan reilu seitsemisen kilometriä Stara Baškaan vievää tietä pitkin ja kun tie alkaa jyrkästi laskeutumaan vuoristossa kohti merta, kannattaa alkaa katsoa autolle tien varresta parkkipaikkaa. Parkkeeraaminen voi olla hieman haasteellista, sillä tälle rannalle sekä sen vierestä löytyville pienemmille luonnonrannoille on moni muukin auringonpalvoja pyrkimässä. Rannalle ei pääse autolla perille, vaan autoja on tosiaan parkissa vuoristotien kupeessa kilometrin matkalta ylhäältä vuorelta alas saakka ja ihmiset vaeltavat tieltä vaikeakulkuisia polkuja pitkin alas vuoren rinnettä tälle himoitulle rannalle. Rannalla ei siis myöskään ole palveluja, vaan tuonne kannattaa ottaa omat vedet, eväät ja välineet mukaan. Rannalla on pieni rantakuppila, josta saa ostaa juotavaa, mutta hinnat ovat aika korkeat, kuten arvata saattaa. Hanavettä kannattaa varata mukaan reilusti, jotta uinnin päätteeksi saa huuhdottua itseään tai ainakin vähintään kasvot suolavedestä ja lisäksi helteessä juomavettäkin tarvitsee päivässä useamman litran. Tämä ranta on sanoinkuvaamattoman kaunis. Näky vetää sanattomaksi ja tämän lokaation upeus saa ehdottomasti ymmärtämään miksi ihmiset ympäri maailmaa vaeltavat tälle rannalle, vaikka se ei olekaan helposti tavoitettavissa. Täällä on myös pystysuoria kallioseiniä, joilta pääsee hyppimään veteen ja eikös Lari ollutkin taas meidän porukasta hyppimässä kielekkeiltä. Hengästyttävän upea ranta ja näköalat tekivät minuunkin lähtemättömän vaikutuksen ja omasta mielestäni tämä on ehdottomasti aivan heittämällä upein ranta, millä eläissäni tähän mennessä olen käynyt.

 

Beach Bijeca, Medulin (Pulan lähettyvillä)

Pulasta kymmenen kilometrin päässä sijaitsee Medulin ja Medulinissa meitä kutsui Beach Bijeca, mikä oli bongattu netistä visiitin arvoiseksi rannaksi sen pitkän hiekkarannan vuoksi. Kroatiassahan tosiaan useimmat rannat ovat pikkukivirantoja tai kalliorantoja, joten halusimme kokea Kroatiassa edes yhden hiekkarannan ja tähän tarjoutui tilaisuus Pula-päivänämme. Bijecassa on hyvin parkkitilaa maksullisilla parkkipaikoilla. Useimmissa paikoissa rantojen lähettyvillä Kroatiassa parkkipaikan löytäminen oli lähes tulkoon taitolaji, mutta Medulinissa tästä asiasta ei tarvinnut onneksi stressata. Myös kaikki tarvittavat palvelut oli saatavilla pukukopeista lähtien. Plussaa ilmaisista suihkuista ja vessoista, sillä useimmiten ne Kroatiassa maksavat 2 kunaa. Yli kilometrin mittaisella rantakaistaleella on myös lukuisia ravintoloita sekä halutessaan käyttöönsä voi vuokrata aurinkotuoleja, aurinkovarjoja ja kaikenlaisia vesiurheiluvälineitä. Heti paikalle päästyämme huomasimme kuitenkin, että eihän tuo nyt aivan hiekkaranta ollutkaan. Osa rantakaistaleesta on kyllä hiekkaa, mutta osa on pikkukivirantaa, johon on hiekkaa sekoittuneena joukkoon. Rantavesissä pohja ei myöskään ole hiekkapohja vaan pikkukivipohja, kuten kaikilla muillakin rannoilla, mutta harmiksemme äkkäsimme, että hiekka teki vedestä varsin samean. Bijecalla ei siis pääse nauttimaan yhtä kirkkaista vesistä kuin muilla Kroatian rannoilla. Ranta on ideaalinen pikkulapsille, sillä se on todella matala. Rantaa saa kahlata ja kahlata ja kahlata aina kyllästymiseen asti ja vesi yltää edelleenkin vain polviin saakka. Uimareille tämä paikka voi siis olla hieman puuduttava.

Yksi vastaus artikkeliin “Kroatian rantoja”

  1. […] itseasiassa joulukortinkin, sekä lukuisat aurinkoiset päivät rannalla ja näimmekin kymmeniä erilaisia rantoja lomakohteessamme reissun aikana. Myös koirarannalla vietetyt päivät olivat huippuja, kun saimme […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s