Mustikka-valkosuklaakakku

IMG_1852

Seuraavaksi suut saa makiaksi tällä ihanalla juhlapöydän herkulla, joka meillä koristi itsenäisyyspäivänä jälkiruokakattausta, mutta sopisi Suomen juhlavuonna ihan sellaisenaan joulupöydän kuningattareksikin, nimittäin valkosuklainen juustokakku mustikkasydämellä ja kaurakeksipohjalla. Tässäpä siis helppo ohje, mikä keräsi kehut ja kiitokset myös ”kriittisiltä” ruokavierailtamme, sillä pöydässä istui useampikin sellainen vieras, jotka eivät ole kakkufaneja tai muutenkaan jälkkäri-ihmisiä. Tällä kakulla keräsin kuitenkin pisteet kotiin, sillä kakku ei ole äitelän makea, vaikka siinä toki sokeria ja suklaata yllin kyllin onkin.

 

Mustikka-valkosuklaakakku

 

Pohja

 • 350g kaurakeksejä
 • 75g margariinia

 

Murskaa keksit muruksi ja sulata voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Meillä kävi sen verran hassusti, että huomasin kotona ostaneeni vain 300 grammaa kaurakeksejä, joten puuttuvan osan korvasin kaapista löytyneillä mantelilastuilla, joita vielä murskasin hieman pienemmäksi ja sekoitin keksimurun joukkoon. Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja kiristä reunarengas paikoilleen. Leikkaa ulkopuolelta ylimääräiset leivinpaperit pois. Painele keksimassa vuoan pohjalle tiiviiksi tasaiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin.

IMG_1846

Mustikkatäyte

 • 200 g metsämustikoita
 • 150 g tuorejuustoa
 • 1 1/2 dl kuohukermaa
 • 1 dl tomusokeria
 • 2 liivatelehteä
 • 1/4 dl sitruunanmehua

 

Soseuta mustikat sauvasekoittimella tai blenderissä. Sekoita keskenään mustikkasose, tuorejuusto ja tomusokeri. Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä syvällä lautasella viitisen minuuttia. Kuumenna sitruunanmehu ja sulata liotetut liivatelehdet kuumaan sitruunanmehuun. Lisää seos ohuena norona koko ajan sekoittaen mustikkatäytteen joukkoon ja kääntele lopuksi kermavaahto viimeisenä täytteeseen. Kaada mustikkatäyte varovasti vuokaan keksipohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi, mutta älä vedä täytettä reunoihin asti vaan jätä 1,5 senttiä tyhjää täytteen ja laitojen väliin. Laita kakku pakastimeen hyytymään pariksi tunniksi.

IMG_1848

Valkosuklaatäyte

 • 2 1/2 dl kuohukermaa
 • 200 g tuorejuustoa
 • 1 1/2 dl tomusokeria
 • 1/2 tl vaniljasokeria
 • 145 g valkosuklaata
 • 1/2 dl sitruunanmehua
 • 4 liivatelehteä

 

Vaahdota kerma erillisessä kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto, tomusokeri ja vaniljajauhe. Sulata vesihauteessa kattilan päällä kulhossa valkosuklaa, lisää valkosuklaa tuorejuustotäytteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä syvällä lautasella noin viisi minuuttia. Kuumenna sitruunanmehu ja sulata liotetut liivatelehdet kuumaan sitruunanmehuun. Sekoita liivateseos valkosuklaatäytteeseen kaataen liivate joukkoon ohuena norona koko ajan sekoittaen. Kääntele sekaan lopuksi vielä kermavaahto. Ota kakku pakastimesta ja lisää vaniljatäyte vuokaan mustikkatäytteen päälle. Täytä valkosuklaatäytteellä myös tyhjäksi jääneet laidat ja tasoita päältä tasaiseksi. Laita kakku jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi.

IMG_1847

Ennen tarjoilua irrota varovasti irtopohjavuoan reunat ja vedä leivinpaperin avulla kakku tarjoilualustalle. Siisti leivinpaperin reunat vielä tässä vaiheessa. Kakun voi tarjoilla sellaisenaan tai koristella haluamillaan koristeilla. Me koristelimme elävillä sinivalkoisilla kukilla, kuten ruusuilla ja muilla syötäväksi kelpaamattomilla kukilla, jolloin tietysti suojasimme kukkien varsien tyngät ja leikkuupinnat tuorekelmulla ennen kuin tökkäsimme kukat kakkuun, jotta kukista ei irtoa kakkuun makuja, värejä tai mitään haitta-aineita. Yritimme tehdä kakkuun myös sinisiä suklaalastuja koristeiksi, mutta totesin jälleen, että vieläkään ei ollut minun aikani loistaa tässä kohtaa, sillä koristeet eivät lähteneetkään irti alustastaan ja menivät siis aivan pilalle. Niinpä suklaakoristeet jäivät pois kakusta ja suklaahaaste siirtyi selätettäväksi seuraavaan kertaan, mutta kakku sen sijaan oli aivan taivaallisen hyvää!

DSC_1446[1]

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s