Vinkit Thaimaan matkailuun

DSC_1763[1]Ihanan lomamme lisäksi meitä on myös koeteltu viimeisen parin viikon aikana. Kerroinkin jo, että matkaan lähdimme kuka mitenkin sairaana nokat vuotaen ja yskä tehden tuloaan. Alisa oli meistä kaikista sairain kuumeflunssansa, korvatulehduksensa sekä silmätulehduksensa kanssa. Thaimaan lämpö ja trooppinen ilmasto paransi meidät kaikki kuitenkin pikavauhtia ja parin lepopäivän jälkeen olimme taas kaikki iskussa ja valmiita nauttimaan lomasta. Ainoa muisto alun sairasteluista oli se, että Alisan tulehtuneeseen korvaan suojaksi aina ennen uintia ja rantaleikkejä piti muistaa sujauttaa korvatulppa lääkärin ohjeiden mukaisesti ja antibioottikuuri piti muistaa syödä tunnollisesti loppuun saakka. Kaksi viikkoa Thaimaassa opetti kuitenkin paljon Thaimaan matkailusta ja siitä, mitä tuolla tropiikin kainalossa kannattaa muistaa ottaa huomioon, jotta loma sujuisi ihanasti. Meillä kaikki ei mennyt ihan putkeen, sillä vaikka moneen asiaan osasimmekin varautua etukäteen, niin jokunen asia piti oppia kantapään kauttakin. Tässäpä siis meidän pieni vinkkilista, jolla muun muassa jokainen voi parantaa todennäköisyyksiään pysyä matkan ajan terveenä ja välttää sairastelut, kuten turistiripulit. Vinkkilistasta löytyy myös hyödylliset vinkit shoppailuun.

IMG-20180216-WA0076[1]

IMG_2611

Huolehdi käsihygieniasta

 

Suomessakin käsihygieniasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, jotta flunssakierteet eivät pääsisi kirjaimellisesti karkaamaan käsistä, mutta ulkomailla reissatessa ja varsinkin matalamman hygieniatason maissa käsihygienian merkitys korostuu. Käsidesillä kannattaa siispä läträtä vähintäänkin yhtä tiuhaan kuin juomavedellä. Pakkaa matkaan pari matkakokoista käsidesiputelia, jotka mahtuvat hyvin mukaan käsilaukkuun ja ovat lomalla menossa mukana koko ajan. Sen lisäksi pakkaa mukaan tukkupakkaus puhdistusliinoja. Puhdista kädet aina ennen ruokailua kosteusliinalla ja desinfioi kädet. Samoin vessassa käynnin jälkeen muista käsihygienia. Aina nimittäin vatsan oireilu ei johdu juomasta tai ruuasta, vaan sormien mukana suuhun laitetuista bakteereista.

IMG_2773

Koske vain itseesi

 

Likaa ja bakteereita on kaikkialla, joten koske vain itseesi on fraasi, jota noudattamalla säästyt paljolta harmilta. Älä siis juo suoraan pullojen ja tölkkien suusta, sillä niihin on voinut koskea monet ihmiset likaisilla käsillä ennen sinua ja likaa on tarttunut myös kuljetusten ja varastoinnin aikana. Käytä siispä aina pilliä ja niitähän ainakin Krabilla oli tarjolla joka paikassa ja usein paikalliset tarjoilijat kahviloissa ja ravintoloissa antoivat jo juomatilauksen mukaan ihan kyselemättäkin paperiin pakatun puhtaan pillin. Jos pilliä tai puhdasta lasia ei ole saatavilla, niin hyödynnä puhdistusliinoja ja putsaa tölkin yläosa ennen kuin otat hörpyn juomastasi.

DSC_1970[1]

DSC_0335[1]

Ole tarkkana mitä syöt

 

Vatsa menee sekaisin pienimmästäkin virheestä ja huolimattomuutta tehdystä valinnasta. Jätä katukojuista myytävät kuumassa auringossa muhineet lihavartaat suosiolla ostamatta. Tämän virheen Lari meni tekemään, vieläpä kahteen kertaan, ja siitä hyvästä hänellä vatsa oli löysällä pari päivää ennen kuin se rauhoittui taas uomiinsa. Krabilla ei tunneta Precosa-lääkevalmistetta tai mitään muutakaan ripulilääkettä, jossa vaikuttava aine olisi Precosasta tuttu S. boulardii, joka auttaa ripulista selviytymisessä ja sen ehkäisyssä, joten Precosaa kannattaa pakata mukaan omaan matka-apteekkiin jo Suomesta. Olin hieman yllättynyt, että paikallisten apteekkien hyllyiltä löytyi vain todella suppea ja onneton valikoima ripulin hoitoon tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä.

IMG-20180216-WA0052[1]

Maistele rohkeasti

 

Vaikka sen kanssa kannattaakin olla tarkkana, mitä syö ja mistä ruokansa ostaa, niin silti paikallisia ruokia kannattaa maistella ennakkoluulottomasti ja uteliaalla mielellä. Thaimaalainen keittiö on täynnä ihania herkkuruokia, joten ravintoloita kannattaa koluta läpi, minkä kerkeää. Vatsapöpöt välttää, kun katsoo ettei ruokaa pidetä esillä aurinkoisissa tiskeissä bakteerien armoilla ja jos ravintolassa riittää asiakkaita, niin todennäköisesti laatukin on hyvää. Myös jatkuva asiakasvirta takaa sen, että ruoka ei seiso valmiina tiskeissä tuntitolkulla, vaan ruuan vaihtuvuus on taattua, jolloin se on myös tuoretta. Maistele paistettua nuudelia ja paistettua riisiä kera lihan, kanan, kasvisten tai merenelävien, erilaisia curryja, joita löytyy niin punaista, keltaista kuin vihreääkin, mausteisia keittoja, kuten perinteistä Tom Yum keittoa katkaravuilla ja ihastu Thaimaalaiseen ruokaan.

DSC_1832[1]

Suojaudu hyttysiltä

 

Thaimaassa on myös pikkuöttiäisiä, kuten hyttysiä ja jotain huomaamattomia mäkäräisen tapaisia, jotka purevat ja pistävät. Lari ei tietystikään näistä joutunut kärsimään, kuten ei Suomessakaan. Myöskään Alisalla en huomannut reissun aikana yhden ainutta ötökänpistosta. Veljeäni ötökät sen sijaan pistivät jonkun verran, mutta hänelle niistä ei koitunut sen suurempaa haittaa kuin pienet, punaiset paukamat, jotka eivät lomaa häirinneet. Minä sen sijaan kärsin ötököistä sitten koko matkaseurueemme puolesta ja tämä vinkki onkin erityisesti juuri niille ihmisille, jotka ovat aina niitä porukan ötökkämagneetteja ja vetävät hyttyset puoleensa, jotta muut kanssamatkustajat saavat olla ötököiltä rauhassa. Pakkaa siispä mukaan hyttysmyrkkyä tai jos myrkyt ovat päässeet unohtumaan, niin rohkeasti vain paikalliseen apteekkiin, joita on jokaisessa kadunkulmassa, ja sieltä hakemaan myrkyt turvaksi. Thaimaassa hyttysmyrkyt ovat aikalailla samoissa hinnoissa kuin Suomessa, joten säästöä siinä ei tee, jos päättää ostaa hyönteismyrkyt vasta paikan päältä. Sen lisäksi, että olen ötökkämagneetti, olen niille myös hieman allerginen tai yliherkkä. Suomessakin hyttystenpistot ovat ihollani valtavat ja kutisevat, mutta Thaimaassa ötökänpistot menivät aivan kyllä omiin sfääreihinsä, sillä yksi pisto saattoi ihollani turvota kämmenen kokoiseksi, helottavan punaiseksi läikäksi ja kutina oli aivan sietämätön. Niinpä sen lisäksi, että painelin apteekkarin pakeille ostamaan hyttysmyrkkyä, tarvitsin myös helpotusta kutiseviin hyönteistenpistoihin. Kun näytin apteekkarille jalkani, joissa loisti useampia ötökänpuremia, apteekkarin ilme oli niin näkemisen arvoinen, että meinasin purskahtaa nauruun. Hämmentyneenä apteekkari kysyi paukamistani ensimmäisenä, että mitä nuo ovat. Kun selitin, että ne ovat paikallisten ötököiden puremia ja että olen niille ilmeisesti hieman yliherkkä, kipitti apteekkari nopeasti kassapöytänsä luokse ja otti tiskin alta putelin, jonka antoi minulle. Hän kertoi, että se on vahvinta rasvaa, mitä hänellä on ja sen pitäisi auttaa ja helpottaa. Putelille tuli hintaa noin 10 euron verran. Tuo rasva oli hyttysmyrkyn lisäksi lomani pelastus, sillä kutina hälveni saman tien, kun levitin rasvaa puremiin. Siispä kaikki ötökkämagneetit ja ötökänpuremille allergiset ja yliherkät; ei kannata jäädä kärvistelemään tuon ongelman kanssa, sillä paikallisista apteekeista saa apua tähän vaivaan!

IMG_2751

IMG_2753

Varovasti apinoiden kanssa

 

Apinat ovat sympaattisia ja ihanan näköisiä, mutta niiden kanssa kannattaa toimia fiksusti. Ao Nangissa ja sen lähirannoilla sekä saarilla ainakin aika suurella todennäköisyydellä näet apinoita ja kohtaat niitä nenätysten. Apinat ovat tottuneet ihmisiin ja tulevat hyvinkin liki, mutta silti niiden kanssa kannattaa olla varovainen. Apinoita ei kannata ahdistella ja ärsyttää niin, että ne vihastuvat tai joutuvat puolustuskannalle. Kameran kanssa ei siis kannata yrittää päästä liian lähelle, vaan hyödynnä kameran tarkennusominaisuuksia, eikä apinaa missään nimessä pidä yrittää koskettaa. Eräs paikallinen opas tiesi kertoa, että muutama päivä sitten pientä poikaa oli purrut raivostunut apina ja tuon pureman seurauksena poika joutuu käydä seuraavan kuukauden aikana ottamassa lääkärissä seitsemän eri pistosta apinan levittämiä sairauksia vastaan. Toinen paikallinen opas puolestaan osasi kertoa, että lääkärihoito hieman apinan puremasta riippuen maksaa vähintään 5000 bahtia (noin 130 euroa) eli ihan ilmaistakaan hommaa pureman hoito ei ole. Joka tapauksessa loma ainakin on täysin pilalla, jos joutuu apinan hyökkäyksen kohteeksi. Meiltä Poda-saarella apina varasti täysin yllättäen kädessäni olleen roskapussin, johon olimme keränneet perheemme sen päivän roskat. Apina levitteli roskat ylpeänä saaliistaan pitkin hiekkarantaa muiden turistien nauraessa hassua tapahtumaa ympärillämme. Kun apina totesi, ettei roskista löytynytkään mitään syötävää, hylkäsi se roskat ja saimme kerätä ne rannalta uudelleen pussiin mukaamme. Mieleeni ei tullut todellakaan tapella apinaa vastaan, vaan ihan suosiolla annoin hänen viedä roskamme. Apinoiden uteliaisuudesta johtuen kannattaakin miettiä, mitä kädessään kuljettaa, sillä mukana irtonaisena keikkuvat kamerat ja puhelimet lähtevät apinoiden matkaan yllättävän nopeasti. Myöskään rannalle ei kannata jättää irtonaisia tavaroita pyyhkeen päälle siksi aikaa, kun käy itse uimassa, sillä apinat käyvät tutkimassa auringonpalvojien spotit ruuan ja veden toivossa. Laita siis kaikki pikkutavarat suljettuun rantakassiin tai reppuun piiloon.

IMG_2560

 

Hintavertailu kannattaa

 

Thaimaassa pääsääntöisesti ihmiset ovat hymyileväisiä ja ystävällisiä. Joukkoon mahtuu kuitenkin niitäkin, joilla homma on noussut jo hieman hattuun. Lari sekä veljeni katsoivat rantakojuista uusia lippiksiä itselleen ja kyselivät hintoja. Viereisessä kojussa lippiksen hinnaksi sanottiin 500 bahtia (noin 13 euroa), kun seuraavan kojun myyjä puolestaan sanoi omien täsmälleen samanlaisten lakkiensa hinnaksi yli 1000 bahtia (26 euroa). Lari naurahti hinnan kuultuaan epäuskoisena ja totesi ihan ystävälliseen sävyyn edellisen myyjän myyvän lippiksiä 500 bahtin hintaan, mutta sen sijaan että tämä nuori myyjämies olisi perustellut oman kalliimman hinnan vaikkapa paremmalla laadulla, totesikin hän hyvin ylimielisesti, että hän katsos tekee kauppaa vain rikkaiden kanssa eikä myy köyhille. Olimme köyhiä tai emme niin voin kertoa, että ostimme lippikset toisesta kojusta, samoin sandaalit, joille oli tarvetta parillekin uudelle parille. Maksoimme parista uusia lippiksiä lopulta 600 bahtia eli yhdelle lippikselle tuli hintaa noin 8 euroa.

IMG_2767

Mitä kannattaa shoppailla

 

Ao Nangista voi shoppailla vaikka mitä. Suurin osa kojuista on hyvinkin lähelle toistensa kopioita rantakadun varrella. Niistä voi ostaa suhteellisen edulliseen hintaan sekä miesten että naisten rantavaatteita, bikineitä, hellehattuja, lippiksiä, sandaaleita, lastenvaatteita, reppuja, kasseja, laukkuja, lompakoita, koruja, rantaleluja, matkamuistoja ja snorklaustarvikkeita. Laatu on myös halvan hinnan mukainen, joten ihan mitään elinikäisiä kumppaneita näistä kojuista ostetuista tuotteista ei kannata odottaa. Rantakojujen aurinkolasit kestävät käyttöä ehkä päivän, ehkä viikon tai hyvällä tuurilla pidempäänkin. Larin ostamat noin viiden euron arvoiset lasit napsahtivat sangasta poikki ihan vain lasien nököttäessä nenällä ilman, että lasit saivat edes mitään kolhaisua osakseen. Optikkoliikkeistä sen sijaan voi ostaa sitten ihan viimeisen päälle aidot merkkilasit tunnetuilta brändeiltä, mutta nuo eivät todellakaan Thaimaassa ole halpoja, vaan aidot merkkituotteet voivat olla jopa kalliimpia kuin Suomessa. Parin optikkoliikkeen ikkunasta tutkailin aurinkolasien hintoja ja ne liikkuivat 3500-11 000 bahtin hintaluokassa (lähes sadasta eurosta aina noin 300 euroon asti). Ao Nangista löytyy myös Supermieskauppa, josta voi ostaa Supermieslogolla koristeltuja vaatteita ja tuossa ihan oikeassa vaateliikkeessä hinnatkin on merkitty tuotteisiin valmiiksi, toisin kuin katukojuissa, ja ostoksistaan saa kuitinkin. Tällaisiin liikkeisiin tinkaaminen ei siis kuulu, vaikka katukojuissa ehdottomasti kannattaakin tingata, sillä hinnasta lähtee helposti satanen tai pari lähes aina pois. Supermiesputiikista me ostimme Alisalle uuden uimapuvun, sillä reissumme aikana Alisan pitkälahkeinen ja –hihainen uv-uimapuku kului aivan käyttökelvottomaksi ja puku käytettiinkin niin puhki, että pepustakin alkoi jo iho kuultamaan kankaan läpi. Uv-puku jäi siis matkamme päätteeksi paikalliseen roskikseen palveltuaan upeasti viime kesänä pari kuukautta Kroatiassa ja nyt parin viikon matkamme Thaimaassa ja tilalle ostettiin Supermieskaupasta Alisalle uusi, aivan ihana Ihmenainen-uikkari, jolle hintaa kertyi 1200 bahtia eli reilut 30 euroa. Mitä shoppailuun tulee, niin Thaimaassa kannattaa käyttää hyödykseen ehdottomasti räätäleiden osaamista ja edullisia hintoja, jos Suomen hintatasoon verrataan. Mittatilauspuvun, kauluspaidat tai naisille jakut ja leningit teettää vain murto-osalla siitä hinnasta, mitä Suomessa räätälille joutuisi pulittamaan. Me hankimme Larille upean, uuden puvun ja tuosta puvusta on tulossa kuvineen ja vinkkeineen ihan oma postauksensa, sillä räätäliä valitessa kannattaa todella olla tarkkana, jotta rahoilleen saa vastinetta eikä tule huijatuksi, sillä tuossakin asiassa piilee se vaara.

IMG_2786

 

Käy hieronnassa

 

Hierontapaikkoja on kymmeniä ellei jopa satoja Ao Nangissa rantakadun ja ostoskadun varrella ja niiden hinnat eivät todellakaan päätä huimaa. Hierontakokemuksestamme voit lukea edellisestä postauksestani, jossa kerroin treffeistämme Thaimaan auringon alla.

IMG_2766

 

Hyppää pitkähäntäveneen kyytiin

 

Ao Nang on nopeasti nähty, mutta pitkähäntäveneillä pääset edullisesti, helposti ja nopeasti tutkimaan lähibiitsit ja –saaret, missä riittää tutkittavaa ja nähtävää valtavan paljon. Myös parhaat rannat löytyvät venematkan päästä eikä Ao Nangin rantaan todellakaan kannata tyytyä koko loman ajaksi. Rannoista ja saarista, joilla me kävimme, on luvassa juttua blogiin vielä omissa postauksissaan, joten tätä aihetta en tässä vielä sen tarkemmin käy lävitse. Matkalaukkuun kannattaa pakata snorklaussetti mukaan, sillä vaikka et olisi aikeissa ottaa osaa millekään snorklausretkelle, löytyy myös monilta rannoilta vedenpinnan alapuolelta paljon mielenkiintoista nähtävää. Pienten lasten kanssa matkatessa pakkaa mukaan myös pelastusliivit lapsille. Pitkähäntäveneissä ja pikaveneissä pelastusliivit löytyy aikuisille ja S-kokoiset liivit menevät myös kouluikäisille lapsille, mutta pikkulasten pelastusliivejä saatavilla ei ole lainkaan.

IMG-20180216-WA0045[1]

DSC_1923[2]

Näillä vinkeillä me teimme lomastamme ikimuistoisen ja nautittavan, mutta kotiin palasimmekin sitten aika rähjääntyneinä. Reissussa rähjääntyy ja se sanonta meidän kohdallamme pitää paikkansa viimeisen päälle! Juuri ennen kotiinpaluuta ainoa siihen asti täysin terveenä säilynyt matkalainen eli veljeni sairastui kuumeflunssaan ja joutui lähtemään kotimatkalle buranan voimin. Vain pari tuntia lentokoneen nousun jälkeen Lari sairastui todella rajuun vatsatautiin ja loput kahdeksan tuntia lennosta hän viettikin lentokoneen vessassa, joka varattiin lentoemojen toimesta yksinoikeudella Larille ja toiselle koneessa olleelle vatsatautipotilaalle ja nämä kaksi juoksivat vessaan vuoron perään. Välillä Lari makaili lentokoneen takaosassa, kun istuminen tuntui ylivoimaisen raskaalta ponnistukselta. Larin vatsatauti oli niin raju, että lentoemännät olisivat halunneet soittaa lääkärin meitä vastaan kentälle tarkistamaan Larin voinnin. Epäilimme lentoemojen kanssa, että näinköhän Lari on siinä kunnossa, että jaksaa kävellä edes koneesta passin tarkastuksen ja matkatavara-arvonnan kautta autollemme ilman, että hänen voimat ehtyvät matkalla ja hän pökertyy jo lentokentän käytäville. Lari kuitenkin oli sinnikäs ja päätti jaksaa Jyväskylään asti eikä lääkäriä soitettu lentokentälle. Seuraavana aamuna menimmekin suorinta tietä lääkäriin ja nesteytyksen kautta Larin olo alkoi pikku hiljaa kohentua. Seuraavana sängyn pohjalle kaatui Alisa, kun hänelle nousi kuume vielä tuona samana päivänä. Edessä oli uusi lääkärireissu Alisan kanssa ja lopputuloksena uusi antibioottikuuri korvatulehdukseen. Kotiinpaluut eivät siis selvästikään ole meidän perheen juttu ja ilmeisesti näin universumi koittaa viestittää meille, että perheemme paikka on aurinkoisemmilla leveysasteilla, joten on turha pyrkiä takaisin tänne pakkaseen. Kroatiasta palaillessamme viimeisenä matkapäivänähän minä sairastuin rajuun vatsatautiin, mutta tällä kertaa meikäläinen on se porukan ainoa terve yksilö; mitä nyt olen ollut syväjäädytettynä siitä saakka, kun Helsinki-Vantaan lentokentällä astuin lentokoneesta ulos ja vastassa oli Thaimaan aurinkoisen sään sijaan tämä luihin ja ytimiin pureutuva kylmyys.

IMG_2749

IMG_2688

 

3 vastausta artikkeliin “Vinkit Thaimaan matkailuun”

 1. […] sänkyyn oma futon ja luonnonmateriaaleja päästä varpaisiin – nukkuuko lapsesi muovissa? 8. Vinkit Thaimaan matkailuun 9. Kustomoitu puku Thaimaasta 10. Lapsen ensimmäiset teemasynttärit: 2-vuotiaan […]

  Tykkää

 2. Todella hyvä kirjoitus! Paras mihin olen tähän mennessä törmännyt. Todella informatiivinen ja rehellinen. Harkitsemme ensimmäistä kertaa aasiaan (juuri thaimaa) matkustamista ja itseäni hieman jännittää, koska vatsani on sueprherkkä jo suomessakin… Nyt hyppäänkin lukemaan loput thaimaakirjoitukset! 😀

  Tykkää

  1. Moikka! Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että viihdyt tekstien parissa. Minä myös olen herkkävatsainen ja maitohappobakteerit ja käsidesit ovat aina reissussa ahkerassa käytössä. Krabista tykkäsimme kyllä paljon ja muutenkin Thaimaa oli positiivinen kokemus. Ehdottomasti meidän poppoo suuntaa sinne uudestaankin joskus. 🙂 Aurinkoista kesää sinulle!

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s