Superihanat browniet ja mansikkakastike

IMG_3147

Mitä pääsiäispöytään jälkiruuaksi? Tässä yksi superhelppo jälkkärivinkki, josta paremmaksi on vaikea pistää, sillä melkeinpä parasta, mitä tummasta suklaasta voi valmistaa, ovat browniet; ne tiiviit, tahmaiset, täyteläiset ja täynnä makua olevat jälkkäriherkut, jotka kaiken lisäksi ovat niin helpot valmistaa, ettei onnistumistakaan tarvitse stressata. Onnistuu takuulla, kun vain muutamasta pikku yksityiskohdasta pitää huolen. Tällä reseptillä loihdit jälkkärin, josta voisit maksaa ravintolassakin ja kaiken lisäksi tämä suklaaherkku on laktoositon!

IMG_3137

Browniet voi valmistaa voista, margariinista tai öljystä. Minä käytin reseptiin blogini tuoreen yhteistyökumppanin Alavuden öljynpuristamon ihanaa kylmäpuristettua rypsiöljyä, jota saimme matkaan vieraillessani Alavudella öljynpuristamon tiloissa vanhassa osuusmeijerissä, jossa sijaitsee myös öljynpuristamon tehtaanmyymälänäkin toimiva Vietävän hyvää –herkkumyymälä. Noihin rypsiöljyihin ja ylipäätään rasvoihin palaan vielä myöhemmin blogissani ihan omassa postauksessaan, mutta nyt keskitytään siihen, miten syntisen hyvää herkkua noilla öljyillä voikaan saada aikaiseksi!

IMG_3138

Täydelliset browniet (laktoosittomat)

 

 • 300g Brunbergin tummaa suklaata, kaakaota 53% / laktoositon (en tiedä valmistavatko muutkin laktoositonta tummaa suklaata, mutta tämä on ainoa, johon itse olen törmännyt)
 • 2dl Alavuden öljynpuristamon kylmäpuristettua rypsiöljyä
 • 2dl sokeria
 • 2dl fariinisokeria
 • 1tl vaniljasokeria
 • 4 kananmunaa
 • 3dl vehnäjauhoja
 • 3rkl aitoa kaakaojauhetta
 • 1tl suolaa

 

IMG_3142

Pilko kulhoon suklaa ja mittaa sekaan öljy. Sulata suklaa vesihauteessa, mutta varo polttamasta suklaata. Vettä alla olevassa kattilassa kannattaa olla vain sen verran ettei se kosketa päällä olevan suklaakulhon pohjaa ja vettä ei kannata keittää kovimmalla teholla, vaan levyn pienemmät tehot riittävät oikein hyvin. Sekoittele suklaata nuolijalla. Kun suklaa on kokonaan sulanut, sammuta liesi ja lisää sekaan sokerit ja sekoittele niitä suklaa-öljyseokseen nuolijalla, kunnes sokeri on liuennut sekaan. Nosta suklaakulho vesihauteen ja lieden päältä ja anna jäähtyä hetki. Samalla voit mitata toiseen kulhoon jauhot, kaakaojauheen ja suolan ja sekoitella ne keskenään sekaisin. Kun suklaaseos on hieman jäähtynyt, ota esille kananmunat. Lisää ensin sekaan pari kananmunaa ja sekoita nyt reippaasti, jotta kananmunat eivät kypsy suklaan sekaan munakokkeliksi, vaan sekoittuvat tasaisesti. Lisää loput kaksi kananmunaa yksitellen, edelleen sekoittaen nuolijalla kunnolla. Sitten lisää sekaan jauhot ja sekoita ne mahdollisimmat vähin ja kevyin liikkein nuolijalla taikinan sekaan niin, että ne ovat juuri ja juuri sekoittuneet suklaamassaan. Tässä vaiheessa älä sekoita taikinaa yhtään enempää kuin on tarve, jotta taikinasta syntyy valmiina tiivistä ja tahmeaa brownieta eikä ilmavaa ja kakkumaista. Kaada taikina rypsiöljyllä voideltuun keraamiseen tai lasiseen vuokaan ja tasoita pinta. Meidän käyttämämme pyöreä, korkeareunainen, keraaminen piirakkavuoka oli halkaisijaltaan 24cm. Paista brownieta 175 asteessa uunin keskitasossa noin puoli tuntia. Brownie saakin jäädä keskeltä vielä hieman raa’aksi, jotta se pysyy kosteana ja mehevänä. Paiston jälkeen anna brownien jäähtyä ja asettua kunnolla ennen tarjoilua. Tästä ohjeesta tulee isot annospalat kymmenelle herkkusuulle ja pienemmät jälkkäripalat esimerkiksi tuhdin pääsiäispäivällisen päätteeksi jopa 16:lle henkilölle. Tarjoa brownie vaniljajäätelön ja mansikkakastikkeen kera. Vinkki! Brownieen voisi hyvin kokeilla myös erilaisia makuöljyjä. Miten sopisi sitruunalla tai vaniljalla maustettu rypsiöljy antamaan makuun vielä uusia lisävivahteita?

IMG_3145

Itsetehty mansikkakastike

 

 • noin 3 dl mansikoita tai mansikkasosetta pakkasesta
 • 1/4dl vettä
 • 2rkl sokeria
 • 1tl vaniljasokeria

 

Pakastemansikoita ja mansikkasosetta ei tosiaankaan tätä varten tarvitse mitata. Mansikat eivät siitä möksähdä, että onko niitä kastikkeessa vähän enemmän tai vähän vähemmän kuin mitä ohje sanoo. Marjat tai marjasose saa olla jäistä, kun alat tekemään kastiketta. Kunhan saat marjat irti pakasterasiasta, niin se riittää. Laita arviolta siis noin kolmisen desiä mansikoita tai mansikkasosetta pieneen kattilaan ja 1/4dl vettä. Anna marjojen sulaa liedellä miedolla lämmöllä. Kastiketta ei ole tarkoitus keittää, jotta vitamiinit säilyvät mukana mahdollisimman hyvin. Kun mansikat alkavat olla sulaneita, maista onko mansikoihin jo ennen pakastamista lisätty reilusti sokeria ja lisää sokeria sen verran kuin tarve vaatii. Meidän mansikoissamme sokeria oli entuudestaan varsin maltillisesti, joten kaksi ruokalusikallista sokeria oli paikallaan. Anna seoksen juuri ja juuri pulpahtaa, jotta mansikat ovat varmasti sulaneet ja sokeri liuennut nesteeseen. Nosta seos liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi. Tarjoa brownien ja vaniljajäätelön kera.

IMG_3146

Maistuvaa pääsiäistä ihanaiset!

3 vastausta artikkeliin “Superihanat browniet ja mansikkakastike”

 1. […] brownieita ja mansikkakastiketta, joiden ohjeen löydätkin blogistani aiemmasta postauksesta täältä. Niinpä Alisa vetäisi uuden uutukaisen leipurinhattunsa ja essunsa päälleen viime viikonloppuna […]

  Tykkää

 2. […] Superihanat browniet ja mansikkakastike […]

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s