Mitä pääsiäisenä syötäisiin? Karitsanviulua, olutperunoita ja kurkkuraitaa

IMG_3158

Meidän pääsiäispöytään valikoitui perinteisesti karitsaa ja tällä kertaa ruoan innoittajana toimi itseasiassa perinteinen naudan lihasta valmistettu merimiespihvi, jonka reseptin löydät myös blogistani täältä. Tuon perinneruuan makujen ympärille aloimme kehittelemään pääsiäispöydän herkkuja, vaikka lopputulos onkin kaukana merimiespihvistä, sillä lihamestarilta kaupan lihatiskiltä paperikääreissä mukaamme lähti 900 gramman pieni karitsanviulu. Ruuaksi valmistui makunystyrät sijoiltaan nyrjäyttävän herkullista karitsanviulua timjamilla ja valkosipulilla maustettuna. Karitsanviulu kypsyi uunissa olutperunoiden päällä ja lisäksi näiden herkkujen kanssa tarjottiin reilusti yrteillä ryyditettyä kurkkuraitaa sekä Kotitilan-mustaherukkahilloketta. Tässäpä siis reseptit näihin herkkuihin, jotka ovat täynnä upeita, runsaita makuja suomalaisilta tiloilta ja ruoantuottajilta.

IMG_3152

Karitsanviulua olutperunoilla

 

 • Karitsanviulu (valikoi koko ruokailijamäärän mukaan; 900 gramman luullinen karitsanviulu riittää 3-4:lle ruokailijalle)
 • ½ ruukullista tuoretta timjamia
 • 6 valkosipulinkynttä
 • ½ sitruunan mehu
 • 2tl merisuolaa

 

Olutperunat

 • 12 kpl keskikokoista kiinteää perunaa
 • 2 keskikokoista sipulia
 • suolaa
 • mustapippuria
 • 3dl tummaa olutta
 • 4dl vahvaa lihalientä (esim. neljässä desissä vettä 2 lihaliemikuutiota tai 8tl Vietävän hyvään lihaliemijauhetta)

 

Poista karitsanviulusta kalvot ja ylimääräiset rasvat. Rasvaa saa myös hieman jäädä lihaan, sillä se mehevöittää lihaa kypsennysvaiheessa. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet ja tee lihaan puukon kärjellä pistoviiltoja ympäri karitsanviulua ja upota puolikkaat valkosipulinkynnet lihan sisään. Silppua tuoretta timjamia, purista pieneen kulhoon timjamin sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja kaksi teelusikallista merisuolaa. Sekoita timjami-sitruunanmehu-suolaseos ja hiero mausteseos lihan pintaan molemmin puolin. Kääri karitsanviulu kelmuun ja jätä huoneenlämpöön pöydälle maustumaan 2-3 tunniksi.

IMG_3149

Kuori perunat ja sipulit ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Valmista lihaliemi kattilassa. Lado suureen uunipataan perunoita ja sipulia kerroksiksi ja ripsauta kunkin kerroksen väliin aina hieman suolaa ja rouhittua mustapippuria. Kun kaikki perunat ja sipulit on padassa, kaada päälle olut ja lihaliemi. Paista perunoita ilman kantta 175 asteisessa uunissa ainakin tunnin verran. Voivat perunat olla uunissa 1,5 tuntiakin.

 

Ota karitsanviulu kelmukääreestä esille ja laita lihan paksuimpaan kohtaan paistomittari, niin ettei se kosketa luuta. Ota perunapata uunista ja nosta karitsanviulu perunoiden päälle ja laita takaisin uuniin paistumaan edelleen ilman kantta. Paista, kunnes karitsan sisälämpötila on 65 astetta; tällöin liha ei kerkeä aivan läpikypsäksi asti, mutta pidemmän kypsytyksen vaativa karitsanviulu kerkeää paistumaan kuitenkin ihanan meheväksi. Kun paistomittari ilmoittaa lihan olevan valmis, nosta pata uunista ja nosta karitsanviulu foliokääreeseen vetäytymään noin 15 minuutiksi. Anna myös perunoiden hieman vetäytyä ennen tarjoilua. Tarjoa mustaherukkahillokkeen sekä kurkkuraidan kanssa.

IMG_3154

Kurkkuraita

 

 • ½ isosta kurkusta
 • 200g maustamatonta turkkilaista jugurttia
 • 10 tuoretta, isoa mintun lehteä
 • reilu tukko tuoretta korianteria
 • 1tl suolaa
 • ripaus mustapippuria

 

Leikkaa kurkku pitkittäin neljään osaan ja leikkaa kurkun siemenosa keskeltä pois. Kuutioi kurkku ja laita kuutiot kulhoon. Lisää sekaan suola ja sekoita. Silppua minttu ja korianteri ja lisää kurkun joukkoon. Ripsauta sekaan hieman myös mustapippuria ja lisää jugurtti. Sekoita ja tarjoa karitsan ja olutperunoiden kanssa.

IMG_3156

Hyvää ruokahalua ja ihanaa pääsiäistä!

IMG_3160

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s