Kasvisminestrone

IMG_3775

Minestrone on tuhti pastakeitto, jossa monesti on kinkkua tai vaikkapa pekonia tuomassa keittoon ruokaisuutta. Meillä minestrone mielletään kuitenkin vahvasti kasvisruuaksi ja siksi meidän minestronessa maistuvatkin pavut ja yrtit sekä runsas tomaattinen liemi. Ensimmäisen minestronekeittoni muistan syöneeni noin kymmenen vanhana Italiassa Gardajärvellä, jossa alkupalaksi ravintolassa sain eteeni minestronekeiton tyyppisen papukeiton. Keitto oli taivaallisen hyvää ja voin maistaa sen sopivan suolaisen liemen suussani edelleen. Tuon keiton pohjalta mieleeni on ehkä juurtunutkin vahva mielikuva siitä, ettei minestronekeittoon kuulu liha. Edellisessä postauksessa kerroinkin, että mielessä ovat jatkuvasti enenevissä määrin pyörineet kestävää kehitystä mukailevat teemat ja myös keittiössä ekologiset valinnat ovat nostaneet päätään. Aiemmin meillä on pyritty pitämään yksi kasvisruokapäivä viikossa. Välillä tuosta tavoitteesta on lipsuttu pahasti, mutta toisinaan kasvisruokaa on syöty useampanakin päivänä viikossa. Keskimääräisesti olemme siis olleet ainakin lähellä onnistumista tavoitteemme kanssa.

 

Viime aikoina kasvisruokapäivän lisäksi olen myös halunnut lisätä ruokavaliossamme kalan ja lintujen osuutta ja vähentää punaisen tehotuotetun lihan määrää. Osin terveyssyistä, osin siksi, että se perusjauheliha jo hieman kyllästyttääkin ja osin myös siksi, että hiljattain tekemäni elämäntapatesti ja sen perusteella laskettu hiilijalanjälkeni kertoi, että petrattavaa meillä olisi nimenomaan ruokavaliossa kuin myös lentotunneissa. En ole niitä ihmisiä, jotka kannattavat ääriajattelua. En halua valita joko tai. Mielestäni kultainen keskitie on se, mitä jokaisen meistä tulisi vähintäänkin tavoitella. Ei tarvitse olla ehdoton, ei tarvitse luopua kaikesta mitä rakastaa, mutta sen sijaan siihen rinnalle voi tuoda maapallomme näkökulmasta ajateltuna niitä parempia vaihtoehtoja ja kestävämpiä valintoja ja pyrkiä jonkinasteiseen tasapainoon. Siksi meillä on alettu tutustumaan myös eri kasviproteiinien lähteisiin.

 

Mitä kasviproteiinin hyödyntämiseen ruokavaliossa tulee, olen tällä saralla edelleen noviisi ja noviisinakin vielä lapsen kengissä, joten tietoa aiheesta minulta löytyy verrattain vähän, mutta kokeilunhalua ja mielenkiintoa sitäkin enemmän. Kasvisruuan ongelma on monesti ollut se, ettei se täytä tai sitten se ei pidä nälkää seuraavaan ateriaan asti. Meillä kasvisruoka on siis monesti ajanut kohti napostelun kierrettä. Ruokavalio toki sen vielä kestää, jos kasvisruokapäiviä on yksi viikossa, mutta jos kasvisruuan määrää haluaa kasvattaa, olisi ruuan maittavuuden lisäksi myös pidettävä nälkä loitolla, sillä muuten homma tyssää lyhyeen kyllä samantien kuin kananlento. Ketä kiinnostaa elää kasvisruualla, jos se tarkoittaa nälässä kärvistelyä? Ei varmasti ketään. Niinpä meilläkin on alettu kiinnittää huomiota siihen, että kasvisruokamme sisältäisi myös sitä kaivattua kasviproteiinia. Minestronekeitosta täyttävää ja nälkää loitolla pitävää tekee pasta ja pavut, joten tämä keitto ei todellakaan ole mitään höttöä, joka tuntuu katoavan vatsasta yhdellä röyhtäisyllä. Halutessaan pastaksikin voi valita proteiinipitoisen pastan. Pavut eri muodoissaan meillä ovat tulleet jäädäkseen ja hyvä niin, sillä papusistahan saa vaikka mitä herkullista ruokaa. Papureseptejä blogiin on tulossa lisääkin. Mutta nyt enemmittä löpinöittä sen reseptin kimppuun.

IMG_3779

Kasvisminestrone

 

 • 1 sipuli
 • 1 kevätsipuli varsineen
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 2 porkkanaa
 • 1 palsternakka
 • 2 varsiselleriä varsineen
 • 1 prk kidneypapuja suolaliemessä
 • 1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
 • 1 litra kasvislientä
 • 1 prk (500g) paseerattua tomaattia
 • 2 dl pastaa (esim farfalle rusettipastaa)
 • 1 laakerinlehti
 • 2 tl suolaa
 • 1 tl mustapippuria rouheena
 • noin 1 dl silputtua, tuoretta basilikaa
 • 1 nippu silputtua, tuoretta persiljaa

 

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja silppua ne sekä kevätsipuli pieneksi. Kuori porkkana ja palsternakka ja kuutio ne pieneksi ja pilko myös varsisellerit. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää kattilaan myös porkkanat, palsternakat ja varsisellerit ja kuullota vielä hetki. Lisää kasvisliemi, paseerattu tomaatti, laakerinlehti ja mustapippuri. Kiehauttele 5-10 minuuttia. Lisää sekaan kidneypavut, jotka on ensin huuhdeltu huolellisesti lävikössä juoksevan veden alla. Lisää myös valkoiset pavut tomaattiliemessä ja pasta. Keitä vielä noin 5 minuuttia, lisää sekaan hienonnetut yrtit ja mausta suolalla. Tarkista maku ja tarjoile. Keitto maistuu todella hyvin myös seuraavana päivänä töissä mikrossa lämmitettynä lounaseväänä.

IMG_3778

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s