Unelmista rakennuslupaan

Unelmista rakennuslupaan, mitä siinä välissä tapahtuu? Omakotitalon rakentaminen lähtee unelmasta, jossa haaveena on saada itselle ja/tai perheelle unelmien talo, johon voisi asettua kodiksi. Monella haaveet jäävät haaveiksi eivätkä ne koskaan toteudu ja väitän, että yksi syy siihen monen kohdalla on se, että rakentaminen näyttäytyy isona mustana mörkönä, josta ei oikein osaa hahmottaa, mitä kaikkea rakennusprojekti pitää sisällään eikä riskejä osaa suhteuttaa minkäänlaisiin järkeviin mittoihin. Voi tulla pakokauhu koko rakennusprojektin suhteen jo ennen kuin on ottanut ensimmäistäkään askelta ja mielen sopukoihin hiipii ajatus, että entä jos tämä vie meidät konkurssiin tai entä jos meistä ei olekaan tähän tai entä jos en osaa viedä projektia maaliin niinkuin pitäisi. Mistä voi tietää, mitä kaikkea minun täytyy osata tehdä, hoitaa ja ottaa huomioon ja missä vaiheessa mikäkin asia hoidetaan kuntoon? Ajattelin kerätä blogiin kaikki vinkit talonrakentamista ajatellen, kun itse olemme nyt tämän hullunmyllyn keskellä.

 

Myös meidän tarinamme on juuri sellainen, että aivan yhtä hyvin olisimme voineet painaa jarrua ja vetäytyä koko projektista jääden odottamaan, että asuntomarkkinoille ilmestyisi myyntiin sellainen talo, jonka voisimme valmiina ostaa, sillä veimme loppumetreille saakka rinnakkain eteen päin molempia vaihtoehtoja; joko ostamme talon tai rakennutamme sen. Me itse asiassa olimme ostamassa taloa ja teimme jo tarjouksenkin ennen kuin lopulta kuitenkin päätimme rakennuttaa talon itse. Meidän onnemme oli, että nuo asuntokaupat kaatuivat myyjän ehkä vähän turhankin hätäiseen ratkaisuun tyrmätä kaupan ehdot. Kun talokauppa oli kaatunut eikä myytävien talojen joukosta toivomaltamme alueelta löytynyt enempää meitä kiinnostavia taloja, päätimme rakentaa unelmatalomme itse. Ja sillä tiellä tässä ollaan.

 

Toukokuisena, aurinkoisena ja paahteisen lämpimänä iltana istuin ystäviemme vastaostetun rintamamiestalon kesäkeittiössä kädessäni viinilasi, jossa poreili ihanan oranssinen Aperol Spritz. Olimme viettämässä lapsivapaata iltaa ystäviemme kanssa ja lapsi oli jätetty yökylään ensimmäistä kertaa. Itsellä omakotitalokuume oli valtava ja ystävämme olivat juuri toteuttaneet oman unelmansa ja ostaneet söpön rintamamiestalon, joka oli juuri heidän näköisensä. Aivan kuin talo olisi ollut se puuttuva palanen, joka täydensi heidän ihanan idyllisen perhe-elämänsä. Viinilasissani luki ”Epäröinnin kynnyksellä kysy kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä, -Tommy Tabermann”. Sillä hetkellä oikeastaan tiesin, että minäkin toteutan oman haaveeni omakotitalosta; aika olisi kypsä nyt. Ja sen jälkeen olemme todella tehneet töitä unelmamme saavuttamiseksi. Nyt yhdeksän kuukautta tuon hetken jälkeen meillä on juhlan hetki. Rakennuslupa on myönnetty ja tontillamme alkaa nyt tapahtua toden teolla. Tässä kohtaa ajattelinkin ynnätä yhteen sitä, mitä tässä yhdeksän kuukauden aikana on tapahtunut. Miten olemme selvittäneet tiemme unelmoinnin ja kipunoivan haaveilun hetkestä siihen pisteeseen, että lupapäätöksessämme lukee: ”Myönnetty”.

DSC_2245[1]

Budjetti ja rahoitus

 

Kaikki alkaa siitä, että on selviteltävä, mitä oman unelman toteuttaminen tulisi maksamaan ja onko se realistisesti ajateltuna mahdollista toteuttaa. Edessä on siis budjetin raakaversion teko ja sen jälkeen lainaneuvottelut. Lainaneuvotteluista kirjoitinkin oman postauksensa tovi sitten ja löydät sen tämän linkin takaa. Me aloitimme sillä, että selasimme netissä läpi kymmenien talofirmojen tarjoomaa ja kiinnitimme ennen kaikkea tässä vaiheessa huomiomme vielä niihin vaihtoehtoihin, joilla on netissä muuttovalmiiden talopakettien hinnat näkyvillä. Mietimme minkä kokoisen ja näköisen talon haluaisimme, mikä olisi mahdollisesti talon lämmitysmuoto ja mitkä seikat talossamme olisivat erityisen tärkeitä meille, jotta se tuntuisi omalta ja meille tehdyltä. Tämän perusteella kahlasimme läpi netistä löytyviä pohjapiirrustuksia ja haimme talomme kokoa ja mallia kohdalleen. Tuolloin olimme itseasiassa vielä rakentamassa 1,5 kerroksista rintamamiestalon tyylistä taloa. Selasimme netistä myös tontteja ja kävimme katselemassakin vaihtoehtoja. Näin pääsimme kartalle siitä, mitä tonttimme mahdollisesti tulisi maksamaan. Kävimme sisustusvalmiiksi rakennetun talon taloesittelyssä, jossa pääsimme hieman näkemään, että olisiko meistä rakentamaan sisustusvalmis talopaketti itse loppuun, sillä sitäkin vaihtoehtoa olimme pallotelleet mielessämme. Taloesittelyn jälkeen selkeää kuitenkin oli, että meidän juttumme on suoraan muuttovalmiiksi rakennettu talo, sillä koimme, ettei moinen remonttiurakka oikein mahtuisi tähän ruuhkavuosiarkeen ja hukuttaisimme itsemme vain turhaan ylimääräiseen stressiin ja työkuorman alle. Taloesittelyssä myyjä myös valaisi meitä kaikista niistä kustannuksista, joita olisi hyvä laskea mukaan budjettiin. Teimme raakaversion budjetista, johon laskimme talopaketin ja tontin arvioidut hinnat ja sen lisäksi karkeat arviot muun muassa tonttiliittymistä (sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät), maatöistä, vastaavan rakennusmestarin, pääsuunnittelijan ja ulkopuolisen KVV-työnjohtajan palkkioista, rakennusluvan kustannuksista, talon ulkopuolisen maalauksen kustannuksista sekä pihatöihin uppoavista rahoista. Tulen jossakin kohtaa kirjoittamaan talobudjetin teosta ihan oman postauksensa, kunhan olemme omassa projektissamme niin pitkällä, että pystyn käymään läpi myös mahdollisia budjetin sudenkuoppia, joten en tässä käy kovinkaan perusteellisesti budjetin tekoa läpi. Kun raakaversio budjetistamme oli valmis, kävimme läpi lainaneuvottelut. Pyysimme lainaa, jonka määrän pystyimme budjettilaskelmamme avulla perustelemaan ja jonka kuukausierä oli omasta mielestämme suhteutettu omiin tuloihimme niin, että selviäisimme lainanlyhennyksistä myös, mikäli korot nousevatkin jonkin verran. Kun olimme saaneet lainalupauksen ja tiesimme, missä kustannusten rajoissa oma liikkumavaramme kulkee, oli aika siirtyä projektissa eteenpäin.

 

Kilpailutus ja tontti

 

Kun budjetti on selvillä, on lopullista lainanmyöntämistä varten tehtävä budjetti, jonka palkattu vastaava mestari on hyväksynyt ja katsonut toteutumiskelpoiseksi. Tässä kohtaa alkaa siis varmastikin projektin puuduttavin ja työläin vaihe; kilpailutus. Samalla pitäisi löytää tontti. Tontin etsimiseksi on ensin määriteltävä se tai ne asuinalue(et), johon talonsa haluaa rakentaa ja tuolta alueelta sen jälkeen on kahlattava läpi myynnissä olevat, omaan budjettiin sopivat tontit. Tontteja myyvät yksityiset myyjät, perikunnat, kiinteistönvälitysfirmat sekä kunta. Nämä kaikki kannattaa käydä läpi ja tontteja kannattaa mennä paikan päälle katsomaan, sillä paperilta ei voi nähdä, millainen tontti oikeasti on. Meillä kävi tonttimme kanssa niin, että olin katsonut tämän tontin tiedot ja myynti-ilmoituksen netistä ja todennut, että ei kiinnosta sitten pätkääkään ja samoille nurkille olimme menossa sitten katsomaan toisia myynnissä olevia tontteja, joista olin huomattavasti enemmän kiinnostunut. Sanoin kuitenkin matkalla Larille, että käydään nyt katsomassa se yksi ei-lupaava tonttikin, kun kerta näillä kulmilla olemme. Saapuessani tuolle tontille tiesin, että tämä se on. Tähän tulee meidän koti, mikäli me vain tämä tontti saadaan. Paperilla kaikin puolin huonolta vaikuttanut tontti osoittautuikin juuri siksi tontiksi, josta lopulta teimme kaupat. Mieleni muuttumiseen vaikutti asuinalue, jota netti-ilmoituksesta ei voinut nähdä. Tontin ympärillä oli uudehko, rauhallinen omakotitaloalue, jonka jokaisen talon pihassa oli lasten ulkoiluvälineitä, pyöriä ja leluja, joten tiesin, että ainakin tämä alue olisi omiaan lapsiperheelle. Alue oli sellainen, jossa ei ole kauttakulkuliikennettä lainkaan ja tontti sijaitsi lyhyen, päättyvän tien varrella. Aivan asuinalueen vieressä aukeaa kaunis näkymä Päijänteelle. Ihastuin päistikkää ja sydämeni pamppaili hieman nopeammalla tahdilla tätä tonttia ajatellessamme. Jätimme samantien tästä Jyväskylän kaupungin myymästä tontista hakemuksen, sillä hakuaikaa oli enää kaksi päivää jäljellä, ja vain muutaman päivän päästä saimme sähköpostiimme vastauksen, että tontti on myönnetty meille. Tontista tehtiin varaus vuodeksi ja kaupanteko jätettiin myöhempään hetkeen, kunnes rakentamissuunnitelmamme olisivat vahvistuneet. Mikäli myyjä olisi jokin muu kuin kunta, ei tällaista varauskäytäntöä varmastikaan olisi, vaan kaupat tehtäisiin tuota pikaa jo tässä vaiheessa, kun vain asia pankin kanssa on sovittu ellei sitten omaa rahaa löydy pankkitililtä sen verran, että voi sen turvin tehdä kaupat suoraan.

 

Samalla kilpailutimme lopullista budjettiamme varten kaikkea mahdollista. Selasimme netistä suosituksia vastaavista mestareista, varasimme aikoja talofirmoihin ja kilpailutimme maatyöurakoitsijoita. Tulen myös näistä kaikista jossakin kohtaa kirjoittamaan omat postauksensa, joten en käy niitä nyt turhan tarkkaan läpi. Lyhykäisyydessään sen verran sanon kuitenkin, että aivan jokaista netistä löytyvää mahdollista urakoitsijaa ja toimijaa ei kannata kilpailuttaa oman aikansa säästämiseksi, vaan oikeasti ne kiinnostavat ja potentiaaliset vaihtoehdot. Saimme tarjouskierroksellamme talomyyjiltä muun muassa suosituksia vastaavista mestareista ja maatyöurakoitsijoista, joiden kanssa he olivat aiemmin tehneet yhteistyötä ja olivat hyväksi todenneet ja näille myös laitoimme tarjouspyyntöä. Talotoimittajia kilpailutimme lopulta neljä eri firmaa, joista löytyi meille juuri passeli talopaketti, joka ei sitten ollutkaan 1,5 kerroksinen, kuten alunperin unelmoimme, vaan ihan yhteen kerrokseen suunniteltu ja juuri sellainen kuin toivoimme. Lopulta siis meillä oli varattuna tontti, jonka hinta ja siihen liittyvät kustannukset, kuten varausmaksu, lainhuudatus, varainsiirtovero, lohkomiskulut ja kaupanvahvistajan palkkio olivat tiedossa budjettiamme varten ja talotoimittajan kanssa teimme saadun tarjouksen perusteella ehdollisen kaupan, jossa talon kauppahintaan pystyttiin huomioimaan jo alustavasti varatun tontin asemakaavamääräykset, kuten esimerkiksi kattoprofiilimme oli vaihdettava vakiotoimitussisällöstä poikkeavaksi ja alun pitäen suunniteltu lämmitysmuoto, varaava takka + PILP, oli vaihdettava maalämpöön, sillä asemakaava ei sallinut suoraa sähkölämmitystä. Ehdoiksi talokauppaan kirjattiin tontti- ja rahoitusehdot. Päätimme vielä kilpailuttaa maalämmönkin ja saimme maalämmöstä kahdelta eri toimittajalta 2000 euroa halvemman tarjouksen, kuin mihin hintaan talotoimittajamme olisi maalämmön toimittanut, joten päädyimme vielä tiputtamaan talokaupasta pois maalämmön ja päätimme tilata maalämpöurakan ulkopuoliselta toimijalta. Lisäksi löysimme todella lupaavan vastaavan mestarin järkevään hintaan muutaman puhelinsoiton jälkeen ja myös yksi talomyyjistä suositteli tätä vastaavaa mestaria meille, sillä hän oli valvonut myös tämän talomyyjän oman talon rakentamista. Puhun vastaavasta mestarista, mutta sama henkilö toimii meillä tosiaan kaikissa rakennuttajan vastuulla olevissa rooleissa (vastaava rakennusmestari, pääsuunnittelija ja ulkopuolisen KVV:n työnjohtaja). Soitimme vielä läpi muunmuassa tonttiliittymiä varten Elenian ja Jyväskylän Energian myyntipalvelut ja selvitimme näiden liittymien todelliset kustannukset ja kävimme maalikaupoissa ihmettelemässä talomaaleja ja myyjän kanssa laskimme hinta-arvion talomme ulkomaalaukselle. Lisäksi budjettiin kirjattiin vielä pankin ilmoittamat kulut, jotka tulisivat lainantakauksesta ja lainan perustamisesta ja soitimme rakennusvalvontaan ja tarkastimme hinta-arvion rakennuslupaamme varten.

 

Pohjapiirustus sekä asemapiirros

 

Samalla, kun käynnissä on kilpailutus ja lopullisen tarkkaan lasketun budjetin teko, on myös mietittävä talon pohjapiirustusta sekä sijoittelua tontille. Pohjapiirustus selkeytyy tapaaminen tapaamiselta, kun talofirmojen tarjouskierros on meneillään, sillä taloon liittyviä toiveita käydään jokaisen talomyyjän kanssa tarkoin läpi ja selataan kunkin talomyyjän omia valmiita pohjapiirrosmalleja sekä mietitään, miten niitä on mahdollista muokata vielä enemmän juuri tämän perheen tarpeisiin ja toiveisiin sopivaksi. Meidän talosuunnitelmamme lähti siitä ajatuksesta liikkeelle, että rakennutamme 1,5 kerroksisen talon, mutta neljän eri talomyyjän käydyn keskustelun ja ehkä noin 5-10 pohjapiirrustuksen jälkeen olimme vakuuttuneita siitä, ettei kahteen kerrokseen rakennettu talo sopisi meille, vaan nimenomaan nykyisestäkin kaksikerroksisesta rivitaloasunnosta haluaisimme eroon nimenomaan juurikin kaksikerroksisuuden vuoksi, sillä se tekee tiloista ahtaamman tuntuiset ja vie jonkin verran hukkaneliöitä. Kun teimme ehdollisen kauppasopimuksen tarjouskierroksen päätteeksi valikoidun talotoimittajan kanssa, piirrettiin talomme pohja uusiksi vielä neljään kertaan. Rakennuslupakuvissa komeileva lopullinen pohjapiirros on siis viides tämän talotoimittajan kanssa talostamme piirretty kuva. Pohjapiirros on muuttunut siksi, että taloa on sijoiteltu tontillemme eri päin, mikä on aiheuttanut muutostarpeita ja neliöitä on hiottu mahdollisimman toimivaan muotoon, sillä talomme koko on hyvinkin maltillinen ja kaikista hukkaneliöistä on pyritty pääsemään eroon mahdollisimman tehokkaasti.

IMG_4786

Rakennusvalvonnan ennakko-ohjaus

 

Kun tontti on varattu tai viimeistään siinä vaiheessa, kun tonttikaupat on tehty, on syytä varata aika Jyväskylän rakennusviraston omakotitalorakentajan ennakko-ohjaukseen. Moni ehkä hieman jopa halveksuu tätä tapaamista tai pitää sitä vain pakollisena pahana, mutta minä väitän, että tämä tapaaminen on yksi tärkeimmistä, mikäli toiveena on, että rakennuslupa napsahtaa näppiin jouhevasti ja mikäli toivot, että valmis talo lopulta ihan oikeasti on unelmiesi koti. Voin perustella tämän helposti omakohtaisella kokemuksella. Me varasimme ennakko-ohjausajan heti, kun tonttivaraus oli meille tehty. Menimme pohjapiirrostemme ja rakennussuunnitelmiemme kanssa tapaamiseen ja esittelimme suunnitelmamme. Kävimme läpi kaikki asemakaavamääräykset ja tarkistimme, että suunnitelmamme ei sisältänyt mitään kaavamääräyksistä poikkeavaa; kattoprofiili oli vaihdettu ja lämmitysmuoto oli sellainen kuin kaavamääräyksissä sanottiin. Sitten lupa-arkkitehti kysyi, että oletteko te miettineet talonne tontille sijoittelun suhteen ilmansuuntia. Emme olleet. Olimme sijoitelleet talomme samoin päin samaan linjaan kuin muutkin tien talot. Kun aloimme lupa-arkkitehdin kanssa tarkastelemaan tarkemmin, totesimme, että oleskelupihamme on itään päin. Tämä tarkoittaisi sitä, että terassillemme paistaisi vain aamuaurinko eli päivisin ja varsinkaan ilta-auringosta olisi tuolloin ollut omalla terassilla turha koskaan unelmoida. Niinpä ennakko-ohjausajan jälkeen soitimme talomyyjällemme, teimme meille kokonaan uuden pohjapiirustuksen ja pyöräytimme talomme 90 astetta ympäri tontilla siten, että nyt terassimme antaa etelään ja myös ihana ilta-aurinko tavoittaa meidät. Ennakko-ohjauksessa ohjattiin meidät myös tekemään pihasuunnitelmamme jo pitkälle. Meille ei tule autotallia, mutta tässä kohtaa on hyvä miettiä, että mikäli autotalli tai autokatos tulevaisuudessa rakennettaisiin, olisiko se mahdollista sijoittaa tontille järkevästi. Samaten varastot, roskakatokset ja muut pihan pienet rakennukset on hyvä suunnitella tontille jo tässä vaiheessa, jotta myöhemmin ei tule sitä tilannetta, ettei talon sijoittelun vuoksi sitten vaikka pihalle sitä autokatosta tai lapsen leikkimökkiä mahdukaan. Meillä tiedossa on, että tontillemme parin vuoden viiveellä tulee tynnyrisauna, koska se on Larin pitkäaikainen unelma. Tämän sijoittelu on jo nyt käyty läpi rakennusvalvonnan kanssa ja muutenkin muun muassa tontin pohjatöiden osalta tuleva tynnyrisaunakin erilaisin varauksin on jo huomioitu.

 

Tarkastuskuvat

 

Kun budjetti on tehty, vastaavan mestarin kanssa on tehty sopimus ja vastaava mestari on käynyt läpi kaikki sopimukset hintoineen ja sisältöineen, antanut siunauksensa kaikelle, mitä on suunniteltu ja allekirjoittanut budjettilaskelman, on aika käydä tekemässä pankissa lainapaperit. Tämän jälkeen lyödään lukkoon talotoimittajan kanssa lopullinen pohjapiirros, jotta kuvat saadaan talotoimittajan suunnittelijalle tarkastuskuvien piirtämistä varten. Samalla tehdään myös tarjousten pohjalta pitävät sopimukset muidenkin toimijoiden kanssa, kuten meillä esimerkiksi maatyöurakoitsijan ja maalämpöurakoitsijan kanssa. Mikäli taloon tulee takka, on tarkastuskuvia odotellessa hyvä aika käydä takkatoimittajan luona tutustumassa takkoihin. Meillä oli esimerkiksi tiedossa, että takka, joka kuuluu vakiona talopakettiin, tulee vaihtumaan leivinuunilliseen sekä suurempaan. Olimme varanneet budjettiimme erikseen rahan tätä arvioitua muutoshintaa varten. Tarkastuskuvia odotellessa kävimme takkaliikkeen myymälässä tutustumassa malleihin ja hintoihin ja teimme takkavalintamme. Tämä ilmoitettiin talotehtaalle ja takkavalintamme piirrettiin mukaan tarkastuskuviin. Tarkastuskuvia odotellessa on myös hyvää aikaa tehdä talon ulkovärityssuunnitelma. Tätä varten kannattaa käydä maalikaupassa tutustumassa eri sävyihin ja maalit näkee puupinnoille maalattuina. Värityssuunnitelma on netistä löytyvä rakennusvalvonnan lomake, johon kirjataan kaikki taloon tulevat ulkovärit, kuten seinämaalit, katon, ikkunanpielien, ovenpielien, ovien, kattoturvatuotteiden, sadevesikourujen, syöksytorvien, seinätikkaiden ja sokkelin värit ja lomakkeelle liimataan pienet palat värimalleista. Kun tarkastuskuvat saapuvat, alkaa taas hetkeksi härdelli, jotta kuvat saadaan palautettua talotoimittajalle takaisin tarkastettuna ja korjattuna määräaikaan mennessä. Tarkastuskuviin lyödään lukkoon oikeastaan kaikki talon ulkonäköön, ulkoväritykseen, pohjapiirrustukseen sekä tontille sijoitteluun liittyvät seikat. Sisustusvalinnat ja sähkösuunnitelma tehdään vasta myöhemmin, kun rakennuslupa on jo myönnetty, mutta tässä kohtaa on päätettävä lopullinen pohjapiirustus, talon ulkoverhoilu, kiintokalusteiden paikat sekä kodinkoneiden ja vesipisteiden paikat sekä lyödään lukkoon myös asemapiirustus. Tarkastuskuvien kanssa käydään kiintokalustetoimittajan luona tekemässä kiintokalustesuunnitelmat, kuvat käydään läpi talomyyjän kanssa ja kuviin merkitään kaikki muutokset, jotka halutaan tehtävän. Jokainen seinän siirto, oven aukeamissuunta, tuuletusikkunan aukeamissuunta, laatoitetun lattian rajat, ikkunoiden ja ovien sijainnit, leveydet ja korkeudet ja saunan lauteiden muoto on oltava merkittynä ja korjattuna. Me otimme lisävalintana taloomme myös pienen käyttöullakon, joten tarkastuskuviin merkittiin myös käyttöullakon koko, sijainti sekä kattoluukku ullakolle. Lisäksi tarkastuskuvien mukaan liitetään kiintokalustesuunnitelmat. Tarkastuskuvat ja niihin tehtävät muutokset on myös käytettävä rakennusvalvonnassa lupa-arkkitehdin tarkastettavana, jotta tässä vaiheessa huomataan kaikki seikat, jotka vaativat vielä fiksausta ennen varsinaisia rakennuslupakuvia, jotta rakennuslupahakemus menisi sitten kerralla maaliin, eikä tässä kohtaa tulisi viivästyksiä enää puutteellisten tai virheellisten suunnitelmien vuoksi. Meitä esimerkiksi pyydettiin suurentamaan asemapiirrokseen merkityn parkkipaikan kokoa siten, ettei pihastamme tarvitse lähteä peruuttamalla ajotielle, vaan auton pystyy kääntämään pihassamme omalla parkkipaikallamme. Lisäksi lupa-arkkitehti teki huomautuksen puutteellisista kattoturvatuotteista, jonka seurauksena kattosilta jatkettiin pidemmäksi. Lopuksi, kun kuvien kanssa on kierretty talomyyjä, kiintokalustemyyjä sekä rakennusvalvonta, ottaa kuvat viimeisenä syyniinsä vastaava mestari. Hänen kanssa syynätään kaikki suunnitelmat ja muutokset vielä kerran läpi juurta jaksaen, täsmennetään muutoksia ja tehdään viimeiset lisäykset. Sen jälkeen kuvat palautetaan talotoimittajalle ja rakennuslupakuvien piirtäminen voi alkaa.

IMG_4828

Tonttikaupat

 

Hieman ennen kuin rakennuslupakuvat saapuvat on aika tehdä tonttikaupat, mikäli tontti ostetaan kunnalta. Kaupan järjestelyyn on hyvä varata noin viikko aikaa. Kunnan yhteyshenkilölle ilmoitetaan, että nyt olisi kaupanteon aika ja hän kutsuu koolle tarvittavat henkilöt ja aika sovitaan muutaman arkipäivän päähän. Paikalla ovat kaupungin puolesta tonttikaupat allekirjoittavat kaksi henkilöä, tontin ostajat sekä kaupanvahvistaja. Kaupanteko hetkellä käydään läpi kaikki kaupan ehdot ja ostajaa velvoittavat asiat ja puolessa tunnissa tontin ostajasta on tullut maanomistaja. Tontti tulee maksaa kolmen arkipäivän sisällä ja annettujen ohjeiden mukaan suoritetaan myös varainsiirtovero verottajan tilille. Lisäksi tehdään lainhuuto ja haetaan mahdolliset kiinnitykset. Meillä lainhuudosta ja kiinnityksistä vastasi pankki, kun pankkilainastamme oli maksettu tontin hinta, lohkomiskulut sekä kaupanvahvistajan palkkio ja olimme toimittaneet pankkiin kuitit maksetuista varainsiirtoveroista. Olemme ensiasunnon ostajia, joten periaatteessa meille ei varainsiirtoveroa kuuluisi maksettavaksi. Talonrakennuksessa ensiasunnonostajankin on kuitenkin väliaikaisesti maksettava tontista varainsiirtovero siksi, että veroetu tarkoittaa asunnonostamista eikä pelkän tontin ostamista. Kun tontille on sitten aikanaan rakennettu talo ja se on todistettavasti otettu rakennuttajan omaan asuinkäyttöön, voi verottajalle tehdä hakemuksen, jotta tontin varainsiirtovero palautetaan takaisin.

img_5008

Rakennuslupakuvat

 

Kun tarkastuskuvat on palautettu, odotellaankin sitten jo malttamattomana lopullisia rakennuslupakuvia. Lupakuvat saapuvat vielä kerran tarkastettavaksi. Tässä kohtaa kuviin ei voi enää ilman sanktioita tehdä ennalta ilmoittamattomia lisämuutoksia, jos niitä ei ole tarkastuskuvavaiheessa jo ilmoitettu, mutta lupakuvat tarkastetaan vielä virheiden varalta. Eli käydään läpi, että ne nyt varmasti joka kohdasta ovat juuri sellaiset, kun on sovittu ja että joka ainoa tarkastuskuviin merkitty muutos on piirretty oikein lupakuville. Vastaavan mestarin on hyvä luoda tässä kohtaa vielä silmäys kuviin, jotta mahdolliset virheet havaitaan mahdollisimman hyvin. Me teimme tässä kohtaa vielä muutoksen lupakuviin merkittyyn käyttöullakkomerkintään. Lupakuviin oli kirjoitettu ”käyttöullakkovalmius” vaikka siinä piti lukea ”käyttöullakko”, sillä taloomme ei olla rakentamassa valmiutta, vaan ihan loppuun asti käyttövalmiiksi rakennettu käyttöullakko. Lisäksi eteiseen merkityn kaapiston koko muutettiin vielä oikeaan mittaansa ja pesuhuoneen tuuletusikkunan aukeamissuunta oli unohtunut merkitä lupakuviin, joten se sinne vielä lisättiin näkyviin. Kun nämä korjaukset olin ilmoittanut rakennussuunnittelijallemme, toimitti hän valmiit lupakuvat meille ja vuorossa olikin naapurien kuuleminen ja rakennuslupahakemuksen lähettäminen vihdoin ja viimein.

 

Naapurien kuuleminen

 

Naapurit tulee kuulla aina, kun rakennetaan uutta asuinrakennusta, vaikka rakentamissuunnitelmat eivät poikkeaisikaan millään muotoa asemakaavamääräyksistä. Tavanomaisesti naapurien kuuleminen tehdään tätä nykyä sähköisesti samoin kuin rakennuslupaa haetaankin sähköisesti eikä enää perinteisiä paperilappuja toimitella mihinkään. Meillä kävi tässä kohtaa huono tuuri, sillä Jyväskylän rakennusvalvonta teki jotain päivityksiä juurikin vuodenvaihteessa lupapalveluun ja naapurien sähköinen kuuleminen oli toistaiseksi pois käytöstä. Niinpä ei muuta kuin rakennusvalvonnan nettisivuilta tulostamaan perinteinen naapurien kuulemiseen tarkoitettu lomake ja naapureita kiertämään ovelta ovelle. Olimme selvittäneet naapuriemme sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot jo rakennuslupakuvia odotellessamme, joten lupakuvat saatuamme pääsimme toimimaan nopeasti. Lähetimme naapureillemme lupakuvat sähköpostiin ja laitoimme tekstiviestit, että joudumme tekemään lupapalvelun päivityksen vuoksi naapurien kuulemisen perinteiseen tapaan kiertämällä ovelta ovelle lomakkeen ja kynän kanssa. Pyysimme tutustumaan lupakuviimme etukäteen ja seuraavana päivänä sovittuun aikaan kävimme kiertämässä naapurit läpi. Naapurien kuuleminen koski tonttimme rajanaapureita sekä tien toisella puolella asuvia naapureitamme tonttimme kohdalta. Vaikka hieman harmitti se, ettei sähköinen kuuleminen ollut mahdollista, oli tämä loppujen lopuksi itse asiassa parempi tapa. Emme joutuneet odottamaan sitä, että koskahan jokainen naapureistamme käy hyväksymässä suunnitelmamme, vaan kuuleminen oli hoidettu pois päiväjärjestyksestä yhdessä päivässä. Lisäksi tapasimme kaikki rajanaapurimme kasvotusten, pääsimme esittäytymään ja juttelemaan muutaman sanan toisillemme. Niinpä naapureihin tutustuminen lähti mukavasti käyntiin ja ainakin saimme todeta muuttavamme todella mukavantuntuisten perheiden keskelle.

 

Rakennusluvan hakeminen

 

Sähköiseen lupapalveluun kirjataankin sitten melkoinen määrä tietoa rakennushankkeesta ja liitetään liuta liitteitä. Hakemukselle kirjoitetaan perustiedot hankkeesta (kuten mitä ollaan rakentamassa, huonelukumäärä, neliöt, rakennuksen tilavuus, paloturvallisuusluokka, tulevat liittymät, lämmitysmuoto, lämmönlähde, rakentajien perustiedot), lisätään projektin vastuuhenkilöt ja liitetään asemapiirros, pohjapiirros, leikkauspiirustukset, julkisivuleikkaukset, energiaselvitys, energiatodistus, huletiedot, kaavamerkinnät, katukorkeuskartta, rakennuslupakartta, vesihuollontiedot, tontin kauppakirja, kosteudenhallintaselvitys, perustamistapalausunto, naapurien kuuleminen, ulkovärityssuunnitelma sekä mahdolliset valtakirjat. Näistä liitteistä talotoimittaja toimittaa rakennuslupakuvat (asemapiirros, pohjapiirros, leikkauspiirustukset, julkisivuleikkaukset, energiaselvitys, energiatodistus), kaupunki toimitti karttapaketin asemakaava-alueella (huletiedot, kaavamerkinnät, katukorkeuskartta, rakennuslupakartta, vesihuollontiedot), tontin kauppakirja tulee toki tonttikaupan myötä, vastaava mestari tekee kosteudenhallintasuunnitelman sekä perustamistapalausunnon ja rakennuttaja itse vastaa naapurien kuulemisesta, ulkovärityssuunnitelman teosta sekä mahdollisten valtakirjojen tekemisestä. Me esimerkiksi valtuutimme vastaavan mestarimme edustamaan meitä kaikissa rakennuslupahakemukseemme liittyvissä asioissa. Kun kaikki materiaali on huolellisesti täytetty ja liitetty hakemukselle, on aika lähettää hakemus. Päätöstä kannattaa varautua odottamaan 2-4 viikkoa, mutta kuulemani mukaan Jyväskylässä esimerkiksi voi pahimpina ruuhka-aikoina päätöstä joutua odottamaan jopa kaksi kuukautta. Haimme rakennuslupahakemuksen ohessa myös ennakkoaloitusoikeutta, sillä rakennusaikataulumme oli sen verran tiukka, että rakentamaan oli päästävä heti, kun lupa on myönnetty. Tavanomaisesti rakennustoimet saa aloittaa vasta kaksi viikkoa luvan myöntämisen jälkeen, kun valitusoikeus on rauennut ja lupa on tullut lainvoimaiseksi, mutta hakemalla ennakkoaloitusoikeutta ja maksamalla rakennusvalvonnan määräämän pantin, voi rakennustoimet aloittaa pikimmiten luvan myöntämisen jälkeen. Meillä kävi ääretön tuuri luvan myöntämisen ja aikataulujen kanssa. Olimme toki varautuneet odottamaan päätöstämme hieman pidempään. Kun olimme lähettäneet hakemuksemme, soitimme seuraavana päivänä rakennusvalvontaan ja pyysimme kauniisti, että voisiko hakemuksemme käsitellä nopeasti. Saimme päätöksen ennätyksellisessä ajassa alle viikossa. Hakemukseemme ei vaadittu korjattavaksi mitään. Ainoastaan Larilta puuttui sähköinen valtuutus ja sen kun kävimme lisäämässä ja maksoimme meille asetetun ennakkoaloitusoikeuden pantin ja toimitimme siitä kuitin, oli rakennuslupa myönnetty ja lupapalveluun hakemuksemme tilaksi muuttui ”Lupapäätös – Lupa myönnetty”.

img_5011

Jotta unelmasta tie vie kohti myönnettyä rakennuslupaa, vaatii tuo matka aika paljon vaivannäköä ja panostusta, kuten varmasti tästäkin postauksesta kävi ilmi. Mikäli tilataan muuttovalmista taloa, voi tämä rakennuslupaa edeltävä aika rakennuttajan kannalta olla hyvinkin se kaikista työläin vaihe, sillä selviteltävää, suunniteltavaa ja kilpailutettavaa on paljon ennen kuin päästään rakentamaan. Tämä matka ei työläästä luonteestaan huolimatta ollut mahdoton eikä vastaan tullut mitään, mitä emme olisi osanneet tehdä. Ennemminkin matka oli vain kymmeniä ja kymmeniä puheluita ja vähintään yhtä monia lähetettyjä sähköposteja. Oma-aloitteisuutta on oltava, sillä kukaan ei tule toteuttamaan unelmaasi puolestasi, mutta se onkin oikeastaan kaikki mitä täytyy olla. Ammatti-ihmiset ympärilläsi osaavat neuvoa, mitä asioita on otettava huomioon, neuvovat budjetinkin kanssa ja varsinkin siinä vaiheessa, kun vastaava mestari on löytynyt mukaan projektiin, kannattaa vastaavan tietotaitoa todella käyttää hyödyksi. Ja tämän postauksen vinkkien perusteella pääset jo pitkälle, sillä näillä ohjeilla me selvisimme omasta taipaleestamme ja seuraavaksi tontillamme alkavat maatyöt tuota pikaa. Koitan keritä taas pian kirjoittelemaan lisää rakennusaiheisia postauksia.

img_5004

Tässä vielä linkit aiempiin  postauksiini liittyen talon rakentamiseen ja omakotitalounelmiimme:

Asunto- tai rakennuslainan hakeminen – miten haaveilemansa lainan voi napata ilman vakuuksia?

Omakotitalon värisuunnitelma

Hei, me rakennetaan!

Olenko talon ostaja vai rakennuttaja?

Talo unelmaminälle vai todelliselle minälle?

9 vastausta artikkeliin “Unelmista rakennuslupaan”

  1. […] kirjoittelin postauksen, jossa kävin läpi matkan eri etapit talounelmista kohti myönnettyä rakennuslupaa. Nyt olisi […]

    Tykkää

  2. […] rakennuttaminen pitää sisällään. Nämä aiemmat jutut löydät seuraavien linkkien takaa: Unelmista rakennuslupaan ja Rakennusluvasta talotoimitukseen. Nyt ajattelin, että vuorossa voisi olla katsaus ajanjaksoon, […]

    Tykkää

  3. […] piirrustukset Jyväskylän rakennusviraston tarkastettavaksi ja aloimme odottamaan jännityksellä rakennuslupapäätöstä. Myönteinen päätös saapui aivan vuoden 2019 ensimmäisillä päivillä ja siitä alkoi […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s