Xel-há – upea luonnonpuisto Maya Rivieralla

IMG_5144IMG_5158

Xel-hán upea luonnonpuisto on täynnä vesiaktiviteetteja ja upeaa luontoa. Xel-há kuuluu Xcaretin luonnonpuistoperheeseen ja Xcaretissa kun kävimme edellisellä Meksikon reissullamme, oli vuorossa nyt Xel-há. Xel-hássa voi uida joessa upean viidakon ja mangrovemetsien ympäröimänä ja pitää hauskaa erilaisten vesihuvitusten parissa. Luonnonpuistossa pääsee näkemään manaatteja ja delfiinejä, papukaijoja, tukaaneja, nenäkarhuja, iguaaneja ja upeita perhosia sekä voi snorklata värikkäiden kalaparvien keskellä. Oli hauskaa nähdä luonnonpuistossa liihottelemassa täysin luonnonvaraisena täsmälleen samanlaisia jättimäisiä kauniita perhosia, joita pari vuotta sitten ihastelimme Tukholman perhostalossa.

IMG_5108IMG_5122IMG_5137DSC_0367

Xel-hán pääsylippu on niin sanottu all inclusive-lippu, eli päivän aikana monien vesiaktiviteettien lisäksi lipun hintaan kuuluvat myös juomat ja ruoka alueen ravintoloissa. Aamupaloista ja lounaista ei siis kannata huolehtia, sillä ne saa nauttia runsaista buffeteista ja lounasravintoloita on useita, joista valita mieleisensä, myös kasvisruokaa on tarjolla hyvin.

IMG_5118

Luonnonpuistosta löytyy parikin lepäilyaluetta riippukeinuineen ja aurinkotuoleineen ja tämä jos mikä on lapsiperheellisen näkökulmasta luksusta. Erityisesti lasten leikkipuiston lähettyviltä löytyvä alue on omiaan ajatellen pienten lasten päiväunien tarvetta. Puiden varjoissa unet maistuvat joko riippumatossa tai aurinkotuolissa ja alue on todella rauhallinen, joten siellä lapsenkin on helppo nauttia lepohetkestään ilman häiriötekijöitä. Pitkän snorklauksen päätteeksi mekin heitimme räpylät ja snorkkelit yhteen aurinkotuoliin ja otimme mukavat asennot riippukeinuista. Sillä välin kun Alisa torkkui tunnin unet, oli itselläkin hyvää aikaa siemailla lasillinen jääkylmää 7upia ja antaa itsensäkin hetkeksi pysähtyä ihan vain ihastelemaan sitä, millaisessa upeassa paikassa päiväämme vietimmekään.

DSC_0404DSC_0406

Maksulliset lisäaktiviteetit ovat Xel-hàssa kalliita, kuten arvata saattaa. Samoja juttuja pääsee tekemään muualla Maya Rivieralla huomattavastikin edullisemmin. Esimerkiksi uinnit delfiinien kanssa riippuen paketista maksoivat 100-150 dollaria per henkilö. Mutta jos ei ole rahasta kiinni, niin Xel-hássa pääsee nostamaan adrenaliinitasoja esimerkiksi todellisen speedboatin kyytiin, joka tarjoaa ralliautoilukokemuksen kosteissa oloissa merellä äkkikäännöksineen veneen kulkiessa 95 mailia /h tai lisämaksusta voi uida rauskujen tai delfiinien kanssa tai lähteä sukeltamaan cenoteihin, zip-bikella voi polkea upeissa maisemissa tai voi snubailla astronauttimainen kypärä päässä meren pohjassa kävellen. Nämä aktiviteetit eivät toki kovin pienille lapsille sovi, mutta myös ilman snorklaustaitojakin veden alle pääsee kurkistelemaan lasipohjaisen laivan alakerrassa, joka on parkkeerattu laituriin ravintola-alueen edustalle.

FA11_060219-095718FA11_060219-095727uFA19_060219-144646FA20_060219-101357

Valokuvaus Xel-hássa maksaa noin 600 pesoa (30 euroa) per henkilö, jolloin päivän aikana alueen automaattikamerat sekä ammattivalokuvaajat räpsivät kuvia sisäänpääsyrannekkeeseen tallennetulle koodille ja päivän päätteeksi kuvat ladataan nettiin, josta ne voi kotiin palattuaan ladata annetulla salasanalla omalle kotikoneelle. Valokuvia voi ottaa strategisesti hyville paikoille sijoitettujen selfiekameroiden avulla ja tosiaan myös ammattikuvaajia on pitkin luonnonpuistoa kuvaamassa. Tämä palvelu on aivan super, koska tällä tavoin saa todella laadukkaat kuvat muistoksi hienosta päivästä ilman stressiä siitä, miten kuljettaa omaa kameraa mukana koko päivän, kun monet hauskat jutut Xel-hássa tapahtuvat vedessä.

FE14_060219-153953FX13_060219-105527kukulCAM

Sisäänpääsyrannekkeen hintaan kuuluvat myös pelastusliivit, snorkkelisetit, räpylät, pyyhkeet, vessat, suihkut sekä lukolliset lokerikot. Pelastusliivejä oli (ihme ja kumma) aivan pienistä baby-pelastusliiveistä lähtien. Meilläkin oli varuilta Alisalle omat pelastusliivit mukana, mutta huomattuamme, että Alisalle löytyy sopivaa kokoa puiston valikoimasta, jätimme Alisan pelastusliivin tallelokeroomme emmekä turhaan kantaneet sitä mukanamme. Puistossa kaikki on tehty vierailijoille todella helpoksi ja jokainen yksityiskohta on mietitty siten, että kävijät voivat vain nauttia päivästään. Esimerkiksi lastenrattaita et tarvitse puistoon mukaan, sillä puistossa voi liikkua myös junalla ja tarvittaessa voi vuokrata kohtuuhinnalla rattaat puistosta päiväksi käyttöön. Junalla matkustaminen kuuluu rannekkeen hintaan ja lastenrattaiden päivävuokra oli 300 pesoa eli noin 15 euroa. Vessat ja suihkut ovat todella siistit ja niitä on miellyttävä käyttää.

DSC_0339DSC_0344IMG_5110kukulCAM

Me emme huikean päivämme aikana maksaneet lisäaktiviteeteista, vaan teimme niitä asioita, jotka perusrannekkeeseen sisältyi. Ainoa lisämaksullinen asia, jonka olisimme halunneet Xel-hássa kokea, oli zip-bikella ajaminen yli viidakon, mangrovemetsien, cenotejen ja kaikkien luonnonpuiston tarjoamien huikeiden näkymien, mutta tosiaan tuota aktiviteettia ei ollut mahdollista toteuttaa Alisan kanssa, sillä jokaisen aktiviteettiin osallistuvan on osattava polkea ja yltettävä polkemaan omalla zip-bikella. Vietimme siis päivämme uiden Xel-hán kauniissa joessa, jota ympäröi vedestä kasvava mangrovemetsä ja kesken uinnin huomasimme yhtäkkiä, miten iso punainen papukaija lehahti aivan päämme yli. Lari kävi tietysti hyppimässä kalliolta jokeen ja uusi polvi toimi varsin passelisti. Snorklasimme kalaparvien keskellä bongaillen upean värisiä kaloja, nukuimme päiväunet riippukeinussa, ruokailimme kaikessa rauhassa, kiersimme puistoa ja katselimme delfiinejä, manaatteja, papukaijoja, tukaania, iguaaneja, perhosia ja nenäkarhuja, otimme valokuvia, kävimme lasipohjaveneessä, jossa Alisa sai ihastua vedenalaiseen maailmaan sydänjuuriaan myöten, leikimme lasten leikkipaikalla ja Lari laski Mirador-liukumäestä, joka on kuulemma kreisein liukumäki, mistä hän on koskaan laskenut. Miradorin alla on kaksi hengenpelastajaa, jotka ottavat ihmiset vastaan liukumäestä. Suurella osalla laskijoista menee liukumäessä suuntavaisto niin sekaisin, että tullessaan veteen he eivät tienneet, missä suunnassa on pinta, joten hengenpelastajat saivat nostaa vedestä joka toisen räpiköivän laskijan. Hullua! Näissä aktiviteeteissa meillä kului koko päivä, vaikka mihinkään Xel-hássa ei tarvitsekaan jonottaa. Puisto on valtava ja suihkuja ja vessoja, ruokapaikkoja ja muitakin tarpeellisia palveluita on niin runsaasti, että suuresta ihmismäärästä huolimatta massa hukkuu puistoon eikä tungosta ole ollenkaan eikä jonoja pääse syntymään.

kukulCAMCC13_060219-155209dCC13_060219-155509DSC_0374DSC_0381DSC_0407DSC_0409DSC_0424DSC_0430RI11_060219-121527i

FE11_060219-160331kukulCAM

Voi kun olisimme saaneet viettää Xel-hássa vielä toisenkin päivän. Tämä luonnonpuisto on loistava kohde lapsiperheille, vaikka ihan kaikkea ei pienten lasten kanssa voikaan tehdä. Alisan kanssa meille ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa lainkaan sellaista oloa, että olisimme jääneet jostakin paitsi, vaikka zip-bikella polkemaan emme päässetkään. Ehei, päin vastoin, tekemistä oli niin paljon, että olisimme rannekkeeseen kuuluvien aktiviteettien parissa viettäneet oikein helposti toisenkin päivän, sillä kaikkiin puiston osiin emme edes kerenneet tämän yhden päivän aikana.

kukulCAM

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s