Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana

Talollamme on taas otettu hurjia harppauksia eteen päin sitten viimeisen rakennusaiheisen postaukseni. Yritän löytää aikaa kirjoitella laajempaa postausta, jotta voisin taas niputtaa yhteen hyvän matkaa rakennusprojektiamme ja kerätä vinkkejä ylös, sillä moni asia tälläkin rakentamisen pätkällä on taas opittu kantapään kautta. Katsoin, että olen viimeksi postaillut taloprojektiimme liittyen ajasta ennen lattiavalua ja voitte vain kuvitella kuinka paljon sen jälkeen talolla on tapahtunut. Tässä postauksessa ajattelin hieman vilautella meidän tulevan kodin tapettivalintoja, sillä todentotta talollamme tehdään jo sisustustöitä. Sisäkatto ja sauna on paneloitu, väliseinät on tasoiteltu, maalattu ja tapetoitu ja seuraavaksi asennellaan laattoja. Kaukana ovat siis jo ajat, kun talossa oli pystyssä vain ulkoseinät ja sisätiloja koristi ainoastaan betonista valettu lattia.

 

Valitsimme taloomme rohkeita, räiskyviä tapetteja, jotka olivat juuri meidän näköisiä ja tekisivät rakentuvasta talosta juuri meidän oman, soman kodin. Olen selannut läpi valehtelematta tuhansia tapettikuvioita sekä nettikaupoissa että kierellyt rauta- ja sisustuskauppojakin selaten niiden hyllyistä löytyviä tapettikirjoja, jotta juuri oikeat tapetit löytyisivät. Vertailin tapetteja ja maalisävykortteja toisiinsa ja koitin pohtia jokaiseen huoneeseen juuri oikeanlaista fiilistä tuovia sävyjä ja kuvioita. Nyt kun seinät on maalattu ja tapetit asennettu, olen sitä mieltä, että onnistuin valitsemaan niin täydelliset maalit ja tapetit kuin meidän kotiin vain olisi voinut valita. Parempaa lopputulosta en olisi voinut toivoa tai osannut edes kuvitella. Sisustusvalintojen tekeminen oli äärimmäisen haastavaa, sillä sillon kun näitä päätöksiä tehtiin, ei ollut olemassa edes koko taloa. Kokonaisuuden joutui hahmottelemaan ja kuvittelemaan vain päässään ja kaikki valinnat joutui tekemään irrallaan toisistaan, kun koko sisustuksen joutui suunnittelemaan tyhjästä. Seinille ei voinut nostaa eri tapettipaloja vertailtavaksi eikä asunto auttanut valinnoissa ja valintojen hahmottamisessa yhtään, kun sitä ympäröivää taloa ei vielä edes ollut. Siksikin yllätyin, miten mahtavasti onnistuin osumaan naulan kantaan valinnoissani.

IMG_5972

Alisan huoneen kantava fiilis ja esikuva on Huvikumpu. Kaikki, mitä sinne olemme Alisan kanssa yhdessä valinneet, mukailee sitä, että valmis huone olisi kuin sadusta todellisuuteen hypännyt palanen Huvikumpua. Tähän maailmaan ei mahdu aikuisten tylsä maailma. Seinille valittiin satoja lastentapetteja vertailtuani lopulta Scandinavian Designers Mini-malliston Charlie-tapetti, jossa oravat kieppuvat puiden oksilla nauttien vapaasta elämästä ja pitävät hauskaa. Muille seinille maaliksi valikoitiin vaaleanpunainen, jonka sävyn toivoin mätsäävän tapetin vaaleanpunaisiin sävyihin. Toive tämä oli siksi, että tilasimmehan tapetin näkemättä sitä ensin muutoin, kuin puhelimen tai tietokoneen näytöltä, sillä tapettia ei ollut saatavilla missään Jyväskylän liikkeessä. Lopulta tapetin tilaukselle tuli niin kiire, ettei mitään mallipaloja enää kerennyt tilaamaan, vaan laitoimme tapetin suoraan tilaukseen toivoen peukut pystyssä, että valitsemamme maalisävy ja tapetti olisivat match made in heaven ja arvatkaas mitä? Sävyt eivät olisi voineet paremmin sopia yhteen.

IMG_5982

Meidän aikuisten makuuhuoneessa vallitsee tumma, hämärä harmonia. Lari on äärimmäisen valoherkkä nukkuja, joten makuuhuoneemme on suunniteltu tämän kriteerin ympärille. Niinpä ikkuna antaa pohjoiseen, jolloin ikkunasta tulvivan valon määrä on vähäisin ja verhojen avulla huoneesta saa pimeän. Seinistä tehtiin tarkoituksella tummat, jotta minimoidaan huoneen valoisuus ja parannetaan Larin unen laatua. Tapetoimme yhden seinän 1940-luvun Jubileum-sarjan Ingrid-tapetilla, jossa koiranputkikuvio tuo toisaalta luonnon luomaa harmoniaa huoneeseen, mutta kuvion muodon ja hohtavan kiillon ansiosta se tuo mielikuvan myös hennosta, koristeellisesta pitsistä, joka toisaalta taas antaa vaikutelman ylellisyydestä. Tapetin tummanharmaa pohja toimii mielestäni superhyvin yhteen makuuhuoneen muille seinille valitun tummansinisen Ametisti-sävyn kanssa.

IMG_6002

Olohuoneeseen kaipasin rauhallisia värejä kodin muiden tilojen räiskyvien värien keskelle tasapainottamaan kokonaisuutta. Lisäksi haluan, että kodin yleisten tilojen värimaailma on vaihdettavissa helposti ja suhteellisen edullisesti vaihtamalla tekstiilien, kuten verhojen, mattojen ja sisustustyynyjen sävyä. Niinpä olohuoneen yleisväriksi valittiin valkoinen. Yksi seinä tapetoitiin myös Ingrid-tapetilla, mutta kauniin pitsisen, hohtavan kuvion taustaväriksi valittiin valkoinen. Se tuo ripauksen hehkuvaa ylellisyyttä olohuoneeseen ja toisaalta toistaa valitsemiemme tapettien luontoteemaa myös.

IMG_5987

Vessaan tuli väriä ja tapettia myös. Vessan seinien inspiraatio tuli täysin erään Pinterestistä bongaamani kuvan perusteella. Kuvassa seinät olivat kirkkaan tummansiniset yläosasta ja alaosa oli laatoitettu valkoisella, kiiltäväpintaisella laatalla ja tiililadonnalla. Pinterest-kuvan inspiroimana päädyin valikoimaan myös sinivalkoisen tyylin vessaamme, mutta hieman erilaisin yksityiskohdin. Vessan seinien yläosa maalattiin samalla murretulla tummansinisellä Ametisti-sävyllä kuin makuuhuoneemmekin ja seinien alaosan päätimme tapetoida. Tapetiksi löytyi ihana Borosan EasyUp 17-malliston Wooden Panel-tapetti, jonka valikoimme valkoisessa sävyssä. Tiilikuvion sijaan meidän vessaan tuleekin siis puupaneelikuviota.

IMG_5993

Viimeinen tapetoitavista huoneista oli eteinen. Eteisen tapetti oli minulle ehkä kaikista tärkein. Valikoin tätä tapettia hyvin pitkään ennen kuin löysin täydellisen. Kun näin tapetin, jonka valikoimme, tiesin, että tämä se on. Juuri tämän tapetin haluan, enkä mitään muuta. Eteiseen halusin räiskyvänvärisen tapetin. Halusin, että eteisestä pulppuaisi kesän fiilis ja kun marraskuisena sysipimeänä, sateisena iltana saavun kotiin ja avaan ulko-oven, tulee tapetin kirkua riemusta ja ilakoida kanssani, että ihanaa olla kotona! Niinpä eteisen tapetiksi valikoitui Jubileum-sarjan 1970-lukua henkivä Jordgubben-tapetti. Nyt minulla on mansikkamaa ja lapsuuden kesämuistot keskitalvellakin kotona enkä voisi olla onnellisempi tästä tapetista. Kenen sydän ei muka läikähdä onnesta kukkien ja marjojen keskellä? Hyvästi vuokra-asuntojen valkoiset seinät.

3 vastausta artikkeliin “Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana”

  1. […] Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana […]

    Tykkää

  2. […] Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana […]

    Tykkää

  3. […] Tapettia ja maalia seinille – meidän talosta tulee ihana […]

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s