Punkaharjun luontopolut Topeliuksen rakastamissa kansallismaisemissa

IMG_7038

Punkaharjulla vietetyltä talvilomalta kameraan jäi komea kuvasaldo muistoksi ja mielenmaisemassa yhä vain huojuvat ja nitisevät ikihongat liitoksissaan. Harjujen monta kymmentä metriä korkeat kelohongat varoittelivat tuulessa taipuessaan nitisevistä nivelistään ja silloin tällöin kuului rasahdus ja humahdus latvustoissa, kun jokin jopa vuosisatoja vanha oksan karahka irtosi isännästään ja mätkähti metsäkankaalle maaten lepäämään.

IMG_7251

Jo Topelius aikanaan ylisti Punkaharjun kansallismaisemaa luonnon omaksi huvipuistoksi ja tällä kertaa meille se oli juuri sitä. Koronan vuoksi kun muuallekaan ei ollut asiaa kuin metsien lenkkipoluille, niin tilanteen niin sanellessa ja salliessa, otimme kaiken ilon irti ulkoilmasta ja Punkaharjun upeista harjumaastoista. Tässä postauksessa siispä kuvakollaasia useilta eri lenkkipoluilta, joita viikon aikana kerkesimme tallustelemaan.

IMG_6994

Kokonharjun polku

IMG_7071IMG_7075IMG_7081

Kokonharjun polku tekee kierroksen, jolle mittaa kertyy kolmisen kilometriä. Matkaa kertyy hieman yli 4 kilometriä, mikäli mukaan lasketaan myös reitin lähtöpisteeltä edestakainen matka parkkipaikalle. Polku risteilee vanhan aarnimetsän siimeksessä ja osan matkaa polku kulkee korkealla harjun huipulla, jolloin selkeällä säällä saa ihastella kauniita näkymiä. Polun varrella pääsee myös ihastelemaan Suomen pisimpiä mäntyjä. Alisa löysi paljon ihmeteltävää myös maassa lahoavista puunrungoista, jotka olivat kääpien valtaamia. Välillä lumipyry vihmoi kasvoihin, mutta juuri parahiksi evästauolle pilvipeite taivaalla repesi ja aurinko lämmitti jäisen sateen pakastamia poskipäitä.

IMG_7092IMG_7122IMG_7124IMG_7131IMG_7138IMG_7141

Harjureitti

IMG_7193IMG_7207IMG_7217IMG_7244IMG_7261

Harjureitti risteilee Punkaharjun harjualueen harjanteella ja välillä alempana rantojen tuntumassa kauniiden järvimaisemien keskellä. Koska kyseessä ei ole rengasreitti, vaan yhdensuuntainen reitti, kannattaa huomioida, että edestakaisin kulkiessa matkaa kertyy tuplaten ilmoitettuun reitin pituuteen nähden. Harjureitti kulkee Lustolta Valtionhotellille ja sieltä harjua mukaillen Kruunupuistoon. Polulle mittaa kertyy nelisen kilometriä suuntaansa. Lustolta reitin aloittaessa pääsee ylittämään pienen metsälammen paikallista nähtävyyttä, pususiltaa, kulkien.

IMG_6969IMG_6970IMG_6977

Topeliuksen luontopolku

IMG_6985IMG_6993

Topeliuksen luontopolku on 2,5 kilometrin pätkä Harjureittiä, joka lähtee Valtionhotellin takaa kohti Kruunupuistoa. Polku on valaistu, joten sitä voi kulkea myös pimeän aikaan. Myös Topeliuksen luontopolulla pääsee ihailemaan Punkaharjun upeaa kansallismaisemaa, johon kuuluvat korkeat mäntymetsät, harjun laet sekä idylliset metsäjärvet. Luonnossa raikkaassa ilmassa nautitut eväät maistuivat myös taivaallisen hyvälle, vaikka ei reppuun oltu pakattu juustoleipiä kummallisempia eväitä.

IMG_7011IMG_7018IMG_7037IMG_7052

Kuikon Salpa-polku

IMG_6866IMG_6873IMG_6875

Kuikon Salpa-polku sopii hyvin nopeahkolle happihyppelylle, koska matkaa tälle rengasreitille kertyy vain 700 metriä. Polulla pääsee harjumaisemien lisäksi ihmettelemään miehistökorsua sekä juoksuhautoja. Alisasta oli erityisen mielenkiintoista tutustua juoksuhautoihin ja kuunnella tarinaa niiden historiasta, joka oli kirjoitettu polun varrella sijainneeseen infotauluun.

IMG_6886IMG_6891IMG_6894IMG_6905

Esteetön reitti

IMG_7266IMG_7267

Kruunupuistosta lähtee 300 metrin esteetön reitti, joka kulkee helppokulkuista, leveää polkua Valkialammen näköalapaikalle. Näköalapaikalta avautuu kaunis perisuomalainen järvimaisema pienelle metsälammellle. Me kävimme kulkemassa esteettömän reitin lähtöpäivänä ennen kuin suuntasimme auton nokan kotia kohti. Pieni happihyppely teki hyvää ennen automatkaa ja saimme vielä lähtiessä vetäistä keuhkot täyteen raikasta Punkaharjun metsäilmaa.

IMG_7275

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s