Turkkiin Bodrumiin matkustimme viime syyskuussa juhlimaan Larin kolmekymppisiä sekä ensimmäistä vuosipäiväämme avioparina. Lomamme ajankohta oli aivan huippu, koska olimme matkalla syyskuun puolivälin tietämillä. Säät olivat todella lämpöiset, mutta koska emme matkustaneet vilkkaimpaan sesonkiaikaan, niin saimme tuntuvat alennukset matkamme hinnasta. Suosittelen muillekin matkustamaan silloin, kun koko muu Suomi ei ole lomalla, niin säästää kyllä sievoisen summan rahaa jo heti kättelyssä, kun saa lennot ja hotellit huomattavasti edullisemmin.

Majoittuminen
Majoituimme Bodrumissa Bodrum Imperial –hotellissa ja matkaamme kuului All Inclusive. Itse tykkään varata pidemmät viikon tai kahden lomat All Inclusivena, koska huoneen hinnan päälle tästä palvelusta ei yleensä tule kovinkaan suurta laskua, mutta on erittäin kätevää, että aina hotellilla ollessaan siellä voi myös syödä aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen sekä iltapalan ja myös kaikki juomat kuuluvat pakettiin. Hotellilla ei tarvitse esimerkiksi pitää koko ajan lompakkoa mukana tai jokaista ruokailua varten ei erikseen tarvitse lähteä etsimään ravintolaa. Lomalta haluan ennen kaikkea stressittömyyttä ja All inclusiven ansiosta voi itse asiassa säästää rahaakin ihan mukavasti. Toki mekin ruokailemme silloin ihanissa paikallisissa ravintoloissa, kun olemme shoppailemassa tai katselemassa nähtävyyksiä. Bodrum Imperial -hotelliin olimme todella tyytyväisiä. Hotellilla oli kattavat palvelut, maistuvat ruuat ja All Inclusive oli myös tarpeeksi kattava. Hotellilla kävimme mm. Hamamissa sekä kokovartalohieronnoissa, vuokrasimme vesijetin käyttöömme ja Lari kävi turkkilaisessa parranajossa. Kaikki palvelut olivat todella laadukkaita. Hotellilla oli myös kattavat parturi- ja kauneushoitopalvelut saatavilla. Hotellilta on reippaasti matkaa sekä Turgutreisin että Bodrumin keskustoihin, joten sellaisen, joka kaipaa hotellia läheltä keskustaa, kannattaa valita jokin toinen hotelli.




Turkkilainen illallinen
All Inclusive-pakettiin sisältyvä turkkilainen illallinen hotellin kattoterassilla sijainneessa ravintolassa oli kyllä ihan napakymppi. Jos matkustat Turkkiin niin käy testaamassa tuo elämys ihan ehdottomasti, mutta älä suunnittele sille illalle enää muuta tekemistä, koska tuon illallisen jälkeen ei sitten tarvitsekaan muuta syödä enää loman aikana! Illallinen alkoi alkupaloilla eli turkkilaisilla mezeillä, joita oli useita erilaisia. Pääruuaksi pöytään kannettiin iso padallinen riisiä, missä päällä oli erilaisia kebabeja sekä paistettua kanaa. Jälkiruuaksi meille tarjottiin toinen toistaan makeampia sokeriliemessä kastettuja baklavia, vanukasta sekä jäädykettä. Illallinen oli todella herkullinen.


Liikkuminen
Bodrumissa liikkuminen on kaikista kätevintä Dolmus-busseilla, jotka ovat pakettiauton kokoisia pikkubusseja. Lisäksi liikkuminen näillä pikkubusseilla on todella edullista. Bodrum Imperialilta Turgutreisiin tai Bodrumiin matka suuntaansa maksoi vain viisi Turkin liiraa per nenä. Hotellilta suoraan Turgutreisiin pikkubussilla pääsi vain lauantaisin Turgutreisin markkinoille, muina päivinä Turgutreisiin oli mentävä Bodrumin kautta. Bodrumiin sen sijaan pääsi hotellilta suoraan joka päivä.
Turgutreisin markkinat ja ostosten teko Turkissa
Turgutreisissä järjestetään markkinat joka viikko lauantaisin. Bodrum Imperialista markkinoille pääsee näppärästi Dolmus-pikkubusseilla, jotka hakevat aivan hotellin sisäänajoväylän edestä. Markkinat on järjestetty perinteisen basaarin tyyliin ja kojuista voit ostaa melkeinpä mitä vain. Vaatteita, kenkiä, laukkuja, vöitä, hajuvesiä, aurinkolaseja, matkamuistoja, sisustustavaraa, keittiötavaroita, mausteita, teetä ja vaikka mitä. Eihän tuo tavara aitoa ole nähnytkään, mutta halpoja löytöjä voi tehdä. Muista tinkiä ostoksia tehdessäsi! Basaareissa ei koskaan pidä maksaa pyydettyä hintaa. Pienellä neuvottelulla hinnasta tipahtaa varmasti 30-50%. Itse tuli ostettua jos jonkinmoista matkamuistoa ja tuliaista Turgutreisin basaarista. Mm. vanhemmilleni ostin valkoisesta kivestä tehdyn huhmareen ja kotiimme ostin kaksi koristetyynynpäällistä sekä kauhan alustan.
Muutamilla vinkeillä osaat tehdä myös fiksuja ostoksia. Esimerkiksi nahkavöitä basaareissa mainostetaan aivan pilkkahinnalla. Nuo halvat vyöt ovat kuitenkin kertakäyttötavaraa ja nahkaa on vain ohuen ohut pinta ja vyön sisältö on jotain huonolaatuista hukkakangasta. Vyön laadun voit hinnan lisäksi päätellä vyön rei’istä. Jos reiän leikattu sisäpinta on yhtenäinen, on kädessäsi kokonahkainen vyö, josta kannattaa maksaa. Jos taas reiästä näet vyön kerrostuvan useisiin kerroksiin, on vyö vain pinnoitettu nahkaliuskalla eikä se todennäköisesti ole pitkäikäinen ja laadukas. Hopea on Turkissa myös edullista, mutta ole tarkkana, ettet osta vain hopealla pinnoitettuja rihkamakoruja. Varmista aina, että korusta löytyy virallinen hopean leima, jossa on ilmoitettu hopean pitoisuus massan tuhannesosissa. Sallitut pitoisuudet ovat 800, 830, 925 ja 999. Sterling-hopeaksi kutsutaan hopeaa, jonka pitoisuus on 92,5%.
Vierailu Kreikan puolella
Bodrumista on todella lyhyt matka Kreikan saarille. Me kävimme yhtenä päivänä viettämässä aurinkoisen päivän Kosin saarella. Kosille pääsee sekä Bodrumista että Turgutreisistä lautalla todella nopeasti. Matka pikalautalla kesti vain parikymmentä minuuttia ja edestakainen lippu maksoi parikymmentä euroa. Muista ottaa passi mukaan lautalle, koska henkilöllisyys tarkastetaan aivan samoin kuin muulloinkin valtion rajaa ylittäessäsi. Kosista kerron lisää myöhemmin erillisessä postauksessa.


Efesos
Yhtenä päivänä teimme retken Efesokselle, joka on parin tunnin ajomatkan päässä Bodrumista. Efesos tunnetaan myös Neitsyt Marian vanhuusajan kotikaupunkina ja halutessaan Efesoksella pääsee vierailemaan talossa, jossa Neitsyt Marian väitetään asuneen. Me emme tuolla talolla käyneet, koska kyseinen talo on pienen matkan päässä varsinaisista raunioista ja koska päivämme aikataulu oli sen verran tiukka, niin emme sinne enää kerenneet. Neitsyt Marian talolle on erillinen pääsymaksu. Efesos on kaikessa laajuudessaan hyvin vaikuttava näky ja paikan läpikoluamiseen saa kyllä kulumaan aikaa. Ota mukaasi aurinkovarjo, runsaasti vettä sekä aurinkorasvaa, niin päivästä tulee varmasti ihana ikimuistoinen kulttuurikokemus!
Efesoksen reissulla testasimme myös turkkilaiset pannukakut eli gözlemet. Minä otin omani fetalla ja yrteillä. Larilla oli lihatäytteinen gözleme. Suosittelen! Aivan älyttömän ihana herkku ja varmasti syön uudelleenkin jos vaan joskus tulee mahdollisuus.
Bodrumin keskusta
Bodrumissa kävimme katsomassa mm. keskiaikaista linnaa, teimme ostoksia suuressa basaarissa ja söimme lounasta viihtyisässä merenrantaravintolassa.
Bodrumin linna tunnetaan myös nimellä St. Peter’s Castle ja se on rakennettu 1400-luvulla. Johanniittain ritarikunta rakensi linnan Bodrumin puolustukseksi. Linnassa on neljä tornia: käärmeen torni, saksalainen torni, englantilainen torni sekä ranskalainen torni. Ranskalaisessa tornissa sijaitsee kuningatar Adan, kaarialaisen prinsessan, hauta. Bodrumin linnan onkaloissa pääsi myös katselemaan haaksirikkoutuneita laivoja, koska linnan sisällä on meriaiheinen museo – Bodrum Museum of Underwater Archaeology.
Kävimme katsomassa myös kuningas Mausoluksen hautaa eli Halikarnassoksen Mausoleumia, joka on yksi antiikin ajan seitsemästä ihmeestä, mutta tuo historiallinen rakennelma oli niin pahoin raunioitunut, että melkeinpä voisi sanoa, että ihme jäi näkemättä. Alue sijaitsee aivan Bodrumin keskustassa.
Bodrumin basaarissa on myynnissä samat tuotteet kuin Turgutreisin markkinoillakin. Sieltä löysimme muun muassa olohuoneeseemme ihanan simpukoista tehdyn varjostimen, johon ostimme Suomessa lampun sekä pistokkeen. Lari löysi basaarista college-housut, jotka ovat kuulemma parhaat, mitä hän on koskaan omistanut. Itselleni ostin reseptikirjaksi käsityönä nidotun nahkakantisen kirjan.

Lentokentällä tein vielä viimeiset ostokset Victoria’s Secretin alusvaateosastolla sekä kirjakaupasta ostin turkkilaisia perinneruokia käsittelevän kirjan.
Bodrum oli kaiken kaikkiaan todella miellyttävä matkakohde, missä ihmiset olivat ystävällistä, ruoka oli maistuvaa, sää hemmotteli meitä 35 asteen auringonpaisteella koko loman, hotellimme oli jokaisen maksetun euron arvoinen ja nähtävyydet olivat mielenkiintoisia. Lämpimästi voin suositella Bodrumia kaikille ja hyvin paljon on mahdollista, että matkustan tuonne vielä uudelleenkin joskus 🙂

Vastaa