Kreikassa Kosin saarella vietimme yhden päivän viime syyskuussa Turkin lomallamme. Turkin puolelta Kreikan monille saarille pääsee kätevästi pikalautoilla, jotka kulkevat päivittäin eikä matka edestakaisin maksa kuin parikymmentä euroa. Sama tietysti toisin päin. Jos lomakohteena on esimerkiksi Kos, niin miksi ei samalla pyörähtäisi päivän verran vaikka Bodrumissa tai Turgutreisin markkinoilla. Muista ottaa passi mukaan, koska maata vaihtaessasi on aivan samat käytännöt, kuin missä tahansa rajanylityspaikalla!


Kosin ja Bodrumin välissä on vain parinkymmenen minuutin lauttamatka, mutta kulttuurit ovat aivan erilaiset. Siinä missä Bodrumin puolella kauppiaiden kanssa neuvotellaan hinnoista ja tingitään hinnasta pois jokainen mahdollinen roponen, niin Kosilla samanlaista kulttuuria ei tosiaankaan ollut. Kosilla pääsääntöisesti hinta oli se, minkä kauppias ilmoitti, eikä hinnoissa juurikaan ollut tinkimisen varaa lukuun ottamatta muutamia yksittäisiä kauppiaita. Kosilta tein monia ihania ostoksia. Eräältä taidekauppiaalta ostin kauniin maisemataulun, johon oli maalattu juuri se maisema, mitä saimme matkallamme joka ilta ihastella auringonlaskun aikaan. Toinen suosikkiostokseni Kosilta olivat kangaspalat, joihin oli painettu perinteiset kreikkalaiset reseptit moussakasta sekä tzatzikista. Kotona Larin kanssa nitojalla teimme tavallisesta puulistasta kehykset minkä ympärille pingotimme nuo kankaat. Nyt nuo ihanat reseptitaulut koristavat keittiömme seinää ja maisemataulu on löytänyt paikkansa seinältä ruokapöydän päädystä.
Shoppailujen lomassa tuli kierrettyä myös aivan Kosin keskustassa sijaitsevia raunioalueita. Nähtävää riittää Kosilla paljon. Mieleenpainuvin nähtävyys oli varmastikin Hippokrateen plataanipuu, jonka oksat ja lehvästö levittäytyy yli 12 metrin laajuudelle. Puu on niin painava ja vanha, että se on tuettu massiivisin telinein. Hippokrateen sanotaan opettaneen tuon kyseisen puun varjossa. Mielenkiintoista olisi ollut käydä myös saaren kenties tunnetuimmalla nähtävyydellä eli Asklepionin muinaisella sairaalalla, mutta koska se sijaitsee hieman Kosin keskustan ulkopuolella vuoristossa, niin emme sinne tällä kertaa kerinneet.



Shoppailukierroksen jälkeen söimme lounasta Kosin pienvenesataman edustalla sijainneessa Dionysos-ravintolassa. Itse testasin moussakan ensimmäistä kertaa elämässäni ja Lari tilasi souvlaki-annoksen eli perinteisiä kreikkalaisia lihavartaita. Olimme todella tyytyväisiä annoksiimme. Voisin jopa sanoa, että tuo oli ehkä elämäni täydellisin lounas! Kreikassa siis todella kannattaa nauttia herkullisesta ruuasta ja jos olet menossa Kosille niin käy ihmeessä testaamassa tuo ravintola.




Vatsat täynnä ja kilometrejä käveltyämme shoppailessamme ja nähtävyyksiä katsellessamme seuraava etappi oli heti sataman vierestä alkava pitkä hiekkaranta. Meillä oli vielä pari tuntia aikaa ennen kuin lauttamme lähtisi takaisin Bodrumiin, joten menimme nauttimaan aurinkoisesta säästä ja sulattelemaan lounastamme merenrantaan. Ranta on täynnä eri ravintoloita, joissa voi myös ruokailla, ja ravintoloilla on omat pienet rantakaistaleensa. Ravintolan rantatuolista ei tarvitse maksaa, mutta hyviin tapoihin kuuluu tietysti tilata esimerkiksi juoma siltä ravintolalta kenen rantatuolissa päivää paistattelee. Me valitsimme Jacksons-ravintolan sen rennon huolettoman tunnelman vuoksi. Merta ihaillessa ja juomia siemaillessa pari tuntia kului erittäin rattoisasti ennen paluuta Turkin puolelle.



Vastaa